Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Μαΐου 2022

Η μαγεία της ελληνικής γλώσσας (Γ. Γαβρίλης)


Στην προσπάθεια μου τα τελευταία χρόνια   ικανοποίησης υπαρξιακών αναζητήσεων, αλλά και  στην  εξακρίβωση  της ιστορικής αλήθειας,βρήκα έναν απροσδόκητα πολύτιμο σύμμαχο: την ελληνική γλώσσα, την μόνη νοηματική μεταξύ όλων των  άλλων “σημειολογικών” γλωσσών του υπόλοιπου κόσμου.Νοηματική  είναι εκείνη η  γλώσσα  που το “σημαίνον” δηλαδή η λέξη  και το “σημαινόμενο” δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει(πράγμα,ιδέα,κατάσταση) έχουν  μεταξύ τους πρωτογενή σχέση  όπως π.χ  γεωμετρία = γη+μετρώ,σε αντίθεση με τις γλώσσες που ονοματίζουν  αυθαίρετα επειδή  μια ομάδα ανθρώπων δέχτηκαν αυτούς τους όρους σαν όνομα (πράγματος, ιδέας,  κατάστασης).
Και δεν είναι μόνο αυτό. Kάθε λέξη αποτελεί και άθροισμα  συνόλου αριθμών  που αντιπροσωπεύουν  τα γράμματα  που την  αποτελούν, τον λεγόμενο λεξάριθμο που έγινε ευτελειακά  γνωστός στο πολύ  κόσμο με την διαφήμιση του γερμανικού ΟΤΕ , “τυχαίο δεν νομίζω”. Το σπουδαιότερο όλων όμως  είναι ότι αποτελεί δεξαμενή γνώσης  επιστημονικής και  φιλοσοφικής αναζήτησης.
Τίποτε δεν είναι τυχαίο δείτε και μαγευτείτε:  Ν=νους,  ρ =ροή  , νερό  και φυσικά η  νερά-ι- δα ( Δ= δύναμη, Α= αρχική) θα κατοικεί  σε  νερά. Ρίζα = ροή+ζωή(Ζ=ζωή ,ζέστη). Κε-ραυ-νος= κάτω(Κ= κάτω)-ροή-νου. Άνθος =  άνω+ θέα (θ = θεάμενος ).  Αστραπή = άστρα + πυρ ( Π = πυρ). Φωνή = φως+νους ( Φ=φωτεινή ουσία ) εξού και φύση,΄φακός, φάρος κτλ. Παρουσία = πυρ +  ουσία. Βροχή = ( Β =βορά, τροφή,ενέργεια ), βορά  που ρέει στό χώμα.
Κάθε λοιπόν σύμφωνο έχει το δικό του λόγο ύπαρξης σε μια λέξη και τα φωνήεντα ενισχύουν και επεξηγούν το λόγο ύπαρξης των  συμφώνων. Τον μυστικό κώδικα ανακάλυψε ένας σπουδαίος κατ’ εμένα αλλά απ’ ότι φαίνεται  άγνωστος  για το υπουργείο παιδείας (όχι εθνικής κατά δήλωσης του), Έλληνας ο Θεολόγος Α. Σημαιοφόρος. Πρέπει δε να σημειώσω βάση αυτού του κώδικα γίνεται κατανοητή και η  ορθογραφία των λέξεων, όχι μόνο η ερμηνεία.Φυσικά λειτουργεί σαν κανόνας και δεν υπάρχει εξαίρεση  στην γραφή του λόγου. Παράλληλα, βάση του κώδικα γίνεται διαφορετική ανάγνωση των μύθων κι εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα φιλοσοφικά κι επιστημονικά.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε χριστιανούς και μη αυτό που είπε ο  Χριστός: “εν αρχή  είναι ο λόγος” κάτι που ανάγκασε και μένα να το ψάξω.Τα βιβλία αυτού του ανθρώπου πάρτε τα  αν και ο ίδιος τα διδάσκει στ’ ανοιχτά πανεπιστήμια Πατρών και Αθηνών  αμισθί. Ειδικά αν είστε φιλόλογοι αλλά και  άνθρωποι που θέλετε  να ξεφύγετε  από το μάταιο τούτο κόσμο. Σίγουρα αυτό που ζούμε σήμερα είναι μακριά απ’ αυτό που θ’ αποκαλυφθεί μπροστά σας.
Ας το  απλώσουμε λιγάκι ακόμα: Το  φωνήεν  Ε  το χρησιμοποιούμε βάση του ιδίου κώδικος για να δηλώσουμε  έκταση,την κίνηση σε  έκταση  και χρόνο μέσα σε μια λέξη π.χ.  μέτρο, τρένο, γενεά, έτος κτλ. Το Χ  σημαίνει τα  χοϊκά, τα χωμάτινα. Δια του Ω δηλώνεται ο χώρος της γης. Τι γίνεται προφανές στο ρήμα “έχω” ; Έχω  λοιπόν  επί της γης χώμα, δηλαδή  τίποτε. Να τα υψηλά νοήματα που περικλείονται μέσα στις λέξεις που  χρησιμοποιούμε εμείς οι Έλληνες.
Γιατί όμως ονομάζουμε τον Ύψιστο Θεό αφού δεν θεάται; Το όνομα  προέκυψε ως εξής: σε ονομαστική ο γνωστός μας Δίας στην αρχαία ελληνική είναι Δεύς, το δανείστηκαν οι  Λατίνοι που το διάβασαν ντεος και μας το δάνεισαν πίσω σαν  Θεός. Σημειωτέον ότι  παραλλαγή του  ντέους είναι και  Τάο θεός του ταοϊσμού. Έτσι μας προκύπτει η Ταυ-λαντ , η Ντεους-λαντ(Deutschland) αλλά και η  Ιν-δία, χώρες σαφώς αφιερωμένες στο Θεό. Όπως μελετώντας την ελληνική διαπιστώνουμε ότι η Αίγυπτος που  σημαίνει  Αιγαίου-ύπτια μπορεί και να μην ήτανε αρχαιότερος πολιτισμός του ελληνικού. Αλλά και σημερινές τυχαίες ονομασίες όπως DNA ως αρχικά  Διός Νους Αρχικός,  αλλά και τα γνωστά υβρί-δια,  δηλαδή  ύβρις-Δία, βρισιά του Θεού, προσκαλούν αδαείς και μη ν’ ασχοληθούν  με  ενδελέχεια  στην μελέτη και ερμηνεία της ελληνικής γλώσσας για την περαιτέρω γνώση και κατανόηση του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος.
Γιώργος Γαβρίλης
2 Shares

Σχετικά άρθρα

33 Σχόλια

 1. Λίγο τραβηγμένα δεν είναι όλα αυτά Γιώργο (για να μην πω τραβηγμένα από τα μαλλιά); Μου θυμίζουν τις εθνοπατριωτικές κορώνες κάποιων “αρχαιολατρών” που ανάγουν την ελληνική σε μόνη ορθή γλώσσα τρισχιλιετούς παράδοσης, την ώρα που άλλοι λαοί έτρωγαν βελανίδια κτλ, κτλ. Όλες οι γλώσσες του κόσμου είναι ζωντανά εργαλεία και δομούνται πάνω σε ανάλογους κανόνες, αφού όλα τα μυαλά όλων των ανθρώπων λειτουργούν με ανάλογο τρόπο. Το να εξυψώνεις μια γλώσσα σε βάρος άλλων είναι ελιτισμός και επικίνδυνος γλωσσαμυντορισμός.

  Να το πω με παραδείγματα: Η νεοελληνική έχει πάμπολλα στοιχεία της αρχαίας ελληνικής και έχει ενσωματώσει και στοιχεία άλλων, ξένων γλωσσών, είτε ως δάνεια είτε ως αντιδάνεια. Η υποτιθέμενη νοηματική της λειτουργία σε ποια από όλα αυτά τα στοιχεία βασίζεται; Της αρχαίας ελληνικής, φαντάζομαι. Στην αρχαία Ελλάδα όμως δεν έλεγαν “ζωή”, έλεγαν “βίος”. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα στα νερά κατοικούσαν οι ναϊάδες, κι όχι οι νεράιδες. Η λέξη “παρουσία” προέρχεται από την πρόθεση παρά- και την ουσία και όχι από το πυρ. Να μη συνεχίσω, βαριέμαι κιόλας, οι περισσότερες από τις ερμηνείες που παραθέτεις (πυρ+θέση;- δε νομίζω!) είναι τουλάχιστον αυθαίρετες.

  Θα ψάξω στο διαδίκτυο να βρω ποιος είναι ο κύριος Θεολόγος Σημαιοφόρος (πολύ πιασάρικο όνομα πράγματι) κι αν είναι καθηγητής στο ΕΑΠ, στο οποίο σπουδάζω κι εγώ. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχω δει κανέναν στο ΕΑΠ να διδάσκει για την ψυχή της μάνας του. Καταλήγοντας, θέλω να σου συστήσω το εξαιρετικό γλωσσοφιλικό ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου (www.sarantakos.wordpress.com),μεταφραστή και συγγραφέα, εφόσον λατρεύεις την ελληνική. Όχι μόνο τα άρθρα του είναι επιστημονικά έγκυρα, αλλά αποφεύγει (να μην πω πολεμάει) όλους τους κατά καιρούς γλωσσικούς μύθους που διασπείρονται από αλμπάνηδες “καθηγητές” στο διαδίκτυο.

  ΥΓ. Το “Εν αρχή ην ο Λόγος” δεν το είπε ο Χριστός. Είναι η πρώτη φράση του Ευαγγελίου του Ιωάννη.

  1. Παναγιώτη δεν εντυπωσιάζομαι από το μαίνος ορισμένων ενάντια σε οτιδήποτε αναφέρετε στη γλώσσα μας,την ιστορία μας,στην κουλτούρα μας,στη θρησκεία μας.Ο Αμερικανοσιωνισμός είναι σίγουρο ότι έχει αρκετούς φίλους στην Ελλάδα, γι αυτό κατάντησε και στα σημερινά της χάλια.Δεν προσπαθώ να παραπλανήσω κανέναν εκφράζω την προσωπική μου άποψη και θεωρώ ότι εφόσον δεν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται πιο συνετό θα ήταν να ενημερωθείς προτού σπεύσεις να πετάξεις λάσπη σε κάποιον άνθρωπο.Φυσικά κι είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας,κι έχω αυτή τη γλώσσα, εδώ τόσοι άλλοι τουρίστες θα ήθελαν να είναι.Το να είσαι Έλληνας δεν σημαίνει ότι είσαι ρατσιστής,αν εσύ έτσι το αντιλαμβάνεσαι είναι δικαίωμα σου.Πάντως ευχαρίστως να σου δανείσω ή σ’ όποιον μου ζητήσει τα συγκεκριμμένα βιβλία να διαμορφώσει ιδία άποψη,γιατί εξόσον γνωρίζεις όσοι άνθρωποι,τόσες αλήθειες.

  2. ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

   «ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ»

   Εμείς, οι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι Έλληνες ερευνητές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, μελετητές, επιστήμονες, εξερευνητές, καλλιτέχνες, στοχαστές, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τα κεκτημένα του χώρου της εξερεύνησης του Αγνώστου στην Ελλάδα και αλλού, και να προωθήσουμε όσο το δυνατόν με πιο σωστό τρόπο την έρευνα, τη μελέτη, τον στοχασμό, τη διάδοση, και την εξέλιξη των γνωσιολογικών μας πεδίων. Βρισκόμαστε σε μία άτυπη αλλά κοινή συνεννόηση και συμπαράταξη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

   Καταγγέλλουμε δημοσίως ότι τα πεδία στα οποία κινούμαστε, τα λυμαίνονται απατεώνες, έμποροι και στυγνοί κερδοσκόποι, άσχετοι επιχειρηματίες, τυχοδιώκτες, πράκτορες διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών, εκφραστές παρασκηνιακών διαπλεκόμενων συμφερόντων, φερέφωνα μυστικών εταιριών και οργανώσεων, αλλά και πολλοί ψυχοπαθείς, κακεντρεχείς και αφελείς άνθρωποι. Όλοι αυτοί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, έχουν δημιουργήσει ένα ανεπιθύμητο και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μπέρδεμα και μία ασύστολη εκμετάλλευση, που προκαλεί μεγάλη σύγχυση στους ανθρώπους που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, αλλά και όλοι αυτοί λειτουργούν ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτοι, με αποτέλεσμα να ζημιώνει όλος ο χώρος της έρευνας και να έχει φτάσει πλέον στο σημείο να κινδυνεύει σοβαρά. Επιθυμούμε, με ποικίλους τρόπους, άμεσους και έμμεσους, να τους καταδείξουμε, να τους αποθαρρύνουμε, να ενημερώσουμε σταδιακά τους Έλληνες για όλα τα παρασκήνια για τα οποία όλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι.

   Επίσης, στοχεύουμε δυναμικά να υπερασπιστούμε όλους τους συναδέλφους μας αλλά και τους νέους ανθρώπους που τώρα μπαίνουν στη μεγάλη περιπέτεια της εξερεύνησης του Αγνώστου, με τρόπους τέτοιους ώστε να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα τους εκμεταλλευτεί, δεν θα τους υποδουλώσει, δεν θα τους λοιδορήσει, δεν θα σφετεριστεί το έργο τους, δεν θα το λογοκρίνει, δεν θα το διαστρεβλώσει σκόπιμα, δεν θα το ακυρώσει με οποιονδήποτε τρόπο. Για να τα πετύχουμε όσο πιο σωστά γίνεται όλα αυτά, τοποθετούμε τον εαυτό μας στην κριτική των επώνυμων φίλων μας και συνταξιδιωτών μας, ο ένας στον άλλον, με σκοπό όλοι να συνεισφέρουν σε όλους έτσι ώστε να γινόμαστε όλοι μας όλο και καλύτεροι.

   Δηλώνουμε ότι εμείς ασχολούμαστε στ’ αλήθεια με την εξερεύνηση του Αγνώστου, ακολουθούμε ο καθένας το δικό του όραμα με αγάπη, ενθουσιασμό, αυταπάρνηση, έχουμε επανειλημμένα ζημιωθεί για να το κάνουμε αυτό, έχουμε ξεπεράσει ένα σωρό εμπόδια για να μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε όπου και όπως μπορούμε για να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα πάνω στα ζητήματα που ερευνούμε εδώ και τόσα πολλά χρόνια.

   Θέλουμε να προωθήσουμε με τρόπο ξεκάθαρο και έντιμο, την αρθρογραφία, τις εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών, ομιλίες και διαλέξεις, ειδικά συνέδρια, ειδικές συνεργασίες, ερευνητικά και εξερευνητικά προγράμματα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες, δραστηριότητες στο Internet, καλλιτεχνικά δρώμενα και εκθέσεις, συνεργασίες και δικτυώσεις με το εξωτερικό, συνευρέσεις και συζητήσεις. Αρκεί όλα αυτά να γίνονται με καθαρή πρόθεση, από ανθρώπους που είναι αληθινοί γνώστες των θεμάτων αυτών, ή που επιθυμούν να γίνουν τέτοιοι, χωρίς κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων να συμβαίνει κανενός είδους εκμετάλλευση ανθρώπων, ή δημιουργία ανεπιθύμητων παρασκηνίων, εμφάνιση απατεώνων, στυγνών κερδοσκοπιών, ή ύποπτων σκοπιμοτήτων.

   Δηλώνουμε ότι αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από όλους τους παράγοντες που φαίνεται ότι λειτουργούν έτσι στην Ελλάδα, και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε αν χρειαστεί, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τελείως όλο το πεδίο των δραστηριοτήτων μας από αυτά τα φαινόμενα.

   Είμαστε μια μεγάλη παρέα ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μια παρέα που έχει ιστορία και μνήμη, αγώνες, νίκες και ήττες στην εξερεύνηση του Αγνώστου που τόσο αγαπούμε και υπερασπιζόμαστε. Μια παρέα που θέλουμε να την προφυλάξουμε, να τη μεγαλώσουμε, και να συνεισφέρουμε ο καθένας μας με το δικό του ίχνος στην πορεία της μεγάλης ελληνικής εξερεύνησης του Αγνώστου.

   Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι συμμετέχουμε σε μία σκυταλοδρομία που έχει ξεκινήσει από τα βάθη της αρχαιότητας και συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι σήμερα, τιμούμε τους ανθρώπους που μας δίδαξαν ό,τι ξέρουμε, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή τη σκυταλοδρομία προς το μέλλον, και θέλουμε να μεταδώσουμε πλήρως όλη αυτήν την κληρονομιά στους νεότερους από εμάς. Επιθυμούμε, επίσης, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις σωστές βάσεις συζήτησης των ζητημάτων με τα οποία ασχολούμαστε, στα media, στα πανεπιστήμια, και σε όλους τους χώρους γνώσης, έρευνας, έκφρασης και ενημέρωσης.

   Πιστεύουμε στην ελεύθερη σκέψη και έκφραση, στην ιδιομορφία του ελληνικού πολιτισμού στον οποίον συμμετέχουμε ο καθένας με τον τρόπο του, στον ανθρωπισμό, στην πρωτοπορία αλλά και στην παράδοση, στην ανεξάρτητη έρευνα, στον τολμηρό στοχασμό, στα αδέσμευτα ρεύματα και κινήσεις, στο ξεπέρασμα των επιβαλλόμενων ορίων, στη μεγάλη εξερεύνηση. Πιστεύουμε ότι επειδή είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι, τιμώντας τους φίλους μας, υπερασπίζοντας το δίκαιο και την περιπέτεια της γνώσης και της έρευνας, κανείς και τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία μας.

   Γνωρίζουμε ότι -γι’ αυτές μας τις κινήσεις- διάφοροι παράγοντες θα προσπαθήσουν να μας διαβάλουν, να μας ακυρώσουν, να μας συκοφαντήσουν, να μας χλευάσουν ή να μας αποθαρρύνουν, αλλά ήδη σχεδόν όλοι μας τα έχουμε υποστεί αυτά στο παρελθόν και έτσι δεν φοβόμαστε τίποτε. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορία, την τιμή και την υπόληψη των χώρων αυτών, να αντικαταστήσουμε όλων των ειδών τις επίπλαστες κινήσεις με αυθεντικές, τις αρτηριοσκληρωμένες με όλο και πιο καινούριες, τις ανέντιμες με έντιμες, και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα όπου και όπως μπορούμε, με χαρά, γνώση, ενθουσιασμό, συνεννόηση, αλληλεγγύη και αλτρουισμό. Δεν είμαστε εναντίον κανενός που δεν είναι ήδη εναντίον μας, και θα αγωνιστούμε πολεμικά για να δικαιώσουμε τα λεγόμενά μας, γνωρίζοντας ήδη και όλες τις αντιδράσεις που αυτά θα προκαλέσουν από παράγοντες που ζημιώνουν από αυτά. Δηλώνουμε ότι όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθεροι, αδέσμευτοι και ανεξάρτητοι, ο καθένας μας θα εκφράζει τον εαυτό του, αλλά θα βρισκόμαστε σε μία άτυπη συνεννόηση και αλληλεγγύη για την επίτευξη των στόχων που δηλώνονται εδώ, με κύριο σκοπό να ξεκαθαρίσουμε, να προστατεύσουμε και να εξελίξουμε σωστά τους χώρους που μας ενδιαφέρουν στην Ελλάδα.

   Θα είναι μεγάλη χαρά για όλους εμάς, να συμπράξετε και εσείς σε αυτές μας τις προσπάθειες όπου και όπως μπορείτε, να μας βοηθήσετε να επιτευχθούν οι ευγενείς στόχοι μας, να καταρρίψουμε όλα τα εμπόδια στο δρόμο της μεγάλης ελληνικής εξερεύνησης του Αγνώστου.

   Για λογαριασμό όλων των ανθρώπων που συμφωνούν με αυτό το όραμά μας, υπογράφουμε επώνυμα και με θάρρος αυτό το μικρό μανιφέστο.

   ——————————————————————————–
   ΠΗΓΗ: Ελεύθεροι Ανεξάρτητοι Έλληνες ερευνητές, επιστήμονες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, μελετητές, εξερευνητές, στοχαστές, καλλιτέχνες

   ——————————————————————————–

   Το Κείμενο αυτό μπορείτε να το αποστείλετε προς κάθε ενδιαφερόμενο και αφού υπογραφεί να σταλεί στα παρακάτω e-maili & Διευθύνσεις:

   strange@agnosto.gr

   info@iqstation.net

   IQ Station.Net

   Αγ. Δημητρίου & Παστέρ 1

   544 33 – Θεσσαλονίκη

   Εκδόσεις “ΑΓΝΩΣΤΟ”

   Βασ. Όλγας 125

   546 43 – Θεσσαλονίκη

   Οι παρακάτω Ερευνητές έχουν αποδεχθεί μέχρι στιγμής το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

   Τα ονόματα παρατίθονται κατά σειρά όπως μας έχουν σταλλεί από τις Εκδόσεις “ΑΓΝΟΣΤΟ”

   ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΙΒΑΝΗΣ

   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗΣ

   ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

   ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ

   ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΟΔΟΤΑΣ

   ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΑΡΑΓΑΣ

   ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

   ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ

   ΑΡΗΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ

   ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ

   ΝΑΝΤΥ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΥ

   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗΣ

   ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ

   ΛΕΝΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

   ΜΙΛΙΤΣΑ ΚΟΣΑΝΟΒΙΤΣ

   ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΟΥΡΑΚΗΣ

   ΤΑΛΩΣ ΦΟΥΡΑΚΗΣ

   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΕΡΜΠΙΛΗΣ

   ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

   ΑΡΓΥΡΗΣ ΤΣΑΚΑΛΙΑΣ

   ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΔΗΣ

   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ

   JONATHAN BRIGHT

   ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

   ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

   ΠΑΝΟΣ ΑΞΙΟΜΑΚΑΡΟΣ

   ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΣ

   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΟΥΡΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

   ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

   ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ

   ΜΑΡΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

   ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ

   ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΑΓΙΑΝΝΟΥ

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΓΩΝΑΣ

   ΑΡΙΑΔΝΗ ΓΕΡΟΥΚΗ

   ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΩΝΗΣ

   ΝΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ

   ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΝΟΓΥΙΟΣ

   ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

   ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ

   ΔΩΡΑ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

   ΙΩΝ ΠΑΝΙΔΗΣ

   ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΕΛΑΣ

   ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ

   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

   ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

   ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΙΑΣ

   ΑΝΝΑ ΓΑΒΑΛΑ

   ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

   ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΖΗ

   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΟΣΚΕΛΗΣ

   ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΙΚΜΠΑΣΑΝΗΣ

   ΜΠΑΜΠΗΣ ΙΜΒΡΙΔΗΣ

   ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΑΜΑΤΙΔΗΣ

   ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΑΔΟΥ

   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΕΛΗΣ

   ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ

   ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΕΣΙΑΔΗΣ

   ΧΑΡΗΣ ΘΩΜΟΣ

   ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ

   ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

   ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΪΤ

   ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

   ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΡΙΝΙΟΥ

   ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΣΚΟΥΡΑ

   ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ

   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ

   ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΩΝΗΣ

   ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΣΗΣ

   ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΣΠΥΡΙΔΗΣ

   ΘΕΟΠΙΣΤΗ ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

   ΗΡΩ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

   ΕΛΕΝΗ ΝΙΤΣΕΛΕ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ

   ΧΑΡΗΣ ΦΙΛΙΟΣ

   CHRIS MUIMBWA

   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΓΙΟΥ

   ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΔΗ

   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

   ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΑΤΙΣΗΣ

   ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

   ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΕΖΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

   ΘΑΝΟΣ ΓΙΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

   ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

   ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΣ

   ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΛΕΤΣΑΣ

   ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ

   ΕΥΑ ΚΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ

   ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

   ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΟΥΜΑ

   ΣΑΚΗΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

   1. Τους περισσότερους από εσάς σας ξέρω εδώ και πολλά χρόνια από τα άρθρα , τα βιβλία , τα λεγόμενα και τα έργα σας γενικότερα Συμφωνώ και απόδέχομαι ανεπιφύλακτα το μανιφέστο που έχετε εκδόσει και μόλις σήμερα βρήκα και διάβασα.Δεν ξέρω τι αλλαγές μπορεί να έχουν γίνει μέχρι τώρα στην ομάδα σας και σε τι δραστηριότητες έχετε προβεί,βάσει της συνεχούς επιδείνωσης και των πληγμάτων που δέχονται όλοι οι χώροι του ελεύθερου πνεύματος , της έκφρασης , της έρευνας της ανθρωπιάς , της αλήθειας , θα ήθελα όμως , αν γίνεται , να ενημερωθώ και να συνεισφέρω , έναν κόκκο ισως βοήθειας όπου μπορώ .Σας χαιρετώ.

 2. Εγώ τώρα είμαι “Αμερικανοσιωνιστής”; Ας είναι, το προσπερνάω, μάλλον κάνεις χιούμορ.

  Βρήκα λοιπόν κατόπιν σύντομης ερεύνης το βιογραφικό του κυρίου Θεολόγου Σημαιοφόρου (στο ιστολόγιό του, όπου πουλάει και τα μαθήματά του, όπως ο Λιακόπουλος βιβλία). Θαυμάστε:

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

  Ό Θεολόγος Σημαιοφόρος έγεννήθη τό έτος 1950 είς τά Γιαννιτσά, άπό Έλληνας γονείς Ποντιακής καταγωγής. Πρίν διδαχθή είς τό σχολείον τήν Νέαν Έλληνικήν Γλώσσαν, ώμίλησε τήν Ποντιακήν διάλεκτον. Έγαλουχήθη είς τά Έλληνοχριστιανικά ίδεώδη, άπό νεαράς δέ ήλικίας έπέδειξεν ίδιαίτερον ζήλον είς τήν μελέτην θεολογικών κειμένων.
  Τό πρώτον έναυσμα πρός διερεύνησιν τών γραμματικών έννοιών έδόθη, όταν το 1975 άνέγνωσεν μίαν προφητείαν, ευρεθείσα είς τό Άγιον Όρος, φέρουσα χρονολογίαν 1866 (έκδοσις Έπισκόπου Μεσσηνίας Γρηγορίου – Σκήτη Παναγουλάκη 1975 ), ή όποία έγραφε: <>.
  Ήκολούθησεν είκοσαετής μελέτη τών αρχαίων κειμένων καί είδική έρευνα ετυμολογίας άγνώστων λέξεων, καθώς καί προσπάθεια έρμηνείας άλληγορικών φράσεων. Τό σύνολον τών παρατηρήσεων τού επέτρεψε τήν σύνταξιν τού Κώδικος τής Έλληνικής Γλώσσης. Διά τού Κώδικος αύτού, έκαστον τών γραμμάτων άπεκάλυπτε τήν κρυμμένην έννοιάν του.
  Τά πρώτα χειρόγραφα κατετέθησαν, πρός κατοχύρωσιν, στήν Έθνικήν Βιβλιοθήκην, τόν Ίανουάριον τού 1994. Τό όλον έργον τού έρευνητού προσαγορεύεται <>, ώστε νά τιμηθή ή νοουμένη πηγή έμπνεύσεως, τού Λεξιλογίου Κώδικος τής Έλληνικής Γλώσσης.
  Άπό τό 1995 άρχίζει ή έκδοσις τών βιβλίων, άρχικώς τής μαθητείας τού Κώδικος, κατόπιν δέ τών άποκωδικοποιημένων Μύθων, Ύμνων, Άρχαίων κειμένων κλπ. Ό Κώδιξ τού Έλληνος Λόγου άπεδείχθη ένα πνευματικόν έργαλείον άψόγου λειτουργίας.
  Άπό τό 1996 άρχίζουν οί πρώτες δωρεάν διδασκαλίες τών κωδικών μαθημάτων, προσελκύοντας όλο καί μεγαλύτερον άριθμόν ένδιαφερομένων. Άκολουθούν πλείσται ραδιοτηλεοπτικαί παρουσιάσεις, μέ μεγίστην έπιτυχίαν.
  Ό Θεολόγος Σημαιοφόρος, τά έτη 2003 , 2005 καί 2007 παρουσιάζει τό έργον του στό παγκόσμιον συνέδριον HERCMA τού Οίκονομικού Πανεπιστημίου Άθηνών, ένώ άπό τού σχολικού έτους 2003-2004 άρχίζει νά διδάσκη καί στό Λαϊκόν Πανεπιστήμιον Άθηνών.
  Τό 2005 όλοκληρώνει τήν διδακτορικήν διατριβήν του, άναφερομένη είς τόν Τίμαιον τόν Λοκρόν καί είς τό έργον του <>, άγορεύεται δέ έπίκουρος καθηγητής τού Πανεπιστημίου ALPINE. Πλήν τών 10 βιβλίων πού ήδη κυκλοφορούν (Αύγουστος 2006), πολλά βιβλία έτοιμάζονται πρός έκδοσιν. Διά τών βιβλίων αυτών άποκαλύπτονται τά κρυμμένα νοήματα τών άρχαίων κειμένων καί έπιβεβαιούται ή άψογος λειτουργία τού Κώδικος τού Έλληνος Λόγου.
  Τιμητικαί διακρίσεις άπό ξένα Πανεπιστήμια προωθούνται, ένώ ό ίδιος, άκούραστος πάντα, ύπηρετεί τόν Έλληνα Λόγον.
  Ή διδασκαλία τής Κωδικής Μεθόδου άποσκοπεί είς τήν ένίσχυσιν τών έναρέτων άναζητητών τής άληθούς γνώσεως, τών φωτεινών άνθρώπων τού πλανήτου μας (www.ramafa.gr).

  Φυσικά δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε κλασικές σπουδές, ούτε και μας λέει ο κύριος “καθηγητής” που έγινε καθηγητής. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι βέβαια καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ευτυχώς, τη γλίτωσα), ούτε και πουθενά αλλού. Κάτι διαλέξεις δίνει ο τύπος, φαντάζομαι με τι κοινό. Και η ακαδημαϊκή του καριέρα. Το Ελβετικό ALPINE. Εμ, εδώ είναι το ζουμί. Το περιλάλητο αυτό ίδρυμα δεν είναι πιστοποιημένο από το Ελβετικό κράτος, ούτε και από κάποιο άλλο. Απλά εκμεταλλεύεται τη νομοθεσία για να πουλάει δήθεν “πτυχία” αντί αμοιβής φυσικά. Και δεν είναι περίεργο που εμφανίζονται ως “απόφοιτοί” του διάφορα μπουμπούκια, στελέχη και φίλοι συγκεκριμένου κόμματος, φυσικά αρχαιολάτρες, φυσικά ελληνορθόδοξοι, φυσικά αντισιωνιστές και ασφαλώς ολίγον ρατσιστές,μόνο όσο πατάει η γάτα. Η TV persona Μανωλίδου (έτσι δεν την λένε τη σύζυγο Αδώνιδος, ή κάνω λάθος;) για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι έχει τελειώσει ακριβώς αυτό το “πανεπιστήμιο”.

  Στην τελική, δεν είναι καν ίδρυμα, δεν υπάρχει καν τέτοιο πανεπιστήμιο. Ψάξτε το. Είναι για γέλια. Δείτε την απορία κάποιου και την απάντηση στο EduCouncil.org:

  http://qna.educouncil.org/Universities_and_Colleges/nZxyNXyzNXy.html

  Τελοσπάντων, αστεία πράματα, απλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και καχύποπτοι με τέτοιου είδους πονήματα και όσους τα εξεργάζονται.
  Ίσως τελικά Γιώργο θα σε ενδιέφερε να διαβάσεις το “Γλώσσα μετ’ εμποδίων”. Έτσι, να δεις και την άλλη άποψη βρε αδερφέ.

  1. Παναγιώτη, την άποψή μου για την μητρική μου γλώσσα και την πατρίδα μου δεν την χαρίζω σε κανέναν δογματικό,ή ρατσιστή,ή αλμπάνη ,ή καιροσκόπο,ή ακραίο.Μπορεί κανείς να αγαπά την καταγωγή του και την γλώσσα του χωρίς απαραίτητα να διαθέτει μία απο τις παραπάνω ιδιότητες.Αλλά επιμμένω ότι δεν έχεις ιδέα περι τίνος πρόκειται.Προσωπικά δεν έχω ανάγκη τούς τίτλους για να πειστώ ότι κάποιος είναι αυθεντία,φαίνεται ότι για πολλούς από σας είναι απαραίτητοι.Δηλαδή ένας Σωκράτης, ένας Πλάτωνας σήμερα δεν θα είχαν καμμιά τύχη αφού δεν υπήρξαν απόφοιτοι αμερικανικού κολεγίου.Εξαιτίας της άγνοιας εστιάζεις την κριτική σου στό συγκεκριμμένο άτομο παρόλο πού το άρθρο δεν επικεντρώνεται μόνο σ΄αυτόν και καλει τους αναγνώστες να μελετήσουν προς κάθε κατευθυνση για την κατανόηση της ιστορικής αλήθειας.Ωστόσο κι εσύ κάποια δουλειά κάνεις όπως και όλοι μας ,θύμισέ μου τα βιβλία που συνέγραψες τα διανέμεις χωρίς αντίτιμο;

   1. Γιώργο, για κάποιο λόγο που αγνοώ, έχεις την τάση να μεταφέρεις αβασάνιστα την όποια συζήτηση σε διαπροσωπικό επίπεδο, κι αυτό είναι λίγο άδικο. Όχι πως θα βάλω και τα κλάματα, βέβαια, απλά σε ένα διάλογο καλό είναι οι διαλεγόμενοι να αποστασιοποιούνται κάπως της εντελώς προσωπικής τους θέσης, για να έχουν μια γενικότερη θέαση.

    Αναφέρθηκα λοιπόν στον συγκεκριμένο κύριο και στο πόνημά του γιατί αυτόν επικαλέστηκες. Αν μιλούσες για τον Λιακόπουλο ή για τον Κουνάδη ή για κάποιο άλλο παρεμφερές φαινόμενο θα σου απαντούσα ανάλογα.
    Φυσικά και τα βιβλία μου διατιμούνται από τον εκδοτικό μου οίκο,αφού αποτελούν πνευματικό προϊόν. Εντούτοις τα μυθιστορήματα που γράφω δεν ισχυρίζονται ότι κατέχουν την απόλυτη, απόκρυφη, αρχέγονη κοκ, αλήθεια που θα άλλαξει τον κόσμο και τον άνθρωπο. Δεν παρουσιάζω εν ολίγοις τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως ο κύριος Σημαιοφόρος.
    Με κατηγορείς μετά για άγνοια αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι έχω διαβάσει πλείστα όσα τέτοια πονήματα μέχρι να φτάσω να τα απορρίπτω. Μπορεί όποιος θέλει να τα κάνει σημαία του, δεν έχω την πρόθεση ή την ικανότητα να τον αποτρέψω, αλλά τη γνώμη μου μπορώ ελπίζω να τη διατυπώνω, φυσικά με επιχειρήματα. Κι αυτή η άποψη δεν είναι καθόλου όπως προσπαθείς επί μέρες να την κάνεις να φανεί, ότι δηλαδή μισώ την ελληνική γλώσσα. Ασφαλώς και την αγαπώ, τη θεωρώ μάλιστα πολύ όμορφη και γλαφυρή, αλλά σέβομαι ταυτόχρονα και όλες τις άλλες γλώσσες του κόσμου. Την δε ελληνική, θα μου επιτρέψεις να πω, την τιμώ δεόντως, ενίοτε πολύ περισσότερο από τους γλωσσαμύντορες.

    1. Βεβαίως,Παναγιώτη και θεωρώ ευθεία επίθεση στην αξιοπιστία μου όσα αναφέρεις στο αρχικό σχόλιο σου συλήβδην και εκ προοιμίου,αγνοώντας παντελώς το αντικείμενο.Σε θεωρώ αναρμόδιο και καλά θα έπραττες να άφηνες κάποιον ειδικότερο επ΄αυτού να μιλήσει που να είναι φιλόλογος με γνώσεις φιλοσοφίας.Άν πραγματικά ήθελες να σχολιάσεις θα το έκανες πιο κόσμια, αλλά σκοπός σου ήταν να με μειώσεις σαν προσωπικότητα διότι ενοχλείσαι από την παρουσία μου στο διαδίκτυο.Εξάλου είναι κοινό μυστικό ο΄τι αρνήθηκες δημοσιοποίηση άρθρων μου,κοινός τα λογόκρινες, αυτή την ελευθερία ευαγγελίζεσαι.Άν ήθελες πραγματικά να σχολιάσεις γιατί δεν πήρες θέση σε παλιότερα άρθρα μου ως καθύλην αρμόδιος περί του αν θα κλείσουν σχολεία στό μεγανήσι,αν θα μειωθούν οι γιατροί ,αν θα απολυθούν οι συμβασιούχοι του δήμου,αν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη,αν εντέλει έχετε εξασφαλίσει ότι καμμία κοινωνική παροχή δεν θα χαθεί με πρόσχημα τον Καλλικράτη και το μνημόνιο,για αυτά η απόλυτη σιωπή.

     1. Γιώργο, ειλικρινά παραιτούμαι. Αν έχεις προσωπικά μαζί μου θα μπορούσες να τα λύσεις και δια ζώσης με μια πολιτισμένη συζήτηση και όχι διαδικτυακά. Προφανώς έχεις ανάγκη το κοινό, οπότε να μη σου χαλάσω το χατίρι. Να ξεκαθαρίσω όμως μερικά πραγματάκια γιατί μας διαβάζει και κόσμος.
      α) Το ότι προσπάθησα να σε μειώσω είναι δική σου και μόνο αίσθηση. Κριτικάρησα την πηγή σου (τον κο Σημαιοφόρο) και όχι εσένα. Αν δεν έχω αυτό το δικαίωμα, πες μου το να το ξέρω.
      β)Φυσικά και είμαι αναρμόδιος, παρότι στις σπουδές μου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό διδάχθηκα και ιστορία και φιλοσοφία και φιλοσοφία των φυσικών επιστημών. Χρησιμοποίησα όμως επιχειρήματα και όχι δοξασίες και αυτό δεν είναι απορριπτέο από επιστημονικής άποψης, εκτός κι αν έχεις άλλη αντίληψη. Εσύ που έγραψες το άρθρο, συμβουλεύτηκες αρμόδιους (“φιλολόγους με γνώσεις φιλοσοφίας”);
      γ)Δεν ξέρω πόσον καιρό ασχολείσαι με το διαδίκτυο, εγώ σερφάρω κάπου 13 χρόνια και έχουν δει πολλά τα ματάκια μου. Δεν με ενοχλεί λοιπόν κανενός η παρουσία στη μπλογκόσφαιρα, πόσο μάλλον που τη θεωρώ ένα από τα τελευταία προπύργια της ελευθερίας.
      δ) Ουδέποτε λογοκρίθηκε σχόλιο μέχρι σήμερα από μένα, ούτε στο προσωπικό μου ιστολόγιο, ούτε στη νέα ιστοσελίδα Meganisi Times και αυτό που διαδίδεις είναι σαφώς και αμετάκλητα ψευδές. Σε προσωπική επαφή μας σου πρότεινα να μου στέλνεις υλικό αν θες,όπως έχω πει και σε πολύν άλλο κόσμο, με τη λογική ότι αυτό θα είχε κάποια συνάφεια με το Μεγανήσι και τους Μεγανησιώτες και όχι ότι θα σου δημοσιεύουμε ό,τι κι αν μας στείλεις. Το παρόν ιστολόγιο το οποίο έχει φιλοξενήσει άρθρα μου στο παρελθόν και ίσως ξαναφιλοξενήσει, μπορεί να έχει μια διαφορετική στρατηγική και αυτό το σέβομαι πλήρως, εξάλλου δε μου πέφτει λόγος. Αν πάντως θες να αρθρογραφείς σε τακτική βάση για θέματα που σε απασχολούν μπορείς να φτιάξεις άνετα ένα μπλογκ (5 λεπτά είναι αρκετά) και να γράφεις οτιδήποτε σου αρέσει, με το δικό σου προσωπικό στυλ. Σου υπόσχομαι να μπαίνω καθημερινά να σε διαβάζω.
      ε)Απ’ όσο γνωρίζω ούτε σχολεία θα κλείσουν στο Μεγανήσι, ούτε οι γιατροί θα φύγουν από το νησί, ούτε ο πλανήτης θα καταστραφεί το 2012. Δε βλέπω το λόγο όμως γιατί θα πρέπει να απαντώ προσωπικά και ακατάπαυστα σε κάθε τέτοιο ερώτημα που θέτεις. Θες να μου το εξηγήσεις;

     2. Αγαπητέ Παναγιώτη,
      γνωρίζεις κατ’ αρχήν το πόσο σε σέβομαι και σε εκτιμώ. Σε αυτό το σημείο θα επιθυμούσα να διευκρινίσω ότι δεν θα απαντήσω, εννοείται, εκ μέρους κανενός. Έτσι, για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις. Επιπλέον, δεν είμαι το Meganisi News, απλά συμμετέχω σε αυτό.
      Μόνο θα ήθελα να πω κάτι. Επειδή γνωρίζω ότι κατέχεις πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, τη χρήση της, και επειδή δε θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση, σε όποιους τέλος πάντων, ενός “light (!) προβοκαρίσματος”, (μας διαβάζει κόσμος, όπως έγραψες), καλό θα ήταν να αναφερόμαστε όχι στην “στρατηγική” της παρούσης σελίδας αλλά, μάλλον, στη “φιλοσοφία” της σελίδας. Η “στρατηγική” υποδηλώνει, αν δε δηλώνει, στόχο, καθορισμό κινήσεων για να πετύχει κανείς κάτι, δηλ. κάτι ευρύτερο, έναν σκοπό ή ας πούμε -ευρύτερα-σκοπιμότητα. Δε νομίζω, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, να συμμετέχω σε κάποια. Ή και τα υπόλοιπα μέλη. Και πάλι τονίζω ότι απαντώ προσωπικά και όχι εκ μέρους των υπολοίπων του Meganisi News. Και, φυσικά, χωρίς καμία απολύτως πρόθεση ή αντιπαλότητα ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να παρερμηνευθεί από μέρους σου ή από φίλους επισκέπτες. Γιατί θα ήταν πράγματι κρίμα, να χαλάμε σχέσεις, τη στιγμή που είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, στοιχείο πλουραλισμού, δημοκρατίας, η ύπαρξη των ιστοσελίδων στο Μεγανήσι και η κάθε μια βάζει από ένα λιθαράκι, όπως μπορεί. Μα και πάλι, τα …βασανιστικά μου ερωτήματα (αστ.) δε διαψεύδονται από τη στιγμή που υπάρχουν φιλικά links και στις δυο για τις δύο;
      Σε καληνυχτώ.

 3. Κάποια πράγματα δεν είναι όπως τα αναφέρουν. Τουλάχιστον η προσέγγιση, η ανάλυση του ονόματος Deutschland, που αποτελείται από τα συνθετικά “Ντεους-λαντ(Deutschland)” είναι παντελώς λάθος.
  Η λέξη Deutschland προέρχεται από το αρχαιογοτθικό λήμμα “tiudsk” που σημαίνει “ομόαιμος” και, φυσικά, το “land” που σημαίνει χώρα, ως γεωγραφική διαμόρφωση του εδάφους.
  Δεν θα ήθελα να καταχραστώ άλλο τον παρόντα χώρο, προκειμένου να αναλύσω το πως και το γιατί ή να αναφερθώ στο ότι οι Γερμανοί ως φυλή, ως έθνος στην ουσία δεν υπήρχαν, παρά μόνο φυλές που με το διάβα του χρόνου διαπίστωσαν κοινά σημεία σε γλώσσα, ήθη και έθιμα. Ακόμα και το Germanen (Γερμανοί) αποδίδεται στον Καίσαρα.
  Σαφώς και η ελληνική γλώσσα έδωσε πάρα πολλά σε όλο το κόσμο. Για παράδειγμα το γερμανικό ρήμα (απαρέμφατο) wollen (προτίθεμαι, αποσκοπώ, σχεδιάζω να, λέω να -εκφράζει σκοπό) προέρχεται από το “βούλομαι”, όπως και η λέξη (ουσιαστικό) “Kirche” (κίρχε – εκκλησία) από την ελληνική λέξη “Κυριακή”. Οι όποιες επιρροές (π.χ. η δοτική και η χρήση της στα γερμανικά) οφείλονται κατά κύριο λόγο στον επίσκοπο της Καππαδοκίας ονόματι Λυκίσκο (γνωστός και ως Βουλφιλάς, γερμ. Woelflein) που καταγόταν από Ελληνίδα μητέρα και επιπλέον στον Λούθηρο.
  Τώρα, αν οι Γερμανοί εξαποστέλλουν το ρήμα στη δευτερεύουσα πρόταση, αυτό είναι κατάλοιπο των βασιλικών γραφέων που ήθελαν να προσδώσουν μια εμβρίθεια στον γραπτό τους λόγο, και τίποτε περισσότερο.
  Απ. Γατής
  Καθηγητής MEd ΠΕ07 Γερμανικών

  1. Χαίρομαι για την παρατήρησή σας κύριε Γατή,ως προς το άλλο ήμισυ της λέξεως,”land” ασφαλώςθα γνωρίζεται ότι προέρχεται εκ του αρχαιοελληνικού “λας”= πέτρα,γη εξου και η λάσπη.Ελπίζω πως συμφωνείτε μαζί μου πως η ελληνική γλώσσα δικαιούτε μεγαλύτερης σημασίας και μελέτης.Για τα υβρίδια έχετε κάποια εξήγηση;Για το Δια-λογο,για τη Δια-μετρο για τη Δια-βολή, για τη Δια-γνωση δεν γίνεται φανερό ότι μεσα στην γλώσσα μας υπάρχει γνώση, αν περιμέναμε το κοπέρνικο να μας πει ότι η γη κινείται δεν θα ρωτούσαμε τι ηλικία έχετε,θα ρωτούσαμε τι “γιηκία” έχετε.Η ελληνική γλώσσα προκαλεί ερωτήματα και δίνει απαντήσεις.Άλλο παράδειγμα της λογικής της γλώσσας:Το ρήμα ΚιΝουΜαι με τι κινούμαι με την ΚΝηΜη βρίσκετε εσείς λογική σύνδεση;Άμα δε μου απαντήσετε πως Ινδονησία και Πολυνησία ονομάστηκαν έτσι εγώ θα σας βγάλω το καπέλο.

   1. Σας ευχαριστώ για την παρατήρησή σας. Μιλώ μόνο για πράγματα που γνωρίζω, τα έχω σπουδάσει και ερευνήσει. Πολλά, δε, τα ερευνώ ακόμα, τουλάχιστον στην επιστήμη μου, τη Γερμανική Φιλολογία.
    Όσο για το “land”, προέρχεται από το αρχαιογερμανικό λήμμα “landa” που αρχικά σήμαινε “ελεύθερο πεδίο, χώρο, χωράφι”.
    Δε μπορώ να σας απαντήσω για πράγματα που δε γνωρίζω σε βάθος. Σαφώς και η ελληνική γλώσσα δικαιούται αυτό που αναφέρετε, δε διαφωνώ.

    1. Πάντως κύριε Γατή μην ορκίζεσθε κιόλας,γιατί η Γερμανοί μπορεί να μην υπήρχαν ωστόσο ο χώρος ήταν εκεί.Ο καθηγητής Εθνολογίας και Ιστορίας του Πολιτισμού Χανς Πέτερ Ντούερ υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι ελληνική… ανακάλυψη. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας του Γερμανού επιστήμονα, οι Μινωίτες ήταν εκείνοι οι οποίοι έφτασαν πρώτοι στη Νόρντφρισλαντ πριν από 3.300 χρόνια.

     Στο εν λόγω συμπέρασμα κατέληξε η ομάδα του Ντούερ έπειτα από πολυετείς ανασκαφές στην περιοχή. Μια λόγχη από μπρούτζο, μια μινωική σφραγίδα, κεραμικά δοχεία και αγγεία «εξορύχτηκαν» από τη λάσπη για να μετατρέψουν, εν συνεχεία, «το φερόμενο, μέχρι πρότινος, ως αδιανόητο σε ιστορική πραγματικότητα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό «Focus».

     Η βασιζόμενη στη μέθοδο της νετρονικής ενεργοποίησης ανάλυση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής του πανεπιστημίου της Βόννης απεφάνθη πως αυτά παρασκευάστηκαν περίπου το έτος 1.300 π.Χ., κάπου στις νότιες ακτές της Κρήτης. Αλλωστε, πανομοιότυπα σκεύη έχουν εντοπιστεί μόνο σε ένα ακόμη μέρος της υφηλίου: στον Κομμό, την τοποθεσία ενός μινωικού οικισμού ανατολικά από τα Μάταλα.

     Ο Ντούερ βλέπει στα εν λόγω ευρήματα «αναμφίβολες ενδείξεις πως μια κρητική αποστολή στη Βόρεια Θάλασσα πρέπει να είχε λάβει χώρα πριν από περίπου 3.300 χρόνια». Ο Γερμανός δεν διστάζει, μάλιστα, να «χαράξει» και την υποτιθέμενη πορεία των ταξιδευτών, οι οποίοι φέρονται να ξεκίνησαν από το λιμάνι του Κομμού, να κινήθηκαν δυτικά της Πελοποννήσου έως τη νότια Ιταλία και να πέρασαν, εν συνεχεία, βόρεια της Σαρδηνίας μέχρι τη νότια Γαλλία.

     Πλοία πανω σε άμαξες
     Εκεί, κοντά στην περιοχή του σημερινού Μονπελιέ εικάζεται πως πάτησαν πόδι στη στεριά, «αποσυναρμολόγησαν» τα πλοία τους τα οποία και μετέφεραν πάνω σε άμαξες με τη βοήθεια αγελάδων μέχρι το Λα Ροσέλ από όπου συνέχισαν το ταξίδι τους πλωτά μέχρι τη Νόρντφρισλαντ.

     «Είναι πολύ πιθανό οι Μινωίτες να έφτασαν στη Β. Θάλασσα, δεν ήταν τόσο δύσκολο», δηλώνει με βεβαιότητα ο Βάλτερ Μπούρκερτ, πρύτανης της Αρχαίας Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

     Επίκεντρο των ανασκαφών της ομάδας του Χανς Πέτερ Ντούερ αποτέλεσε η περιοχή βόρεια της μικροσκοπικής νήσου Ζίντφαλ στη θάλασσα Βάντεν. Εκεί βρίσκονται τα απομεινάρια του άλλοτε πλούσιου λιμανιού Ρούνγκχολτ, όπου κάτω από ένα στρώμα τύρφης, εντοπίστηκε η πλειονότητα των μινωικής προέλευσης ευρημάτων.

     ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
     Οι επιστήμονες αναρωτιούνται τι ήταν αυτό το οποίο οδήγησε τους Μινωίτες στη Βόρεια Θάλασσα, 2.500 χλμ. μακριά από την πατρίδα τους; Ο καθηγητής Χάρτμουτ Μάτχαουζ υποστηρίζει πως οι Κρήτες ταξιδευτές είχαν βάλει πλώρη αρχικά για την Κορνουάλη όπου υπήρχαν κοιτάσματα κασσίτερου. Το εν λόγω μέταλλο τούς ήταν απαραίτητο, καθώς το αναμείγνυαν με χαλκό, προκειμένου να κατασκευάσουν όπλα και λοιπά αντικείμενα από μπρούντζο. Οι Μινωίτες λέγεται πως αντιμετώπιζαν ήδη από τον 14ο αιώνα π.Χ. σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης πρώτων υλών, προβλήματα τα οποία εντείνονταν λόγω της εμπόλεμης διαμάχης τους με τους Χετταίους και τους Αιγυπτίους. Ταυτόχρονα, «δίψαγαν» για κεχριμπάρι καθώς και… ξανθά γυναικεία μαλλιά, τα οποία αντάλλαζαν με δικά τους προϊόντα, όπως κρασί, αρώματα, υφάσματα και πολύτιμους λίθους.

     Τα ευρήματα της ομάδας του Ντούερ έρχονται να ενισχύσουν την παραπάνω θεωρία, καθώς σε αυτά συγκαταλέγονται, σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, θυμίαμα από τη Σομαλία, κοπάλη από τη Νοτιοανατολική Αφρική, λαζούλιθος από την Ινδία καθώς και σαλιγκάρια από την Ερυθρά Θάλασσα.

     Η Μινωική σφραγίδα
     Κατά πόσο τα επίμαχα ευρήματα προέρχονται από κάποιο ναυάγιο ή από τον τάφο κάποιου Μινωίτη απεσταλμένου, σήμερα, περισσότερα από 3.000 χρόνια μετά, είναι δύσκολο να το πει κανείς μετά βεβαιότητας. Η μινωική σφραγίδα, ωστόσο, την οποία ανέσυρε στο φως η ομάδα του Ντούερ, είναι η πρώτη που εντοπίζεται εκτός του Αιγαίου Πελάγους. Στη μια της όψη εικονίζεται ένας ταύρος και στην άλλη ένα πλοίο με υπερυψωμένη πρύμνη.

     Ο Ντούερ υποστηρίζει πως το εν λόγω αντικείμενο χρησίμευε ως φυλαχτό, φοριόταν στον λαιμό ή στον καρπό του χεριού από κάποιον Μινωίτη θαλασσοπόρο και συμβόλιζε τη Λευκοθέα (αρχικά ονομαζόταν Ινώ), τη θεά των αφρών της θάλασσας, η λατρεία της οποίας ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κρήτη. Σημειωτέον ότι ο Κομμός, ο φερόμενος ως σταθμός προέλευσης των Μινωιτών εξερευνητών, ήταν ένα από τα πρώτα λιμάνια της μινωικής περιόδου.

     Γ. ΣΚΑΦΙΔΑ

     1. Η απάντησή μου, νομίζω, ήταν σαφής. Ίσως οι Μινωίτες να παρέδωσαν στους Γερμανούς το “sunufatarungo” κατά το πρώτο γερμανικό έπος, το πρώτο γραπτό κείμενο στη γερμανική γλώσσα (Hildebrandslied). Μπορεί όσοι ευαγγελίζονται την “έλευση” ή ονειρεύονται “επιλαρχίες” και “επανελληνισμό” (δεν αναφέρομαι με αυτό σε σας, προφανώς) να έχουν τις πηγές τους, τις έρευνές τους.
      Από κει και πέρα, δε χρειάζεται να ορκιστώ. Ίσως, αυτό να οφείλεται στην μερική επίκτητη κουλτούρα μου στο ότι οι Γερμανοί στη λέξη Gott (αρχαιογερμανικό ghau- = καλώ, αποτείνομαι, προστρέχω πνευμ. κλπ) δε βάζουν άρθρο, για να μην προφέρουν το όνομα “επί ματαίω” κατά τις εντολές. (Αστιευόμενος).

      Ευχαριστώ.

 4. Κύριε Γατή, μακριά από μένα οι μεγαλοϊδεατισμοί απλά μου αρέσει να ασχολούμαι με την ιστορία, μήπως και βρω μέσα σ΄αυτό το κομφούζιο της πληροφορίας κάποια άκρη.
  Περισσότερο καλύπτω φιλοσοφικές ανησυχίες και υπαρξιακά κενά. Φυσικά δεν πρέπει να γνωρίζετε ότι η σύζυγός μου είναι Γερμανίδα και ο γιος μας κατά το ήμισυ. Οπότε γερμανικά ακούω όλη μέρα, μου φτάνουν. Καλή σας νύχτα.

  1. Δεν υπονόησα κάτι τέτοιο. Το διευκρίνησα άλλωστε. Και επειδή και μένα αρχίζει από αύριο …η βάσανος των γερμανικών, σας εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου καληνύχτα. Α, και Χρόνια Πολλά για όλες τις μέρες!

 5. Το άρθρο ήταν σχετικό,σχετικότατο με το Μεγανήσι κι αφορούσε την συνάντηση της παράταξης “μαζί στο μέλλον”.Το οποίο τελικά δημοσιεύθηκε απο το παρόν site.Στη συνέχεια το προσπέρασα και σου έστειλα δύο ακόμα που μόλις χθές απ αυτή την ιστοσελίδα έμαθα για ποιό λόγο δεν δημοσιοποιηθήκανε.Κι επειδή φυσικά μας διαβάζει κόσμος είσαι τόσο σίγουρος πως τα αρθρα στο site που΄διατηρείς αφορούν η έχουν μόνο θέμα το Μεγανήσι;Πάντως να σε ενημερώσω πως δεν σκέφτομαι να κάνω δική μου σελίδα κι ούτε δέχομαι υποδείξεις για το τι θα κάνω.Και κρίνεσαι αναρμόδιος για το τι θα γράφω σ΄αυτό το site πού ευγενικά με φιλοξενεί,αν κάποιος προσβάλλετε απ΄ αυτά πού γράφω παρακαλώ να μου ζητηθεί να εγκαταλείψω το site.

  1. @Γιώργος Γαβρίλης
   Και φυσικά θα επαναλάβω τα περί ψεύδους και μάλιστα μετ’ επιτάσεως.

   Το υποτιθέμενο “άρθρο” εστάλη στο MeganisiTimes σε φόρμα επικοινωνίας και δημοσιεύτηκε ως σχόλιο και όχι ως άρθρο, όπως προφανώς θα επιθυμούσες. Βρίσκεται στην ανάρτηση με τίτλο “Τα πρώτα αγκάθια του Καλλικράτη” και δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 20:31, όπως μπορεί να διαπιστώσεις εύκολα, εσύ και κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης.

   Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση, χώρια που έχω αρχίσει να υποψιάζομαι και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προσπαθείς να διαβάλεις συστηματικά το ιστολόγιο και μένα.

   Καλημέρα και καλή καρδιά.

   1. Δεν απαντάς, γιατί σαν σχόλιο αφού σαν άρθρο σου εστάλη; Και δεν απαντάς γιατί δεν ενημερώθηκα ότι τα επόμενα δύο τα θεώρησες μη συμβατά με τη φιλοσοφία του site.
    Φυσικά δεν είναι ο σκοπός μου να διαβάλλω κανέναν και τίποτε και για αυτό η συζήτηση γίνεται στο φως της ημέρας.Έτσι και οι δυο μας κρινόμαστε,ο κόσμος δίκαιος κριτής.
    Πάντως για να σου αποδείξω ότι δεν αισθάνομαι κανενός τέτοιου τύπου ενοχή θα επιδιώκω να δίνω μάχες όπου συμφωνώ μαζί σου κι όπου διαφωνώ εναντίον σου γιατί όπως έχω ξαναπεί διαθέτεις πολλές ιδιότητες,αλλά μία εξ αυτών έχει να κάνει σε άμεση σχέση με μένα και τον καθένα στο Μεγανήσι αυτή της συμμετοχής σου στο Δήμο κατά συνέπεια πρέπει να αποδέχεσαι κριτική αλλά και να απαντάς όχι μόνο σε μένα αλλά στο κάθε πολίτη αυτού του νησιού για προβλήματα που τον απασχολούν διαφορετικά ας μην ήσουν υποψήφιος.Αυτό αποτελεί υποχρέωσή σου,όπως και του κάθε αιρετού. Τα περί συνωμοσιών να τ΄αφήσεις στην άκρη, διότι δεν θα σ΄απαλλάξει ευθυνών. Από πλευράς μου κάνω ό,τι είναι δυνατό με γνώμονα την αλήθεια και το κοινό καλό και προσπαθώ να ενώσω, όχι να διχάσω.

 6. Μία και μόνη παρατήρηση έχω, ελπίζοντας να μην συμβάλλω σε μιαν άκαρπη συζήτηση επί παντός επιστητού. Άλλωστε οι γνώσεις μου γύρω απ’ τη γλώσσα είναι φριχτά ανεπαρκείς για να παραστήσω τον ερευνητή. Μόνο πως η λέξη “Θεός” δεν είναι αντιδάνειο από το λατινικό Deus. Στους πλατωνικούς διαλόγους διατίθεται αφειδώς. Ο ίδιος ο Πλάτωνας, αν δεν κάνω λάθος στο Συμπόσιο, μπαίνει στην διαδικασία να το εξηγήσει από το “θέτω” αλλά και το “θέω”, δηλαδή τρέχω μιας που οι πρώτοι θεοί των ανθρώπων ήταν τα ουράνια σώματα. Φυσικά όπως λέει και ο Μπαμπινιώτης δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε τις πλατωνικές απόψεις γύρω απ’ τη γλώσσα. Σύμφωνοι! Απλώς εκείνο το χωριό που λεγότανε Λάτιο, εκείνη την εποχή, όχι αντιδάνειο δεν μπορούσε να επιστρέψει, αλλά ούτε κάρβουνο σβηστό από γωνιά σπιτιού.
  Αυτά και ευχαριστώ για την φιλοξενία
  Μάκης Θ. Πολίτης

 7. Kύριε Πολίτη,έχετε δίκιο ως προς την ετυμολογία της λέξεως θεός η οποία έχει την έννοια θεάμαι-τρέχω.Κατα την ταπεινή μου άποψη, που δεν είναι απαραίτητα σωστή,έχω καταλήξει ότι πρόκειτε για δύο διαφορετικές έννοιες που εκφράστηκαν με την πάροδο ετών με την ίδια λέξη και γίνομαι σαφέστερος! Δεν μπορεί οι Αρχαίοι Έλληνες σε θέματα θρησκείας να ήταν “ηλίθιοι”.Πιθανόν να βλέπανε όντα με υπερφυσικές δυνάμεις που τους έδωσαν ονόματα χάριν των ιδιοτήτων τους οι λεγόμενοι “θεοί” του ολύμπου.Αναφορά γι αυτό γίνεται στην βίβλο,στην γένεση:κι είδαν οι άγγελοι τις κόρες των ανθρώπων κι ενώθηκαν με αυτές!Σίγουρα εάν αυτό δεχτούμε από αναφορές αρχαίων κειμένων και σε μυθολογίες διαφόρων λαών,τα όντα που προέκυψαν θα ήταν υπερφυσικά!Όλα αυτά όμως απαιτούν περισσότερο χρόνο να αναλυθούν!Κι επειδή αρκετά από αυτά δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά,διότι η ανθρώπινη διάννοια είναι σαν το χωράφι,θέλει πάρα πολύ δουλειά να προσεγγίσει φιλοσοφικά θέματα,ένα από τα εργαλεία είναι η μοναδική μας γλώσσα.Σίγουρα το λάτιο αλλά και πολλά άλλα μέρη δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ,μπορούσαν οι Έλληνες πολύ παλιότερα απ τον Κολόμβο,τουλάχιστον 5000 χρόνια πρίν.Εγώ λοιπόν χωρίς να το παίζω “πεφωτισμένος” προσπαθώ να αφυπνίσω προς την κατεύθυνση της φιλοσοφίας γιατί όπως είπε κι ο Απόστολος Παύλος, τι ωφελεί να κερδίσει κανείς όλο τον κόσμο και να χάσει την ψυχήν αυτού!

  1. Με το συμπάθιο φίλε αυτό δεν το είπε ο Απόστολος Παύλος αλλά ο Χρίστός Ο Απόστολος Παύλος είπε κάτι εξίσου ωραίο(με τον οποίο σημειωτέον διαφωνώ ..πως το λένε; κάθετα ; αφου θεωρώ οτι διεστρέβλωσε το καθαρό Χριστιανισμο ..αλλα αυτο είναι “άλλου παπά ευαγγέλιο”)Ουκ εστιν Ελληνας η Βαραβαρος ..Αλβανός η Τούρκος κ.τλ κ.τλ(οχι ακριβως ετσι αλλά η ουσία είναι η ίδια).Δεν θέλω να μπω στη πνευματική σας διαμάχη αφού τη θεωρώ ανευ ουσίας και εγω ετσι και αλιώς είμαι φοβερά ανορθόγραφος ,και τι έγινε με αυτό;Σώπα μωρε αν η αποψή μου δεν συμφωνεί με τον κύριο Μπαμπινιώτη .θα βάλω τα κλάματα..λές και αν πρόκειται να επικοινωνήσουμε κάποτε με κάποιον ανώτερο πολιτισμό θα πάρουμε το λεξικό του εν λόγω κυρίου…Απλούστα αυτά τα όντα θα μας δείξουν (με κάποιο τρόπο) τρείς αριθμούς 3,4, 5 και αν δεν καταλάβουμε περι τίνος πρόκειται θα μας θεωρήσουν (ετσι γράφεται;) της….. κακιάς ώρα αγράμματους

 8. Aγαπητέ μου φίλε,δεν υπάρχει καμμία διαφωνία, ανταλαγή απόψεων γίνεται!Ως προς τον Απόστολο Παύλο ,επειδή ποτέ μου δεν φοβήθηκα να εκφράσω την γνώμη μου δημοσίως και επωνύμως ευθυγραμμίζομαι πλήρως με την άποψή σου.Όπως έχω και διαφορετική άποψη από την ορθόδοξη εκκλησία για τον Μέγα Κων/νο αυτοκράτορα του Βυζαντίου.Επίσης δεν φοβάμαι τα όποια ορθογραφικά ή άλλα λάθη μου ,θεωρώ ότι είναι μέρος του ασήμαντου εαυτού μου κι επειδή γνωρίζω καλά τις “αδυναμίες” της ανθρώπινης υπόστασης δέχομαι και συγχωρώ λάθη και στούς γύρω μου!Κι επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για “ειδήμονες” και επωνύμους, συστήνω προσευχή,διαλογισμό και μελέτη.Μόνο μέσω αυτών γίνεται κανείς μέτοχος της αλήθειας!

 9. Το να έχουμε άποψη για όλα τα πράγματα δεν είναι μόνο παράλογο αλλά και τραγικό. Έχουμε γίνει δυστυχώς όλοι πανεπιστήμονες της κενότητας. Αν δεν καταλάβουμε πως άποψη μπορούμε να έχουμε μόνο σε θέματα που άπτονται της προσωπικής μας ζωής ή που δεν μπορούν να μπουν κάτω από τον ερευνητικό φακό καμιάς επιστήμης, τότε ας είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε και τις συνέπειες του παραλογισμού μας. Αν αρρωστήσει, ό μη γένοιτο, ο κύριος Παύλος Ξωμάχος, που με τόση ευκολία απαξιώνει τη σύμπασα γνώση, δεν θα πάρει τη γνώμη ούτε τη δικιά μου ούτε του κυρίου Γαβρίλη, αλλά του επαΐοντος γιατρού. Φανταστείτε να έλεγε κάποιος “άποψη μου είναι ότι τρία και δύο κάνουν τριάντα έξι”. Με ποια λογική και για ποιο σκοπό θα έπρεπε να σεβαστούν οι άλλοι μια τέτοια άποψη. Έλεος πια! Ή νομίζουμε πως κάτι τέτοιες αντιλήψεις προάγουν τη δημοκρατία; Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Αν γίνουν τρόπος και μοντέλο σκέψης πισωγυρίζουν το κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Επιτέλους αν θέλουν κάποιοι να ανακαλύψουν τώρα στο λυκαυγές του εικοστού πρώτου αιώνα τη φωτιά και τον τροχό δεν μπορούν να εξαναγκάσουν και τους υπόλοιπους να γίνουν αρχάνθρωποι του δάσους και των σπηλαίων.

 10. Tραγικότερο όλων είναι να μην έχει κανείς άποψη και να αφήνει τον καθένα να εκφέρει άποψη γι αυτόν.Σε μια εποχή που η “παρεχόμενη” γνώση απειλεί να μας επαναφέρει στην “εποχή των σπηλαίων” καλά είναι να αμφισβητείτε η αποτελεσματικότητά της.Αν δεν υπήρχαν κάποιοι σε διάφορες εποχές της ιστορίας που να υποστήριζαν ότι πιθανόν “τρια και δύο κάνουν τριάνταέξι”,ίσως να μην συζητούσαμε σήμερα μέσω ιντερνετ!Η γνώση δεν είναι στατική ,μεταβάλλετε και αυτό γιατί εξαιτίας της “άγνοιας” μας και της περιορισμένης αντίληψής μας αντιλαμβανόμαστε κατά Πλάτωνα την σκιά της αλήθειας και όχι την ίδια.Εάν δε υποθέσουμε παρέλπιδα σε εννιαδιάστατο σύμπαν,η γνώση μας είναι μεγάλη απάτη.

 11. Είπε κανείς να πάψουμε να σκεφτόμαστε; Το αντίθετο είπα. Να μην μηδενίζουμε το αποτέλεσμα της πανανθρώπινης σκέψης.
  Έτσι κάθε φορά θα αξιοποιούμε τη γνώση και το μόχθο των προγενεστέρων.Μια γνώση που μπορούμε και να αμφισβητήσουμε, αν θέλουμε, αρκεί να θέτουμε το οποιοδήποτε αντικείμενο έρευνας στη διάσταση της επιστημονικής κρίσης, παρατήρηση, θεωρία – πείραμα, επαλήθευση. Αλλιώς θα καλύπτουμε μόνο τη ματαιοδοξία μας με έπεα πτερόεντα.
  Εκτός βέβαια κι αν αναφερόμαστε σε πράγματα ή γεγονότα που δεν έχουν σχέση με τη γνώση αλλά με την πίστη ή το συναίσθημα. Και μια και αναφερόμαστε στον Πλάτωνα ας δούμε τι γράφει στο διάλογο “Κρίτων”. “Πρέπει”, λέει ο Σωκράτης, “να εμπιστευόμαστε την γνώμη όχι των πολλών, αλλά των ολίγων και επαϊόντων”.
  Ακόμα και οι ανατροπές και οι επαναστάσεις που συμβαίνουν στην πορεία της ανθρώπινης γνώσης, δεν είναι “πλίνθοι τε και κέραμοι”, αλλά προέρχονται μέσα από την πιο βαθειά ουσία της επιστήμης: “Θέση – Αμφισβήτηση – Σύνθεση”. Ώστε τελικά τίποτα δεν ξεκινάει από μηδενική βάση, παρά μόνον όταν ο πολιτισμός χαθεί και οι άνθρωποι μέσα στο σκοτάδι της παρακμής τους έχουν ήδη καταστρέψει το γνωσιακό υπόβαθρο που κατέκτησαν οι παλιότεροι με αφοσίωση, κούραση και πίκρα.Το καινούριο δεν γεννιέται ορφανό. Μητέρα του είναι το παλιό, ακόμα κι αν αυτή η μητέρα πεθάνει στη γέννα. Ο Αϊνστάιν ανέτρεψε το φυσικό εποικοδόμημα του Νεύτωνα, ναι! Δε ρωτάτε αυτό το εποικοδόμημα τι έγινε; Βάση και θεμέλιο για να πατήσει πάνω η θεωρία της γενικής σχετικότητας; Δε ρωτάτε το νέο εποικοδόμημα των Αϊνστάιν και Μπορ τι θα απογίνει; Νέα βάση και νέα θεμέλια για να πατήσει πάνω ένα ακόμα πιο νέο εποικοδόμημα. Ίσως η θεωρία των υπερχορδών, ίσως και όχι. Μιλάμε για ένα εποικοδόμημα που χτίζεται ακόμα.
  Έτσι λοιπόν, Θέση – Αντίθεση – Σύνθεση; Έτσι και καλύτερα! Όχι απαξίωση της επιστημονικής γνώσης, όχι χλευασμό. Χλευάζουν μόνον αυτοί που έχουν κάνει την άγνοια πίστη ή ακόμα χειρότερα ιδεολογία.

 12. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ενοχληθήκατε εξαιτίας της προτροπής μου για προσευχή,οφείλω να διευκρινήσω ότι και ο Πλάτωνας πίστευε ότι προϋπήρχε “ο κόσμος των ιδεών”. Η όποια ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα μελέτης και “έμπνευσης” (εν πνεύμα λειτουργίας). Η γνώση λοιπόν είναι και αποτέλεσμα της ικανότητας μας να συντονιστούμε με την λεγόμενη “συμπαντική συνείδηση”.Δικαίωμά σας να εναντιώνεστε στην φύση που σας δημιούργησε,δικαίωμά μου όπως ακριβώς το είπατε χωρίς να προσβάλλομαι στο ελάχιστο να κάνω την “άγνοια” μου πίστη.Άλοστε θα ήμουν το λιγότερο αχάριστος στο μέρος που βρίσκομαι να εναντιωθώ στον δημιουργό μου.Εγώ σας προσκαλώ-έστω και για λίγο-να με επισκεφθείτε,έχοντας την ελπίδα ότι θα καταλάβετε τι εννοώ!

  Υ.Γ Ο καφές κερασμένος

  1. Λάθος καταλάβατε, αγαπητέ κύριε Γαβρίλη. Δεν ενοχλήθηκα από εσάς, αλλά από τον ωμό χλευασμό του κυρίου Παύλου Ξωμάχου. Είμαι πάντα στη διάθεση σας να συζητήσουμε σαν καλοί συμπατριώτες.

 13. Aγαπητέ κύριε Πολίτη ειιλικρινά δεν μπορω να καταλάβω τον εκνευρισμό σας,η μάλλον για να χρησιμοποιήσω πιο σωστή εκφραση το «παραμιλητό» σας .Υποτίθεται οτι έχετε άποψη για την γλώσα την οποία μετα επιμονής εκφράζετε.Τόσο δύσκολο ομως είναι να κατανοήσετε δυο προτάσεις που διατύπωσα με απολυτη σαφήνεια και να καταλάβετε τι ενοοώ;Γιατι αυτό που κάνω είναι να υποστηρίζω ακριβως την απόλυτη επιστημονική αλήθεια, μακριά απο κομπογιαννιτισμούς και προπαντός δογματισμούς.Τα εντελώς αντίθετα φαίνεται εσείςκατλάβατεΜε τα γραφομενά σας μάλον αυτό με κάνετε να πιστεύω ,οτι δηλαδη μεσα στο μυαλό σας εχετε ορισμένα ιερα (για σάς) και απαραβίαστα στερεότυπα και αλίμανο σε όποιον κανει κρτιτική σε αυτά .Αυτός σας χλευάζει,είναι ανεγκέφαλός,και δεν ξέρω εγω τι άλλο..Συγχέεις δηλαδή , φίλε μου,το «καυστικό εστω» χιουμορ και την κριτική με τον χλευασμό.Ευρτυχώς που δεν ζούμε σε άλλες εποχές γιατι αν ζούσαμε τότε , και είχατε την εξουσία, θα το πλήρωνα πολύ ακριβά Ετσι λοιπόν επαναλαμβάνω, τα όντα απο άλλον πλανήτη ( η επαφή θα γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα) για να καταλάβουν αν είσαι όντως πολιτισμένος θα σου «πετάξουν» μια τριάδα αριθμών 3,4, 5 και εσύ πρέπι να απαντήσεις με μια άλλη τριάδα αριθμών ,αν δεν το κάνεις ,(εστω και αν ξέρεις την ετυμολογία της λέξης θεός),θα σε θεωρήσουν υποανάπτικο.Ελπίζω τώρα να κατάλεβες το πνεύμα μου, και επειδη ξέρω οτι και εσύ διαθέτεις πνεύμα περιμένω μια άλλη τριάδα αριθμών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *