Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Μαΐου 2024

Τι δείχνει ο “Big brother”: Αυτές είναι οι έξι παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού -παραλίας στο Μεγανήσι

Τέσσερις αφορούν χρήση τραπεζοκαθισμάτων στο Βαθύ, μόλις δύο  για ξαπλώστρες!

Σε εφαρμογή μπήκε  από προχθές η σχετική εφαρμογή my coast του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν και να καταγγέλλουν τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός  Αιγιαλού και Παραλίας με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών.

Σύμφωνα με την σχετική εφαρμογή στο Μεγανήσι έχουν δοθεί  μόλις δύο άδειες ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων, μία στο Φανάρι και μία στην περιοχή Κομνηνά , λίγο πριν το Βαθύ.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις απαγορεύεται η ενοικίαση παραλίας που δεν υπερβαίνει σε πλάτος τα 4 μέτρα και συνολικό εμβαδόν 150 ( δηλαδή περίπου το 80% των παραλιών του Μεγανησίου) .

Επίσης οι εν δυνάμει ενοικιαστές  υποχρεούνται

α) Διασφαλίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία,

β) διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία, εγκαθιστώντας ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (sea tracks), αν αυτές δεν έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα του οικείου δήμου. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για εγκατάσταση των πλατφορμών με το αντάλλαγμα της παραχώρησης.

γ) περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το εξήντα τοις εκατό (60%) ή το τριάντα τοις εκατό (30%), αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία της παρ. 1 του άρθρου 4,(όλο το Μεγανήσι είναι natura) ώστε να διασφαλίζονται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων (4) μέτρων,

δ) διατηρεί καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας,

ε) αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση, με ηλεκτρονικό τρόπο σύμφωνα με το άρθρο 16, περί συστήματος ηλεκτρονικών καταγγελιών, στα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης, όπως τις συντεταγμένες, τον αριθμό της απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου και το διάγραμμα της παραχώρησης,

στ) τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού,

ζ) φροντίζει για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με τη διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής,

η) παραδίδει τον παραχωρηθέντα χώρο στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης,

θ) διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για την αμοιβή του ναυαγοσώστη και τον εξοπλισμό του με το αντάλλαγμα της παραχώρησης. Η πρόσληψη ναυαγοσώστη και η διάθεση εξοπλισμού από τον παραχωρησιούχο δεν απαλλάσσουν τον οικείο δήμο από ευθύνη για παράβαση του π.δ. 71/2020 (Α΄ 166).

Eμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο, απλά να καλημερίσουμε την νέα εποχή του Μεγάλου Αδερφού, της εργαλειοποίησης  και της καλλιέργειας του χαφιεδισμού και της ανθρωποφαγίας!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ιχνη Νεάντερταλ στο Μεγανήσι

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν χιλιάδες πολύτιμα λίθινα εργαλεία, ηλικίας ώς και 100.000 χρόνων Της Χριστινας Σανουδου Για ένα σχεδόν ασύλληπτα μεγάλο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights