Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Δεκεμβρίου 2022

Καταψηφίστηκε το αιολικό πάρκο

1. Από αριστερά: Ο Κώστας Γιαννακούρης, αναπληρωτής Γραμματέας του Π.Σ., Σπυρίδων Σπύρου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Χρήστος Ανθης, Πρόεδρος Π.Σ

Πολιτική ήττα και μάλιστα ηχηρότατη υπέστη ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα του αιολικού πάρκου, όταν καταψηφίστηκε παρά τις απέλπιδες προσπάθειες η πρόταση της πλειοψηφίας.

Μάλιστα, στην καταψήφιση συνέβαλλαν πολλά στελέχη της δικής του παράταξης τα οποία προσπαθούσε να μεταπείσει έως και την ύστατη ώρα και, μάλιστα, αλλάζοντας την δική του πρόταση 180 μοίρες: από την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Σκούρτη που ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα σε μία «μεσοβέζικη» θέση με τριπλές αναγνώσεις, αντιφάσεις και με ανατροπή της γραμμής που ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν χαράξει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, είχε ουσιαστικά φανεί από νωρίς όταν, στις τοποθετήσεις, πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ελάμβαναν θέσεις απολύτως αντίθετες με αυτές που εισηγήθηκε ο κ. Σκούρτης, μερικοί μάλιστα με έντονα καταγγελτικό λόγο.
Στο τέλος της συνεδρίασης, έγινε προσπάθεια με διακοπή της συνεδρίασης και σύσκεψη με κλειστές θύρες των επικεφαλής των παρατάξεων να βρουν μία κοινή λύση, ωστόσο, όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης με την επανέναρξη της συνεδρίασης κατήγγειλαν τον κ. Σπύρου ότι καταπάτησε τη συμφωνία η οποία μόλις πριν από λίγα λεπτά είχε επιτευχθεί να γίνει ψηφοφορία για κάθε σημείο του ψηφίσματος ξεχωριστά, ώστε να υπάρξει ομοφωνία σε ζητήματα για τα οποία υπάρχει κοινή θέση και να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις για τα υπόλοιπα. Προηγουμένως, είχαν τεθεί προς διαμόρφωση τέσσερα αρχικά και στη συνέχεια τρία σχέδια, από τα οποία θα γινόταν η επιχείρηση συγκερασμού των σημείων που όλοι συμφωνούσαν και θα ψήφιζε ο καθένας τα άλλα σημεία στα οποία είχαν διαφοροποίηση ως θέση. Ο κ. Σπύρου κατέθεσε τελικά αυτόνομα δικό του ψήφισμα, η υπαναχώρηση αυτή προκάλεσε τη μήνη σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και συμβούλων της συμπολίτευσης οι οποίοι τελικά άφησαν πίσω τα σημεία στα οποία διαφωνούσαν και κατέθεσαν ένα κοινό ψήφισμα δύο σημείων. Μπροστά στην διαφαινόμενη πολιτική ήττα του ο κ. Σπύρου, ο οποίος έβλεπε έκπληκτος ότι η αντιπολίτευση και δικοί του σύμβουλοι, παρά τις μεγάλες τους διαφορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συσπειρώθηκαν, άλλαξε άλλες δύο φορές (!) προτεινόμενο κείμενο του ψηφίσματός του αλλάζοντας πλήρως τις αρχικές του θέσεις. Ωστόσο, παρά το ότι το ψήφισμά του στο τέλος πλησίασε πολύ αυτό της αντιπολίτευσης, στην ψηφοφορία έχασε αφού μόλις 12 σύμβουλοι ψήφισαν το δικό του ψήφισμα και 18 ψήφισαν αυτό της αντιπολίτευσης (με μία αρνητική ψήφο και στα δύο).

Ένταση και αντεγκλήσεις, πανό και πολύς κόσμος

Η συζήτηση για το αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα στο περιφερειακό συμβούλιο των Ιονίων Νήσων ολοκληρώθηκε μετά από 11 ώρες (!) εν μέσω εντάσεων, αντεγκλήσεων και σαφούς διχασμού της παράταξης της πλειοψηφίας, παρουσία φορέων και δεκάδων κατοίκων.
Μάλιστα, στην αρχή της συνεδρίασης εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και άλλων φορέων, κάτοικοι της περιοχής αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν έντονη την παρουσία τους στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Corfu Imperial σηκώνοντας πανό διαμαρτυρίας κατά της προοπτικής δημιουργίας του αιολικού στην Κέρκυρα και αφού είχαν συμφωνήσει με τον πρόεδρο του Περιφερειακού να μην εισέλθουν με ντουντούκα και με τη μορφή διαδήλωσης διαμαρτυρίας εντός του χώρου του ξενοδοχείου.

Οι θέσεις κατοίκων και φορέων

Από την πλευρά φορέων και κατοίκων, υπήρξε ομόθυμη στάση όσον αφορά την δημιουργία αιολικού καθώς ζητήθηκε η ακύρωση όλων των αδειοδοτήσεων καθώς επίσης και η άμεση μετεγκατάσταση του σταθμού της ΔΕΗ από τα Γαζάτικα σε άλλο σημείο μακριά από οικισμούς και κατοικημένες περιοχές και, συγκεκριμένα, στο χώρο που έχει παραχωρήσει εδώ και τρία χρόνια ο πρώην Δήμος Φαιάκων. Ωστόσο, σχετικά με τους λόγους που τάσσονται κατά του αιολικού, ακούστηκαν διαφορετικά επιχειρήματα που κατέληγαν, πάντως, όλα σε άρνηση μετατροπής της κορυφογραμμής του Παντοκράτορα σε πάρκο ανεμογεννητριών.
Επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή, την απόδοση σε χρήσιμη ενέργεια σε σχέση με το κόστος και τις επιπτώσεις, με την ανυπαρξία αντισταθμιστικών οφελών για την τοπική κοινωνία και, γενικά, την Κέρκυρα, για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και την ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης των οικονομικών χαρακτηριστικών του νησιού από τουριστικό τόπο σε βιομηχανική ζώνη, με το (μη) δημόσιο χαρακτήρα της επένδυσης που ενέχει μεγάλους κινδύνους, τον κίνδυνο να μην αφαιρεθούν οι γιγαντιαίοι πυλώνες μετά το τέλος της 25ετούς ζωής τους κ.α.
Μίλησαν εκπροσωπώντας φορείς και κατοίκους μεταξύ άλλων μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά του Αιολικού Πάρκου τόσο του Παντοκράτορα (Π. Στραβοράβδης) όσο και του θαλάσσιου (Σπ. Κασσίμης), εκπρόσωποι των Γαζάτικων, ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αντινιώτη» Σπ. Σαλβάνος, ο εκπρόσωπος των ξεναγών κ. Σπάθας κ.α.

Προκλητικός ο εκπρόσωπος της Enova

Μιλώντας στη συνέχεια εκ μέρους της εταιρίας Enova κ. Λεόντιος δήλωσε ότι πληρώνει 90.000 ετησίως στους ιδιώτες ιδιοκτήτες και εφάπαξ 111.000 ευρώ στο Δημόσιο για τη χρήση της γης, ενώ υπεραμύνθηκε της επένδυσης υποστηρίζοντας ότι τηρούνται όλοι οι όροι που προβλέπονται από τη νομοθεσία και σε ό,τι αφορά την κύρια εγκατάσταση, και σχετικά με τη σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και του υποσταθμού για τη μεταφορά της ενέργειας. Επανέλαβε ότι η εταιρία του δέχεται να φιλοξενήσει το σταθμό των Γαζάτικων στο χώρο της εταιρίας στο βουνό και υποσχέθηκε την αποξήλωση των ανεμογεννητριών μετά το τέλος της χρήσης τους.
Υποστήριξε για μία ακόμα φορά ότι από την επένδυση θα προκύψουν οφέλη τόσο στην Κέρκυρα όσο και γενικότερα στο περιβάλλον ενώ προσέθεσε ότι πολλές χώρες που έχουν ανεπτυγμένο τουρισμό διαθέτουν ανεμογεννήτριες η λειτουργία των οποίων δεν επηρεάζει την προσέλκυση επισκεπτών. Πάντως, σε πολλά σημεία της ομιλίας του αλλά και μετά, στις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων, δέχθηκε εντονότατη κριτική για τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε: ο Θ. Γουλής του επιτάθηκε φραστικά με εντονότατο τρόπο αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Λεόντιος υπήρξε ΝΑΤΟικό στέλεχος διατελώντας στη θέση του διευθυντή του τμήματος Επιχειρησιακών Κατασκευών Αεροπορίας (manager of the NATO Works Construction Directorate of Air Force Works of Hellenic Air Force), στέλεχος διαφόρων τμημάτων της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας, στέλεχος των εταιριών συμφερόντων Μπόμπολα, στέλεχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων αλλά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας στη συνεδρίαση το βιογραφικό του που αλίευσε από την ιστοσελίδα http://www.linkedin.com/in/leontios . Η σημείωση του κ. Γουλή για την επαγγελματική και πολιτική ιστορία του Π. Λεόντιου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τελευταίου ο οποίος έκανε λόγο για ψεύδη, ωστόσο, ο κ. Γουλής κατέθεσε το βιογραφικό στο προεδρείο για τα πρακτικά.

Υπέρ η ηγεσία της ΔΕΗ, κατά οι εργαζόμενοι

Υπεραμύνθηκαν του αιολικού πάρκου τόσο ο γενικός διευθυντής Μεταφοράς της ΔΕΗ Σπ. Βάσος ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφερθεί ο Υποσταθμός από τα Γαζάτικα στο οικόπεδο της Enova στον Παντοκράτορα εφόσον το δέχεται η εταιρία, όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος, γ. Διευθυντής χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης και ο κ. Χαβιαρόπουλος, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης, τάχθηκε ο γραμματέας της ΕΤΕ Κέρκυρας τεχνικών ΔΕΗ Ν. Μάνδηλας ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ με τα σημερινά δεδομένα τόσο στην παροχή όσο και στην κατανάλωση χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ότι μόλις χθες, Παρασκευή, το βράδυ η κατανάλωση σε όλο το νομό έφτασε στα 105 MW λόγω της υπερβολικής ζέστης που οδήγησε σε υπέρμετρη χρήση κλιματιστικών, χωρίς να προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Κατήγγειλε επίσης ότι η ΔΕΗ πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα που προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντίθετα με ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η ενέργεια που προέρχεται από τα αιολικά θα είναι «άχρηστο ρεύμα», καθώς δεν αποθηκεύεται, δεν μειώνει την χρήση λιγνίτη στις μονάδες της ΔΕΗ ούτε την εξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειες οι οποίες, όσα αιολικά και αν γίνουν, δεν μπορούν να μειωθούν.

Πουλημένος, Υδραίου υπεραμύνθηκαν των αποφάσεών τους

Στο Περιφερειακό εκλήθησαν και τοποθετήθηκαν ο τελευταίος Νομάρχης Κέρκυρας Στ. Πουλημένος και η αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου, αρμόδια τότε για τα αιολικά. Και οι δύο, υπεραμύνθηκαν των διαδικασιών που ακολούθησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι οποίες είχαν γίνει με απόλυτη διαφάνεια, νομιμότητα και εντός των προθεσμιών, όπως χαρακτηριστικά είπαν. Ο κ. Πουλημένος απέφυγε να μπει στην ουσία του θέματος, τόνισε όμως ότι οι εξηγήσεις που έχει δώσει δεν μπορούν να αφήσουν κανένα περιθώριο σκιών σχετικά με τους δικούς του χειρισμούς.
Η Μ. Υδραίου, πήρε θέση ευθέως υπέρ της αιολικής ενέργειας και τόνισε ότι από τη θέση της, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να τεθούν αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι τους οποίους χαρακτήρισε ως «πρότυπο» και «υποδειγματικούς». Η τοποθέτηση της πρώην αντινομάρχη έγινε εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων και συνεχών διακοπών από τους παρευρισκόμενους πολίτες που αντιδρούν στη δημιουργία αιολικού.

Σπύρου: «Δεν λέμε ναι ελαφρά την καρδία»

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την έκκληση του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου για τη δημιουργία πλαισίου που θα υπηρετεί την εφαρμογή της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τάχθηκε υπέρ των αιολικών πάρκων θεωρώντας ότι η στείρα άρνηση σε κάθε επενδυτική πρόταση εμποδίζει την ανάπτυξη της Κέρκυρας. «Δεν λέμε ναι ούτε ελαφρά την καρδία ούτε εν λευκώ» είπε ο κ. Σπύρου.

Σκούρτης: Δεν έχουμε καθοριστικό λόγο

Η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Χρήστου Σκούρτη ήταν υπέρ της δημιουργίας του αιολικού πάρκου, ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τους παρευρισκόμενους πολίτες όσο και από συμβούλους της αντιπολίτευσης οι οποίοι και είχαν ζητήσει να έρθει το θέμα στο Περιφερειακό.
Ανέφερε ότι η συζήτηση στο περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον του έργου και ότι η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει διοικητικό ρόλο αλλά οι αρμοδιότητές της περιορίζονται στον έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων του έργου.

Μπεριάτος: Όχι χωρίς όρους και διαβούλευση

Ο επικεφαλής της παράταξης Ιόνιο Αρχιπέλαγος Ηλίας Μπεριάτος, δήλωσε θετικός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν έγινε διαβούλευση και ζήτησε να απομακρυνθεί ο σταθμός της ΔΕΗ από τα Γαζάτικα και να διασφαλιστεί η αποξήλωση των ανεμογεννητριών μετά την 25ετή ζωή τους.
Ο δε σύμβουλος της παράταξης, Γιώργος Καρύδης, ζήτησε να σταματήσει το έργο μέχρι να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις συμβατότητας με το νησιωτικό και τουριστικό χαρακτήρα της Κέρκυρας (μεγάλο μέγεθος εγκατάστασης), να διασφαλιστεί με σύμβαση η απομάκρυνση των πυλώνων, των καλωδίων και της τσιμεντένιας βάσης μετά το τέλος της χρήσης τους καθώς και η ανάπλαση του χώρου, να καταργηθεί ο σταθμός στα Γαζάτικα και να μεταφερθεί στο χώρο του αιολικού και να υπάρξει πρόβλεψη για την ενεργειακή εξασφάλιση της Κέρκυρας (και) με το ρεύμα του αιολικού.

Καλούδης: Όχι, γιατί…

Ο επικεφαλής της παράταξης Επτανησιακή Αναγέννησης, Γιώργος Καλούδης, είπε ότι θα μπορούσε να σκεφθεί ενδεχόμενη δική του θετική στάση εάν υπήρχε φθηνότερο τιμολόγιο στους καταναλωτές της Κέρκυρας, εάν οδηγούσε σε ενεργειακή αυτονομία του νησιού, εάν είχαν δοθεί αντισταθμιστικά οφέλη και περιοριζόταν η οπτική ρύπανση που προκύπτει από το μέγεθος και τον αριθμό των ανεμογεννητριών για να μην  υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό. Τάχθηκε κατά της εγκατάστασης με τους όρους που προβλέπονται υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι θα κερδίσουν εις βάρος της Κέρκυρας.

Γουλής: να ανακληθούν οι αποφάσεις Γεωργαλίδη και Αποστολόπουλου

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρος Γουλής ζήτησε να ανακληθούν οι αποφάσεις Γεωργαλίδη και Αποστολόπουλου και, γενικά, όλες οι πράξεις που οδηγούν στην τελική αδειοδότηση της εν λόγω εγκατάστασης. Ζητά σε κάθε περίπτωση, οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και η χρήση των φυσικών πόρων της χώρας μας να γίνονται από το κράτος και να μην  ξεπουλιούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα. Υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξη του έχουν σοβαρούς φόβους για επικείμενη ανάπτυξη ενός τεράστιου αιολικού πάρκου 600 (!) ανεμογεννητριών δεδομένου ότι έχει κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων από πολλές εταιρίες. Βασική του καταγγελία ήταν ότι ο νόμος που προβλέπει ότι στις καμένες εκτάσεις απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα έστω και αν προϋπήρχε, με μοναδική εξαίρεση την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προσθέτοντας ότι υπάρχει αίτηση εταιρίας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών πάνω στα καμένα της μεγάλης φετινής φωτιάς που έπληξε τους Λάκωνες στις 2 Αυγούστου!

Η εμπειρία της Κεφαλονιάς δια στόματος Γαλιατσάτου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η μαρτυρία του επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ, Θ. Γαλιατσάτου, ο οποίος μετέφερε στο σώμα την εμπειρία της Κεφαλονιάς η οποία διαθέτει ήδη μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών εδώ και χρόνια με απογοητευτικό αποτέλεσμα: το αιολικό πάρκο δεν παρείχε ουδεμία βοήθεια όταν επί 10 ημέρες όλο το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα λόγω βλάβης στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρισμού από την ηπειρωτική Ελλάδα! Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, ότι δεν είχε προβλεφθεί να υπάρξει γεννήτρια παραγωγής ρεύματος για ενεργοποίηση του αιολικού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τεχνική δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ στο νησί. Κάτι που επιβεβαίωσαν τόσο ο πρώην δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής. Μάλιστα, ο κ. Φόρτες προσέθεσε ότι τις ημέρες του μπλακ άουτ, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να μεταφέρει γεννήτρια από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις διότι ο ιδιώτης εκμεταλλευτής του αιολικού είχε αρνηθεί θεωρώντας ότι δεν τον συνέφερε οικονομικά να συνδέσει το αιολικό με το δίκτυο.
Η παράταξη ΑΝΑΣΑ τάχθηκε, δια του κ. Γαλιατσάτου, υπέρ της «καθαρής» ενέργειας αλλά καταψηφίζει τη συγκεκριμένη επένδυση διότι πρόκειται για έφοδο οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών ενεργούμενών τους!

Σ. Βλάχος: Ναι στις ΑΠΕ, όχι όμως με αυτές τις διαδικασίες

Ο Σωτήρης Βλάχος, επικεφαλής της παράταξης Αριστερή Κίνηση Ιονίου, επεσήμανε ότι έχει λήξει σχεδόν η διαδικασία αδειοδότησης και η συζήτηση δεν έχει άλλη σημασία παρά πολιτική. Θεωρεί τις ΑΠΕ ως το μέλλον για την παραγωγή ενέργειας, όμως, ζητά να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος, παραγωγής ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο 3% για την Αυτοδιοίκηση τη στιγμή που επιδοτείται με 50% από το κράτος. Ζήτησε επίσης άμεση μεταφορά του υποσταθμού από τα Γαζάτικα. Προϋπόθεση για το αιολικό πάρκο είναι επίσης, κατά τον κ. Βλάχο, να τροφοδοτείται το δίκτυο της Κέρκυρας με ρεύμα από το αιολικό, να υπάρχει άμεσος και συνεχής έλεγχος τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του, να τεθεί περιορισμός στον αριθμό των ανεμογεννητριών, το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει ουσιαστικό λόγο στη χωροθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολό τους και, τέλος, ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για να διατυπωθεί η γνώμη των πολιτών για την κατασκευή αιολικού πάρκου στον παντοκράτορα.

Λαχανιώτη: Θέλουμε δημόσια και δωρεάν ενέργεια

Δημόσια και δωρεάν ενέργεια από τις ΑΠΕ ζήτησε η Α. Λαχανιώτη, επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Αριστερά». Υπογράμμισε ότι όπου έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες έχει προκληθεί πλήρης καταστροφή του περιβάλλοντος και ζήτησε ανάκληση όλων των αδειοδοτήσεων.

ΠΗΓΗ : corfupress.com, Φωτ.: Γραφείο Τύπου της Π.Ι.Ν.

…………………………………………………………………

Κέρκυρα, 29 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

 

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με θέμα το Αιολικό Πάρκο στο όρος Παντοκράτορας στην Κέρκυρα

 

Αντίθετο, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στον Παντοκράτορα

 

Το θέμα της εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στο όρος Παντοκράτορας, στην Κέρκυρα, μονοπώλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έγινε στην Κέρκυρα το Σάββατο 27 Αυγούστου.

 

Η συζήτηση, που κράτησε 12 περίπου ώρες, κατέληξε σε δυο ψηφίσματα, το ένα από τη μεριά του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, το άλλο κατατέθηκε από την Αντιπολίτευση και στηρίχθηκε – κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας – και από περιφερειακούς συμβούλους της Συμπολίτευσης.

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης το λόγο έλαβαν πάνω από 20 εκπρόσωποι φορέων, του ΥΠΕΚΑ, της ΔΕΗ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, καθώς και εκπρόσωπος της Εταιρείας Enova που προγραμματίζει την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου.

Βασικός εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης.

 

Όχι, κατά πλειοψηφία, στο Αιολικό Πάρκο

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε και για τα δυο ψηφίσματα, ψήφισε, κατά πλειοψηφία, το ψήφισμα της Αντιπολίτευσης, που αναφέρει:

Ξεκινώντας από διαφορετικές προσεγγίσεις το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

  1. Είναι αντίθετο στο αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα, έτσι όπως προγραμματίζεται.
  2. Απαιτούμε άμεσα τη μεταφορά του υποσταθμού από τα Γαζάτικα, από τη ΔΕΗ, χωρίς καμία εμπλοκή της Enova.

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

«Συζητάμε σήμερα ένα σοβαρό θέμα το οποίο θα μπορούσε να ήταν απλό, όπως πολύ απλά το έχουν αντιμετωπίσει και το έχουν διαχειριστεί άλλες περιοχές της χώρας μας αλλά και άλλες περιοχές της Ευρώπης, πολύ πιο οργανωμένες, πολύ πιο ανεπτυγμένες και όχι τόσο καταχρεωμένες όσο εμείς.

Θα ήταν επίσης απλό, εάν λαμβάναμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, τις τεράστιες απειλές και τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που όλες οι χώρες του κόσμου συμφώνησαν -πλην ΗΠΑ- να λάβουν δραστικά μέτρα, για να μειώσουν την συνεχώς αυξανόμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος.

Θα ήταν ακόμη απλό, εάν λαμβάναμε υπόψη μας, ότι το κόστος του πετρελαίου αυξάνει συνεχώς σε βάρος της οικονομίας μας. Ο λιθάνθρακας επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων που εργάζονται ή ζουν γύρω από την Πτολεμαϊδα και το Αλιβέρι και ακόμα εάν η πυρηνική ενέργεια ήταν ασφαλής και δε δημιουργούσε τόσους πολλούς κινδύνους, όπως τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα αυτό που βιώσανε και κάποιοι ζήσανε στην Ιαπωνία.

Το θέμα όμως δεν είναι απλό, γιατί μια μερίδα πολιτών, μικρή ή μεγάλη ανησυχεί, φοβάται, στρεβλώνει την επιστημονική γνώση ή την αγνοεί και ενώ όλοι συμφωνούμε για τη χρησιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις θέλουν να βρίσκονται αλλού, όπως αλλού θέλουν να εναποθέσουν τα σκουπίδια τους, αλλού θέλουν τα νταμάρια τους, αλλού τις ιχθυοκαλλιέργειές τους και άλλα.

Δεν τους αδικώ πολύ, γιατί η πολιτεία νομοθετεί χωρίς να ενημερώνει και οι νόμοι που ψηφίζονται δεν τηρούνται, δεν εφαρμόζονται και παραβιάζονται, όπως για παράδειγμα τα φαινόμενα των χωματερών και των ΧΥΤΑ.

Δυσπιστούν ακόμη οι πολίτες και για τις υπηρεσίες, που είτε αδιαφορούν, είτε μεροληπτούν, είτε ενδίδουν σε πολιτικές πιέσεις ή και οικονομικές και γίνονται επίορκοι.

Έτσι η σημερινή συζήτηση έχει αξία, στο επίπεδο ενός σοβαρού δημοκρατικού διαλόγου, προκειμένου να μπορέσουμε να συνδιαλλαγούμε, να διαφωτιστούμε και να μπορέσουμε να βάλλουμε στόχους που να εξυπηρετούν τον τόπο μας και την κοινωνία, πριν μας ξεπεράσουν τα γεγονότα, πριν μέσα από νομοθετική πλαίσια που έχουν εν αγνοία μας θεσπισθεί, σε μια περίοδο βαθειάς και σε εξέλιξη  οικονομικής κρίσης, μας παρακάμπτει ή μας αγνοεί.

Ανάπτυξη του τόπου μας με κοινωνική ευαισθησία

   «Το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να συνθέσει απόψεις, να αποφύγει αγκυλώσεις και να μην καταργήσει τα αντανακλαστικά του υπό πίεση ενός εφήμερου πολιτικού κόστους και βάζω ένα έλλογο ερώτημα:

Τι κάνουμε σήμερα; Πολεμάμε ο ένας τον άλλον; «Πυροβολούμε» τον επιχειρηματία και τον κάθε επιχειρηματία  που έρχεται να επενδύσει σύμφωνα με τους νόμους του κράτους μας;

«Πυροβολούμε» τους βουλευτές που ψήφισαν τους νόμους που καλούμαστε εμείς σήμερα να εφαρμόσουμε;

Ή διεκδικούμε να έχουμε ρόλο, να έχουμε οφέλη, να έχουμε τη μικρότερη επιβάρυνση από κάθε επένδυση που επιχειρείται να γίνει; Διαφορετικά, γιατί να έλθει κάποιος να επενδύσει; Και αν έλθει ποιόν θα πρέπει αν ρωτήσει; Τους από δω ή τους από κει;

Μήπως θα πρέπει να διαμορφώσουμε πλαίσιο από συγκεκριμένες θέσεις, ώστε η νέα τεχνολογία να αξιοποιείται με κανόνες μέτρου και κανόνες δικαίου;

Πιστεύετε ότι το ΟΧΙ εξυπηρετεί τις εξελίξεις; Ή μπορεί να τις φρενάρει;

Όπως πιστεύω ότι και ένα ΝΑΙ εν λευκώ δεν θα ήταν απόλυτα συμβατό με αυτό που θέλω να υπηρετώ, δηλαδή, την ανάπτυξη του τόπου μας με κοινωνική ευαισθησία».

Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Χρήστου Σκούρτη

   Εισηγούμενος το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, για να διατυπώσει στη συνέχεια:

«Θέση μας είναι ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικό, για περιβαλλοντικούς λόγους, να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και αυτή η μείωση να αντικατασταθεί από την αστείρευτη ενέργεια που προσφέρεται απλόχερα στη χώρα μας από τον αέρα και τον ήλιο, μια ενέργεια που δεν εκλύει τοξικά παραπροϊόντα και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία. Πέρα όμως από την περιβαλλοντική σκοπιά είναι σημαντική και η οικονομική. Εκτός από τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας θα μειωθεί και η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα που τώρα τα αγοράζουμε ακριβά, και στο μέλλον θα αγοράζουμε ακριβότερα. Είναι αδιανόητο να έχουμε την τύχη ως χώρα, λόγω του κλίματος και των περιβαλλοντικών συνθηκών, να διαθέτουμε πλούσιο απόθεμα φυσικών πόρων και αντί να προχωράμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης τους, να προτιμάμε να αγοράζουμε ενέργεια από τις γειτονικές χώρες και να συνεχίζουμε να είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από το πετρέλαιο».

Οι καταγγελίες

   Σε ότι αφορά στο ιστορικό της υπόθεσης του αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα, όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα, κατακλύζεται από διάφορες καταγγελίες για το πώς λειτούργησαν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που γνωμοδότησαν θετικά για το έργο. Αυτές οι καταγγελίες βέβαια, δεν αφορούν την αιρετή Περιφέρεια η οποία δεν είχε καμιά συμμετοχή μέχρι σήμερα στο έργο. Σε ότι αφορά όμως άλλες υπηρεσίες και φορείς, πιστεύουμε ότι αν υπάρχουν στοιχεία ή και απλές ενδείξεις για δημόσιους λειτουργούς που παρανόμησαν προκειμένου να ευνοήσουν την εταιρεία που θα λειτουργήσει το έργο, τότε δε θα πρέπει οι καταγγέλλοντες να μένουν σε συζητήσεις και δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα πρέπει να καταθέσουν τα στοιχεία που διαθέτουν στον εισαγγελέα και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον από τους «επίορκους» δημοσίους υπαλλήλους. Αν όμως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να κατηγορείται όλη η δημόσια διοίκηση, επειδή ενδεχομένως εφάρμοσε ένα νόμο που δε μας αρέσει και με τον οποίο διαφωνούμε.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με μία προσωπική παρατήρηση. Θεωρώ απαράδεκτο και ηθικά απολύτως κατακριτέο, να αναπτύσσουμε επιχειρηματολογία για το ότι η Κέρκυρα θα πρέπει να μην επιβαρυνθεί με καμία δραστηριότητα που προκαλεί την οποιαδήποτε όχληση, έστω και μόνο οπτική, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας επιβαρύνονται για δεκαετίες με τα καρκινογόνα αέρια που εκλύονται από την καύση του λιγνίτη. Μάλιστα τις περισσότερες φορές οι πολίτες και οι πολιτικοί που με ιδιαίτερα φανατικό τρόπο εκφράζουν αυτές τις απόψεις απολαμβάνουν τις ανέσεις που τους προσφέρει η τεχνολογία και το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στη Πτολεμαϊδα χωρίς να έχουν έστω και ίχνος τύψεων σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ακριβές καταναλωτικές τους συνήθειες σε άλλους ανθρώπους στην Ελλάδα ή ακόμα και σε άλλες περιοχές της γης που το φαινόμενο θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει ήδη να προκαλούν φυσικές καταστροφές. Από την άλλη μεριά, χωρίς να συμφωνώ με την άποψή τους, θα μπορούσα πολύ πιο εύκολα να αποδεχτώ και να δικαιολογήσω πολίτες που αντιτίθενται στα αιολικά πάρκα είναι πρόθυμοι, όμως, ως αντιστάθμισμα, να ελαττώσουν την καθημερινή κατανάλωση ενέργειας, να υιοθετήσουν οικολογικές συνήθειες, να εξοικονομούν υδάτινους πόρους, να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους και εν τέλει να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Με εκείνους όμως που θέλουν και «το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη», δε μπορώ παρά να αντιπαρατεθώ μαζί τους.

Το θέμα που συζητάμε είναι αρκούντως σοβαρό, γιατί σχετίζεται με τη διαμόρφωση του μελλοντικού περιβάλλοντος των επόμενων γενιών. Υπ’ αυτή την έννοια οφείλουμε να το προσεγγίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων με παρρησία και γενναιότητα».

Εξ ιδίων να κρίνουν τα αλλότρια

   «Προσωπικά, όσον αφορά μια φωνασκούσα μειοψηφία, η οποία μετέρχεται αλλότριους τρόπους για να κυριαρχήσει η άποψη της και δε φείδεται στο να σπιλώνει συνειδήσεις λασπολογώντας και συκοφαντώντας, έχω να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να υποκύψω και θα συνεχίσω να λέω τις θέσεις και να υποστηρίζω την πολιτική μου άποψη. Όσοι ενδεχομένως έχουν χαλαρή συνείδηση, είναι εύκολο εξ ιδίων να κρίνουν τα αλλότρια, αλλά εμένα αυτό δεν με ακουμπά.

Το «όλοι τα παίρνουν» είναι μια γενίκευση φασίζουσας νοοτροπίας που δηλητηριάζει τα κοινά και επιχειρεί να καταστήσει τον λαϊκισμό, σε κυρίαρχη ιδεολογία.

Όσο περνά από το χέρι αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ. Όποιος έχει στοιχεία για τον οποιοδήποτε, να τα πάει εδώ και τώρα στον Εισαγγελέα, διαφορετικά είναι κοινός ψεύτης και συκοφάντης.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή που έχει ήδη επέλθει και που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια. Το σύνδρομο NIMBY ( not in my backyard) έχει καταγραφεί, υπάρχει και θα πρέπει να ξεπερνιέται, όπου το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί».

Η λειτουργία του Αιολικού Πάρκου στον Παντοκράτορα, δε θα προκαλέσει την καταστροφή της περιοχής και της Κέρκυρας, ενώ θα προσφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία. Ευθύνη και δική μου, και όλων μας, είναι να διαφυλάξουμε τους καλύτερους και αυστηρότερους όρους σωστής λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου. Υπ’ αυτήν τη λογική, θα είμαστε αμείλικτοι στον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται στην απόφαση της αποκεντρωμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, και δη της απομάκρυνσής τους κατά την παύση λειτουργίας τους, την ισόρροπη αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την επαναφορά του στην προτέρα κατάσταση. Στόχος μας είναι να εξετάζουμε όλες τις ανησυχίες των πολιτών που σχετίζονται με τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου άμεσα, και οι παρεμβάσεις της Υπηρεσίας να γίνονται αυτόματα. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης κάποιου όρου λειτουργίας του έργου, θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Περαιτέρω, στη λογική της μέγιστης ωφέλειας των κατοίκων της περιοχής από το συγκεκριμένο έργο, να ζητηθεί από την εταιρεία, ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, να υλοποιήσει περισσότερα έργα στην περιοχή, πέρα από το 1% των ακαθάριστων εσόδων που θα προκύψει από τη λειτουργία του έργου και που θα ελαφρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των κατοίκων, και του 2% που θα διαχειρίζεται ο Δήμος με σκοπό την υλοποίηση έργων στην περιοχή εγκατάστασης του έργου».

Διαπαραταξιακή Επιτροπή για έλεγχο

  « ν κατακλείδι, έχω να καταθέσω μια συγκεκριμένη πρόταση, αφουγκραζόμενος τον έντονο προβληματισμό που έχει διατυπωθεί στο δημόσιο διάλογο και στα διάφορα τοπικά Μ.Μ.Ε., για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η προηγούμενη διοίκηση την συγκεκριμένη υπόθεση.

Προτείνω λοιπόν να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία να εξετάσει από την αρχή όλο τον φάκελο και εάν διαπιστώσει παρατυπίες της διοίκησης ή διοικητικών παραγόντων, να καταθέσει σε εύλογο χρονικό διάστημα το πόρισμά της στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να το αποστείλει στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή».

ΠΗΓΗ : Γραφείο Τύπου

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *