Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Δεκεμβρίου 2021

Ομόφωνο ψήφισμα του Π.Σ. για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος.

Στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, ενέκρινε ομόφωνα το κοινό ψήφισμα που κατέθεσαν οι επικεφαλής των συνδυασμών Γιώργος Καλούδης από την «Επτανησιακή Αναγέννηση», Θόδωρος Γαλιατσάτος από την «ΑΝΑΣΑ» και Σωτήρης Βλάχος από την «Αριστερή Κίνηση Ιονίου». Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Το Π.Σ Ιονίων Νήσων διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει την απροσχημάτιστη αφαίρεση αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω του προς ψήφιση Ν.Σ για την τροποποίηση του καθεστώτος περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και της νομιμοποίησης των αιθαιρέτων.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 15 του ως άνω Ν/Σ αφαιρούνται οι κυριότερες αρμοδιότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για το περιβάλλον όπως στα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, υδατοκαλλιεργειών, εργοστασίων γάλακτος και άλλων οχλουσών γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπως επίσης και η άδεια διάθεσης λυμάτων που ήδη μεταβιβάστηκε με ΚΥΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας θα πρέπει ασφαλώς να αναζητηθεί στο γεγονός ότι η ευαισθησία των εκλεγμένων οργάνων της Π.Α απέναντι σε περιβαλλοντικά θέματα και η δυνατότητα των πολιτών και των τοπικών φορέων να επηρεάζουν θετικά τις όποιες σχετικές αποφάσεις εμποδίζει την άνευ όρων παράδοση της ελληνικής γης και του περιβάλλοντος στην υπερεκμετάλευση και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα δίνει το στίγμα της βαθιάς αντίθεσης της κεντρικής εξουσίας στην αποκέντρωση που διακηρύσσει με τα λόγια. Αν δεν αντισταθούμε άμεσα θα αφαιρεθούν και άλλες αρμοδιότητες, σενάριο που ξαναείδαμε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Το Π.Σ Ιονίων Νήσων θεωρεί επίσης την ενέργεια αυτή ως «χτύπημα κάτω από τη μέση» στο νεοσύστατο θεσμό της Π.Α ο οποίος αντί να στηρίζεται οικονομικά, θεσμικά και τεχνικά, βρίσκεται αντιμέτωπος με φανερή προσπάθεια υπονόμευσης του. Το Π.Σ καλεί την Ε.Ν.Π.Ε να κινηθεί άμεσα και να ζητήσει τη διαγραφή του επίμαχου άρθρου. Το Π.Σ απαιτεί από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να μην επιμείνει στην αυτοδιοικητική και εν τέλει αντιλαική αυτή συμπεριφορά και να αποσύρει το άρθρο 15 του Ν/Σ».

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Συμμετοχή του κοινού σε όλα τα στάδια της διαδικασίας για την έγκριση ενός ιδιωτικού ή δημόσιου έργου

Εγκρίθηκε (20-6-2013) ομόφωνα (με μία αποχή) στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωμοδότηση του Νίκου Χουντή σχετικά με την οδηγία […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *