Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Ιανουαρίου 2023

Επιστολή – κάλεσμα Δημάρχου Μεγανησίου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς μέλη και φίλους της παράταξης

«Μεγανήσι – Μαζί στο μέλλον»

Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί συνεργάτες

Στις 7 Νοέμβρη δώσαμε και κερδίσαμε μια μεγάλη και σημαντική αυτοδιοικητική μάχη, τη σημασία της οποίας, την καθόρισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είχε. Το Μεγανήσι αντιστάθηκε και κέρδισε! Όμως για να είναι η νίκη της παράταξής μας, νίκη της Μεγανησιώτικης κοινωνίας, πρέπει να πετύχουμε τους στόχους και να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας, στα πλαίσια της προγραμματικής και οραματικής μας πρότασης για το Μεγανήσι.

Γι’ αυτό σήμερα, μετά το καταλάγιασμα της φόρτισης των εκλογών, αναλύοντας και αξιολογώντας σωστά  όλα τα δεδομένα, προχωράμε στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Με ξεκάθαρους στόχους, με συλλογικές αλλά και προσωπικές δεσμεύσεις, δημιουργούμε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα, που αφήνει πίσω του όσους επιμένουν να παραμένουν καρτερικά στα «ταμπούρια» τους. Δεν φοβόμαστε το διάλογο και την κριτική! Αντίθετα τα επιδιώκουμε, αφού αυτά είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής μας. Στα πλαίσια ενός έντιμου διαλόγου, δεν θα αποφύγουμε τις συγκρούσεις, έχοντας πάντα στο μυαλό μας, ότι πρέπει να πετύχουμε. Όχι για τους εαυτούς μας αλλά για το Μεγανήσι.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, που την προσδιορίζουν κυρίως το νέο θεσμικό πλαίσιο και η οικονομική κατάσταση της χώρας. Για να πετύχουμε πρέπει μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός σταθερού πλαισίου αρχών και στόχων, να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση και αξιοποίηση όλων των πόρων μας και ιδιαίτερα του έμψυχου δυναμικού του Μεγανησιού.

Το παρακάτω σχέδιο που τίθεται για συζήτηση, μέσα σε ένα νέο θεσμικά περιβάλλον, αναδεικνύει τις προτεραιότητες μας  και ταυτόχρονα προσπαθεί να διαχειριστεί το πολιτικό προσωπικό αλλά και συνολικά το έμψυχο δυναμικό του Νησιού μας.

Καλούμαστε το Σάββατο 18 Δεκέμβρη και ώρα 18.00 στην αίθουσα πολισμού στο Γυμνάσιο-Λύκειο (Σπαρτοχώρι) για να συζητήσουμε όλα αυτά και να καθορίσουμε το πλαίσιο δράσης της επόμενης δημοτικής περιόδου.

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, και ενόψει των γιορτών και του νέου έτους,  θέλω να ευχηθώ σε όλους σας προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, χαρά και προπάντων υγεία!

Μεγανήσι 14 Δεκέμβρη 2010

Στάθης Ζαβιτσάνος

Δήμαρχος Μεγανησίου

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση μας οργανώνεται βασικά σε τέσσερις άξονες.

1. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και το πρόγραμμά μας, καθορίζουν κυρίως το πλαίσιο αυτού του άξονα. Προχωράμε στη κατάρτιση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος μέρη του οποίου θα είναι τα ετήσια τεχνικά προγράμματα. Είναι σαφές ότι μέσα από μια ανοιχτή διαβούλευση, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Οι προτεραιότητές μας και οι στόχοι μας, όπως αναλύονται στο πρόγραμμά μας, και ενδεικτικά αναφέρω είναι:

✔ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΣΧΟΟΑΠ, Βιολογικοί, απορρίμματα, ύδρευση, Πολεοδόμηση.

✔ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Μουσεία, Περιπατητικό δίκτυο, ανάδειξη σημείων ενδιαφέροντος.

✔ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΠΡΟΒΟΛΗ. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών, θαλάσσιος τουρισμός.

✔ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Περιφερειακό οδικό δίκτυο, μαρίνα Αθερινού, βελτίωση λειτουργίας λιμανιών, μεταφορά ελαιοτριβείων, πλατεία Βαθιού, αλσύλλιο Σπαρτοχωριού κ.λ.π

2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ- ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Κυρίως έχει να κάνει με το κρίσιμο μέγεθος του Δήμου και την προσαρμογή του στο νέο θεσμικό περιβάλλον. Ενδεικτικά υπάρχουν οι εξής ενότητες:

✔ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

✔ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

✔ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ

✔ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

✔ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κοινωνική συνοχή και μάλιστα η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού του Νησιού μας, είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή του. Το Πολιτιστικό Κέντρο και η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου θα στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια, που έχει να κάνει με τις ενότητες:

✔ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

✔ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

✔ ΠΑΙΔΕΙΑ

✔ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ- ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ

Η συμμετοχικότητα, δεν μπορεί να είναι ένα ρητορικό σχήμα, αλλά μια συνεχής και ειλικρινής  προσπάθεια κυρίως από την πλευρά μας, αφού εμείς έχουμε την ευθύνη της διοίκησης, πιστεύοντας ότι είναι η βασική προϋπόθεση να πετύχουμε τους στόχους μας. Παράλληλα πρέπει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Μεγανησιού. Και αυτό θα το πετύχουμε με:

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Δημιουργία πρότυπου ψηφιακού Δήμου με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ψηφιακή διαχείριση των προμηθειών και της αποθήκης, οικονομική διαχείριση με εύκολη προσβασιμότητα του κάθε δημότη, προληπτικό έλεγχο δαπανών, απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια» με ανάρτηση κάθε απόφασης όλων των οργάνων του Δήμου. Η απόλυτη διαφάνεια αποθαρρύνει στο παρόν και στο μέλλον λογικές του «Δήμου λάφυρο», και αποφορτίζει τις Δημοτικές Αρχές από πιέσεις μικρο-εξυπηρετήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Μέσα από τη δημόσια διαβούλευση επιδιώκουμε τον εμπλουτισμό της σκέψης και της δράσης μας και κυρίως την ευρύτερη συναίνεση στα θέματα του Νησιού μας. Έτσι ενθαρρύνεται η συμμετοχή και δίνεται σε όλους η δυνατότητα έκφρασης. Ένας ενημερωμένος δημότης, δύσκολα παραπληροφορείται. Παράλληλα αναδεικνύονται απόψεις και πρωτοβουλίες και κυρίως εκείνοι οι δημότες μας που θα ήθελαν να έχουν ένα ρόλο στα δρώμενα του Νησιού μας, με βάση τη σκέψη και την ανιδιοτελή προσφορά τους και όχι τις όποιες  σκοπιμότητες.

ΟΜΑΔΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ &  ΜΕΛΕΤΗΣ

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα σύμφωνα με τις παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 58 του Ν.3852/2010 , ο Δήμαρχος «…συνιστά ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έργου από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπαλλήλους του δήμου, υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του δήμου, καθορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους».

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ευέλικτα σχήματα, χωρίς να αποκλείεται κανείς, με συγκεκριμένο αντικείμενο δράσης και μελέτης.

Είναι διαπιστωμένη η αδυναμία των υπηρεσιών του Δήμου, και πιστεύω ότι αντικειμενικά θα συνεχίσει να υπάρχει, να παρακολουθήσει και να διευθύνει δύσκολα εξειδικευμένα θέματα. Ο ρόλος αυτών των ομάδων θα είναι σημαντικός γιατί ουσιαστικά θα είναι οι εισηγητές των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

✔  ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Είναι σαφές ότι η κοινωνία μας πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά. Η κρισιμότητα των καιρών δεν επιτρέπει σκοπιμότητες και εγωισμούς από καμιά πλευρά. Έχουμε την ανάγκη μιας ενοποιημένης κοινωνίας, τουλάχιστον στα βασικά θέματα και στους στόχους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι ο διάλογος θα είναι έντιμος. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, παίρνουμε την ευθύνη και βάζουμε τους κανόνες. Αν κάποιους πρέπει να τους αλλάξουμε, να τους αλλάξουμε. Όμως πρέπει να πάμε με κανόνες. Και αφού τους συμφωνήσουμε, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να τους τηρήσουμε και εμείς να τους εφαρμόσουμε. Αν κάποιος έχει κάτι άλλο στο μυαλό του, ας προχωρήσει με δική του ευθύνη στο δικό του δρόμο.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΟΜΑΔΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τα παρακάτω προτείνονται σαν μια βάση κουβέντας, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων και των στόχων μας. Είναι σαφές ότι πέρα από τη συλλογική ευθύνη, υπάρχει η ατομική ευθύνη και ο καθένας μας στο καθορισμένο πλαίσιο του, κρίνεται και απολογείται. Είναι σαφές ότι την πρώτη ευθύνη της διάχυσης και του συντονισμού όλων των δράσεων του Δήμου την έχει ο Δήμαρχος. Όμως αναιρείται ο ρόλος του αν όλα τα θέματα είναι της αρμοδιότητάς του. Είναι ειλικρινής η δήλωσή μου, που δεν είναι τωρινή, ότι όποια αρμοδιότητα ή δράση θέλει ο κάθε δημότης, αιρετός ή μη αιρετός της  συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, στα πλαίσια πάντα του νόμου και των θεσμών, μπορεί να την αναλάβει. Με βάση τα παραπάνω, προτείνω:

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ανταποδοτικές Υπηρεσίες. Ύδρευση, ηλεκτροφωτισμός, Καθαριότητα.

Διαχείριση λυμάτων.

Διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση.

Συντήρηση κοινοχρήστων χώρων, παιδικές χαρές, πλατείες, πράσινο.

Συντονισμός συνεργείων, αυτοκίνητα – αμαξοστάσιο, αποθήκες.

Η τοπική συγκοινωνία

Πρόγραμμα «Διαύγεια»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Οι οριζόμενες από το νόμο.

Η δημόσια διαβούλευση

Οι εθελοντικές ομάδες

Εκπροσώπηση του Δήμου και υποστήριξη των προγραμματικών συμβάσεων

Επικουρεί το Δήμαρχο στο συντονισμό και υποστηρίζει τις ομάδες δουλειάς.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ – Πρόεδρος – Δ.Σ

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Αθλητικές υποδομές, συντήρηση, φύλαξη, οργάνωση λειτουργίας.

Κοινωνικές δράσεις – Προγράμματα (Υγεία – Πρόνοια, Παιδεία, Αθλητισμός, ευπαθείς ομάδες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Πρόεδρος – Δ.Σ

Πολιτιστικά προγράμματα

Βιβλιοθήκη

Έκδοση βιβλίου πολιτιστικής ταυτότητας

Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Λειτουργία αίθουσας πολιτισμού.

ΟΜΑΔΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Με τις παρακάτω ομάδες δουλειάς, δίνουμε τη δυνατότητα στο έμψυχο δυναμικό του Μεγανησιού, ύστερα από έκφραση της βούλησής τους, να συμμετέχουν ενεργά και να στηρίξουν τις  διάφορες δράσεις. Τα Τοπικά Συμβούλια, μετά από συζήτηση, θα πάρουν τις δικές τους αρμοδιότητες, κυρίως με την καθημερινότητα και τη λειτουργία του οικισμού. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης και άλλων ομάδων, σε σχέση πάντα με τις ανάγκες και τη συγκυρία.

1.    ΣΧΟΟΑΠ. Οργανώνει και συντονίζει το διάλογο. Συνεργάζεται με τη μελετητική ομάδα. Εξειδικεύει τις προτάσεις και τις προτείνει για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

2.    Πολεοδόμησης.  Επιβλέπει και συνεπικουρεί τη μελετητική ομάδα. Οργανώνει την διαδικασία, εξετάζει και εισηγείται επί των ενστάσεων.

3. Πολιτιστικών υποδομών

Μουσεία. Συλλογή υλικού, ίδρυση, λειτουργία.

Ανάδειξη περιοχής Άη – Γιάννη. Ολοκλήρωση μελετών – άλλες δράσεις.

Αρχαιοφυσική  έρευνα.

Περιπατητικό δίκτυο, ανάδειξη σημείων ενδιαφέροντος ( Σπήλαια, πηγάδια κ.λ.π )

4.    Τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.

Περιηγητικό τρένο. Δίκτυο ποδηλάτων.

Καταδυτικός τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Παρακολούθηση και επίβλεψη των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Έκδοση διαφημιστικού υλικού, και άλλες δράσεις προβολής.

Προγράμματα επιμόρφωσης και υποστήριξης επαγγελματιών.

5. Διαχείρισης λιμανιών – Θαλάσσιος τουρισμός.

Σχέδιο υποστήριξης και ευταξίας λιμανιών.

Ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Παράκτια γεωμορφολογική, ιζηματολογική, ωκεανογραφική μελέτη.

Τουριστικό καταφύγιο Αθερινού.

6. Πρωτογενούς τομέα.

Επιβλέπει και εξειδικεύει τη μεταφορά των ελαιοτριβείων.

Πρόγραμμα leader

Υποστήριξη γεωργικής παραγωγής.

Θέματα αλιευτικά και λειτουργίας αλιευτικών αραξοβολίων.

7. Επιτροπή τήρησης κανονιστικών αποφάσεων

Υποκαθιστά κατά κάποιο τρόπο (και μέχρι την ίδρυσή της) τη δημοτική αστυνομία.

Φίλες και φίλοι,

Συζητάμε σήμερα για το τρόπο οργάνωσης και υλοποίησης του προγράμματος και των δεσμεύσεων μας. Όλα τα παραπάνω δεν ξεκινούν από μηδενική βάση. Για τα περισσότερα θέματα υπάρχει προεργασία και ωρίμανση σε σημαντικό βαθμό.  Υπάρχει όμως θέμα με τους ρυθμούς υλοποίησης. Σημαντική παράμετρος αυτού  είναι το στελεχιακό δυναμικό, που θα υποστηρίξει αυτές τις δράσεις. Το κρίσιμο μέγεθος του Δήμου μας, δεν δίνει την πολυτέλεια σε κανέναν να μείνει αδιάφορος. Στο τέλος δεν θα κριθούμε μόνο από το αποτέλεσμα αλλά και από την προσωπική και συλλογική μας προσπάθεια. Και αυτό αφορά το σύνολο των Μεγανησιωτών.

Πηγή: http://www.mazistomellon.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights