Η εισήγηση της κ. Σμ. Σαρδελή και η δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Σπ. Σπύρου
![syskepsi-pin-anaptyxi-mikra-nisia](https://meganisinews.eu/wp-content/uploads/2011/09/syskepsi-pin-anaptyxi-mikra-nisia.png)
Κέρκυρα 9 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Σύσκεψη για την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Εισήγηση Σμαράγδας Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχη Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ι.Ν.
Σύσκεψη, με αντικείμενο την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την προετοιμασία και υλοποίηση του «Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξης των Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην έδρα της Π.Ι.Ν. στην Κέρκυρα.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, συμμετέχουν η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών, Σμαράγδα Σαρδελή, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι των δήμων Κέρκυρας και Λευκάδας, οι δήμαρχοι Παξών, Σπύρος Μπογδάνος, Μεγανησίου, Στάθης Ζαβιτσάνος και Ιθάκης, Ιωάννης Κασσιανός, καθώς και οι Σάκης Καραμόσχος και Γιάννης Καλουδιώτης, ανάδοχοι της Μελέτης από την Εταιρεία «TRANSCOOP» κ. ά.
Εκ μέρους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, το θέμα εισηγείται ο Θανάσης Σπίγγος, Προϊστάμενος Μονάδας Προγράμματος Αξιολόγησης.
Εισήγηση Σμαράγδας Σαρδελή
«Είναι γεγονός ότι μόνο όσοι ζούμε καθημερινά σε ένα μικρό νησί και βιώνουμε τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν όλο το χρόνο, μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματική διάσταση του όλου ζητήματος», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής της η Σμαράγδα Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για να προσθέσει στη συνέχεια:
«Στόχος μας είναι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η πρόσκληση που προσφάτως υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, για την υποβολή προτάσεων Επιχειρησιακών Σχεδίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Μικρών Νησιών.
Είναι γεγονός ότι η νησιωτικότητα μπορεί και θα έπρεπε να αποτελεί πηγή ευκαιριών για την ανάπτυξη τόσο των ίδιων των νησιών όσο και της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκουν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα νησιά, και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, αντιμετωπίζουν μια σειρά επιπλέον προκλήσεων, ειδικά όταν αναφερόμαστε στη δυνατότητα περιφερειακής ανάπτυξης.
Οι προκλήσεις αυτές οφείλονται στα γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά, που αναπόφευκτα καθιστούν πιο δύσκολη και πιο κοστοβόρα την υλοποίηση ενός έργου ή την άσκηση μιας εμπορικής δραστηριότητας, που θα είχε πολύ χαμηλότερο κόστος αν λάμβανε χώρα σε μια ηπειρωτική περιοχή».
Μείωση του πληθυσμού και εγκατάλειψη
«Τα νησιά μας», τόνισε η κ. Σαρδελή, «αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα προσπελασιμότητας, παρά το γεγονός ότι ένα άρτιο σύστημα μεταφορών αποτελεί την κύρια και αναγκαία συνθήκη της διαβίωσης σε αυτά. Σε όσα νησιά οι μεταφορές δεν λειτουργούν συνδυαστικά και σε ικανοποιητικό βαθμό παρατηρείται μείωση του μόνιμου πληθυσμού και οικονομική και κοινωνική εγκατάλειψη.
Αυτός ο παράγοντας θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, σε συνδυασμό με μια άλλη σειρά παραγόντων, όπως το συνήθως χαμηλό επίπεδο πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ενέργειας και επικοινωνίας για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις αυτών των περιοχών.
Λόγω, λοιπόν, αυτών των ιδιαίτερων προκλήσεων, η σημασία της ολοκληρωμένης αναπτυξιακής προσέγγισης δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί καλύτερα σε άλλο μέρος απ’ ότι σε ένα νησί αναδεικνύοντας τη νησιωτικότητα από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα και γι’ αυτό και καλούμε τους εκπροσώπους κάθε μικρού νησιού, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, να δημιουργήσουν το σχεδιασμό του, να αναπτύξουν και να προβάλουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου τους, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο που παρέχεται.
Τόσο το κράτος, μέσα από την ενίσχυση και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και η ίδια η εκάστοτε τοπική κοινωνία, επιβάλλεται να δώσουν κίνητρα και να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μικρών νησιών οι οποίες θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της Βιώσιμης Ανάπτυξης των νησιών μας».
Κατευθυντήριοι άξονες για την ανάπτυξη των μικρών νησιών
• Θα πρέπει να αναδειχθούν και να προωθηθούν ανάλογα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μικρού νησιού όπως ιστορία, πολιτισμός, τουριστικά κίνητρα αλλά και φυσική ομορφιά.
• Να εξεταστούν και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τα οποία αποτελούν τα γενεσιουργά αίτια της υποανάπτυξης των Μικρών Νησιών αλλά και των συντελεστών που την αναπαράγουν (έλλειψη υποδομών, συγκοινωνίες κλπ).
• Θα πρέπει να εξεταστεί και να στηριχθεί, ιδιαίτερα για τη χειμερινή περίοδο, η αξιοποίηση και δραστηριοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων των Μικρών Νησιών.
• Να αναζητηθούν αναπτυξιακές στρατηγικές και τα κατά τόπους πλεονεκτημάτων να μετατραπούν σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
• Να θεσμοθετηθεί ο κοινωνικός διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των οργανωμένων φορέων σε κάθε Μικρό Νησί με σκοπό την κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση (οικονομικοκοινωνική).
• Στον τομέα Υγεία – Υγειονομικές Υπηρεσίες επιβάλλεται η καλύτερη επάνδρωση των τοπικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας με ιδιαίτερη μεταχείριση και αντιμετώπιση ως προς την κάλυψη προσωπικού ή Ιατρικών Υποδομών.
• Πρέπει να εξεταστούν και να εφαρμοστούν, ανάλογα με το χαρακτήρα του κάθε μικρού νησιού, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να γίνει αξιοποίηση του πολιτιστικού, ιστορικού και φυσικού κάλλους και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
• Να εφαρμοστεί σωστή αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως: η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο εμπλουτισμός του, η σωστή λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, λυμάτων και η υδροδότηση κάθε νησιού.
Στο επίκεντρο οι δράσεις για περιφερειακή συνοχή
Καταλήγοντας η κ. Σαρδελή, είπε ότι «μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, κάθε μικρό νησί του Ιονίου, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, για το βιώσιμο μοντέλο που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Ένα βιώσιμο μοντέλο, που σημαίνει πρώτα απ’ όλα ποιότητα ζωής για τον μόνιμο κάτοικο και εν συνεχεία ελκυστικό προορισμό για τον επισκέπτη.
Γι’ αυτό και σας προτείνουμε, να βάλετε στο επίκεντρο δράσεις ενίσχυσης της περιφερειακής συνοχής, στην προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης.
Τέλος, θα ήθελα να θυμίσω στους παρευρισκομένους, το τεράστιο πρόβλημα αποδυνάμωσης των Μικρών Νησιών μας, που δημιούργησε η κατάργηση των Επαρχείων, ουσιαστικά προκαλώντας τη διοικητική εξάρτησή τους από τα μεγάλα νησιά.
Εκτιμώ και θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση, ούτως ώστε ο Καλλικράτης να λάβει τις απαραίτητες τροποποιήσεις, προς όφελος των Μικρών Νησιών, για τη δυναμική αντιπροσώπευσή τους στα Περιφερειακά Συμβούλια και τη συνολική αναβάθμισή τους».
…………………………………………………………………………………….
Κέρκυρα 9 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Σύσκεψη για την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Σπυρίδων Σπύρου: «Εφαρμόζουμε πολιτικές για την ανάπτυξη των μικρών νησιών»
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, προέδρευσε σήμερα της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε για το συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των μικρών νησιών της Περιφέρειας μας.
Ο Περιφερειάρχης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής:
«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σχεδιάζει και εφαρμόζει στοχευμένες πολιτικές για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Προτεραιότητα μας είναι να επιδείξουμε ιδιαίτερη φροντίδα για τα μικρά νησιά, ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων τους αλλά και να τους δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική και τροχιά.
Η Περιφέρεια μας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και θα πρέπει να στοχεύσουμε στην αειφόρο ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε στον πολιτισμό, ο οποίος είναι κοινός σε όλα τα νησιά μας.
Πρέπει και οφείλουμε να το πράξουμε ο σχεδιασμός μας και τα επιχειρησιακά προγράμματα να μην μείνουν στα συρτάρια αλλά να προχωρήσουμε σε πράξεις και δράσεις. Να γίνουν έργα».
Δεν ελέγχουμε τους δήμους, συνεργαζόμαστε
Ο Περιφερειάρχης στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διάλογος, να γίνεται συζήτηση για όλα τα θέματα αλλά να μην μένουμε μόνο στα λόγια και ο σχεδιασμός να καταλήγει στα συρτάρια μας».
Τέλος, ο κ. Σπύρου επεσήμανε ότι: «Ο Ρόλος της Περιφέρειας είναι συντονιστικός, επιδιώκουμε και επιζητούμε τη συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Δεν είναι στις προθέσεις μας, ούτε το θέλουμε, αν ελέγχουμε τον Α! βαθμό αυτοδιοίκησης, ούτε να τον επικαλύπτουμε».
Παρουσίαση φυσικού αντικειμένου του έργου
Ο Θανάσης Σπίγγος, Προϊστάμενος της Μονάδας Προγράμματος Αξιολόγησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, παρουσίασε το φυσικό αντικείμενο της μελέτης, καθώς και τον οδηγό για τα ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης των μικρών νησιών.
«Το ΟΣΑΜΝ», είπε ο κ. Σπίγγος, «θα εφαρμοσθεί στα χαρακτηρισμένα ως «Μικρά Νησιά» της Περιφέρειας, δηλαδή στα Διαπόντια νησιά (Ερείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί), στους Παξούς-Αντίπαξους, στην Ιθάκη, στον Κάλαμο, τον Καστό και το Μεγανήσι.
Το ΟΣΑΜΝ θα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τους γενικούς και ειδικούς του στόχους και προτεραιότητες, τη χωρική εμβέλειά του, τις δράσεις του, το φορέα ή τους φορείς υλοποίησης καθώς και τις διαδικασίες αξιολόγησης – εφαρμογής – χρηματοδότησης – διαχείρισης.
Θα πρέπει ακόμη να περιλαμβάνει μια ομάδα αλληλοσχετιζόμενων δράσεων που θα εφαρμοσθούν, στην επιλέξιμη περιοχή παρέμβασης, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική και την οικονομική ευημερία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του ΟΣΑΜΝ θα εστιάσει στην (ανα)συγκρότηση ενός βιώσιμου και διαφοροποιημένου παραγωγικού προτύπου στηριζόμενου στην επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων προσπελασιμότητας και υποδομών των νησιών, στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού τους περιβάλλοντος, καθώς και στην επιχειρηματική πρωτοβουλία και την παροχή υπηρεσιών γενικού συμφέροντος.
Η Μελέτη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Μικρών Νησιών, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, που στη συνέχεια θα βοηθήσει αποτελεσματικά τους συνεργαζόμενους Δήμους στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην ΕΔΑ της Π.Ι.Ν.».