Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Οκτωβρίου 2023

Τα πάνω κάτω στη δόμηση εντός οικισμού με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους

Η φωτογραφία ανήκει στην πηγή

Ανατροπές στη δόμηση μέσα σε οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους επιφέρει το Προεδρικό Διάταγμα που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται να ισχύσει από τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι νέες ρυθμίσεις αντικαθιστούν το διάταγμα του 1985

Είναι μια νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που προωθήθηκε χωρίς να δοθεί η παραμικρή δημοσιότητα. Σήμερα έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας οικόπεδα με πρόσοψη μόλις 5 μέτρων και επιφάνεια 72 τετραγωνικών, ενώ το ανώτερο όριο δόμησης για ακίνητα άνω των 550 τετραγωνικών είναι τα 400 τετραγωνικά. Είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα μικρά οικόπεδα, ενώ για τα μεγαλύτερα η δόμηση ψαλιδίζεται κατά 160 τετραγωνικά.

Οι νέες ρυθμίσεις αντικαθιστούν το διάταγμα του 1985 και, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, αποβλέπουν στη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος, επιβάλλουν πιο αυστηρούς όρους δόμησης, με πιο σημαντικό αυτόν που αυξάνει την αρτιότητα των οικοπέδων στα 300 έως και 2.000 τετραγωνικά. Προβλέπεται επίσης ότι οικόπεδα με εμβαδόν 500 τετραγωνικά θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο τουλάχιστον 10 μέτρων για να μπορούν να δομηθούν, ενώ για ακίνητα μεγαλύτερου εμβαδού η πρόσοψη αυξάνει στα 15 μέτρα.

Με το διάταγμα μειώνεται το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων στους συγκεκριμένους οικισμούς και καθορίζεται σε 60% αντί του 70% που ισχύει σήμερα. Μόνον κατ’ εξαίρεση για οικόπεδα μικρότερα των 200 τετραγωνικών επιτρέπεται το ποσοστό κάλυψης να αγγίξει το ανώτατο όριο του 70%. Παράλληλα η μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική επιφάνεια ορόφων κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν και τη χρήση του οικοπέδου. Ακόμη:

* Σε οικόπεδα μικρότερα των 700 τετραγωνικών επιτρέπεται να ανεγερθεί κτίσμα συνολικής επιφάνειας ορόφων έως 240 τετραγωνικά, ενώ σε μεγαλύτερα η επιφάνεια μπορεί να φτάσει μέχρι τα 400 τ.μ.

* Σε οικόπεδα μικρότερα των 200 τετραγωνικών ορίζεται συντελεστής δόμησης 1 και για να είναι δυνατή η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. η κάλυψη μπορεί να ξεπεράσει το 60%, με ανώτατο όριο το 70%.

**Υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας ορόφων επιτρέπεται μόνο για τα αμιγώς ειδικά κτήρια, για τα οποία ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,4, ανεξάρτητα από την επιφάνεια του οικοπέδου. Για την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση οι δικαστές (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου) ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προσδιορίσει ποια είναι τα ειδικά κτήρια, για τα οποία προβλέπεται η εξαίρεση.

**Σε κτήρια όγκου άνω των 2.000 κυβικών μέτρων πάνω από τη στάθμη του εδάφους επιβάλλεται η διάσπασή τους σε μικρότερους όγκους ή ανεξάρτητα κτήρια, ακόμα και αν πρόκειται για ένα λειτουργικά ενιαίο οικοδόμημα.

Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί μπορούν να εκτελεστούν με βάση το προγενέστερο καθεστώς.

ΠΗΓΗ : Β.Φ.-Χ.ΤΖ. (enet.gr)

Δείτε προηγούμενη σχετική ανάρτηση του Meganisi News (22 Αυγ. 2011): Αλλαγές στη δόμηση και για τους μικρούς οικισμούς

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights