Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Οκτωβρίου 2023

Μηνιαίος έλεγχος των οικονομικών των ΟΤΑ

Foto: ethnos.gr

Η επιτυχία εξοικονόμησης 500 εκ. ευρώ από τις δαπάνες της αυτοδιοίκησης το 2011 θα αποτελέσει μία εκ των προϋποθέσεων για την καταβολή των δόσεων του δανείου που λαμβάνει η χώρα μας από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Για τον λόγο αυτό έχει διαμορφωθεί ένα «σφιχτό» πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών στους ΟΤΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα λαμβάνει μηνιαίως τις οικονομικές καταστάσεις των ΟΤΑ για να ελέγχει την εξέλιξή τους. Παράλληλα, δαπάνες και έσοδα των δήμων και των περιφερειών θα υπόκεινται σε διπλό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη νεοσύστατη Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ που θα εδρεύει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών περιλαμβάνεται η απαγόρευση στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να δημιουργούν ελλείμματα μέχρι το 2014. Για να διασφαλιστεί ότι οι μειώσεις δαπανών από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» συνεισφέρουν στις μειώσεις του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, θα μειωθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ.

Τα ποσά που αφορούν τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού για το 2011, θα είναι 9,756 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων πραγματοποιείται λόγω των κονδυλίων που θα αποδοθούν στους δήμους από τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες.

Ο «Καλλικράτης» προβλέπει επίσης για το πρώτο τρίμηνο του 2011 τη συγχώνευση και κατάργηση των ΝΠΔΔ και των δημοτικών επιχειρήσεων στους νέους δήμους, που από 6.000 θα γίνουν 1.500-2.000.

Η συγχώνευση των οργανισμών θα επιφέρει επιπλέον εξοικονομήσεις στα λειτουργικά των ΟΤΑ. Παράλληλα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση περίπου 30.000 μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων.

Οι συμβασιούχοι θα μεταφερθούν στους νέους οργανισμούς και θα απασχοληθούν μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

Οι δήμοι που είναι στο «κόκκινο» θα μπουν σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης με «σκληρούς» όρους προσαρμογής. Τον Ιούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 4.000 μετατάξεις υπαλλήλων που απασχολούνται στο ΕΣΠΑ από τις κρατικές διοικήσεις στις περιφέρειες.

ΕΛΕΓΧΟΣ
Τα δάνεια των δήμων

Για το σύνολο των δήμων έχουν τεθεί απαγορευτικοί όροι για δανειοδότησή τους από τις τράπεζες με στόχο να αποφευχθεί η εκτίναξη του δανεισμού τους.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Τίτλος πρωτότυπου “Εξοικονόμηση δαπανών 1,5 δισ. € μέχρι το 2013”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Eδώ την είδηση δεν πρέπει να την προσπεράσουμε με ελαφρά την καρδία.Έχουμε κι εμείς σαν δήμος και δημοτικές επιχειρήσεις,και δάνεια αλλά και συμβασιούχους.Δεν ξέρω για πόσο ακόμα η δημαρχιακή αρχή θα μπορεί να πετά την μπάλα στην κερκίδα.Τα γεγονότα τρέχουν κι οι εκπλήξεις αναμένονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights