Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Αυγούστου 2022

48ωρη απεργία των νοσοκ. γιατρών στις 8 και 9 Σεπτ.

H ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ

Τα μείζονα ζητήματα που τίθενται είναι η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ στις αρχές Σεπτέμβρη και οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων με ταυτόχρονη λειτουργία Τομέων και κατάργηση της αυτόνομης ύπαρξης των Τμημάτων στα Νοσοκομεία.

Και τα δύο είναι ζητήματα μείζονος σημασίας για τους γιατρούς των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας.

Τυχόν έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με τις αποικιακές συμβάσεις των 850 ευρώ, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μετακύλιση τεράστιου φόρτου εργασίας στους συμβεβλημένους γιατρούς απαξιώνει κατακόρυφα την άσκηση της ιατρικής στη χώρα μας. Επιπλέον δημιουργεί συνθήκες, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση να προβεί σε κατακόρυφη μείωση των αποδοχών και στους γιατρούς του ΕΣΥ με το επιχείρημα της εξομοίωσης απολαβών ανάμεσα  στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα.

Είναι αυτονόητο πως πρέπει να εκλείψει στην παρούσα συγκυρία η «πολυτέλεια» διχαστικών λογικών. Νοσοκομειακοί γιατροί, αυτοαπασχολούμενοι και γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να αντιδράσουμε ενιαία, δυναμικά και συντονισμένα, ώστε να αποτρέψουμε τον αφανισμό του κλάδου μας.

Η λειτουργία Τομέων και κατάργηση της αυτόνομης ύπαρξης των Τμημάτων στα Νοσοκομεία παραμένει στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας. Σύντομα θα εισαχθεί ως θέμα στο ΚΕΣΥΠΕ, ώστε να περιβληθεί το μανδύα της νομιμοφάνειας και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η καθολική εφαρμογή του. Εφημερίες ανά τομέα θα σημάνουν αυτομάτως κατάργηση κάθε έννοιας ειδικότητας και επιστροφή των Νοσοκομείων σε συνθήκες υπανάπτυκτων χωρών της Αφρικής.

Το τρίτο ζήτημα που θα επιχειρηθεί ν΄ ανοίξει στις αρχές Φθινοπώρου είναι η επιβολή εξετάσεων ειδικότητας. Παρά τις φτηνές ρητορίες του κ. Λοβέρδου οι εξετάσεις δεν θα μικρύνουν καθόλου την πολύχρονη  λίστα αναμονής. Απλά θα πετάξουν εκτός ειδικότητας το μεγαλύτερο μέρος των νέων γιατρών, πράγμα που στις συνθήκες ανταγωνισμού θα σημάνει αυτομάτως την επαγγελματική και επιστημονική τους περιθωριοποίηση.

Η ΟΕΝΓΕ έχει διαμορφώσει σαφή θέση για το ζήτημα της ιατρικής εκπαίδευσης και στη θέση αυτή θα επιμείνει δυναμικά από κοινού με τους ειδικευόμενους και τους φοιτητές ιατρικής.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι άκρως επιβεβλημένη η μαζική συμμετοχή των γιατρών ΕΣΥ στη 48ωρη απεργία της Πέμπτης 8 και Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου καθώς και η συμμετοχή στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ, οι οποίες φέτος λαμβάνουν έναν ιδιαίτερο αντιμνημονικό χαρακτήρα.

 

Συναδελφικά

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *