Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Οκτωβρίου 2023

Συνέντευξη του κ. Παν. Κονιδάρη (Φαρμακοποιού) στο Meganisi News

Κύριε Κονιδάρη, κατ’ αρχήν σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας να παραχωρήσετε μια συνέντευξη στο Meganisi News. Είστε γνωστός στο Μεγανήσι και τους Μεγανησιώτες, οπότε το να τηρήσουμε το εθιμοτυπικό της παρουσίασης θα ήταν από μέρους μας το λιγότερο πλεονασμός.

-Κι εγώ ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να εκθέσω τις απόψεις μου.

1. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές επιλέξατε να στρατευτείτε στον συνδυασμό «Μεγανήσι Μαζί στο Μέλλον». Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ρωτήσουμε, τι σας οδήγησε σε αυτήν την επιλογή; Υπήρξε άλλη πρόταση την οποία επιλέξατε να μην ακολουθήσετε ή υπήρχαν άλλοι λόγοι για την τελική σας επιλογή;

-Σας θυμίζω ότι ήμουν μέλος και πρωτεργάτης του συνδυασμού «Μεγανήσι Μαζί στο Μέλλον» και την προηγούμενη τετραετία, οπότε υπήρξε μια συνέχεια, δεν έπεσα από τον ουρανό. Αν τώρα με ρωτάτε για το πώς βρίσκομαι σε κοινή πορεία με κάποιους ανθρώπους, η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, έχουμε πολλούς κοινούς στόχους για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το νησί μας, έχουμε μοιραστεί αγώνες, μπορούμε να συνυπάρξουμε. Όλο αυτό καταλήγει σε ένα πρόγραμμα που τίθεται στην κρίση του Μεγανησιώτικου λαού. Κι ο λαός αυτός αποφάσισε δις.

Σε προσωπικό επίπεδο τώρα, πράγματι μου έγινε κάποια στιγμή στο τέλος του Αυγούστου του 2010 μια πρόταση να ηγηθώ ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Απάντησα τότε ότι για προσωπικούς, οικογενειακούς και επαγγελματικούς λόγους δεν έχω την ευχέρεια να ανταποκριθώ στο ρόλο του Δημάρχου, αφού αυτό απαιτεί καθημερινή και πολύωρη ενασχόληση καθώς και ταξίδια εκτός νησιού (οπότε θα έπρεπε να παραγκωνίσω την οικογένειά μου και τη δουλειά μου) πράγμα που έγινε σεβαστό. Δήλωσα επίσης δημόσια ότι θα στηρίξω ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε περίπτωση που υλοποιηθεί και δεν  θα είναι μια στενή κομματική παράταξη. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι σε ένα μικρό μέρος δεν υπάρχει η πολυτέλεια των κομματικών στρατών. Όλοι είναι απαραίτητοι και –μέχρι ενός σημείου- μπορούν να συνυπάρξουν. Μάλιστα, λίγο μετά τις εκλογές, έγραψα και άρθρο για τη χαμένη ευκαιρία της Αριστεράς στη Λευκάδα και αλλού, να παραμερίσει προσωρινά τις ιδεολογικές διαφορές της και να τολμήσει πλατιές εκλογικές (και όχι ιδεολογικές) συνεργασίες με χώρους και πρόσωπα. Οι ιστορικές συνθήκες που ζούμε σήμερα σε πανελλήνιο επίπεδο και μια αυξανόμενη πίεση των λαϊκών στρωμάτων στις ηγεσίες της Αριστεράς, μάλλον με δικαιώνουν.  

2.  Αισθάνεστε δικαιωμένος για την επιλογή σας αυτή; Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω θα κάνατε το ίδιο;

-Σπάνια μου συμβαίνει να μετανιώνω για τις επιλογές μου, αφού αυτές γίνονται βάσει αρχών και ώριμης σκέψης. Σαφώς λοιπόν και εξακολουθώ να θεωρώ ότι η δημοτική αρχή που εξέλεξαν οι Μεγανησιώτες ήταν η καλύτερη δυνατή, υπό τις παρούσες συνθήκες. Η τεράστια εμπειρία του Δημάρχου Στάθη Ζαβιτσάνου, οι αμέτρητες εργατοώρες που αφιερώνει στο Δήμο και το πάθος που επιδεικνύει ο ίδιος αλλά και κάποιοι παλιότεροι σύμβουλοι, η φρεσκάδα και η όρεξη κάποιων νεότερων, η καθημερινή προσπάθεια και ο συνεχής και αλτρουιστικός αγώνας όλων, είναι από τα βασικά στοιχεία που κρατούν το Δήμο Μεγανησίου όρθιο και το Μεγανήσι σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με αυτά που βλέπουμε σε άλλους Δήμους και στη χώρα στο σύνολό της.

Το Μεγανήσι δεν είναι το ίδιο με αυτό που παραλάβαμε, έχει προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά, κι αυτό δεν έγινε επειδή ήταν γραμμένο στ’ άστρα, κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν και μόχθησαν για να δώσουν προοπτικές σε αυτήν την κοινωνία. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτές οι δύο τετραετίες θα κλείσουν με έντονα θετικό πρόσημο και ως τέτοιες θα καταγραφούν στην συνείδηση του Μεγανησιώτη. Από αυτήν την άποψη, ναι, αισθάνομαι δικαιωμένος.    

3.  Σίγουρα ο συνδυασμός που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στο Μεγανήσι, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα μωσαϊκό σε ό,τι αφορά τη σύνθεσή του. Από τη μια μεριά αυτό θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως πλουραλισμό και ενδεχομένως πρωτοπόρο. Από την άλλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, αφού τα δεδομένα σε έναν μικρό τόπο όπως το Μεγανήσι «πάσχουν» από μια ιδιαιτερότητα, δηλ. οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική που υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές, ενδεχομένως. Ωστόσο, όμως, θα συμφωνήσετε ότι μέσα από αυτή τη σύνθεση προκύπτουν και ζητήματα ιδεολογικά, ιδεολογικής τοποθέτησης, που, όπως έχει φανεί αρκετές φορές σε θέματα που έρχονται για συζήτηση στο Δ.Σ., έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την «γραμμή» που ακολουθεί ο δήμαρχος, ο οποίος ως γνωστόν στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ όπου ο δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα, οι απολύσεις κ.τ.λ.

-Ασφαλώς και οι εκλογικοί συνδυασμοί στο Μεγανήσι εμφανίζουν μια πολυχρωμία, για τους λόγους που ανέφερα και παραπάνω και αναλύετε κι εσείς. Και αυτό δεν είναι κάτι κατ’ ανάγκην αρνητικό ή πρωτοποριακό, αντίθετα θα έλεγα, είναι και θεμιτό και ο κανόνας. Μόνο σε δύο περιπτώσεις συνδυασμών, από την ίδρυση του Δήμου κι εδώ, υπήρξαν ξεκάθαρα κομματικοί υποψήφιοι. Είναι λοιπόν εύλογο ότι θα υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες στην πορεία, για μια σειρά λόγων, οπωσδήποτε και ιδεολογικών. Όμως, υποτίθεται ότι αυτοί που συνεργάζονται σε ένα πολιτικό-δημοτικό πρόγραμμα δεν ανακατεύουν απλά τις ιδεολογίες τους για να προκύψει κάτι σαν αφηρημένος πίνακας! Μπορούν να συλλειτουργήσουν με τις διαφορές τους και στο  κοινό επίπεδο που συμφωνούν. Όσο πιο ευρύ είναι αυτό, δηλαδή όσο μικρότερες είναι οι διαφορές τους, τόσο το καλύτερο. Να το πω πιο απλά, ούτε εγώ θα κάνω τον Δήμαρχο κομμουνιστή, ούτε αυτός εμένα Πασοκτζή. Έχω επίσης συνεργαστεί και στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις και με νεοδημοκράτες. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλοι ή ελόγου μου εγκαταλείψαμε ποτέ τις ιδεολογικές μας γραμμές.

Για το θέμα της ΕΥΔΑΠ που θίγετε, ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε συμφωνία και απορώ πραγματικά γιατί το site σας κι εσείς προσωπικά το αναπαράγετε κάθε τρεις και λίγο. Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν σαφής και ξεκάθαρη: δεν κάνουμε καμιά συζήτηση, πόσω μάλλον συμφωνία, με την ΕΥΔΑΠ Νήσων. Λέτε πριν έρθει στο ΔΣ ο κος Δήμαρχος να μην ήξερε τις απόψεις μας; Στο δε συμβούλιο κατατέθηκε για διάλογο και προβληματισμό, συζητήθηκε εκτενώς, οι ομιλητές διατύπωσαν την αντίθεσή τους, ο εισηγητής ανακάλεσε το θέμα, όπως έχει το νόμιμο δικαίωμα, και αυτό ήταν όλο. Κι όσο για τις δικές μου θέσεις και αιτιάσεις, είναι δημοσιευμένες, ο ίδιος έχετε πλήρη αντίληψη και γνώση, αλλά θαρρώ πώς τις ξέρει πλέον και ο κάθε Μεγανησιώτης.

Ούτε βέβαια θα δεχθώ επουδενί τον όρο «απολύσεις» που χρησιμοποιείτε (για πολλοστή φορά). Οι δύο υπάλληλοι στους οποίους αναφέρεστε εργάζονταν στον Δήμο με συμβάσεις οι οποίες έληξαν. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, έχει σταματήσει όλες τις ανανεώσεις συμβάσεων. Την ίδια στιγμή έχει αποστεγνώσει τα ταμεία των Δήμων, οπότε δεν υπάρχουν χρήματα για να τους κρατήσει κάποιος έμμεσα πχ με έργο αυτεπιστασίας. Ο κος Δήμαρχος εξήγησε στο ΔΣ ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εξαντλήσει τον χρόνο παραμονής τους επειδή ο Δήμος τούς έχει απόλυτη ανάγκη. Μάλιστα τους πρότεινε να παραμείνουν στη δουλειά, με το ρίσκο όμως να μη βρεθεί τρόπος να πληρωθούν για κάποιο διάστημα. Και, θα μου επιτρέψετε κύριε Γαβρίλη, όλα αυτά τα παρακολουθήσατε στο ΔΣ, αλλά δεν είδα να γράφετε ούτε γραμμή. Για να μη μακρηγορώ, άλλο πράγμα είναι να μας ασκεί κάποιος κριτική για τις επιλογές μας κι άλλο να μας ασκεί κριτική για τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Την πρώτη θα την δεχτώ με κατανόηση και ταπεινότητα. Τις ευθύνες της δεύτερης όμως όχι.   

4.  Υπάρχουν πολλοί μέσα αλλά κι έξω από το Δ.Σ. που πιστεύουν ότι τα προς συζήτηση θέματα δεν έρχονται στην ώρα τους (θεματολογία, περίληψη της εισήγησης κλπ). Πιστεύετε ότι αυτό αποτελεί μια από τις αδυναμίες λειτουργίας του Δ.Σ.; Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. ποια θα ήταν η αυτοκριτική σας;

-Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι Πρόεδρος όλων των συμβούλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Και σαν σύνολο με ισότιμα μέλη προσπαθώ να αντιμετωπίζω άπαντες. Να διευκρινίσω όμως εδώ ότι τις εισηγήσεις τις βγάζουν οι εισηγητές και όχι ο Πρόεδρος (εκτός εξαιρέσεων). Μέχρι στιγμής δεν μου έχουν εκφραστεί σοβαρά παράπονα από τους συμβούλους, εκτός από κάποιες παρατηρήσεις της κας Καββαδά, εδώ και καιρό. Γενικά θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο (και τους συμπεριλαμβάνω όλους) έχει καλή λειτουργία και οι σύμβουλοι είναι συνεργάσιμοι και αξιοπρεπείς. Θεωρώ επίσης ότι οι σύμβουλοι είναι αρκετά ενημερωμένοι προσερχόμενοι στα ΔΣ. Ούτε ήρθε κανείς στο Δημαρχείο για να λάβει γνώση, κάποιο έγγραφο ή κάποια διευκρίνιση και δεν καλύφθηκε. Θυμάμαι την εποχή που ήμουν στην αντιπολίτευση ότι σχεδόν οι μόνες εισηγήσεις που έπαιρνα ήταν οι Προϋπολογισμοί και αναγκαζόμουν να σπεύδω στο Δημαρχείο για να ενημερωθώ. Τώρα δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο.

5. Ένα πρόσωπο, πολιτικοποιημένο και ασχολούμενο με τα κοινά, γίνεται συχνά στόχος καλής και κακής κριτικής. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του πολιτικού παιχνιδιού εν γένει. Δε λέμε ότι συμφωνούμε σε κάτι τέτοιο, αλλά πολλές φορές έχετε διαμαρτυρηθεί για εμπάθεια στο πρόσωπό σας, κάτι από το οποίο δεν εξαιρείτε το Meganisi News. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε γι’ αυτό και να καταθέσετε κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν εν τοις πράγμασι ότι έτσι ακριβώς είναι.

-Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα, σχεδόν με κανέναν Μεγανησιώτη, κι αυτό επειδή είμαι γενικά ήπιος χαρακτήρας. Όμως πράγματι, η ενασχόλησή μου με τα κοινά μου κληροδότησε και κάποιους εχθρούς, ελπίζω απλά πολιτικούς. Ας μην αναφερθώ σε άλλες φραστικές επιθέσεις και απειλές που έχω δεχτεί στο προσωπικό μου μέιλ τον τελευταίο χρόνο και τις έχω αποθηκεύσει για παν ενδεχόμενο. Να κάνω όμως μια αναφορά αφού το ζητάτε στο MeganisiNews, μιας και κάποιες από τις επιθέσεις που προανέφερα προέρχονταν από διαχειριστές του.

To logo σας πάνω δεξιά γράφει: «ανεξάρτητη, αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση», σωστά; Μια τέτοια ενημέρωση όμως δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει σε μια αντιπαράθεση και τις δύο απόψεις ή εκδοχές και όχι μόνο την υποκειμενική κρίση κάποιου (μιλώ για τα άρθρα, όχι για τα σχόλια). Πολλές φορές λοιπόν παρουσιάζονται τα δημοτικά συμβούλια αποσπασματικά και επιλεκτικά και μάλιστα με αυθαίρετες ερμηνείες.

Επίσης, όταν κάποιος που αναφέρεται σε μένα βάζει το «αριστερός» πάντα σε εισαγωγικά ή με αποκαλεί πχ «τζάμπα μάγκα» ή με προκαλεί να παραιτηθώ (!), ή υπαινίσσεται παρανομία ή παρατυπία (ενώ ξέρει ότι δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια) από μέρους μου ως προς τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΔΣ, δεν συνιστούν εμπάθεια; Σημειωτέον ότι αυτές οι αναφορές προέρχονται από ένα και μόνο άρθρο, πού να ανατρέξω και σε παλαιότερα…

Ακούστε. Μπορεί οποιοσδήποτε να με κρίνει θετικά ή αρνητικά σαν δημοτικό σύμβουλο, σαν φαρμακοποιό ή σαν συγγραφέα. Σεβαστό. Αυτό που δεν είναι τίμιο όμως και το θεωρώ χτύπημα κάτω από τη μέση είναι να κάνει δίκη προθέσεων και να χρησιμοποιεί προσωπικές επιθέσεις και αλλοιωμένη παρουσίαση των λόγων και των πράξεων μου για να κατευθύνει την κοινή γνώμη. Τελοσπάντων, δεν έχω να αποδείξω τίποτε. Το είδωλό μου στον καθρέφτη, όλα τα πρωϊνά του κόσμου, είναι καθαρό.

6.  Έχει ακουστεί ότι ο δήμαρχος σάς είχε προτείνει τη θέση του Αντιδημάρχου, και μάλιστα δυο φορές. Μια στην αρχή όπου αρνηθήκατε και τη θέση κατέλαβε ο κ. Θ. Κονιδάρης και μια μετά όπου πάλι αρνηθήκατε και ορίστηκε από τον κ. Ζαβιτσάνο η κυρία Έλλη Καββαδά. Μάλιστα ακούστηκε στο νησί ότι τις επόμενες μέρες των εκλογών προαλείφετο για τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. η κ. Έλλη Καββαδά. Υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτά;

 -Έχει επίσης ακουστεί ότι οι εξωγήινοι ήρθαν στην Γη και άφησαν απογόνους και μάλιστα έφτιαξαν και τις πυραμίδες. Να σοβαρευτούμε. Καλές είναι οι συζητήσεις του καφενείου για να κυλάει ευχάριστα ο κρύος χειμώνας, αλλά να μην τις αναβιβάζουμε και σε ειδήσεις.

Η διαδικασία επιλογής του Αντιδημάρχου και του Προέδρου του ΔΣ ήταν και την προηγούμενη τετραετία και τώρα συμμετοχική και δημοκρατική. Ο κος Δήμαρχος μίλησε με όλους και άκουσε τις προτάσεις τους και κατ’ ιδίαν και ομαδικά και συναποφασίσαμε ποιοι θα στελεχώσουν τις καίριες θέσεις. Ο ίδιος ουδέποτε αξίωσα θώκους και αυτό μπορούν να σας το βεβαιώσουν όλα τα μέλη της δημοτικής ομάδας και του συνδυασμού. Ουδέποτε όμως αρνήθηκα και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, όταν αυτό μου ζητήθηκε από την παράταξη. Τα ίδια ισχύουν και για όλους τους άλλους και, δόξα τω θεώ, αυτή η δημοτική ομάδα έχει αρκετούς άξιους ανθρώπους. Άρα, στην ερώτησή σας απαντώ κατηγορηματικά, όχι δεν ισχύει.

7.  Θεωρείτε φυσιολογική την συμμετοχή σας (μέλη συντακτικής ομάδας) σε ενημερωτικό site μαζί με την αντιδήμαρχο όντας  μέλος της δημοτικής αρχής  και μάλιστα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου;

-Αυτό μου θυμίζει κάποιες επώνυμες επιθέσεις που δεχτήκαμε στο ξεκίνημα του Meganisi Times πριν από ένα χρόνο, αλλά ας είναι. Να επαναλάβω λοιπόν και σε σας ότι η ενασχόλησή μου με το ΜΤ έγινε γιατί μου ζητήθηκε ευγενικά από την πρώην συντακτική ομάδα του Meganisi News (πλην του Στάθη του Πολίτη που εγκατέλειψε) και έγινε με μεράκι και αρκετή δαπάνη χρόνου. Ο στόχος ήταν και είναι να λειτουργήσει ένα site με τοπικό χρώμα, με θεματολογία κυρίως μεγανησιώτικη (άμεσα ή έμμεσα) και με μια ποιότητα που να ταιριάζει στην κουλτούρα μας.

Από την ερώτησή σας καταλαβαίνω, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι συνδυάζετε ή ταυτίζετε τον θεσμικό μου ρόλο (και της Έλλης), ίσως και τη δημοτική αρχή ολάκερη,  με την ύπαρξη του site. Λυπάμαι πολύ, θα μπορούσα υπό συνθήκες να γίνω πρωταθλητής στο σκάκι, δεν θα μπορέσω όμως ποτέ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας σε κάποιον που δεν εμπιστεύεται την όρασή του. Γιατί αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει έστω και για λίγο καιρό το ΜΤ για να συμπεράνει αβίαστα ότι κρατάει ίσες αποστάσεις από όλα τα πολιτικά ζητήματα, κόμματα, παρατάξεις, φορείς ή ανεξάρτητους αρθρογράφους, είτε τα μέλη της συντακτικής του ομάδας είναι υπέρ είτε κατά της μιας ή της άλλης θέσης. Να θυμίσω επίσης ότι ουδέποτε εκμεταλλευτήκαμε την εσωτερική γνώση και πληροφόρηση που έχουμε, αφού ακόμα και τις αποφάσεις του ΔΣ τις παίρνουμε αφότου δημοσιευτούν στο σάιτ του Δήμου. Για την επιτυχή έκβαση της αρχαιολογικής έρευνας πχ γνώριζα από τον Αύγουστο και περίμενα υπομονετικά μέχρι την επίσημη ανακοίνωση.

Να το θέσω λίγο διαφορετικά. Το ΜΤ παρουσιάζει την είδηση. Δεν την κατασκευάζει, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι. Κι όταν πρόκειται κάποιος από την συντακτική ομάδα να εκφέρει προσωπική άποψη (για πολιτικό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα), τότε σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες μας αναφέρει ρητά ότι πρόκειται για τέτοια. Νομίζω όμως ότι ο κόσμος το αναγνωρίζει και τιμάει την ιστοσελίδα με τις πολυάριθμες επισκέψεις του. Το ΜΤ πάντως, να είστε βέβαιος, θα υπάρχει για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα, είτε εγώ και η Έλλη είμαστε αιρετοί, είτε όχι.

8.  Κύριε Κονιδάρη, δηλώνετε ευθαρσώς αριστερός. Όμως, συστρατευτήκατε με μια δημοτική παράταξη η οποία ιδιωτικοποίησε  το λιμάνι του Βαθιού και ήταν και υπέρ της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ, της ιδιωτικοποίησης δηλ. του νερού. Αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με τα αριστερά σας πιστεύω; Και πώς αισθάνεστε μέσα στο Δ.Σ. όταν  η συμπολίτευση καλείται να στηρίξει, να προωθήσει και να τα υλοποιήσει;  Έχετε διαφοροποιηθεί σε κάποια θέματα;  Έχετε δώσει αρνητική ψήφο; Θα το κάνατε κάποια στιγμή και τι θα σας οδηγούσε σε αυτό;

-Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν λέτε «δηλώνετε ευθαρσώς αριστερός». Δηλαδή θα έπρεπε να ντρέπομαι γι’ αυτό; Και τελοσπάντων δεν «δηλώνω». Αισθάνομαι αριστερός φύσει και θέση, από τη στιγμή που αγωνίζομαι για μια κοινωνία δίκαιη, με ισονομία, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, μόρφωση και ευαισθησία και μέριμνα για τα λαϊκά στρώματα από τα οποία κατάγομαι. Η καταγωγή μου λοιπόν, η σπουδαστική δράση μου, η πολιτική μου ενασχόληση, η συνδικαλιστική μου πορεία και τα γραπτά μου (στο χαρτί ή στο διαδίκτυο) εκτιμώ ότι είναι αψευδείς μάρτυρες. Δεν είναι επίσης κρυφό το ότι είμαι φίλος και ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό «αριστεροσύνης» που δεν έχω πάρει ακόμα.

Το θέμα της εκχώρησης του λιμανιού, συμφωνώ, ήταν ένα πολιτικό ζήτημα. Κι εδώ πράγματι διαχώρισα τη θέση μου για τρεις κυρίως λόγους που ανέφερα στο ΔΣ τότε και που έχουν –ευτυχώς- καταγραφεί. Σας παραπέμπω λοιπόν εκεί. Για την ΕΥΔΑΠ τα είπα, να μην τα ξαναλέω και γίνομαι περισσότερο βαρετός απ’ όσο είμαι. Σαφώς λοιπόν και έχω κόκκινες γραμμές, θέματα που δεν συζητώ ή που δεν αλλάζω γνώμη για λόγους αρχής και ιδεολογίας. Υπάρχουν άραγε άνθρωποι που δεν έχουν τέτοια στεγανά; Αμφιβάλω. Τι σημαίνει όμως αυτό; Επειδή διαφωνώ σε ένα ή δύο θέματα και διαχωρίζω τη θέση μου, πρέπει να παραιτηθώ, όπως με καλέσατε προ ημερών να κάνω κύριε Γαβρίλη; Θα σας στενοχωρήσω, αλλά οι κοινωνίες των ανθρώπων δομούνται πάνω στις συμφωνίες και όχι στις διαφωνίες.  

9.  Ο κ. Θ. Κονιδάρης αποπέμφθηκε στην ουσία από την θέση του Αντιδημάρχου. Άλλοι μίλησαν για καθαίρεση και τόνισαν την αυταρχικότητα του κ. Ζαβιτσάνου. Όμως, η όποια ενέργεια, πολιτική, αφορά όλη την ομάδα και όχι μόνο ένα προβεβλημένο πρόσωπο λόγω θέσης όπως είναι ο δήμαρχος. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον πρώην Αντιδήμαρχο, ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυρούς στο νησί. Ποια ήταν, αν θέλετε να μας πείτε, η θέση σας απέναντι στο ζήτημα; Και είχατε ταχθεί υπέρ ή κατά της διαγραφής του κ. Κονιδάρη από την δημοτική ομάδα; Συμφωνείτε με όσα έχει καταγγείλει ο κ. Θ. Κονιδάρης; Και έχει αναφερθεί σε πολλά, όπως π.χ. τις οφειλές προς τον δήμο, την παραβίαση του ενοικιαζόμενου χώρου από διάφορους καταστηματάρχες , την «αυλή» του δημάρχου κ.τ.λ.

 -Μα, νομίζω ότι η άποψή μου έχει εκφραστεί δημόσια μέσα από την ανακοίνωση της δημοτικής ομάδας. Αν ξεχώριζα τη θέση μου θα το μαθαίνατε. Με τον Θανάση τον Κονιδάρη έχουμε πολύ καλές σχέσεις και έχουμε συνεργαστεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε με λιγότερη. Πιστεύω ότι είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο για το Μεγανήσι, έχει πολλές αρετές, έχει όμως και παρορμητικό χαρακτήρα που μερικές φορές ανατρέπει ό,τι έχει δημιουργήσει με κόπο. Στη συγκεκριμένη λοιπόν συγκυρία το πρόβλημα ήταν η μεταξύ μας καλή σχέση και συνεργασία και η λειτουργία συνολικά της δημοτικής ομάδας κι αυτή έπρεπε να διασφαλιστεί.

Κάνετε επίσης ένα λάθος. Η δημοτική ομάδα δεν διέγραψε ποτέ τον Θανάση τον Κονιδάρη. Στην ουσία του έδωσε και μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά αυτός προτίμησε την ανεξαρτητοποίηση. Σέβομαι την απόφασή του, αν και προσπάθησα να τον αποτρέψω.

Επί των τότε δηλώσεών του, πάλι έχω τοποθετηθεί και τις θεωρώ εν θερμώ και εν πολλοίς απαράδεκτες, που πλήγωσαν την παράταξη. Τα περί «αυλής του δημάρχου» και «βυζαντινής καμαρίλας» είναι απλά προσβλητικές ρητορικές εξάρσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κι όσο για τις «καταγγελίες», τι να σχολιάσω; Ο ίδιος, για παράδειγμα, παραδέχτηκε δημόσια σε ΔΣ ότι ο Δήμαρχος είχε δώσει γραπτή εντολή να κοπεί άμεσα η σύνδεση αυτών που παρανόμως έπαιρναν δημοτικό ρεύμα. Ήσασταν κι εσείς κύριε Γαβρίλη σ’ εκείνο το συμβούλιο, αν δεν κάνω λάθος.

10.  Η  δημοτική αρχή την οποία στηρίξατε  κατηγορείται για «έλλειψη  δημοκρατίας»,τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν;

-Ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε και από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλάω (και μιλάω με πολλούς καθημερινά) μου έχει γίνει τέτοια αναφορά ή παράπονο. Το έχω ακούσει μόνο αποσπασματικά από 2-3 συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία προσπαθούν ανεπιτυχώς να το κάνουν σημαία.

Δεν είμαι χτεσινός στο Μεγανήσι. Με εξαίρεση τα φοιτητικά μου χρόνια έχω ζήσει όλη μου τη ζωή εδώ και παρακολουθώ τον Δήμο από το ξεκίνημά του. Καμιά δημοτική αρχή δεν έκανε τόσο πολλές και τόσο πυκνές συγκεντρώσεις και συζητήσεις, τόσο στο Μεγανήσι, όσο και στην Αθήνα. Αφουγκραζόμαστε την φωνή του κόσμου και σεβόμαστε τις απόψεις όλων. Δεν αποκλείουμε κανέναν από τον δημόσιο αυτό διάλογο. Στο τελευταίο ΔΣ ο κος Δήμαρχος προανήγγειλε συγκεντρώσεις ανά χωριό, συγκεντρώσεις με τους εγχώριους και μη φορείς (θεσμικούς ή ανεξάρτητους), για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, που στην ουσία περιλαμβάνει όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την μεγανησιώτικη κοινωνία. Στο σάιτ του δήμου θα υπάρχει και φόρμα-ερωτηματολόγιο όπου ο κάθε δημότης θα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του για κάθε ζήτημα. Αυτό είναι έλλειμμα δημοκρατίας; Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουμε; Ένα δημοψήφισμα (που είναι και της μόδας) τη βδομάδα; Και, εν τέλει, υπήρξε στο παρελθόν άλλη δημοτική παράταξη που κατέβηκε στις εκλογές με τόσο ξεκάθαρο πρόγραμμα σε στόχους και προτεραιότητες, αναλαμβάνοντας κι το πολιτικό κόστος;

Θα μου επιτρέψετε ακόμα να προσθέσω ότι δημοκρατία σημαίνει αλήθειες  κι όχι δημαγωγία ή μισές αλήθειες. Σημαίνει επιχειρήματα κι όχι λασπολογία ή αφορισμούς. Σημαίνει συλλογική και συνολική ευθύνη κι όχι ατομική ή επαγγελματική επιδίωξη. Και φυσικά σημαίνει διάλογο και αντιπροτάσεις κι όχι προπηλακισμούς, ύβρεις, σωματική βία και φτυσίματα. Απαντώ λοιπόν σε αυτούς που προβάλουν τέτοιο επιχείρημα, να κοιταχτούν στον καθρέφτη.

11.  Πως εξηγείτε την διαμαρτυρία 340 κατοίκων του Σπαρτοχωρίου για το ΣΜΑ και των 175  του Κατωμερίου για το βιολογικό και ποια η θέση σας για τα δύο μεγάλα θέματα που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα;

-Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Οι βασικές αυτές υποδομές θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από χρόνια αλλά προχώρησαν μόνο με τούτη τη δημοτική αρχή. Είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα του νησιού και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του και δεν θα πρέπει να κωλυσιεργούμε, αν θέλουμε ποτέ να βρούμε χρηματοδότηση. Αντιλαμβάνομαι τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν. Όμως στο πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι το εξής: θέλουμε ή δεν θέλουμε βιολογικούς και ΣΜΑ, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των στερεών και υγρών αποβλήτων στο νησί μας; Γιατί βιολογικός δεν σημαίνει μόνο ότι θα πάψει κάποιος να ανησυχεί για τον βόθρο του. Σημαίνει και το ότι θα πάψουμε να μολύνουμε το περιβάλλον μας ή το ότι θα πάψουν να ρέουν δύσοσμα ρυάκια μέσα στους οικισμούς.

Οι υπογραφές και οι αντιδράσεις που υπήρχαν δεν είναι βέβαια όλες της ίδιας κατηγορίας. Αντιδρά κάποιος που έχει κάπου δίπλα ιδιοκτησία, αντιδρά κάποιος άλλος για να κάνει στείρα αντιπολίτευση, κάποιος τρίτος γιατί έχει ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση (και ξέρω πολλά τέτοια παραδείγματα) και πάει λέγοντας. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι σε μια ευρεία συζήτηση που θα ακολουθήσει θα λυθούν πολλές από τις απορίες ή τις συγχύσεις που επικρατούν και μεγάλο κομμάτι του κόσμου θα πεισθεί. Το αν ο βιολογικός θα είναι στο άλφα ή στο βήτα σημείο, λίγη σημασία έχει για μένα και νομίζω για όλη τη δημοτική αρχή. Εξάλλου τέτοια έργα είναι μακράς διάρκειας και δε θα είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί σε τούτη τη δημοτική περίοδο, ίσως ούτε καν στην επόμενη. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι όπου κι αν αυτός τοποθετηθεί θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα έχουν δίπλα ιδιοκτησία, κάποιοι που θα αντιδρούν για να αντιδρούν κοκ.

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει βέβαια είναι να στηθεί ο βιολογικός στην Άτοκο ή εν πάσει περιπτώσει σε σημείο που το κόστος λειτουργίας του θα είναι απαγορευτικό, ούτε όμως και σε σημεία που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή προσφέρονται για τουριστική ανάπτυξη. Αν τελικά οι διαφωνούντες ακόμα και μετά τις συζητήσεις είναι τόσοι πολλοί, τι να πω. Αυτό θα σημαίνει ότι η κοινωνία μας επιθυμεί το μεσαιωνικό μοντέλο αποχέτευσης. Διαφωνώ κάθετα, αλλά θα το σεβαστώ. Είμαι βέβαιος πώς μετά από 5 ή 10 χρόνια, όταν η κατάσταση θα έχει γίνει οριακή, πολλοί από αυτούς που υπογράφουν τώρα τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας, θα παρακαλάνε για βιολογικό ακόμα και στην πλατεία του χωριού.

Για τον ΣΜΑ το πράγμα είναι μονόδρομος, ανεξαρτήτου δημοτικής αρχής. Ευτυχώς, με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Παλαίρου, μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματα αφού καθίσταται πιο εύκολη η μετακίνησή τους, κάτι που εξηγήθηκε στο τελευταίο ΔΣ.

12.  Ποια η γνώμη  σας για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου και πως κρίνετε την απόφασή της να εξελιχθεί σε δημοτική παράταξη;

-Παρακολούθησα με προσοχή το βίντεο της τελευταίας συγκέντρωσης της ΚΕΠΜ στην Αθήνα και έμεινα με την αίσθηση ότι υπήρξε πρόταση και όχι απόφαση για τη δημιουργία συνδυασμού. Αλλά, για να το λέτε εσείς, κάτι παραπάνω θα ξέρετε.

Γενικά, έχω πει δημόσια ότι υπάρχουν μερικά πρόσωπα στην ΚΕΠΜ που εκτιμώ πολύ και που γνωρίζω ότι έχουν άποψη για το νησί μας και μπορούν να προσφέρουν σ’ αυτό χωρίς να επιζητούν ανταλλάγματα. Δεν είναι βέβαια η πλειοψηφία, αλλά υπάρχουν. Έχω επίσης δηλώσει τις ενστάσεις και τις απορίες μου σε μέλη της Κίνησης (πχ στον Γερ. Πάλμο και στον Μάκη Κατωπόδη) σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Ποτέ για παράδειγμα δεν κατάλαβα γιατί ως όρος συμμετοχής στην Κίνηση είναι η μη ενασχόληση με τα κοινά. Σε μένα ας πούμε απαγορεύεται, όπως μου δηλώθηκε και γράφτηκε και στην διακήρυξη, να συμμετέχω στην Κίνηση επειδή ανήκω στη δημοτική αρχή. Αν πχ αύριο παραιτηθώ θα είμαι διαφορετικός άνθρωπος ή θα έχω άλλες απόψεις για το νησί; Δεν το καταλαβαίνω. Κάτι ακόμα που θεωρώ λειτουργικό πρόβλημα της είναι το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις. Με ψηφοφορία των παρόντων, με συγκεντρωτική δημοκρατία, με γενικές συνελεύσεις ή με απόφαση μιας ομάδας; Και τι γίνεται στις περιπτώσεις διαφωνιών, που σαφώς θα υπάρχουν; Δε μου πέφτει ασφαλώς λόγος, αλλά θέλω να πω, αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί εξαρχής. Αυτό όμως για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο που να δεσμεύει άπαντες, πχ ένα καταστατικό λειτουργίας. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να επιλύεται με την δημιουργία παράταξης που θα διεκδικήσει την ψήφο του λαού στις εκλογές, κάτι που εξηγεί αρκετά.

Παρ’ ότι δεν γνωρίζω πολλές κινήσεις πολιτών ή μη κυβερνητικές οργανώσεις που να μετεξελίχθηκαν σε συνδυασμούς ή παρατάξεις, αυτή η αναμόρφωση δεν μου προξένησε καμιά έκπληξη. Θα είμαι ειλικρινής, όπως πάντα. Γνωρίζω για την προσπάθεια κάποιων που στην τελευταία προεκλογική περίοδο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να δημιουργήσουν έναν «τρίτο πόλο». Οι ίδιοι άνθρωποι βρέθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές να είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της ΚΕΠΜ. Στις αρχικές τους ανακοινώσεις, από τη μια «έτειναν χείρα βοηθείας» στον Δήμο και στο ΔΣ κι από την άλλη ασκούσαν δριμύτατη κριτική (λχ «οι κοινωνικές υπηρεσίες στο Μεγανήσι είναι ανύπαρκτες»), μηδενίζοντας το έργο μιας σειράς δημοτικών αρχών και αμφισβητώντας τόσο την συμπολίτευση όσο και την αντιπολίτευση, και τις δύο νόμιμα εκλεγμένες από το Μεγανησιώτικο λαό. Μου δημιουργήθηκε τότε η αίσθηση ότι κάποιοι (όχι όλοι) θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ΚΕΠΜ ως όχημα για τη δημιουργία συνδυασμού και οι εξελίξεις με επιβεβαιώνουν.

Να ξεκαθαρίσω ωστόσο σ’ αυτό το σημείο κάποια πράγματα. Καταρχήν αυτές είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις και δεν εκφράζουν απαραίτητα τον κο Δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της δημοτικής μας παράταξης. Δεύτερον, θεωρώ ότι είναι αυτονόητο, εκτός από συνταγματικά κατοχυρωμένο, το δικαίωμα κάποιου στο εκλέγεσθαι και με χαροποιεί που κι άλλοι άξιοι συμπατριώτες μας αποφάσισαν να ενασχοληθούν με τα κοινά. Τρίτον, θα είναι ασφαλώς χρήσιμο να ακούσουμε τις θέσεις και τις απόψεις της ΚΕΠΜ στα μείζονα ζητήματα του νησιού, αφού μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποια ξεκάθαρη πρόταση ή αντιπρόταση. Και τέλος, όποια κι αν είναι η μορφή της ΚΕΠΜ αύριο, εκτιμώ ότι η παρούσα δημοτική αρχή θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, τόσο με αυτή, όσο και με όποιον άλλο φορέα νοιάζεται για την πρόοδο του νησιού.

13.  Κύριε Κονιδάρη, αν σας γινόταν πρόταση να ηγηθείτε ενός δημοτικού συνδυασμού στις επόμενες δημοτικές εκλογές, θα το κάνατε;

-Αυτό είναι κάποιας μορφής πρόταση; (χαμόγελο)

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που μου το ζητούν, υπάρχουν όμως –απ’ όσο ξέρω- και κάποιοι άλλοι που το απεύχονται. Το θέμα ούτε με συγκινεί, ούτε με απασχολεί.

14.  Πιστεύετε ότι αν γίνονταν τώρα δημοτικές εκλογές η νυν δημοτική παράταξη που αποτελεί τη συμπολίτευση θα τις κέρδιζε; Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις επόμενες;

-Εκτιμώ ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει μέσα σε έναν χρόνο από τους συσχετισμούς των προηγούμενων εκλογών. Δεν μπορώ όμως να απαντήσω σαφέστερα σε μια τόσο υποθετική ερώτηση, όταν δεν γνωρίζω αν σε ένα τέτοιο φανταστικό ενδεχόμενο θα υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι συνδυασμοί ή πρόσωπα, άρα θα προτιμήσω να μην κάνω τον μάντη. Το ίδιο ισχύει και για τις επόμενες. Τρία χρόνια είναι πάρα πολύς χρόνος. Όποιος σκέφτεται από τώρα τις επόμενες εκλογές δείχνει ότι αυτές είναι το μόνο που τον ενδιαφέρουν. Προτιμώ να επικεντρωθώ στα καθημερινά μας προβλήματα, κάτι που νομίζω ότι είναι και η ουσία.

15.  Κλείνοντας θα επιθυμούσαμε μια γενική σας τοποθέτηση, για τον Καλλικράτη, την προοπτική  του δήμου, για το τι έχει γίνει  μέχρι σήμερα και πώς οραματίζεστε το μέλλον του Μεγανησίου.

-Πολύ πλατιά ερώτηση, θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο  τηλεγραφικός.

Συχνά με ρωτάνε την άποψή μου για τον Καλλικράτη και απαντώ πάντα με τον ίδιο τρόπο: «Δεν τον ξέρω τον κύριο. Πέθανε προτού γεννηθεί!». Έχω ασκήσει με άρθρα σκληρή κριτική στις καλλικρατικές δομές πολύ πριν την εφαρμογή τους, όμως αυτό που ζούμε είναι έξω από κάθε φαντασία. Εννοώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε Καλλικράτης, ούτε οποιοδήποτε άλλο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, καλό ή κακό, δίχως πόρους. Είναι γνωστό ότι το πρώτο πράγμα που περικόπηκε με την εφαρμογή του κατάπτυστου Μνημονίου ήταν το Πρόγραμμα Κρατικών Επενδύσεων. Το αποτέλεσμα ήταν οι δήμοι να  έχουν να πάρουν ΣΑΤΑ από το πρώτο τρίμηνο του 2010! Αν κανείς σκεφτεί ότι η ΣΑΤΑ στο Δήμο μας χρηματοδοτούσε και κάποια από τα έξοδα που θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικά και ασφαλώς τα μικρά και μεσαία έργα, κατανοεί την κατάσταση. Εντούτοις το παλεύουμε. Κι αυτός, σας διαβεβαιώνω, είναι ένας σκληρός, καθημερινός αγώνας ακόμα και για τα στοιχειώδη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δήμοι που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους ή έχουν υπέρογκα χρέη. Εμείς δεν είμαστε σε τόσο οικτρή κατάσταση, αλλά αυτό είναι μικρή παρηγοριά. Δεδομένου λοιπόν ότι έργα μπορούν να γίνουν ουσιαστικά μόνο από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, έχουμε στρέψει την προσπάθειά μας εκεί. Ευτυχώς, από την προηγούμενη τετραετία είχαμε πετύχει σε ικανοποιητικό βαθμό την ωρίμανση κάποιων σημαντικών έργων και είμαστε σε καλή θέση για να μπορέσουμε να τα εντάξουμε. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από την κεντρική πολιτική σκηνή και τις εξελίξεις στη χώρα οι οποίες είναι τόσο δραματικές και ραγδαίες που κανείς δεν μπορεί να τις προδικάσει.

Είναι σαφές βέβαια ότι ο δήμος δεν θα εξαϋλωθεί, θα συνεχίσει να υφίσταται και απομένει σε μας να πασχίζουμε να διαχειριστούμε τις αντιξοότητες. Γι’ αυτό κι εκτός από τις υποδομές ρίχνουμε πάντα σημαντικό βάρος και στις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις του δήμου που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες.

Αυτά βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Έχω, για παράδειγμα, προτείνει σε συζητήσεις (και είναι κάτι που βλέπω να προβληματίζει δειλά-δειλά και την ΚΕΔΕ) ένα άλλο μοντέλο αυτοδιοίκησης, πραγματικά αποκεντρωμένο, τόσο σε αποφάσεις και δυνατότητες, όσο και σε πόρους. Μολονότι είναι μεγάλη κουβέντα, να το θέσω απλά και σχηματικά. Γιατί το κράτος να μαζεύει το ΦΠΑ πχ από το Μεγανήσι και να αποδίδει στο Δήμο ένα μικρό του κομμάτι και να μην εκχωρήσει στο δήμο αυτή την αρμοδιότητα; Έτσι, και δε θα ήταν υποχρεωμένο να εισφέρει στους δήμους τα απαιτούμενα 4-5 δις το χρόνο, και καλύτερος έλεγχος θα υπήρχε αφού οι έλεγχοι θα ήταν πλέον εγχώριοι, και θα λογοδοτούσε στον κεντρικό έλεγχο η εκάστοτε δημοτική αρχή κι όχι ο κάθε επαγγελματίας ξεχωριστά, και διασφαλισμένα έσοδα θα υπήρχαν για το κράτος, και περισσότεροι πόροι θα απέμεναν στους δήμους, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούσαν να τους διαμορφώνουν (πάνω ή κάτω) ανάλογα με τον πλούτο και την ευημερία ή μη του κάθε τόπου. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα έκοβε τον ομφάλιο λώρο της κεντρικής εξουσίας και θα της στερούσε την πολιτική επιρροή στην περιφέρεια, κι εκεί νομίζω ότι κολλάει το ζήτημα. Όμως ένα τέτοιο μοντέλο πραγματικής αυτοδιοίκησης, όπου οι πόροι θα μένουν και θα αξιοποιούνται στις κατά τόπους κοινωνίες κάποια στιγμή θα γίνει αναγκαιότητα. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα και θα μπορούσα να σας μιλάω για ώρες για ιδέες και προτάσεις που θα έκαναν τους δήμους ανεξάρτητους, παραγωγικούς και αυτοτελείς πυλώνες ανάπτυξης με πληθώρα κοινωνικών δράσεων, ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα λαϊκά στρώματα.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια καίρια τοπικά ζητήματα στα οποία νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος από όλες τις δημοτικές αρχές. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το Μεγανήσι για καθαρά γεωγραφικούς και ενεργειακούς λόγους είναι πεπερασμένο. Κάποια στιγμή πρέπει να μπουν όρια στον πόσο κόσμο και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να υποδεχθεί. Αντέχει το νησί μας πχ 20000 ανθρώπους και 1000 καταστήματα; Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού είναι μονόδρομος; Κατόπιν, υπάρχουν περιορισμοί στους φυσικούς πόρους. Όταν ανέλαβα αντιδήμαρχος η κατανάλωση του νερού τον Αύγουστο ήταν 800 κυβικά την ημέρα. Σήμερα, στο peak του καλοκαιριού, τείνει να υπερβεί τα 1200. Αυτό σημαίνει αύξηση 50% σε 5 χρόνια! Τι θα γίνει στα επόμενα 5 ή 10; Τέλος, επιβεβλημένη είναι η διαφύλαξη του μόνου θησαυρού που έχουμε στην κατοχή μας: του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Αν αυτός δεν προστατευτεί επαρκώς και με ισχυρή βούληση, στις 3-4 επόμενες δεκαετίες το Μεγανήσι θα κινδυνεύει με ερημοποίηση. Σ’ αυτές τις κατευθύνσεις θεωρώ ότι παλεύει και η παρούσα δημοτική αρχή.

Είναι δύσκολο κι επίπονο να υπηρετείς ένα σύστημα που θες να ανατρέψεις, όμως το όραμα που αναφέρετε μπορεί να γίνει χειροπιαστό για μας και τα παιδιά μας μόνο μέσα από έναν διαρκή αγώνα. Αυτόν τον αγώνα δίνουμε, αιρετοί ή μη, όλοι όσοι αγαπάμε το Μεγανήσι και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Με την ελπίδα ότι δεν καταχραστήκαμε υπερβολικά τον χρόνο σας, ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά που αποδεχθήκατε την πρόσκληση.

-Κι εγώ ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

Για  το  Meganisi News

Γαβρίλης   Γιώργος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Το Μεγανήσι γύρισε σελίδα υπερψηφίζοντας το όραμα του συνδυασμού του Παύλου Δάγλα – Τι δήλωσε χθες το βράδυ (αναν. – βίντεο)

Λίγο μετά τις 12:00 το βράδυ κι ενώ τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν γνωστά και επιβεβαίωναν τη νίκη του συνδυασμού “Μεγανήσι […]

7 Σχόλια

 1. «Είναι δύσκολο κι επίπονο να υπηρετείς ένα σύστημα που θες να ανατρέψεις»!
  Τι σόι αγώνας είναι αυτός! Μόνο ο ΓΑΠ τα λέει αυτά όταν αναφέρεται στους Έλληνες που διαμαρτύρονται για όσα άθλια συμβαίνουν στις πλάτες τους (κι αυτινού δεν του αρέσει το μνημόνιο κατά τα λεγόμενά του, αλλά μια χαρά το υπηρετεί). Το φαινόμενο εξαπλώνεται. Φυλαχτείτε!

  1. Δεοντολογικά δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω την συνέντευξη,”επανάσταση του αυτονόητου” την ονόμασε ο ΓΑΠ, ίσως να υπάρχει κι αυτή η “αριστερά” που στηρίζει διαφωνώντας κάτι σαν “Κουβέλης” ας πούμε, μόνο που εγώ δεν έχω ιδεολογική συγγένεια αλλά ούτε και το ΚΚΕ.

   1. Επειδή, κύριε Κονιδάρη Νικόλαε Μπελικούκε, απαντάτε στο σχόλιό μου, χαρακτηρίζοντάς με άπιστο ως λέγοντα, έστι αφοριστικά, χωρίς να τεκμηριώνετε καθόλου αυτόν σας το χαρακτηρισμό, δεν μπορώ παρά να σας αποκαλέσω κοινό συκοφάντη και λασπολόγο. Εξάλλου δεν θα περίμενε κανείς, ούτε κι εγώ, καμιά διαφορετική συμπεριφορά από έναν εθελόδουλο του συστήματος όπως εσείς. Η μικρόνοιά σας μόνο αυτό σας επιτρέπει. Σας το έχω επισημάνει κι άλλη φορά: Ο καθένας στη ζωή πορεύεται με ό,τι έχει. Εσείς προφανώς με τη μπακαλίστικη «λογική» σας «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξιδο».

    1. Κύριε Μάντζαρη Φίλλιπε,λέω να αρχίσω λίγο ανάποδα.
     Όταν λέτε <> ,τι ακριβώς εννοείτε;Πότε και πού εσείς μου επισημάνατε κάτι;
     Το υπονοούμενο περί μπακαλίστικης λογικής μου,απλά με κάνει να χαμογελάσω.
     Πιο <>,με χαρακτηρίζετε εθελόδουλο του συστήματος.
     Επειδή δεν έρχεστε αρκετά συχνά στο Μεγανήσι ,να σας ενημερώσω ότι δουλεύω 15 με 20 ώρες καθημερινά για τουλάχιστον 6 μήνες,δεν οδηγώ MERCENTES,δεν έχω ψηφίσει ποτέ κόμμα εξουσίας και τελοσπάντων δεν θα μου την <> και από αριστερά,ειδικά εσείς.
     Περί του χαρακτηρισμού που σας απέδωσα να διευκρινίσω κάτι.
     Η εμπάθεια σας στο πρόσωπο του Παναγιώτη Κονιδάρη είναι γνωστή σε όλους.Αυτό και μόνο ,αρκεί να σας χαρακτηρίσει άπιστο ,όταν θα τον σχολιάζετε.
     ΥΓ1:Αλήθεια ,θα χαρακτηρίζατε κάποιον φτωχό στο μυαλό ,όταν αυτός σαν μαθητής σάρωνε τα βραβεία και τα αριστεία,σπούδαζε
     στο τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθηνών ως δεύτερος επιτυχώντας του τμήματος πανελλαδικά;
     Θα χαρακτηρίζατε κάποιον φτωχό στο μυαλό ,αν γνωρίζατε ότι
     έχει υπάρξει πρωταθλητής Ελλάδος Νέων στο αγωνιστικό μπρίτζ και ότι έχει εκπροσωπήσει την χώρα του επιτυχώς σε παγκόσμιο πρωτάθλημα;
     ΥΓ2:Καλή καρδιά

     1. Η μικρόνοιά σας είναι εμφανής, από τη στιγμή που δεν μπορείτε να κατανοήσετε ένα σχόλιο, καθαρά πολιτικό, που δεν εμπεριείχε κανέναν προσωπικό χαρακτηρισμό (σε αντίθεση με τον δικό σας ατεκμηρίωτο χαρακτηρισμό), αλλά το αποδίδετε σε εμπάθεια προς το πρόσωπο του αδερφού σας, και μάλιστα γνωστή σε όλους! Αλήθεια, ποια είναι αυτή η εμπάθεια και σε τι οφείλεται; Για πείτε μου, αφού το γνωρίζετε τόσο καλά εσείς και όλοι οι άλλοι.
      Και να εξηγούμε! Έχω πει ποτέ τίποτε για την προσωπική-ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του αδερφού σας, την επαγγελματική του δράση, το συγγραφικό του έργο, την υγεία του κλπ; Τα όποια σχόλιά μου προς το πρόσωπό του αφορούν καθαρά και μόνο την πολιτική και δημόσια δράση του, ως δημοτικού συμβούλου, πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου και διαχειριστή ενός ειδησεογραφικού μπλογκ. Η ηθική μου δεν μου επιτρέπει, όπως κάνουν χαρακτηριστικά κάποιοι άλλοι, απευθυνόμενοι σε κοινούς φίλους και γνωστούς, για να ακυρώσουν τον πολιτικό αντίλογο στις πράξεις τους, να διαβάλλω ανθρώπους με τέτοιο χυδαίο τρόπο.
      Προφανώς δεν αντέχετε την κριτική, ούτε καν και προς το πρόσωπο του αδερφού σας, επί καθαρά πολιτικής βάσης, αλλά την αποδίδετε σε εμπάθεια. Μάλλον αντιλαμβάνεστε την πολιτική και δημόσια δράση του αδερφού σας ως οικογενειακή υπόθεση. Κι αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο την ηθική σας μικρότητα.
      Τώρα όσον αφορά τα άλλα που αναφέρετε για την εργασία σας (πάλι καλά που δεν δημοσιοποιήσατε και το εκκαθαριστικό της φορολογική σας δήλωσης), τις κομματικές σας εντάξεις και τις επιτυχίες σας με αφήνουν παγερά αδιάφορο, γιατί, μιας και σας αρέσουν τα τσιτάτα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, «Πᾶσα ἐπιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης καὶ τῆς ἄλλης ἀρετῆς, πανουργία, οὐ σοφία φαίνεται.»
      Δεν προτίθεμαι να ασχοληθώ περισσότερο με την περίπτωσή και τα λεγόμενά σας, γιατί, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, «Γἀιδαρος κλάνει».

 2. Παναγιώτης Κονιδάρης: «Να επαναλάβω λοιπόν και σε σας ότι η ενασχόλησή μου με το ΜΤ έγινε γιατί μου ζητήθηκε ευγενικά από την πρώην συντακτική ομάδα του Meganisi News (πλην του Στάθη του Πολίτη που εγκατέλειψε) και έγινε με μεράκι και αρκετή δαπάνη χρόνου.».

  Επιτρέψατέ μου να πω δυο κουβέντες. Η πρώην συντακτική ομάδα του Meganisi News ήταν ο Στάθης, η Έλλη, Ο Σκρομ , ο υποφαινόμενος και κάποια άλλα άτομα πριν, εννοώ προτού γίνω μέλος της ομάδας.

  Σε ό,τι με αφορά έχω να πω ότι, ουδέποτε προσέγγισα τον κ. Κονιδάρη για κανένα site και αν, λέω αν, υπήρχαν κάποιοι «συνοδοιπόροι» στο Meganisi News που να βρίσκονταν σε κάποια διαδικασία ή επαφή πριν εγκαταλείψουν το Meganisi News και μεταπηδήσουν τελικά στο Meganisi Times, αυτό αφορά εκείνους και μόνον.

  Το μόνο που μπορεί να μου προσάψει κανείς είναι ότι το Meganisi News το «πήρα στην πλάτη» για όσον καιρό μπορούσα και δεν το άφησα να «πέσει» *, διότι, όπως πολύ σωστά είχε αναφέρει η Πρόεδρος του «Μέντη» κ. Γιούλη Κονιδάρη σε ένα της σχόλιο, «Είναι κρίμα να χαθεί η πρώτη ειδησεογραφική ιστοσελίδα του νησιού μας.», αναφερόμενη στην πρόθεσή μου να αφήσω το Meganisi News και αναφερόμενη παράλληλα στην προσπάθεια που κάναμε τότε μαζί με τον Γιώργο τον Κατωπόδη (Ψαρά) να το κρατήσουμε ζωντανό, άσχετα αν με «πήρε και μένα η μπάλα» αργότερα ως αυτομολήσαντα! Ομολογώ ότι σε πρώτη ανάγνωση με πλήγωσε πολύ. Αλλά, όπως είπα, άφησα το Meganisi News, αλλά δεν το εγκατέλειψα. Το στηρίζω (μάλλον στηρίζω στο μέτρο του δυνατού και της αποδοχής) τόσο το MN όσο και το ΜΤ, για να είμαι τουλάχιστον ειλικρινής απέναντι στον εαυτό μου και στους εκεί φίλους μου. (Ευτυχώς που δεν γιορτάζετε κοντά κοντά όλοι μαζί, γιατί που θα βρω “όβολα” για δώρα με τις περικοπές!) :)

  Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα παιδιά της πρώην συντακτικής ομάδας του Μeganisi News που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται διαδικτυακά, η Έλλη, ο Ψαράς, ο Σκρομ, έχουν κάνει τις επιλογές τους, για τους δικούς τους λόγους. Υπάρχει άλλωστε και η απαραίτητη ομοιογένεια.

  Όμως είναι άδικο (για να μη χρησιμοποιήσω άλλον όρο) να «μπαίνουν (εσκεμμένα;) όλοι στο ίδιο τσουβάλι» κύριε Κονιδάρη, ή αν αγαπάς «αγαπητέ μου Φαρμακοποιέ».

  * δεν αποδέχθηκα πρόταση «μεταγραφής» τότε, αλλά και πολύ αργότερα, “ελεύθερος” ων από το ΜΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights