Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
7 Οκτωβρίου 2024

Τηλεϊατρική και Πολυδύναμο Ιατρείο στο Μεγανήσι

Από αριστερά: Ο Δημήτρης Καρύδης, Περιφερειακός Σύμβουλος, ο Σωτήρης Βλάχος, επικεφαλής της «Αριστερής Κίνησης Ιονίου», ο Γιώργος Καλούδης, επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης», η Σμαράγδα Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και οι Δημήτρης Κλουδάς, Κώστας Τσιριγώτης και Διονύσης Γεωργάτος, περιφερειακοί σύμβουλοι, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής

 
Πλήρη εφαρμογή στα μικρά νησιά της τηλεϊατρικής, επικοινωνία τους με μεγάλα νοσοκομεία με βασικά κέντρα αναφοράς τους: το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για τα βόρεια νησιά (Κέρκυρα, Διαπόντια, Παξούς, Καστό, Κάλαμο, Μεγανήσι και Λευκάδα), είναι από τις προτάσεις της Αντιπεριφερειάρχη Μικρών Νήσων της Π.Ι.Ν. κ. Σμαράγδας Σαρδελή για τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως και

      1. Στα Μικρά Νησιά πάνω των 100 κατοίκων να αναβαθμιστούν τα Περιφερειακά Ιατρεία σε Πολυδύναμα.
      2. Να υπάρχουν 2 Ιατροί Αγροτικοί σε κάθε μικρό νησί.
      3. Να υπάρχει εκπαίδευση για Τηλεϊατρική
      4. Αύξηση θέσεων Αγροτικών Ιατρών στα νησιά.

Ολόκληρο το κείμενο

Κέρκυρα 10 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Συνεδρίαση Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών της Π.Ι.Ν.

Τι πρότεινε η Σμαράγδα Σαρδελή για τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών υγείας

Και μέσω Τηλεδιασκέψεων οι συνεδριάσεις της Επιτροπής

    Τακτικότερες θα είναι στο άμεσο μέλλον οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών, αφού, όπως αποφάσισαν τα μέλη της – ομόφωνα – στην πρόσφατη συνεδρίαση, θα γίνονται και συνεδριάσεις μέσω Τηλεδιάσκεψης.

Η απόφαση αυτή ήταν απόρροια του προβληματισμού του συνόλου των μελών της Επιτροπής, σχετικά με την αποδοτικότερη λειτουργία της Επιτροπής, οι αποφάσεις της οποίας είναι άμεσα εκτελεστές.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών και Νησιωτικής πολιτικής, Σμαράγδα Σαρδελή, αποδέχθηκε τον προβληματισμό και πρότεινε τις τηλεδιασκέψεις, για τη διευκόλυνση των μελών της Επιτροπής αλλά και για την εύρυθμη λειτουργίας της.

Ενημέρωση για τα λιμάνια των μικρών νησιών από το Σωτήρη Βλάχο

   Το μέλος της Επιτροπής, Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Βλάχος, ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη για την κατάσταση των λιμανιών των μικρών νησιών της Περιφέρειας. Όπως προέκυψε από την ενημέρωση, χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων τα δύο λιμάνια των Οθωνών, το λιμάνι του Γαίου για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, στον Καστό να τοποθετηθεί κρηπίδωμα και μόνιμο αγκυροβόλιο, ενώ στην Ιθάκη υπάρχει ανάγκη για την ολοκλήρωση της μαρίνας στη θέση «Τσιριμπή».

Μετά την ενημέρωση αποφασίστηκε όπως στη συνεδρίαση του Π.Σ για το Τεχνικό Πρόγραμμα, να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση για τα λιμάνια των μικρών νησιών.

Γιώργος Καλούδης: «Η ενότητα της Περιφέρειας καθορίζεται από τη συγκοινωνιακή σύνδεση»

Ο Επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Καλούδης, τόνισε ότι το συγκοινωνιακό πρόβλημα θα καθορίσει την ενότητα της Περιφέρειας και ότι στόχος πρέπει να είναι η καθημερινή αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών.

Η παροχή υπηρεσιών Υγείας στα Μικρά Νησιά της Π.Ι.Ν.

    Η παροχή υπηρεσιών Υγείας στα Μικρά Νησιά της Π.Ι.Ν. ήταν ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχόλησε την Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών, σε πρόσφατη συνεδρίασή της.

Εισηγήτρια του θέματος ήταν η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής, Σμαράγδα Σαρδελή, η οποία τόνισε ιδιαίτερα ότι «η υγεία των κατοίκων της Περιφέρειά μας αποτελεί μείζον θέμα για την Π.Ι.Ν. – μια εξ ολοκλήρου νησιωτική Περιφέρεια. Λόγω της νησιωτικότητας, η Περιφέρειά μας έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που την καθιστούν δύσκολα προσβάσιμη και οι κάτοικοί της βιώνουν ένα αβέβαιο μέλλον – ειδικά όσον αφορά στον τομέα της Υγείας».

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Σαρδελή στα μικρά νησιά, λέγοντας ότι «στα μικρά μας νησιά, στα οποία υπάρχουν Κέντρα Υγείας (Ιθάκη, Παξοί, Μεγανήσι) και Περιφερειακά Ιατρεία (Διαπόντια Νησιά, Καστός, Κάλαμος), οι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά τη στέρηση όσον αφορά το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό, την Υγεία.

Τα Περιφερειακά Ιατρεία – ένα για κάθε μικρότερο νησί – έχουν μόνο έναν Αγροτικό Ιατρό ο οποίος πρέπει επί 24ώρου βάσεως να φροντίζει για όλα τα προβλήματα υγείας των κατοίκων κάθε νησιού.  Η Πολιτεία δεν έχει δυστυχώς μεριμνήσει για το γεγονός ότι οι γιατροί χρειάζονται κι αυτοί λίγες ώρες ξεκούρασης και έτσι προσπαθούν ανά πάσα ώρα να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν, πολύ συχνά, τις απαιτούμενες υποδομές και αναλώσιμα».

Κέντρα Υγεία χωρίς γιατρούς

Αναφερόμενη στα Κέντρα Υγείας, που υπάρχουν στα μεγαλύτερα – μικρά νησιά, η Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «υστερούν είτε σε ιατρικό προσωπικό (π.χ. Παιδίατρος σε Παξούς) είτε σε βασικά αναλώσιμα και ιατρικό εξοπλισμό. Οι Αγροτικοί Ιατροί καλύπτουν μεγάλες και απαραίτητες ανάγκες των μικρών νησιών μας.

Η πρόσληψη Αγροτικού Ιατρού διαρκεί 12 μήνες. Οι πρώτοι 3 μήνες είναι διάστημα εκπαίδευσης στο Νοσοκομείο όπου ανήκει το Αγροτικό Ιατρείο και οι υπόλοιποι 9 μήνες διάστημα άσκησης στο Κ.Υ. ή Π.Ι. που θα διοριστεί σύμφωνα με την προκήρυξη που ανακοινώνεται κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ποια είναι όμως η πρόβλεψη του Υπουργείου όταν τελειώνει η θητεία του Αγροτικού Ιατρού και η θέση μένει ακάλυπτη έως ότου επαναπροκηρυχθεί η θέση;», αναρωτήθηκε η κ. Σαρδελή για να τονίσει, στη συνέχεια: «Για αρκετούς μήνες στα νησιά μας μένουν ακάλυπτες οι θέσεις αυτές και κατά συνέπεια οι νησιώτες μας που μένουν στα νησιά παρόλες τις δυσκολίες είναι ξεκομμένοι από κάθε υπηρεσία υγείας».

Τι πρότεινε η Σμαράγδα Σαρδελή για τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών υγείας

• Πλήρη επάνδρωση των μεγάλων νοσοκομείων αλλά και πλήρη και συνεχή κάλυψη των Κ.Υ. και Π.Ι. με πρόβλεψη για τους Αγροτικούς Ιατρούς. (επιπρόσθ. της Υπ. Απόφ. ΦΕΚ Β’  311/24.02.2011)

• Η θέση να προκηρύσσεται τουλάχιστον 5 μήνες πριν της αποχώρησης του Αγροτικού που λήγει η θητεία του (δεν εφαρμόζεται).

• Οι θέσεις να προβλέπεται να καλύπτονται και από Ιατρούς επί θητεία.

• Να δίνονται ειδικά χρηματικά κίνητρα και κάλυψη στέγης επιπλέον όταν υπηρετούν σε μειονεκτικές νησιωτικές περιοχές.

• Αν υπάρχει δυσκολία ως προς την κάλυψη της θέσης, τουλάχιστον να παρακάμπτεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις το τρίμηνο της εκπαίδευσης σε Νοσοκομείο.  Οι Αγροτικοί Ιατροί στα μικρά νησιά να αντικατασταθούν με ιατρούς ειδικότητας με μετατροπή και αναβάθμιση των Π.Ι. σε πολυδύναμα Αγροτικά Ιατρεία.

Πλήρη εφαρμογή στα μικρά νησιά της τηλεϊατρικής, επικοινωνία τους με μεγάλα νοσοκομεία με βασικά κέντρα αναφοράς τους: το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για τα βόρεια νησιά (Κέρκυρα, Διαπόντια, Παξούς, Καστό, Κάλαμο, Μεγανήσι και Λευκάδα) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για τα Νότια (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη).  Πρόβλεψη για πλωτή και εναέρια μεταφορά ασθενών με κατάλληλα εξοπλισμένα ταχύπλοα σκάφη και αεροσκάφη αντιστοίχως.

Εμείς οι κάτοικοι των νησιών της Π.Ι.Ν. και ειδικά των Μικρών Νησιών διεκδικούμε καλύτερες υπηρεσίες όσον αφορά την Υγεία στα νησιά μας –πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτά, κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Η Επιτροπή, μετά από διαλογική συζήτηση, κατέληξε:

Να σταλεί η εισήγηση της Προέδρου στον αρμόδιο Υπουργό, με τις κάτωθι τροποποιήσεις:

1. Στα Μικρά Νησιά πάνω των 100 κατοίκων να αναβαθμιστούν τα Περιφερειακά Ιατρεία σε Πολυδύναμα.

2. Να υπάρχουν 2 Ιατροί Αγροτικοί σε κάθε μικρό νησί.

3. Να υπάρχει εκπαίδευση για Τηλεϊατρική

4. Αύξηση θέσεων Αγροτικών Ιατρών στα νησιά.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Επεισοδιακή αποχώρηση Δημοτικού Συμβούλου στην 10η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Μεγανησίου

Το ότι ομολογουμένως ανύπαρκτη είναι πλέον η αντιπολίτευση στα τελευταία δημοτικά συμβούλια του δήμου Μεγανησίου, δεν εμποδίζει την ύπαρξη επεισοδίων […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights