Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Οκτωβρίου 2023

Θολό το τοπίο για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

ΑΘΗΝΑ. Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επιβολή ή μη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή πριν την ψηφοφορία είπε ότι εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών πρέπει να προστεθεί και των τουριστικών καταλυμάτων. «Εάν το Σώμα συμφωνεί στην διατύπωση για την εξαίρεση των κοινοχρήστων χώρων των πολυκατοικιών να προσθέσουμε και ρητά ότι εξαιρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων, δεν θα έχουμε καν την ανάγκη αυτής της ερμηνείας με την εφαρμοστική εγκύκλιο και τις κανονιστικές πράξεις που θα εκδοθούν. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο είχα συζητήσει με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας», είπε ο υπουργός.

Η ανάγκη διευκρινίσεων

Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο ποιοι χώροι θεωρούνται κοινόχρηστοι και άρα εξαιρούνται. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης, ερμήνευσε την προφορική τροπολογία του Ευ. Βενιζέλου ως εξαίρεση των ξενοδοχειακών μονάδων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ΕΤΑ θα αφορά μόνο τα δωμάτια και όχι τους υπόλοιπους χώρους οι οποίοι είναι κοινόχρηστοι.

Η διαμαρτυρία των ξενοδόχων

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, οι πρόεδροι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης (ΞΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία του κλάδου, αξιώνοντας ισότιμη μεταχείριση όλων των επιχειρηματικών φορέων της Ελλάδας που ασκούν εξαγωγική δραστηριότητα.
«Τα ακίνητα των ξενοδοχείων» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, «δεν είναι ακίνητα εγγείων προσόδων αλλά το παραγωγικό εργαλείο μιας τάξης που πασχίζει να διατηρεί ελκυστικές τις εγκαταστάσεις διαμονής, γιατί αυτές συνθέτουν το τουριστικό μας προϊόν που διαθέτουμε στην διεθνή αγορά και που με τις δραστηριότητες της απορροφά τα προϊόντα της βιομηχανικής και της αγροτικής παραγωγής, συντηρώντας σε μεγάλο βαθμό και αυτούς τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας».
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισήμανε ότι οι επαγγελματικοί χώροι πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων των ξενοδοχείων, αποτελούν «εργαλείο δουλειάς» και σε κάθε περίπτωση, δεν παράγουν στο σύνολό τους έσοδο, τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων της χώρας είναι εποχικής λειτουργίας, έως και έξι μηνών το χρόνο.

ΠΗΓΗ : enimerosi.com via xenia news

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights