Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Ιανουαρίου 2022

Θύμα της εφεδρείας ο αρχαιολόγος της ομηρικής Ιθάκης

ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ  η Ιθάκη που περιγράφει ο Όμηρος στην “Οδύσσεια”; Στο ερώτημα αυτό, που βασανίζει αιώνες τους ιστορικούς, ίσως δώσει απάντηση η ανακάλυψη ενός οικισμού που χρονολογείται στην εποχή του Οδυσσέα στην Κεφαλονιά. Όμως, ο διευθυντής της Αρχαιολογική Υπηρεσίας της Κεφαλονιάς κ. Αντώνης Βασιλάκης, ο οποίος πραγματοποίησε την ανασκαφή τον περασμένο Αύγουστο, αντί να τιμηθεί για τη σημαντική ανακάλυψη η οποία έχει ήδη προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, τίθεται σε εφεδρεία εξαιτίας των μέτρων του πολυνομοσχεδίου για τους δημοσίους υπαλλήλους! *

Για μια σπουδαία ανακάλυψη που αλλάζει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την ομηρική Ιθάκη και “μεταφέρει” τον Οδυσσέα από τα μυθολογικά στα ιστορικά πρόσωπα κάνει λόγο ο0 πρώην δήμαρχος Πόρου και πρώην νομάρχης Κεφαλονιάς κ. Μάκης Μεταξάς: “Έχουμε κάνει μελέτη, σύμφωνα με την οποία το κέντρο της ομηρικής Ιθάκης, δηλαδή το διοικητικό κέντρο του βασιλιά Οδυσσέα και των άλλων ηγεμόνων της μυκηναϊκής εποχής, είναι η περιοχή που τώρα ανασκάπτεται.”.

Ο κ. Βασιλάκης αναζητούσε την “Ιθάκη” όπως ο Οδυσσέας και όταν -φαίνεται ότι- τη βρήκε, δεν “ανακάλυψε” τους μνηστήρες, αλλά το …πολυνομοσχέδιο. Ο αρχαιολόγος είναι από τους πρώτους που τίθενται σε διαθεσιμότητα, καθώς είναι 59 ετών και έχει 33 χρόνια στην υπηρεσία. “Το θεωρώ απαράδεκτο, απάνθρωπο, παράνομο, άδικο και αντισυνταγματικό. Με τον τρόπο αυτό αποκεφαλίζουν την υπηρεσία από τα έμπειρα στελέχη για να μπορούν να την κάνουν ό,τι θέλουν, με απώτερο σκοπό την κατάργησή της, κάτι που θα κάνουν και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους. Εμείς -σύμφωνα με τους ίδιους- ενοχλούμε την περίφημη ανάπτυξη, που δεν είδαμε ποτέ, διότι κατά τη γνώμη τους είμαστε αρτηριοσκληρωτικοί και αγαπάμε την πατρίδα μας και τη δουλειά μας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι είμαστε οι χειρότερα αμειβόμενοι, δουλεύουμε μόνο από φιλότιμο και από καθήκον και στο τέλος παίρνουμε αυτή την ανταμοιβή“, σχολιάζει ο κ. Βασιλάκης. Μάλιστα λίγες ημέρες μετά την ιστορική ανακάλυψή του, ο αρχαιολόγος δήλωσε ότι παραιτείται και κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης προκειμένου να αποχωρήσει με αξιοπρέπεια από την υπηρεσία του. “Σε όλη μου τη ζωή δούλευα για ένα φιλότιμο και μια αξιοπρέπεια. Δεν θα τους κάνω την τιμή να με τιμωρήσουν, διότι περί τιμωρίας πρόκειται. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά.”.

* Σημ. ΜΝ: Ο κ. Αντώνης Βασιλάκης υπηρετεί στην Κεφαλονιά από το 2010 ως  Έφορος Αρχαιοτήτων στην  35η Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχ/των Κεφαλονιάς, Ζακύνθου & Ιθάκης . Στην Κεφαλονιά εγκαταστάθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2011.  Στις 7 Οκτωβρίου 2011 υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης, αρνούμενος να τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω εφεδρείας (πολυνομοσχέδιο). Από την υπηρεσία αποχωρεί στις 31 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει σε συνέντευξή του σε τοπικό ΜΜΕ, επιστρέφει στην Κνωσό, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

(Απόσπασμα από την Εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” 16 Οκτωβρίου 2011, έντυπη έκδοση, kefaloniapress.gr. Φωτογραφία “kefaloniapress.gr”).

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του κ. Βασιλάκη μια βδομάδα μετά την βόμβα που έσκασε για την ανακάλυψη ενός οικισμού Μυκηναϊκής περιόδου, στο χωριό Τζανάτα του Πόρου στη ΝΑ Κεφαλονιά. Η ανακάλυψη έγινε στις 14 Οκτωβρίου 2011.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

«Και με τη βούλα» αρχαιολογικός χώρος το «Πόδι» και τα ενάλια σπήλαια «Παπανικολής» και «Γιοβάνη» στο Μεγανήσι

Σύμφωνα με την Απόφ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/Φ43/6636/3954/369/138/13.1.2014 (ΦΕΚ 28/ΑΑΠ/28.1.2014) αποφασίστηκε η κήρυξη-οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου της χερσονήσου «Πόδι», Δήμου Μεγανησίου για λόγους προστασίας […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *