H παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας διενεργείται από το 1988, σύμφωνα με την Οδηγία 76/160/ΕΟΚ «περί της ποιότητας υδάτων κολύμβησης», στο πλαίσιο του «Προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας», ενώ από το 2010 έως σήμερα η παρακολούθηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/7/EΚ «σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την κατάργηση της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ».
Η Οδηγία 2006/7/EΚ έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία μέσω της με αριθμό Η.Π. 8600/416/Ε103/2009 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 356/Β/26-2-2009) σχετικό 1, εφ’ εξής ΚΥΑ, σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης. Ο βασικός σκοπός, όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 της ΚΥΑ, σχετίζεται με τη θέσπιση των κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων και τη διασφάλιση της τήρησης ποιοτικών προτύπων για να επιτευχθεί η διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και να διασφαλίζεται η προστασία της δημόσια υγείας. Ειδικότερα, μέσω ΚΥΑ θεσπίζονται μέτρα, όροι, μέθοδοι και διαδικασίες, που αφορούν στην παρακολούθηση και ταξινόμηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, στη διαχείριση της ποιότητάς τους και στην παροχή πληροφοριών προς το κοινό σχετικά με αυτήν.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, κατά παραχώρηση από τις Δ/νσεις Υδάτων των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, είχε την συνολική ευθύνη για την οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης βάσει των προβλέψεων της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ και της σχετικής ΚΥΑ, μέχρι και το πέρας της κολυμβητικής περιόδου, τέτοια υπηρεσία δεν έχει όμως συσταθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων και η αρμοδιότητα αυτή έχει μεταβιβαστεί στην ΠΙΝ.
Η Περιφέρεια λοιπόν Ιονίων Νήσων είτε από αμέλεια , είτε από παράλειψη του δήμου Μεγανησίου ν΄απευθυνθεί προς αυτήν , δημοσίευσε τον κατάλογο των παραλιών με ελέγχους προς κολύμβηση αφήνοντας εκτός τις παραλίες του Μεγανησίου..
δείτε το έγγραφο εδώ