Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Μαρτίου 2025

Μονάδα αφαλάτωσης στο Μεγανήσι: Τα οφέλη, το κόστος και οι συνέπειες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βουλευτή Λευκάδας

Μονάδα αφαλάτωσης συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, με δυνατότητα επεξεργασίας 600 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως, θα εγκατασταθεί στο Μεγανήσι, έπειτα από ένταξη του Δήμου Μεγανησίου σε πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που για τις νησιωτικές περιοχές εκπονήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Η ένταξη του Δήμου Μεγανησίου στον πρώτο κύκλο του προγράμματος ήρθε σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στις 27 Φεβρουαρίου ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη, καθώς και της συνάντησης που έγινε τον Ιανουάριο από κοινού με τον Δήμαρχο Μεγανησίου, κ. Γεράσιμο Κατωπόδη, στο Υπουργείο Ναυτιλίας με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη.

Ο Δήμος Μεγανησίου θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή του μέχρι τις 30 Απριλίου 2025, η οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθεί και θα εγκριθεί για χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο μας στις 14 Ιουνίου του 2024  μιλώντας ο δήμαρχος Μεγανησίου στον σύνδεσμο ύδρευσης είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη, είχε πει τότε σύμφωνα με τα πρακτικά:

“Ο Δήμος Μεγανησίου τα τελευταία χρόνια δεν υδροδοτείται από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης. Ξέρουμε όμως την ληξιπρόθεσμη οφειλή μας προς τον Σύνδεσμο μέχρι και την 17/01/2018 η οποία όμως συνεχώς μετατίθενται χρονικά από όλες τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές. Σκοπός μας είναι η πλήρης εξόφληση αυτής της υποχρέωσης στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης ο Δήμος μας προχωράει στην εύρεση λύσης μόνιμης και αδιάλειπτης υδροδότησης με ειδική μονάδα αφαλάτωσης, ώστε το Νησί του Μεγανησίου να είναι υδατικά αυτόνομο. Το έργο αυτό θα ωφελήσει και τον Δήμο Λευκάδας που αποδεσμεύεται από την παροχή υδροδότησης του Δήμου Μεγανησίου.”(δείτε το σχετικό δημοσίευμα εδώ)

Εμείς είχαμε εκφράσει τότε τις ενστάσεις μας για την τοποθέτηση αυτή του Γεράσιμου Κατωπόδη, τονίζοντας ότι η όποια μονάδα δημιουργηθεί θα πρέπει να λειτουργεί συνεπικουρικα κι όχι ως κύρια πηγή ύδρευσης του νησιού και ξεκαθαρίζουμε στο παρά πέντε της πρότασης που αδιαμφισβήτητα επιβάλλεται να υποβληθεί πως χρηματοδότηση.

«Σε περιοχές όπου το κόστος της αφαλάτωσης γίνεται ανταγωνιστικό σε σχέση με τη μεταφορά νερού από υδροφόρες, η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης σαφώς και συμφέρει. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα έχουν μειώσει το κόστος παραγομένου νερού κάτω από 2  ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Η γεύση του νερού

Όσον αφορά την ποιότητα του νερού που παράγεται από αφαλάτωση, με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί η γεύση του να μην διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή του γλυκού νερού. «Επειδή από το αφαλατωμένο νερό απουσιάζουν τα άλατα, πρέπει να γίνεται ανάμιξη με ποσότητες υφάλμυρου νερού ώστε να έχουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο γεύσης», συμπληρώνει ο κ. Τσακίρης. Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, ότι η μακρόχρονη χρήση νερού που δεν περιέχει άλατα δεν κάνει καλό στην υγεία.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ που απαιτείται για την παραγωγή ενός κυβικού μέτρου νερού σε μονάδα αφαλάτωσης δεν είναι καθόλου μικρή,για παράδειγμα, μια μονάδα αφαλάτωσης τελευταίας τεχνολογίας καταναλώνει 2,3 κιλοβατώρες ανά κυβικό μέτρο παραγόμενου νερού.

«Μία καλή λύση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας σε συνδυασμό με τα ελλείμματα ενέργειας που παρουσιάζονται το καλοκαίρι στα νησιά, είναι οι μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στοιχεία» Σε αυτές τις μονάδες, το κόστος παραγόμενου νερού από τη θάλασσα φτάνει τα 3-4 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ενώ ταυτόχρονα δεν αντλείται ρεύμα από το επιβαρημένο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δίκτυο.

Μειονέκτημα τα απόβλητα

Για κάθε λίτρο φρέσκου νερού που εξάγεται από τη θάλασσα, ή τις υφάλμυρες υδάτινες οδούς, ενάμιση λίτρο αλμυρού αποβλήτου, που ονομάζεται άλμη, απορρίπτεται απευθείας στην θάλασσα ή στο έδαφος.

Η υπερβολικά αλμυρή ουσία καθίσταται ακόμα πιο τοξική από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αφαλάτωσης, όπως το χλώριο και ο χαλκός, αναφέρουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Υδάτων, Περιβάλλοντος και Υγείας του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών στο Οντάριο του Καναδά.

«Ο κόσμος παράγει λιγότερο αφαλατωμένο νερό από ό,τι άλμη. Σχεδόν όλη η άλμη επιστρέφει στο περιβάλλον, κυρίως στην θάλασσα (εσωτερικό αρχιπέλαγος Μεγανησίου περιοχή natura)

Αυτό το επιπλέον αλάτι αυξάνει τη θερμοκρασία των παράκτιων υδάτων και μειώνει το επίπεδο οξυγόνου, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει «νεκρές ζώνες» στην θάλασσα!. Είναι δύσκολο για τους υδρόβιους οργανισμούς να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες, καθώς χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν.

Συνοψίζοντας  με την μέθοδο της αφαλάτωσης ο δήμος Μεγανησίου θ΄αυξήσει  το κόστος προμήθειας του νερού από 0,10 με 0,17 που είναι σήμερα μέσω της Βαυκερής και του Συνδέσμου  σε 1,10 με 1,50 ευρώ με την αφαλάτωση κι επιβαρύνοντας  σε μεγάλο βαθμό το Φυσικό Περιβάλλον στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη όπου προβλέπεται να εγακτασταθεί. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα θα συμπαρασύρει ανοδικά και τις τιμές στους καταναλωτές.

Ο δήμος Μεγανησίου ασφαλώς και πρέπει να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και την δημιουργία της μονάδας αφαλάτωσης, ωστόσο δεν πρέπει να ξεφύγει από τον βασικό σχεδιασμό της νέας γεώτρησης και της απρόσκοπτης ύδρευσης από τον νέο αγωγό νερού από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights