Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
7 Δεκεμβρίου 2023

Μεγανήσι, απογραφή 2011. Τα οφέλη για το νησί

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ (22 Ιουλίου 2011), το Μεγανήσι έχει 1.040 κατοίκους. Μάλιστα, υπάρχει και μια …ισοπαλία: 520 άνδρες και 520 γυναίκες! Πρόκειται, δε,  για τα προσωρινά αποτελέσματα  της απογραφής[1].

Οι αριθμοί, ωστόσο, έχουν τη σημασία τους, αφού

(α) το Μεγανήσι παραμένει έτσι κι αλλιώς εντός του «Δικτύου Μικρών Νησιών», πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε μια σειρά προνομίων –αν δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω της οικονομικής κατάστασης[2] – που έχουν να κάνουν με χρηματοδότηση υποδομών, ειδικές επιχορηγήσεις κλπ,

(β) το Μεγανήσι και ο Δήμος Λευκάδας θα λαμβάνουν επιπλέον ετησίως 293.584 €, δηλ. σε βάθος δεκαετίας το όφελος θα αγγίζει περίπου τα 3 εκ. € (μέση κατά κεφαλήν κρατική επιχορήγηση του Δήμου ανέρχεται στα 236 ευρώ ανά κάτοικο).

ΠΗΓΕΣ

ΕΛΣΤΑΤ
super-fm.gr
ΚΕΔΚΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (22/06/2011, 27/07/2011)

Το άρθρο -με τις ανανεώσεις- μας έστειλε ο Αποστόλης Γατής

 


[1] Τα προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απεγράφησαν στις 94 Εποπτείες της Χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά. Τα οριστικά αποτελέσματα για το Μόνιμο Πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά, από το τέλος του 2012 και εντός του 2013, μετά την επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων (38.000.000 σελίδες), η οποία περιλαμβάνει την οπτική ανάγνωση, την κωδικογράφηση και τους πάσης φύσεως ελέγχους ποιότητας.

[2] Δηλωτικό της ανησυχίας είναι οι συνεχείς παρακρατήσεις πόρων (μόνο για το 2010 αθροίζονται στα1,4 δις ευρώ) αλλά κυρίως και όσα περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, που δεν προοιωνίζουν και τις καλύτερες μέρες για την Τ.Αμε περικοπές παροχών προς τους δημότες και αύξηση των δημοτικών τελών.

Πάντως τον φετινό Ιούνιο όλοι οι δήμοι της χώρας ενισχύθηκαν, στο πλαίσιο της τακτικής επιχορήγησης, με το ποσό των 175.250.485 ευρώ (όπως αναφέρεται στην απόφαση τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν κατά προτεραιότητα για τη μισθοδοσία του προσωπικού),  ενώ τον Ιούλιο 2011 ενισχύονται με 12.404.737 ευρώ για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών, προκειμένου να καταβληθούν τα μισθώματα πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, των σχολικών μονάδων τους, καθώς και των υπηρεσιών τους που τους μεταφέρθηκαν από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (Νόμος “Καλλικράτη”).

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας προς τους δημότες Λευκάδας και Μεγανησίου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Μέλος της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.  ΑΝΤ. ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Τηλ – Fax […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights