Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Ψαλίδι στις αμοιβές του δημόσιου τομέα – Μετατάξεις

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, κεντρικός στόχος του οποίου θα είναι η κατάργηση ή η περικοπή επιδομάτων και η εξίσωση προς τα κάτω των αποδοχών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, ανοίγοντας ένα ακόμα «μέτωπο» αντιδράσεων στην πολιτική της κυβέρνησης.

Εντός της εβδομάδας «πιάνει δουλειά» η επιτροπή που συγκρότησαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία οφείλει να παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να τεθούν υπόψη του κλιμακίου της τρόικας, που καταφτάνει για να πραγματοποιήσει νέο έλεγχο στην ελληνική οικονομία.

Εκτός του νέου μισθολογίου, η επιτροπή θα εισηγηθεί και το σχέδιο για τις μαζικές μετατάξεις στο δημόσιο τομέα, από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε εκείνες που εμφανίζουν ελλείψεις, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων.

Στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου του Δεκεμβρίου, υπάρχει σαφής δέσμευση της κυβέρνησης για την παρουσίαση εντός του Φεβρουαρίου ενός σχεδίου με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, «για ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών».

Πρόκειται για το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, με πιθανό τα σενάριο να είναι σταδιακή η εφαρμογή του, σε βάθος χρόνου, ώστε να περιοριστούν και οι αντιδράσεις.

Δεδομένες είναι πάντως οι περικοπές των αποδοχών με το νέο μισθολόγιο, αφού το μνημόνιο προσδιορίζει το «ψαλίδισμα» του κονδυλίου των αμοιβών, με μεγάλη ακρίβεια μέχρι και το 2014, κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Ειδικότερα, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, το 2013 μειώνεται κατά 960 εκατ. ευρώ και το 2014 μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ. Για φέτος (2011) η μείωση του κονδυλίου των αποδοχών είναι 400 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί αν το μισθολόγιο εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, ενώ το 2010 οι μειώσεις αποδοχών έφτασαν σε 2,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2009 ή σε 3,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Εξίσωση προς τα κάτω!

Με το νέο μισθολόγιο, στόχος είναι η περικοπή ή η κατάργηση επιδομάτων, ιδιαίτερα των υπαλλήλων υπουργείων, που λαμβάνουν αποδοχές αισθητά αυξημένες σε σύγκριση με άλλα υπουργεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μετά και τον υπολογισμό των επιδομάτων οι μηνιαίες βασικές αμοιβές του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση κυμαίνονται από 1.260 ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μέχρι και σε 2.309 στο υπουργείο Οικονομικών. Υψηλές (αναλογικά) είναι και οι μέσες αποδοχές στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών.

Το νέο σύστημα αμοιβών, που φιλοδοξούν να καθιερώσουν τα συναρμόδια υπουργεία, θα προβλέπει:

“Σύνδεση αμοιβών με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων

“να ακολουθούν το σύστημα σταδιοδρομίας

“να συνδέεται με τη σπουδαιότητα των ασκούμενων καθηκόντων και την κατοχή θέσεων ευθύνης

“να σχετίζεται με την παραγωγικότητα

“να συγκλίνει από άποψη δομής και τάσεων προς τα ευρωπαϊκά συστήματα αμοιβών

“να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας

“να ασκείται μισθολογική πολιτική με ορθολογικά κριτήρια, ύστερα από κεντρικό σχεδιασμό και πρόγραμμα, που θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες προσωπικού

“να ασκείται επιδοματική πολιτική με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια από κεντρικό φορέα εκταμίευσης, από ένα όργανο και μέσα από διάλογο

“η γνώση και η ικανότητα, όπου και αν υπάρχει στο Δημόσιο, να αμείβεται και να διαφοροποιεί μισθολογικά όσους την κατέχουν, με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Η επιτροπή

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου συστάθηκε εννεαμελής επιτροπή που θα καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση του μισθολογίου και το «χάρτη» απασχόλησης του προσωπικού και προτείνει τη διάρθρωση του νέου μισθολογίου, αλλά και τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Εργο της Ομάδας Εργασίας είναι η μελέτη και σύνταξη αναλυτικής έκθεσης επί του ισχύοντος μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, για τη δομή και το ύψος των αποζημιώσεων, τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης σε αυτόν και το σχεδιασμό ανακατανομής του ανθρώπινου δυναμικού για την εξυπηρέτηση των τομέων προτεραιότητας (σε εφαρμογή και εκτέλεση του μνημονίου).

Επίσης θα συνεργάζεται με τους εξωτερικούς συμβούλους και θα υποβάλλει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναφορά εξέλιξης του έργου στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Μετατάξεις

Επώδυνες μισθολογικά θα είναι και οι μετατάξεις υπαλλήλων μεταξύ των υπουργείων ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών, όπως επίσης και για το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ, που θα μεταταχθούν σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τη νομοθετική παρέμβαση που έγινε το Δεκέμβριο, οι μετατασσόμενοι θα εισπράττουν τους μισθούς της νέας θέσης και όχι της παλαιάς, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Οι νέοι μισθοί προφανώς θα είναι χαμηλότεροι, ειδικά των προερχόμενων από τις ΔΕΚΟ».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ – naftemporiki.gr

Πρωτότυπος τίτλος “Εξισώσεις …προς τα κάτω στις αμοιβές του δημόσιου τομέα”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights