Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Ιουλίου 2022

Διεθνής πρόσκληση από ΥΠΕΚΑ για πετρελαϊκές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

 
Ανακοίνωση σχετικά με τη διεθνή πρόσκληση για σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης:
 
Την πρώτη Διεθνή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών – μη αποκλειστικής χρήσης – στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, απευθύνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 από τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.
Η διαδικασία αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα (Non-exclusive seismic surveys), από εξειδικευμένες γεωφυσικές εταιρίες του κλάδου, που θα αναλάβουν το κόστος των ερευνών. Με τη μέθοδο αυτή, οι ειδικοί διευκολύνονται να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές, οι οποίες στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο γύρου παραχωρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν θα δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι εταιρίες θα διατηρήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το δικαίωμα διάθεσης των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα σχεδιάσουν να επενδύσουν για παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Έτσι, η δαπάνη θα επιμεριστεί σε περισσότερους ενδιαφερόμενους.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία με τα οποία θα αξιολογήσει το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου να καθορίσει τις πλέον συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθεί γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, εντός του 2012.
Η διαδικασία της διεθνούς προκήρυξης για την υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την κατάθεση των φακέλων από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες.

ΠΗΓΗ: ΥΠΕΚΑ

Σχετικά

Από τη μέση του Ιονίου οι έρευνες για πετρέλαιο και αέριο

Σε Ιόνιο και Κρήτη στήνουν «Ελντοράντο» για πετρέλαιο

Σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Εντός Μαΐου οι έρευνες για πετρέλαιο σε Κρήτη και Ιόνιο

Πετρέλαιο στη Λευκάδα;

Σε ενάμιση χρόνο οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο

Πετρέλαιο στη Λευκάδα;

Σε ενάμιση χρόνο οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *