Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Οκτωβρίου 2022

upd.: Διευκρινίσεις για την εφεδρεία στους Δήμους

Διαβεβαιώσεις ότι η εργασιακή εφεδρεία στους Δήμους θα ισχύει μόνο εφόσον οι πλεονάζοντες υπάλληλοι δεν αποδεχθούν τη μετάταξή τους έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος σε συνάντηση με μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε: “Επαναλαμβάνω ότι είπα και χθες. Η κυβέρνηση για τους Δήμους όλης της χώρας έχει μια συγκεκριμένη πολιτική:

1. Οι Δήμοι πρέπει να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
2. Σε αυτή τη διαδικασία φροντίζουμε να μην υπερχρεωθεί κανένας Δήμος
3. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό τους, τυχόν πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει σε 10-15 Δήμους, και αυτό είναι γεγονός, θα ξεκινήσει η διαδικασία μετατάξεων, όπως με σαφήνεια είπα και χθες. Η εφεδρεία είναι μια διαδικασία που έπεται αν δεν ευοδώσει αυτή η προσπάθεια.

Οσον αφορά τους Δήμους που είναι στο κόκκινο, ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε: “Για να μπορούμε να μιλήσουμε για τους Δήμους που είναι στο κόκκινο σήμερα θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη την απογραφή. Η απογραφή των λοιπών νομικών προσώπων ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου περίπου και από εκεί θα προκύψει η συνολική εικόνα. Αυτή τη στιγμή πάντως οι Δήμοι που φαίνεται να έχουν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα και θα χρειαστεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι λιγότεροι από 15. Δεν ξέρω αν αλλάξει αυτό στους αριθμούς με τις επιχειρήσεις και τα νομικά τους πρόσωπα. Αυτό θα το ξέρουμε τέλος Σεπτεμβρίου.

Ετοιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος
Στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη έχει ήδη σταλεί σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία καθώς και το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ, που εποπτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών και αναμόρφωση των 1.000 διευθύνσεων και χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων, στοχεύοντας αφενός στον περιορισμό των κρατικών δαπανών, αλλά και στην ορθολογική αξιοποίηση των υπαλλήλων, αποφεύγοντας επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και τη γραφειοκρατία, όπως προανήγγειλε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.

Οι υπάλληλοι, που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς, θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή θα τεθούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στην περίπτωση που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού.

Συνέχεια στο ethnos.gr

……………………………………………………………………………………………..

Καστανίδης vs Κουκουλόπουλος για εργασιακή εφεδρεία στους ΟΤΑ

Να σταματήσει το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού του Πάρι Κουκουλόπουλου* για επέκταση της εφεδρείας και των απολύσεων και στους δήμους επιχείρησε μία ημέρα μετά ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης. Με συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο κ. Καστανίδης στην ουσία «άδειασε» τον υφυπουργό του που έσπευσε δύο ημέρες από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό (πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ) όχι μόνο να προαναγγείλει όσα θα έλεγε ο πολιτικός του προϊστάμενος αλλά, κυρίως, να τα μεταφέρει με λάθος (νεοφιλελεύθερης σκοπιάς) τρόπο. Να σημειωθεί ότι το ίδιο είχε κάνει και πριν από ενάμιση μήνα με την υπόθεση σκουπίδια της Αττικής όταν πριν από κρίσιμη σύσκεψη είχε προαναγγείλει με ραδιοφωνικές του δηλώσεις… λάθος λύση.

Καστανίδης: Δεν έχει συζητηθεί θέμα εφεδρείας στους δήμους

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απάντηση του ο κ. Καστανίδης όχι μόνο δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «απόλυση» που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο κ. Κουκουλόπουλος στις δύο χθεσινές ραδιοφωνικές (ΝΕΤ και Real fm) αλλά διέψευσε ακόμη και το θέμα της εφεδρείας. Παράλληλα απέφυγε ακόμη και τον όρο «υποχρεωτικές μετατάξεις» που επίσης χρησιμοποίησε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Βεβαίως, ο υπουργός Εσωτερικών προκειμένου να μην δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση (αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει φτάσει ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών) επιχείρησε να πείσει ότι τα ίδια πράγματα είχε πει και ο υφυπουργός του:  «Ο κ. Κουκουλόπουλος αυτό το οποίο είπε είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε στους δήμους είναι να υπάρξουν μετατάξεις στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης στο οποίο χρειάζεται να υπαχθούν ορισμένοι δήμοι, οι οποίοι έχουν πολλά χρέη. Αυτό, καταρχήν, αφορά μόνο στους δήμους οι οποίοι έχουν πολλά χρέη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Και πρόσθεσε: «Όσοι, λοιπόν, θα ενταχθούν είπε ο κ. Κουκουλόπουλος στο πρόγραμμα εξυγίανσης, πρέπει να έχουμε και μετατάξεις προσωπικού. Εάν δε δεχθούν, είπε ο κ. Κουκολόπουλος, τότε είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε την εφεδρεία. Αυτό είπε και αυτό ερμηνεύθηκε ως εφεδρεία και στους δήμους. Σας λέω, καταρχήν, ότι… οι δήμοι δεν έχει προκύψει κανένα θέμα για τους δήμους. Δεν έχει προκύψει ποτέ κανένα θέμα εσωτερικά στην κυβέρνηση με την εφεδρεία στους δήμους», κατέληξε.

Κουκουλόπουλος: Προχωράμε σε εφεδρεία και απολύσεις

Ωστόσο την Τρίτη ο κ. Κουκουλόπουλος είχε πει στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Θα εφαρμοστεί πρόγραμμα υποχρεωτικών μετατάξεων… Οι θέσεις αυτές θα “προκηρυχθούν” για να υπάρξει εθελούσια μετακίνηση. Για όσους δεν επιλέξουν αυτή τη διαδικασία, θα προχωρήσουμε είτε μέσω εφεδρείας είτε  κατευθείαν και σε απόλυση. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Για τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργου Χαρίση με την οποία επιτίθεται κατά του υφυπουργού Εσωτερικών κάντε κλικ εδώ

Για τη συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη στη ΝΕΤ κάντε κλικ εδώ (21:55)

Για τις συνεντεύξεις του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ κάντε κλικ εδώ (10:25) και στο ραδιόφωνο του real fm κάντε κλικ εδώ.

*ΕΔΩ

ΠΗΓΗ : aftodioikisi.gr

Διαβάστε και εδώ (madata.gr)

 

Σχετικά

22. Απολύσεις και στους ΟΤΑ
21. Video: Άγρια κόντρα Λοβέρδου – Τσίπρα για τους δημόσιους υπάλληλους
20. Ποιοι και πως θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία
19. Εφεδρεία στους Δήμους. Σε κίνδυνο 44.000 υπάλληλοι
18. Οι 151 φορείς του δημοσίου για εργασιακή εφεδρεία
17.  Πιο κοντά στην εφεδρεία οι εκτός ΑΣΕΠ;
16.  Νέα μέτρα (ΠΑ)ΣΟΚ. Από τον καθησυχασμό Ραγκούση στις απολύσεις Βενιζέλου
15.  Πάγωσε όλη η κοινωνία στην εξαγγελία των νέων μέτρων
14.  Πάγωσε ο κόσμος από τα εξοντωτικά μέτρα
13.  Με δημοψήφισμα η άρση της μονιμότητας;
12.  Δημόσιο-απασχόληση. Τι αποφασίστηκε στη διυπουργική
11.  Έως τον Δεκαπενταύγουστο ο νόμος για απολύσεις στο Δημόσιο!
10.  Οι απολύσεις στο δημόσιο άρχισαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις
9.    Αυξήσεις και απολύσεις προαναγγέλει η ΔΕΗ
8.    Δεν είναι ταμπού οι απολύσεις στο Δημόσιο
7.    Νέες συγχωνεύσεις,καταργήσεις ΔΕΚΟ & κρατικών υπηρεσιών
6.    Δημόσιο τέλος για 150.000 δημοσίους υπαλλήλους
5.    Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο – Τι λέει ο Πεταλωτής
4.    Απολύσεις μέσω μετατάξεων σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κ.α. – Τί λένε οι εργατολόγοι
3.    Μετατάξεις αλλά και απολύσεις …μέσω ΑΣΕΠ
2.    Τρόικα: «Διώξτε 100.000 δημοσίους υπαλλήλους»
1.    Καθησυχαστικός ο Υπ. Εσωτερικών για τις απολύσεις

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.