Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Μαΐου 2022

ΟΓΑ: Αυξάνει τις εισφορές για να μειώσει το έλλειμμα

Αύξηση εισοφρών για μείωση των υπέρογκων ελλειμμάτων

Μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών και περιορισμό στις παροχές υγείας, θα υποστούν από τις αρχές του 2012 οι περίπου δύο εκατομμύρια ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ταμείο που για το τρέχον έτος παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης του 1 εκατ. ευρώ την ημέρα (363 εκατ. ευρώ το 2011). Μέρος των παρεμβάσεων προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η συζήτηση για το οποίο ξεκίνησε χθες, στη Βουλή, ενώ όλοι περίμεναν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η αρχή είχε γίνει από το Μνημόνιο Νο 1, όπου οι τεχνοκράτες της τρόικας των δανειστών ζητούσαν επανεξέταση του συνόλου των καταστατικών διατάξεων του ταμείου των αγροτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προετοιμάζουν μια μίνι αλλά πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την ασφάλιση των αγροτών, καθώς αποτελεί πλέον κοινό μυστικό πως το ταμείο που δημιουργήθηκε με τη σημερινή του μορφή το 1997, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Άλλωστε, ο ΟΓΑ ήταν το μόνο ταμείο που είχε αφεθεί εκτός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του προηγούμενου έτους. Μεταξύ των όσων σχεδιάζονται είναι η αύξηση εισφορών στους συνταξιούχους, για τον κλάδο υγείας, από 4% στο 5%, η σημαντική αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών που θα οδηγήσει εμμέσως σε μεγάλη αύξηση των εισφορών για την κύρια ασφάλιση των αγροτών, καθώς και δραστικό περιορισμό των επιδομάτων και παροχών υγείας, τουλάχιστον έως ότου οι εισφορές του κλάδου υγείας εξισωθούν με τις εισφορές που καταβάλλουν στους αντίστοιχους κλάδους των άλλων ταμείων, οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ταμείου για το 2011, το έλλειμμα στον κλάδο κύριας ασφάλισης θα είναι φέτος 212,8 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα στον κλάδο των οικογενειακών επιδομάτων άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Αλλά και βάσει αναλογιστικής μελέτης που είναι εν γνώση του υπουργείου Εργασίας και έχει πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Prudential μετά από παραγγελία της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο ΟΓΑ, με τη σημερινή του μορφή έχει το πολύ, 5 χρόνια ζωής. Ο κλάδος κύριας ασφάλισης του ταμείου, το πολύ έως το τέλος του 2015, θα έχει οδηγηθεί σε μηδενισμό των αποθεματικών του, που αποτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ. Το αναλογιστικό έλλειμμα του ταμείου, το 2060, θα φθάσει από 28 δισ. ευρώ (ευοίωνο σενάριο) έως και 45 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στον κλάδο υγείας, τα αναλογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι σε βάθος 20ετίας το έλλειμμα θα ανέλθει στην καλύτερη περίπτωση στο 35,2 δισ. ευρώ και στη χειρότερη 91,8 δισ. ευρώ. Εάν επεκταθεί σε βάθος 35ετίας, το έλλειμμα φθάνει ακόμη και το 421,5 δισ. ευρώ.

Και στις δύο περιπτώσεις, η λύση που προτείνεται, είναι η αύξηση των εισφορών.

Η αρχή έχει ήδη γίνει, καθώς από 1η Ιανουαρίου του 2011, οι εισφορές για τον κλάδο υγείας, έχουν αυξηθεί σε 2,5% από 1,5% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών που ανήκει κάθε ασφαλισμένος. Μάλιστα, στο νόμο για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προβλέπεται ότι από 1 Ιανουαρίου του 2012, η εισφορά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να φθάσει για όλους τους ασφαλισμένους στο 4%. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μέχρι τότε, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ να μην μπορούν να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς, παρ’ ότι θα είναι συμβεβλημένοι με το νέο φορέα.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται επίσης, αύξηση εισφορών, στον ΟΓΑ, που για το 2011 θα αφορά στην αύξηση της εισφοράς συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% στο 5%.

Επίσης, με στόχο την εξοικονόμηση 135 εκατ. ευρώ εντός τις 4ετίας 2012-2015, σχεδιάζεται η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών κατηγοριών, ανά τριετία, ώστε ο ασφαλισμένος που επιλέγει για παράδειγμα στην 1η ασφαλιστική κλάση και καταβάλλει 536,16 ευρώ το χρόνο, να μετατάσσεται υποχρεωτικά σε επόμενη κλάση, ανά τρία χρόνια, ώστε τελικά, μετά την 12ετή ασφάλιση, να οδηγείται στην 5 ασφαλιστική κλάση, που σήμερα είναι στα 1.158 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν σενάρια, βάσει των οποίων, η 5η ασφαλιστική κλάση θα καταστεί σταδιακά, υποχρεωτική.

“Μαχαίρι” στα επιδόματα

Εντωμεταξύ, μειωμένα έως και κατά 14%, καταβάλλονται από την περασμένη εβδομάδα και τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη), σε 364.283 οικογένειες. Αν και οι παρεμβάσεις στα ποσά των επιδομάτων, είναι μικρές, υπάρχει μια κατηγορία, που η μείωση είναι σημαντική.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

1. Το επίδομα τρίτου παιδιού: από 178,81 ευρώ το μήνα καθορίστηκε στα 177,00 ευρώ

2. Το επίδομα στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες:

α) Για δικαιούχους με περισσότερα από δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 44,68 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί στα 44,00 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί.

β) Για δικαιούχους με ένα ή δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 102,85 ευρώ κατώτατο συνολικό μηνιαίο ποσό, καθορίστηκε στα 44,00 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί. Συνεπώς, δικαιούχος του συγκεκριμένου επιδόματος με δύο παιδιά, αντί για 102,85 ευρώ θα λάβει 88 ευρώ.

3. Η ισόβια σύνταξη από 102,85 ευρώ το μήνα καθορίστηκε στα 102,00 ευρώ.

Της Ρούλας Σαλούρου (capital.gr Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών

Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. ΣΧΕΤ.: εγκύκλιο 50/10, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *