Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

Γιατί είναι άνευ ουσίας η συζήτηση σε ποιόν θα παραχωρηθεί το οικόπεδο της ΜΟΠΑΚ

Δεν μεταβιβάζεται το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους.

Σύμφωνα με την συνήθη πρακτική που ακολουθείται το Ελληνικό Δημόσιο ,στα αιτήματα παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων που γίνονται από την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια διοίκηση,   απαντά θετικά κατά το 90% των περιπτώσεων.

Στις συμβάσεις που υπογράφει με τους Οργανισμούς Τοπικής Διεύθυνσης ορίζει αντίτιμο(δωρεάν), την χρήση, την διάρκεια της παραχώρησης, τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία θα εκτελεστεί το έργο, τους όρους καλής διατήρησης και τον τρόπο της επιστροφής στο Ελληνικό Δημόσιο του παραχωρούμενου ακινήτου μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας παραχώρησης.

Σύμφωνα με τους όρους που μπαίνουν σε όλες τις αποφάσεις παραχώρησης, μα σε όλες είναι:

α) Την πραγματοποίηση του παραπάνω σκοπού εντός πενταετίας (5ετίας) από την έκδοση της παρούσας.

β) Τη μη μεταβίβαση σε τρίτους του πιο πάνω ακινήτου του Δημοσίου. Η μη τήρηση των πιο πάνω όρων, σωρευτικά ή διαζευκτικά, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης και απόδοση του εν λόγω ακινήτου
στο Δημόσιο.

γ) Ο Δήμος ή ξ αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη, μέριμνα και δαπάνη για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, την τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων και των διατάξεων περί αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού για την υλοποίηση του σκοπού της παραχώρησης καθώς και τη δαπάνη των εργασιών που απαιτούνται προς τούτο.

δ)Μετά την λήξη του χρόνου παραχώρησης το ακίνητο, αποδίδεται με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών, σε καλή κατάσταση, δεκτική χρήσης για τους αντίστοιχους σκοπούς.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν ευθύνεται απέναντι στους ΟΤΑ για οποιαδήποτε εκνίκηση του κτήματος ούτε για την γενική κατάσταση αυτού ή για τα τυχόν υφιστάμενα σε αυτό βάρη ή δουλείες (άρθρο 74 του από 11/12 Νοεμβρίου
1929 Δ/ τος, ΦΕΚ 399 τ. Α΄).

Δείτε για παράδειγμα τους όρους της παραχώρησης τόσο για το Ανοιχτό θέατρο Λευκάδας εδώ, όσο και την παραχώρηση  στα Βαρδάνια για την δημουργία στέγης για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εδώ

Από τα προηγούμενα συμπεραίνεται αβίαστα , ότι αφού η διαχείριση των απορριμμάτων είναι Περιφερειακή αρμοδιότητα δεν υπάρχει τρόπος εκτέλεσης του έργου της ΜΟΠΑΚ  εάν το οικόπεδο που αφορά την ανάπτυξή της παραχωρηθεί στον δήμο Λευκάδας. Ούτε υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασης της σύμβσης παραχώρησης του δήμου Λευκάδας σε τρίτους.

Το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει ο κύριος  και επικαρπωτής του ακινήτου, δεν μεταβιβάζει την κυριότητα.

Τώρα μένει να μας εξηγήσουν τόσο ο τέως δήμαρχος Λευκάδας, όσο και ο νυν εάν γνωρίζουν τους όρους που συνοδεύουν τις παραχωρήσεις του Δημοσίου . Γιατί εάν δε γνωρίζουν είναι αμέλεια , εάν όμως γνωρίζουν  είναι ο ορισμός του τορπιλισμού της εκτέλεσης του έργου κι έχουν βάση οι ισχυρισμοί της τέως Περιφερειάρχη κ. Ρόδης Κράτσα ότι υπάρχει μια περιρρέουσα άποψη παραγόντων και φορέων της Λευκάδας εάν αξίζει να γίνει το εργοστάσιο σε αυτό την τοποθεσία που έχει ένα κάλλος, είναι περιζήτητη για την ανάπτυξη της Λευκάδας  κι αυτό πρέπει να διευκρινιστεί, να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!

Το θέμα  μας λοιπόν δεν είναι  για το σε ποιόν θα παραχωρηθεί το οικόπεδο , το θέμα είναι εάν πραγματικά θέλουμε την ΜΟ.ΠΑΚ, εάν πραγματικά θέλουμε  λειτουργικό τον ΒΙΟ.ΚΑ ή  μήπως κάνουμε ότι μπορούμε για να τα δυσφημήσουμε;

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights