Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Απριλίου 2025

Ετήσια έκθεση για τους σεισμούς στο Ιόνιο.10.686 σεισμοί, διπλάσιοι από τους σεισμούς του προηγούμενου έτους

Σετο πλαίσιο της συνεργασίας της ΠΕΔ–ΙΝ με τον Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, σύμφωνα και με την 867-20/05/2024 Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ των φορέων, ακολουθεί η ετήσια έκθεση για την σεισμική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του 2024 στα Ιόνια Νησιά και τη λειτουργία του σεισμολογικού δικτύου στην περιοχή.

Η καταγραφή των σεισμών, ο ακριβής προσδιορισμός των εστιακών συντεταγμένων και του μεγέθους τους, είναι το πρώτο βήμα για μια αξιόπιστη σεισμολογική μελέτη και εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας. Για την καταγραφή και τη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της συνεργασίας μεταξύ του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ–ΙΝ). Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε αρχικά με την ΤΕΔΚ Λευκάδας και συνεχίστηκε με την ΠΕΔ–ΙΝ μετά τις αλλαγές στη διοικητική οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο σεισμός της 17ης Νοεμβρίου 2015 που έγινε στη νότια Λευκάδα, ήταν ο πρώτος στον ελληνικό χώρο που καταγράφηκε από πυκνό δίκτυο σεισμολογικών σταθμών σε μικρές επικεντρικές αποστάσεις δίνοντας τη δυνατότητα της άριστης καταγραφής των μετασεισμών από την έναρξη της σεισμικής ακολουθίας. Επιπλέον, η συνεχής παρακολούθηση της μικροσεισμικής δραστηριότητας η οποία εξασφαλίζεται με τη λειτουργία αυτού του σεισμολογικού δικτύου, δίνει τη δυνατότητα διερεύνησης της σχέσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μικρών και μεγάλων σεισμών.

Στη διάρκεια του 2024 λειτούργησαν πολύ καλά οι περισσότεροι από τους έντεκα σεισμολογικούς σταθμούς που είναι εγκατεστημένοι στα Ιόνια νησιά, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΠΕΔ–ΙΝ με τον Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Όπως είναι γνωστό (Σχήμα 1), πέντε από αυτούς είναι εγκατεστημένοι στη Λευκάδα (Τσουκαλάδες, Κάβαλος, Δράγανο, Νυδρί, Εύγηρος), τρεις στην Κεφαλονιά (Δαμουλιανάτα, Πεσσάδα, Ρατζακλί), ένας στην Κέρκυρα (περιοχή Λευκίμμης) ένας στην Ιθάκη (Εξωγή) και ο ενδέκατος στις Στροφάδες. Στο εξεταζόμενο διάστημα υπήρξαν διακοπές λόγω βλάβης των οργάνων στην Πεσσάδα. Άλλα μικρά προβλήματα αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα είτε με την παρέμβαση του ΟΤΕ, είτε με τη συμβολή τοπικών συνεργατών.

Καταγράφηκαν και αναλύθηκαν συνολικά 10.686 σεισμοί διπλάσιοι από τους σεισμούς του προηγούμενου έτους. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μια μικροσεισμική έξαρση που εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Άσσου. Παρατηρήθηκαν δύο ακόμα σεισμικές εξάρσεις οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια αλλά με περιορισμένο αριθμό σεισμών. Επίσης παρουσιάζονται χάρτες με τις σεισμικές εξάρσεις που εκδηλώθηκαν ανατολικά των Στροφάδων και στον παράκτιο χώρο της δυτικής Πελοποννήσου. Η σεισμικότητα, ως συνήθως, ήταν υψηλότερη στο χώρο των κεντρικών Ιονίων Νήσων κατανεμημένη κυρίως κατά μήκος των δυτικών ακτών της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς. Η σεισμική δραστηριότητα βορειότερα αλλά και στο χώρο της Ζακύνθου ήταν μάλλον περιορισμένη.

Σχ. 1. Χάρτες της περιοχής των Ιονίων νήσων στους οποίους φαίνεται το εγκατεστημένο δίκτυο σεισμολογικών σταθμών που λειτουργεί με τη συνεργασία της ΠΕΔ-ΙΝ και του ΑΠΘ (κόκκινα εξάγωνα). Με πράσινα εξάγωνα παριστάνονται σεισμολογικοί σταθμοί άλλων δικτύων στην περιοχή.

Ο ισχυρότερος σεισμός στο εξεταζόμενο διάστημα, έγινε στις 22 Μαρτίου 2024 στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κέρκυρας, με μέγεθος Μ=4.7. Ο δεύτερος σε μέγεθος σεισμός έγινε στις 18 Οκτωβρίου 2024 στο θαλάσσιο χώρο δυτικά του Φισκάρδου, με μέγεθος Μ=4.4. Ο τρίτος και τέταρτος σε μέγεθος σεισμοί έγιναν νότια της χερσονήσου της Παλλικής στις 10 Μαΐου 2024 με μεγέθη Μ4.2 και Μ4.0, αντίστοιχα. Συνολικά έγιναν τέσσερις σεισμοί με μέγεθος Μ4.0 σε όλη την εξεταζόμενη περιοχή.

Τα στοιχεία που ακολουθούν βασίζονται κυρίως στις καταγραφές του σεισμολογικού δικτύου που λειτουργεί με τη συνεργασία ΠΕΔ–ΙΝ και ΑΠΘ και είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλα τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια της χώρας που συμμετέχουν στη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Σεισμολογικών Σταθμών (ΕΔΣΣ). Επίσης, οι καταγραφές είναι διαθέσιμες σε πολύ σύντομο χρόνο (συνήθως την ίδια ημέρα), στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μέσω της βάσης δεδομένων EIDA.

    1. Κατανομή της Σεισμικότητας στο χώρο των Ιονίων νήσων.

Για την περιγραφή της σεισμικότητας, η περιοχή μελέτης έχει χωρισθεί σε τρεις επιμέρους χώρους με διαφορετικά χαρακτηριστικά σεισμικότητας. Στο κεντρικό τμήμα που περιλαμβάνει το χώρο από τα βόρεια της Λευκάδας μέχρι νότια της Κεφαλονιάς, το νότιο τμήμα που περιλαμβάνει τη Ζάκυνθο και τον γύρω από αυτή χώρο και το βόρειο τμήμα που περιλαμβάνει το χώρο βόρεια της Λευκάδας μέχρι και την Κέρκυρα. Η διάκριση αυτή βασίζεται στο διαφορετικό επίπεδο σεισμικότητας κάθε επιμέρους χώρου, η οποία συνδέεται με διαφορετικά σεισμοτεκτονικά και γεωδυναμικά χαρακτηριστικά.

      1. Σεισμικότητα στο χώρο των Κεντρικών Ιονίων

Στον χάρτη του Σχήματος 2, έχουν χαρτογραφηθεί τα επίκεντρα των σεισμών που έγιναν στα κεντρικά Ιόνια Νησιά, από το χώρο βόρεια της Ζακύνθου μέχρι το χώρο βόρεια της Λευκάδας. Συνολικά στην περιοχή έχουν υπολογισθεί οι εστιακές παράμετροι 9.160 σεισμών. Τα μεγέθη των σεισμών αυτών παριστάνονται με κύκλους διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων όπως ορίζονται στο υπόμνημα του χάρτη. Ο μεγαλύτερος σεισμός στο χώρο αυτό είχε μέγεθος M=4.4 και έγινε στο θαλάσσιο χώρο δυτικά του Φισκάρδου στις 18 Οκτωβρίου 2024. Ο δεύτερος σε μέγεθος σεισμός έγινε στις 10 Μαΐου 2024, με Μ=4.2 στην υποθαλάσσια περιοχή νότια της Παλλικής. Στον ίδιο χώρο, όπως ήδη αναφέρθηκε έγινε και σεισμός με μέγεθος Μ4.0. Ακολούθησαν αρκετοί σεισμοί με μεγέθη Μ>3.0 οι περισσότεροι των οποίων έγιναν στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Άσσου. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είχε μέγεθος Μ3.8 και έγινε στις 04 Μαρτίου 2024.

Αρχίζοντας από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά παρατηρούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι συγκεντρωμένη κυρίως στο κεντρικό τμήμα των δυτικών ακτών της Λευκάδας. Τα μεγέθη των σεισμών στο σύνολό τους (εκτός από έναν) είναι μικρότερα του Μ=3.0. Μια μικρή έξαρση στον αριθμό των σεισμών παρατηρείται στη βορειοδυτική Λευκάδα στην περιοχή της Λαγκάδας. Φαίνεται μάλιστα ότι η διεύθυνση της σεισμικής ζώνης είναι ΑΒΑ–ΔΝΔ και δεν σχετίζεται με τη διεύθυνση της μεγάλης τεκτονικής δομής που είναι παράλληλη με τις ακτές. Αμέσως νοτιότερα, κατά μήκος της χερσονήσου της ΝΔ Λευκάδας, η σεισμική δραστηριότητα εμφανίζεται να είναι πολύ περιορισμένη όπως και το προηγούμενο διάστημα. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λευκάδας και Κεφαλονιάς, η σεισμική δραστηριότητα είναι επίσης πολύ περιορισμένη.

Στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Άσσου εκδηλώθηκε πολύ έντονη σε αριθμό σεισμών μικροσεισμική δραστηριότητα (Σχ. 3). Από τις 27 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της μικροσεισμικής δραστηριότητας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί και αναλυθεί 6.290 σεισμοί εκ των οποίων οι

5.315 σεισμοί έγιναν εντός του Α εξαμήνου του έτους. Χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι από αυτούς εκδηλώθηκαν σε ένα διάστημα λίγων ημερών στις αρχές Μαρτίου. Στο διάστημα αυτό έγινε και ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός με μέγεθος Μ3.8, στις 04 Μαρτίου 2024 στις 19:11 ώρα Ελλάδας.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της σεισμικής ακολουθίας πλέον του πολύ μεγάλου αριθμού σεισμών είναι η διεύθυνση της κατανομής των επικέντρων που είναι ΔΒΔ–ΑΝΑ, κάθετη στη διεύθυνση της κύριας δομής στην περιοχή, δηλαδή του ρήματος μετασχηματισμού της Κεφαλονιάς, που έχει διεύθυνση ΒΒΑ–ΝΝΔ. Αυτό είναι σημαντικό για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου, εφόσον δεν αναμένεται από δομές με αυτή τη διεύθυνση να παράγουν ισχυρό και καταστροφικό για την περιοχή σεισμό. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε και το σεισμό με Μ=4.4 ο οποίος έγινε λίγο βορειότερα από την περιοχή της μακροσεισμικής έξαρσης.

Σχ. 2. Κατανομή των επικέντρων των σεισμών που έγιναν στη διάρκεια του 2024 στο χώρο των κεντρικών Ιονίων Νήσων.

Κατά μήκος των δυτικών ακτών της Παλλικής, παρατηρείται πολύ περιορισμένη σεισμικότητα. Μόνο στο θαλάσσιο χώρο νότια αυτής αλλά πολύ κοντά στις ακτές εκδηλώθηκε μια μικρή σχετικά έξαρση όπου έγιναν και δύο σεισμοί με μεγέθη Μ4.2 και Μ4.0, αντίστοιχα. Οι δύο αυτοί σεισμοί έγιναν στις 10 Μαΐου 2024. Στο ανατολικό τμήμα της Κεφαλονιάς, η χωρική κατανομή των σεισμών είναι μάλλον διάσπαρτη. Στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά αυτής εκδηλώθηκε επίσης μια μικρή έξαρση με το μεγαλύτερο σεισμό με μέγεθος Μ3.2 στις 25 Απριλίου 2024. Η σεισμικότητα συνεχίζεται προς τα νοτιοδυτικά στο θαλάσσιο χώρο, ακολουθώντας τη διεύθυνση του ρήγματος μετασχηματισμού της Κεφαλονιάς.

Στο χώρο των κεντρικών Ιονίων, όπου έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν οι σεισμολογικοί σταθμοί με τη συνεργασία της ΠΕΔ–ΙΝ και ΑΠΘ, ένας μεγάλος αριθμός σεισμών έχει αναλυθεί μόνο από την ομάδα εργασίας της συνεργασίας αυτής (Σχ. 4α). Στο Σχήμα 4β έχουν χαρτογραφηθεί τα επίκεντρα των σεισμών που έχουν αναλυθεί και από τους σεισμολογικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο της καθημερινής παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο. Όπως είναι φυσικό, οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος σεισμοί έχουν αναλυθεί από τους δύο σεισμολογικούς φορείς της χώρας, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Από τους 9.160 σεισμούς που έχουν αναλυθεί στην περιοχή συνολικά, οι 6.819, δηλαδή ποσοστό 75% έχουν αναλυθεί μόνο από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΑΠΘ με την ΠΕΔ–ΙΝ.

Σχ. 3. Κατανομή των επικέντρων των σεισμών της σεισμικής έξαρσης που εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Άσσου. Τα σύμβολα των επικέντρων είναι ίδια με αυτά του προηγούμενου χάρτη.

προγραμματικής σύμβασης. (β) Σεισμοί που αναλύθηκαν και από τους σεισμολογικούς φορείς της Ελλάδας.

Στο Σχήμα 5 έχουν γίνει τα ιστογράμματα της κατανομής των μεγεθών των σεισμών που αναλύθηκαν μόνο από την ομάδα εργασίας της παρούσας μελέτης (Σχ. 5α) και των σεισμών που αναλύθηκαν και από τα σεισμολογικά Ινστιτούτα της χώρας (Σχ. 5β). Οι μικρότεροι σε μέγεθος σεισμοί οι οποίοι αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα του αριθμού των σεισμών στην περιοχή, έχουν αναλυθεί μόνο στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης.

      1. Σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου

Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου κατανέμεται κυρίως νότια και δυτικά αυτής (Σχήμα 6).

Σχ. 6. Κατανομή των επικέντρων των σεισμών που έγιναν στη διάρκεια του 2024 στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου.

Στις 29 Ιουνίου 2024 εκδηλώθηκε σεισμική δραστηριότητα δυτικά της Ζακύνθου (σχήμα 7). Οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί στο χώρο αυτό έχουν μεγέθη Μ3.6 και Μ3.5. Έγιναν και οι δύο στις 02 Ιουλίου 2024.

Σχ. 7. Κατανομή των επικέντρων των σεισμών που έγιναν από τις 29 Ιουνίου 2024 στο χώρο δυτικά της βόρειας Ζακύνθου. Τα σύμβολα των επικέντρων είναι όμοια με αυτά του προηγούμενου σχήματος.

      1. Κατανομή της σεισμικότητας στο Βόρειο Ιόνιο

Στο βόρειο Ιόνιο η σεισμικότητα είναι πολύ περιορισμένη. Αναλύθηκαν συνολικά 433 σεισμοί οι περισσότεροι των οποίων έχουν γίνει στην ξηρά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στο χάρτη του Σχήματος 8 έχουν χαρτογραφηθεί τα επίκεντρα των σεισμών που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2024. Στο θαλάσσιο χώρο σχεδόν όλοι οι σεισμοί έχουν μεγέθη Μ<3.0. Μόνο στο βορειοδυτικό άκρο της περιοχής έχουν γίνει σεισμοί με μεγέθη στο εύρος από Μ3.0 ως Μ4.0.

Στην ευρύτερη περιοχή των βορείων Ιονίων σημειώθηκε σεισμική έξαρση στο διάστημα από 20-31 Μαρτίου 2024 (Σχήμα 9). Στην περιοχή αυτή που βρίσκεται περίπου 25 km δυτικά της βόρειας Κέρκυρας, η σεισμική δραστηριότητα είναι μάλλον περιορισμένη. Ο μεγαλύτερος σεισμός της έξαρσης αυτής έγινε στις 22 Μαρτίου 2024 στις 07:20 ώρα Ελλάδας και είχε μέγεθος Μ=4.7.

Σχ. 8. Τα επίκεντρα των σεισμών που έγιναν στη διάρκεια του 2024 στο Βόρειο Ιόνιο.

Σχ. 9. Χάρτης των επικέντρων των σεισμών της σεισμικής έξαρσης που εκδηλώθηκε στο χώρο δυτικά της βόρειας Κέρκυρας. Τα σύμβολα των επικέντρων είναι ίδια με αυτά του προηγούμενου χάρτη

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η σεισμική δραστηριότητα εντός του 2024 στο θαλάσσιο χώρο νότια και νοτιοανατολικά της Ζακύνθου (Σχήμα 10). Στο χώρο αυτό έχουν σημειωθεί τρεις σεισμικές εξάρσεις. Η σεισμική έξαρση με τον ισχυρότερο σεισμό προσδιορίζεται στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά των Στροφάδων σε απόσταση περίπου 15–20 km. Ο μεγαλύτερος σεισμός της ακολουθίας αυτής έγινε στις 29 Μαρτίου 2024 και είχε μέγεθος Μ=5.7. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Στροφάδες και τη Μονή του Αγίου Διονυσίου που βρίσκεται εκεί. Ο σεισμολογικός σταθμός που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στις Στροφάδες τα τελευταία χρόνια, συμβάλλει σημαντικά στον προσδιορισμό και τη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας στο χώρο αυτό. Σημαντική είναι η συμβολή αυτού του σεισμολογικού σταθμού για τη μελέτη της σεισμικότητας στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Όπως φαίνεται στο χάρτη του σχήματος 10, και εδώ έχουν εκδηλωθεί δύο έντονες μικροσεισμικές δραστηριότητες. Η πρώτη από αυτές βρίσκεται κοντά στη Ζαχάρω και η δεύτερη στις εκβολές του ποταμού Νέδα. Το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού των εξάρσεων αυτών είναι Μ=4.4, κοντά στις εκβολές του ποταμού Νέδα. Ο σεισμός αυτός έγινε στις 06 Ιανουαρίου 2025.

Σχ. 10. Κατανομή των επικέντρων των σεισμών που έγιναν εντός του 2024 στο χώρο νότια και ανατολικά της Ζακύνθου. Τα σύμβολα των επικέντρων είναι όμοια με αυτά του προηγούμενου σχήματος.

    1. Συνολική σεισμικότητα 2016 2024

Στο χρονικό διάστημα οκτώ και πλέον ετών, στο οποίο το σεισμολογικό δίκτυο λειτουργεί με online σύνδεση όλων των σεισμολογικών σταθμών (Σεπτέμβριος 2016 – Ιανουάριος 2025), στην περιοχή των κεντρικών Ιονίων, η οποία καλύπτεται καλύτερα από το σεισμολογικό δίκτυο, έχουν αναλυθεί και έχουν προσδιορισθεί οι εστιακές συντεταγμένες 40.139 σεισμών. Τα επίκεντρα των σεισμών αυτών έχουν χαρτογραφηθεί στο χάρτη του σχήματος 11.

Η σεισμική δραστηριότητα κατανέμεται κυρίως κατά μήκος της ζώνης που ορίζεται από το ρήγμα μετασχηματισμού της Κεφαλονιάς. Αρχίζει από την περιοχή βόρεια της Λευκάδας στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Πρέβεζας πολύ κοντά στις ακτές. Η σεισμική ζώνη διευθύνεται προς τα νότια και συναντά τις δυτικές ακτές της Λευκάδας στο μέσον περίπου του νησιού (περιοχή Καλαμιτσίου, Δράγανου). Στην περιοχή αυτή το εύρος της ζώνης αυξάνεται, ενδεικτικό της ύπαρξης και άλλων μικρότερων ρηγμάτων. Η περιοχή από το δυτικό άκρο των βόρειων ακτών μέχρι το χώρο αυτό συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό της 14ης Αυγούστου 2003, Μ=6.2.

Η σεισμική ζώνη συνεχίζεται προς τα νότια κατά μήκος των δυτικών ακτών της Λευκάδας με μειωμένο αριθμό σεισμών σε σύγκριση με τις γειτονικές περιοχές. Η περιοχή αυτή συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό που έγινε στις 17 Νοέμβρη 2015, με Μ=6.5.

Από τη θαλάσσια περιοχή νότια του ακρωτηρίου Λευκάτας η σεισμική ζώνη διευρύνεται πάλι και με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ ακολουθώντας το θαλάσσιο χώρο δυτικά του Φισκάρδου και του Μύρτου φθάνει στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Παλλικής. Παρά το μεγάλο αριθμό των σεισμών που γίνονται εδώ, μόνο ένας έχει μέγεθος Μ>4.0.

Νοτιότερα η κατανομή της σεισμικής δραστηριότητας γίνεται περισσότερο πολύπλοκη έχει νότια – νοτιοδυτική διεύθυνση και συνδέεται με πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς. Πρόκειται για τους σεισμούς της 26ης Ιανουαρίου και 2ας Φεβρουαρίου 2014 με Μ6.1 και Μ6.0, αντίστοιχα, στη χερσόνησο της Παλλικής καθώς και για το σεισμό με μέγεθος Μ=7.0 της 17ης Ιανουαρίου 1983 ο οποίος έγινε στο θαλάσσιο χώρο νότια νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Παλλικής, στο χώρο απόληξης της μεγάλης σεισμικής ζώνης της Κεφαλονιάς.

Διάσπαρτη αλλά μάλλον έντονη σεισμική δραστηριότητα εκδηλώνεται και στη νοτιοανατολική Κεφαλονιά χωρίς να αποκαλύπτεται με χαρακτηριστικό τρόπο κάποια μεγάλη ενεργός δομή. Ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει η ζώνη διεύθυνσης ΒΔ–ΝΑ στην περιοχή του Αίνου η οποία ακολουθεί τη διεύθυνση της μορφολογίας της περιοχής. Περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων σε συνδυασμό με την προσθήκη νέων σεισμών αναμένεται να δώσει σαφέστερη εικόνα για τις ιδιότητες της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Η λεπτομερής μελέτη της χωροχρονικής κατανομής της σεισμικότητας στο χώρο αυτό αναμένεται να αποκαλύψει τον τρόπο σύνδεσης των μικροσεισμών με τυχόν ύπαρξη ενεργού δομής που μπορεί να φιλοξενήσει ισχυρό σεισμό παρόμοιο με αυτούς που έχουν γίνει στο παρελθόν. Στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κεφαλονιάς σχηματίζεται μια σεισμική ζώνη η οποία κατευθύνεται προς τις βορειοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου.

Σχ. 11. Επίκεντρα των σεισμών που έχουν γίνει στο χώρο των κεντρικών Ιονίων νήσων στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2016 – Ιανουάριος 2025.

Μία ενδιαφέρουσα ενεργός δομή υπάρχει βορειοδυτικά της Ζακύνθου με διεύθυνση ΒΑ–ΝΔ παράλληλη με τη διεύθυνση των ακτών στο χώρο αυτό. Η δραστηριότητα αυτή πολύ πρόσφατα επεκτάθηκε προς τα βορειοανατολικά, υποδεικνύοντας μια πιθανή συνέχεια της ίδιας δομής στο χώρο αυτό.

    1. Συμπεράσματα

Το κύριο χαρακτηριστικό της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Λευκάδας–Κεφαλονιάς, είναι η κατανομή της κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος μετασχηματισμού. Από τη χωρική κατανομή των σεισμών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Λευκάδα, η σεισμική δραστηριότητα δεν περιορίζεται μόνο στη ζώνη κατά μήκος των δυτικών ακτών των νησιών, αλλά επεκτείνεται και προς τα ανατολικά, δείχνοντας την ύπαρξη επιπλέον σημαντικών ενεργών δομών.

Από το σύνολο των σεισμών που έγιναν στην περιοχή των κεντρικών Ιονίων για τον προσδιορισμό των εστιακών τους παραμέτρων χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το δίκτυο ΠΕΔ–ΙΝ – ΑΠΘ σε ποσοστό 88,5%, και ποσοστό 12,5% από τους υπόλοιπους σεισμολογικούς σταθμούς οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στα κεντρικά Ιόνια ή στις δυτικές ακτές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Πλέον του αριθμού των καταγραφών που χρησιμοποιήθηκαν, οι μικρές επικεντρικές αποστάσεις των σταθμών του δικτύου ΠΕΔ-ΙΝ – ΑΠΘ είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον ακριβή προσδιορισμό των εστιακών συντεταγμένων των σεισμών.

Τα δεδομένα αυτά μαζί με τα δεδομένα προηγούμενων ετών χρησιμοποιούνται στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών οι οποίες δημοσιεύονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: https://meganisinews.eu/post/zm2b
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Έγινε MEGAλο θέμα η διαφθορά και στο Ιόνιο. Γίνεται λόγος για υπεξαίρεση πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού σε Περιφερειακή Ενότητα (Βίντεο)

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι η μοναδική  περίπτωση δήμου στην Ελλάδα που έχει μαύρη τρύπα στα ταμεία του. Εκατοντάδες εστίες […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights