Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Μαΐου 2022

Π.Ε.Π.Ε.Ν.: Έλληνες πλοίαρχοι στα ελληνικά πλοία

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού προκάλεσε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους πλοιάρχους να πλοιαρχεύουν τα υπό ελληνική σημαία πλοία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Γιώργος Βλάχος, αφού σημειώνει ότι «δεν νοείται ελληνικό πλοίο, με ελληνική σημαία χωρίς Ελληνα πλοίαρχο, τον αντικαταστάτη του και Ελληνες ναυτικούς γενικότερα», στέλνει το μήνυμα της ναυτικής οικογένειας στην κυβέρνηση: «Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σημαίνει και κατάργηση της εθνικής της κυριαρχίας».

Οι πλοίαρχοι υπογραμμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το πρόσχημα της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους κοινοτικούς συναδέλφους να πλοιαρχεύουν στα υπό ελληνική σημαία πλοία χωρίς προϋποθέσεις.

«Η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες και ακόμα εθνικά θέματα και ζητήματα ανοιχτά. Καλό θα είναι, λοιπόν, όλα αυτά να μετρήσουν και να ληφθούν υπόψη ώστε να συνεχίσει το ελληνικό πλοίο που είναι συνέχεια του ελληνικού εδάφους να διοικείται από Ελληνα πλοίαρχο», αναφέρουν οι πλοίαρχοι.

Το πιστοποιητικό

Οι πλοίαρχοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν στη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου να μην υπηρετεί στην ελληνική σημαία Ελληνας πλοίαρχος, που είναι φορέας μακράς ναυτικής παιδείας, γνώσης και εμπειρίας.

«Ολοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την άριστη γνώση της μητρικής του γλώσσας συγκροτούν τις προϋποθέσεις για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων του ως επικεφαλής του πληρώματος του πλοίου με ασφάλεια και επιτυχία», υπογραμμίζει η ΠΕΠΕΝ και καταλήγει:

«Θεωρούμε ότι είναι άκρως προσβλητικό για την ελληνική ναυτιλία η υποβολή και αποδοχή μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας από πλοίαρχο χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΠΗΓΗ: naftemproriki.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

 1. Ωχ! Έφτασε και η δική μου ώρα.
  Κρίμα. Και ήμουν σίγουρος ότι εγώ θα την γλύτωνα.
  Όταν πάταγαν τους αγρότες, τους φορτηγατζήδες, τους δημοσίους υπάλληλους, τους ιδιωτικούς υπάλληλους χασκογελούσα. Επιτέλους να φτιάξουμε την πατρίδα έλεγα.
  Τι είπατε? Καλά τους κάνει…δεν έχουν ανάγκη οι καπεταναίοι?
  Αδέλφια… Έρχεται και η δική σας η σειρά…ένας ένας.
  Κάντε το κουμάντο σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *