Σε ιδιωτική εταιρεία ανέθεσε την έρευνα αγοράς που πρέπει να παραδοθεί εντός της εβδομάδας που διανύουμε
Η σύσταση των δεκατριών «Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας» (ΠΕΚΕΠΠ), ενός για κάθε Περιφέρεια της χώρας, ως ευέλικτων επιχειρησιακών δομών συντονισμού πολιτικής προστασίας, προβλέφθηκε αρχικά στον νόμο 4662/2020 (άρθ. 3, 17-18), για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων», και στη συνέχεια στον νόμο 5075/2023 (άρθ. 13-14), για την «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας». Το αντικείμενό τους αφορά στον συντονισμό, σχεδιασμό, εποπτεία, οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και τη συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών.
Στο πλαίσιο αυτό, το έργο της κατασκευής των κτηρίων που θα στεγάσουν τα ΠΕΚΕΠΠ αποφασίστηκε να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και εντάχθηκε το 2021 για χρηματοδότηση στο «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (Δράση 16283). Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των δεκατριών κτηρίων, ομαδοποιημένων σε δύο «cluster». Το πρώτο περιλαμβάνει επτά κτήρια (για τα ΠΕΚΕΠΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, και Ιονίων Νήσων), με συνολικό κόστος 70,8 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει έξι κτήρια (για τα ΠΕΚΕΠΠ Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, και Νοτίου Αιγαίου), με συνολικό κόστος 60,7 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥπ) ολοκλήρωσε το στάδιο της προεπιλογής τον Ιούνιο του 2021, με τη συμμετοχή ως υποψηφίων αναδόχων των εταιρειών «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις», «ΑΒΑΞ», «Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ» και «Intrakat». Ωστόσο, τριάμισι χρόνια μετά την προκήρυξη του έργου ΣΔΙΤ για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και διαχείριση για 27 χρόνια των ΠΕΚΕΠΠ, η διαδικασία παρέμεινε στάσιμη. Τελικώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΤΥπ, αποφάσισε στις 25 Ιουνίου τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, διότι δεν παραδόθηκαν από τον κύριο του έργου, δηλαδή το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οικόπεδα κατάλληλα, από ιδιοκτησιακή και πολεοδομική άποψη, για την ανέγερση των ΠΕΚΕΠΠ.
Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αυτών ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία, έρευνα αγοράς οικοπέδων σε 13 περιοχές της χώρας όπου θα δημιουργηθούν τα ΠΕΚΕΠΠ
Τα προς αγορά οικόπεδα χωροθετούνται στις παρακάτω πόλεις ή πολεοδομικά συγκροτήματα:
1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλονίκη
2. Περιφέρεια Πελοποννήσου – Τρίπολη
3. Περιφέρεια Θεσσαλίας – Λάρισα
4. Περιφέρεια Κρήτης – Ηράκλειο
5. Περιφέρεια Ηπείρου – Ιωάννινα
6. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης – Κομοτηνή
7. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Λαμία
8. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Πάτρα
9. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Λευκάδα
10.Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Κοζάνη
11.Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Μυτιλήνη
12.Περιφέρεια Νότιο Αιγαίου – Ρόδος
13.Περιφέρεια Αττικής – Ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα Αττικής και θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές, που περιγράφονται στα Τεχνικά Δελτία του έργου σχετικά με την αγορά δεκατριών (13) οικοπέδων και κατασκευή επ’ αυτών ισάριθμων κτιρίων για τη στέγαση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας.