Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Στα …ψιλά η νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Δια της πλαγίας και με μια φράση που πέρασε μάλλον στα ψιλά ήδη από χθες μπήκε ταφόπλακα και στα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει εν μέσω κρίσης στον ιδιωτικό τομέα, αφού μάθαμε ότι το υπουργείο εργασίας θα διευκολύνει το καθεστώς των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων.

Πριν μια βδομάδα ο κ. Κουτρουμάνης είχε εκφράσει την αντίθεσή του στις επιταγές της τρόικας για απελευθέρωση των επιχειρησιακών, ωστόσο τώρα αποδεικνύεται πως το τελεσίγραφο της τρόικας “έπιασε” και έτσι για παράδειγμα προωθείται επίσπευση της διαδικασίας σύστασης σωματείου στις επιχειρήσεις από τους 6 στους 2 μήνες.

Επισπεύδονται δηλαδή οι διαδικασίες για την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων που κατά την τρόικα αποτελούν εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων καθώς κρατούν ψηλά τους μισθούς!

Όπως σημείωσαν στην τελευταία επίσκεψη στο υπουργείο εργασίας οι εκπρόσωποι της τρόικας μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν υπογραφεί μέσα στο 2010 και συνεπώς αναφέρουν πως αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο θεσμό, μένει μόνο η κατάργηση των κλαδικών.

Όλα αυτά την ώρα που μέσα στο χρόνο έχουν μειωθεί κατά 23,23% οι πλήρους απασχόλησης, ενώ αυξημένο κατά 3,84% είναι το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και κατά 6,52% η εκ περιτροπής απασχόληση.

Αρκεί μόνο ένα ακόμη “νούμερο” για να φανεί πως διαγράφεται το μέλλον στον ιδιωτικό τομέα. 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν φέτος σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, ακόμη όμως υπάρχει το “μαξιλάρι” των ελάχιστων αμοιβών που εξασφαλίζουν οι κλαδικές συμβάσεις, αν αυτές καταργηθούν πόσο θα μειωθούν τα μεροκάματα οι οι ελάχιστοι μισθοί;

Με λίγα λόγια ανοίγει η κερκόπορτα του εργασιακού μεσαίωνα αφού εμμέσως πλην σαφώς προωθείται η πλήρης κατάργηση ακόμη και των ελάχιστων αμοιβών.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights