Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Δεκεμβρίου 2022

Ενιαίο μισθολόγιο. Χαμένοι οι νεοσεισερχόμενοι

Σε μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων οδηγεί η εφαρμογή του θεσμού της «προσωπικής διαφοράς», στην οποία προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με στόχο να μην υπάρξουν υπερβολικές μειώσεις μισθών στους σημερινούς υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς θα αναπληρώσει τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν στους υπηρετούντες σήμερα δημοσίους από την περικοπή όλων των επιδομάτων του Δημοσίου, πλην τεσσάρων: του οικογενειακού, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, του επιδόματος θέσης και του κινήτρου απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Με βάση το μηχανισμό, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων, σε διάστημα επταετίας, θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών -πέραν της εισοδηματικής πολιτικής και των ωριμάσεων-, που θα έχουν ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου, το εισόδημα των υπηρετούντων σήμερα δημοσίων υπαλλήλων να παραμένει αλώβητο.
Μάλιστα, για να μπορεί να υποστηριχτεί η ενίσχυση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, στο νέο μισθολόγιο θα υπάρξει πρόβλεψη ότι μαζί με τις μετατάξεις υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο θα μεταφέρεται και το δικαίωμα της προσωπικής διαφοράς.

Το σύστημα αυτό δεν αντιμετωπίζει τις μισθολογικές ανισότητες στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα διατηρεί υπαλλήλους με ίδια προσόντα και πολλές ταχύτητες αμοιβών.

Οι νέοι

Στο κάτω μέρος της κλίμακας, οι πλέον χαμένοι θα είναι οι νεοεισερχόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα είναι ελάχιστοι, αφού οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με τον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Στις νέες προσλήψεις θα υφίστανται μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, το επίδομα θέσης και το κίνητρο απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους έπειτα από αξιολόγηση.

Παράλληλα, στη μισθολογική τους εξέλιξη θα λαμβάνονται πλέον υπόψη 11 μισθολογικά κλιμάκια, αντί των 18, και κατά συνέπεια θα εισπράττουν ολιγόποσες «ωριμάσεις», δηλαδή αυξήσεις μισθών εκτός εισοδηματικής.

Διαβάστε τη συνέχεια στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – tdas@naftemporiki.gr

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *