Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιανουαρίου 2026

ΠΙΝ-Προϋπολογισμός: Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία για Λευκάδα και Μεγανήσι

Πλην Κέρκυρας δεν υπήρξαν προτάσεις για χρηματοδοτήσεις νέων έργων  από τους δήμους και δεν υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ δήμων και Περιφέρειας

Συνεχίζεται η ανισοκατανομή και η στρέβλωση μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων, δεν λαμβάνεται υπόψη το οδικό δίκτυο, το τι συμβαίνει δηλαδή στα  μικρά νησιά, στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Και κυρίως επιχειρείται η εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος λαμβάνει τη μεγάλη μερίδα των χρηματοδοτήσεων.

Σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζεται με ποσοστά σε σχέση με τις περιφερειακές ενότητες είναι:

Στους ΚΑΠ έχουμε 60% για την Κέρκυρα, 15,75% για την Κεφαλονιά, 14,25% για την Ζάκυνθο και 10% η Λευκάδα.

Στα νέα έργα η κατάσταση χειροτερεύει, με τα ποσοστά να σημειώνουν μείωση 69% για την Κέρκυρα, 15,96% για την Κεφαλονιά, 8% για την Ζάκυνθο και 7,15% για την Λευκάδα.

Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, 56% η Κέρκυρα, 5% η Λευκάδα, 29% η Κεφαλονιά και 9,3% η Ζάκυνθος.

Σύμφωνα με έγγραφο που φέρει  την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών. Έκθεση της παραγράφου 3 του άρθρου 45  του μομου 4270, που  αναρτήθηκε στο Διαύγεια στις 4.12.2025  εμφανίζει λοιπόν, λέει, η υπηρεσία μείωση 25,2% ο προϋπολογισμός του 2026 σε σχέση με το 2025.Από 285 εκατομμύρια σε 221 και κάτι το 2026. Πού οφείλεται αυτό;

Η μεταβολή αυτή αναλύεται στη μείωση χρηματοδοτήσεων και πιστώσεων από το ΠΔΕ 32,26%. Η μείωση λοιπόν είναι 57 εκατομμύρια και ο κύριος λόγος της συνολικής απόκλισης άνω του 5%. Και την περιορισμένη ανάγκη να υπάρχουν πιστώσεις αντίστοιχες στο 2026 γιατί απεντάχθηκαν έργα από TO Π.Π.Α. και  δεν συμβασιοποιήθηκαν, μέχρι την 30.04.2025.

Οι απεντάξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση εντάξεων και τη δυνατότητα να εγγραφεί αντίστοιχη πίστωση το 2026.

Και κλείνει η Έκθεση, λέγοντας για τις απλήρωτες υποχρεώσεις που οφείλονται σε περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό και

επίσης λέει, λοιπόν, αυτή η Έκθεση;  Πρώτον ότι είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός, γιατί υπάρχει μείωση των χρηματοδοτήσεων από το ΠΔΕ, δηλαδή από το ΕΠΑ που συζητήσαμε, κατά 35%. Και υπάρχουν και απεντάξεις έργων.

Το δεύτερο, λοιπόν, ουσιαστικό  είναι η κατεύθυνση αυτή του προϋπολογισμού σε σχέση με τις προτεραιότητες υλοποίησης που έχει η Περιφερειακή Αρχή .

Τα στοιχεία υπάρχουν και είναι στη στήλη της εκτίμηση για το 2026και δεύτερο, έχουμε τα αποτελέσματα του ενιαμήνου, που είναι στο 9,5%.

Η κατανομή των πιστώσεων   ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:

όπως τόνισε η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Δρυ:

“Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη βασικών και ανελαστικών αναγκών της Περιφέρειας, όπως οι λειτουργικές δαπάνες, η μισθοδοσία, οι σχολικές μεταφορές και οι επενδυτικές δαπάνες. Ως αποτέλεσμα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καλείται κάθε χρόνο να καλύπτει παθητικά τα ελλείμματα της κρατικής χρηματοδότησης, «βάζοντας το χέρι στην τσέπη» από ίδιους πόρους για να καλύψει τα σπασμένα της υποχρηματοδότησης.
.
Ενδεικτικά, μόνο για την κάλυψη πάγιων αναγκών, η Περιφέρεια αναγκάζεται να διαθέτει περίπου 3.500.000€ ετησίως από ίδιους πόρους. Πρόκειται για χρήματα που, εάν υπήρχε επαρκής κρατική χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε ουσιασικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις: στη χρηματοδότηση ενός σύγχρονου σχολείου, στην αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων, σε κοινωνικές δράσεις με πραγματικό αποτύπωμα, στη δημιουργία ασφαλούς οδικού δικτύου, στον εκσυγχρονισμό και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπολείπονται της υπόλοιπης επικράτεις καθώς και σε έργα ύδρευσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα έργα απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής στα νησιά μας.”
Τώρα εν μέσω αυτών των συνθηκών  και με δεδομένο ότι το Επιτελικό Κράτος αναζητεί χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027  για την απρόσκοπτη συνέχιση δεκάδων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι ενταγμένα  μετά την διακοπή του Ταμείου Ανάκαμψης( δηλαδή εντός εξαμήνου), που εδράζει την αισιοδοξία του ο δήμαρχος Μεγανησίου για την ένταξη του έργου της κομποστοποίησης στο ΕΣΠΑ 21-27, αλλά και της μαρίνας στον Αθερινό  προσθέτουμε εμείς, μένει να μας διευκρινίσει .
Για εμάς ισχύει στο ακέραιο  η λατινική φράση  verba volant, scripta manent, εδώ είμαστε, θα δούμε.

 

 

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: https://meganisinews.eu/post/c7hz
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights