Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Σεπτεμβρίου 2023

Ανατροπές σε όρους δόμησης, αγιαλό και παραλία

Ανατροπές έχουμε και στους γενικούς όρους δόμησης. Οι συντελεστές θα είναι πολλές φορές πιο ευνοϊκοί για τον εκάστοτε αγοραστή, απ’ ότ,ι ισχύει για οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη. Ειδικότερα αναφέρεται ότι «το ανώτερο ποσοστό κάλυψης για όλες τις γενικές κατηγορίες χρήσεων γης ορίζεται στο 50%». Εκτός αυτού ανοίγει παράθυρο για την υπέρβαση του ύψους των κτηρίων, ενώ απλώς με ένα προεδρικό διάταγμα μπορεί να αλλάζει η χρήση γης, πηγαίνοντας «περίπατο» οι πολεοδομικές διατάξεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αγοραστές.

Δεν γλιτώνουν ούτε αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, φυσικά πάρκα κλπ. Στο άρθρο 11, παρ.3 αναφέρεται: «Η αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων στα οποία περιλαμβάνονται χώροι που προστατεύονται από την κείμενη περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία, όπως είναι ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικοί τόποι, φυσικά πάρκα και περιοχές οικοανάπτυξης, πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς που θέτουν οι σχετικές διατάξεις».

Μπορεί, δηλαδή να μην πωληθεί η ίδια η Ακρόπολη, αλλά π.χ. το εισιτήριο για την είσοδο ή τις εκδηλώσεις στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, να πηγαίνει στους πιστωτές μας.

Στο βωμό της εκποίησης και οι παραλίες

Τα «μπάνια του λαού» φαίνεται ότι θα γίνουν όνειρο θερινής νυκτός, καθώς η εκμετάλλευση λιμενικών εγκαταστάσεων παίρνει αμπάριζα τον αιγιαλό και τις παραλίες.

Οι ιδιώτες επενδυτές που θα «αξιοποιήσουν» αυτές τις περιοχές θα μπορούν να χτίζουν πάνω στον αιγιαλό και την παραλία, για την κατασκευή λιμενικών έργων ή επέκταση υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για διάστημα 50 ετών, ενώ ο επενδυτής «έχει το αποτέλεσμα της αποκλειστικής και με αντάλλαγμα χρήσης γης και αιγιαλού και παραλίας που του παραχωρείται για την κατασκευή λιμενικών έργων».

Σε περίπτωση κάλυψης του θαλάσσιου χώρου από τα έργα, κινείται διαδικασία επανακαθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας!

Απόσπασμα από την ιστοσελίδα newsbomb.gr (http://www.newsbomb.gr/politikh/story/63016/kolash-xepoylhmatos-fernei-o-efarmostikos-nomos)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights