Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουλίου 2024

Εξαιρούνται οποιαδήποτε απλής παραχώρησης χρήσης από τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό οι παραλίες της Λευκάδας

Δύο μόνο τμήματα παραλιών  στο Λιμονάρι δύναται να ενοικιαστούν στο Μεγανήσι

Τον καθορισμό των θέσεων των χώρων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, όπως αυτές περιλαμβάνονται στον πίνακα που ακολουθεί, οι οποίες  επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, αποκλειστικά μέσω πλειοδοτικών ηλεκτρονικών δημοπρασιών που θα διενεργηθούν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας, οι γενικοί όροι και προϋποθέσεις της και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τις παραλίες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 11 του Π.Δ. 71/2020, υφίσταται η υποχρέωση των οικείων Δήμων για την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού ναυαγοσωστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του Π.Δ. 71/2020 και στο άρθρο 14 «Υποχρεώσεις δήμων» του Ν. 5092/2024 (Α’ 33). 

Για τις παραλίες του , υφίσταται υποχρέωση των οικείων Δήμων, σύμφωνα με την παρ. ε) του άρθρου 14 «Υποχρεώσεις δήμων» του Ν. 5092/2024 (Α’ 33), για εγκατάσταση ειδικής πλατφόρμας πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, εφόσον αυτές παραχωρηθούν για απλή χρήση, κατόπιν της ολοκλήρωσης της πλειοδοτικής δημοπρασίας. Οι κατά τόπους  Κτηματικές Υπηρεσίες διατηρούν το δικαίωμα να προβαίνουν και σε περαιτέρω παραχωρήσεις τμημάτων αιγιαλού και παραλίας.

Για τις παραλίες όπου δεν αναφέρονται στον Πίνακα του Υπουργείου και παραχωρούνται από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες , την ευθύνη για την επίβλεψη από ναυαγοσώστη θα φέρει ο  ιδιώτης ενοικιαστής.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από την  συγκεκριμένη λίστα απουσιάζουν κύριες παραλίες της Λευκάδας και του Μεγανησίου, καθώς και της Κεφαλλονιάς. Η μόνη εξήγηση που πιθανολογούμε ότι αυτό συμβαίνει είναι κατά την δική μας εκτίμηση  ότι έχει άμεση σχέση με το δίκτυο Natura 2000 και τα Σχέδια διαχείρισης  με την δημιουργία  Ζωνών( βλ εδώ ). Λευκάδα και Κεφαλλονιά έχουν τεράστιο θέμα εάν τελικά οριστικοποιηθούν όπως είδαν το φως της δημοσιότητας!

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 5092/24

Άρθρο 9
Τμήματα αιγιαλών και παραλιών που μπορούν να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας

1. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται μέχρι τη 15η Ιανουαρίου κάθε έτους μετά από γνώμη των οικείων δήμων, ορίζονται τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας, πέραν αυτών για τα οποία υπάρχει ενεργή σύμβαση παραχώρησης για το αντίστοιχο έτος. Η γνώμη των δήμων χορηγείται μέχρι την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία αποστέλλει τη σχετική εισήγηση στους δήμους μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου επισημαίνονται και οι αιγιαλοί και παραλίες, ως προς τις οποίες υπάρχει υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη σύμφωνα με το π.δ. 71/2020 (Α΄ 166), καθώς και τα σημεία στα οποία θα υπάρχουν οι ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία. Η κτηματική υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε περαιτέρω παραχωρήσεις τμημάτων αιγιαλού και παραλίας.

2. Το εμβαδόν κάθε παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας της παρ. 1 δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.). Μεταξύ των τμημάτων αιγιαλών και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της διαδικασίας που παραχωρούνται, μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον έξι (6) μέτρων. Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται σύμφωνα με την παρ. 1 και σύμφωνα με το άρθρο 11 δεν καλύπτει περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος.

3. Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατόν πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων.

Δείτε τον πίνακα  εδώ

.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ευχαριστήριο του Δήμου Λευκάδας προς φορείς,υπαλλήλους κι εθελοντές για την συμμετοχή τους στην άψογη διεξαγωγή του πράσινου μαραθωνίου

  Ο Δήμος Λευκάδας ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή και τα στελέχη της 4ης ΜΣΕΠ  Αεροπορίας,  την Αστυνομική Δ/νση Λευκάδας, το […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights