Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Ότι και να ψηφίσουμε δεν σωνόμαστε με τίποτε γράφει η Telegraph

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα χρειαστεί ένα “θαύμα”

Η Ελλάδα οδεύει προς τις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μόλις οχτώ μηνών, αλλά η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, υπό το βάρος της λιτότητας, σημειώνει, σε άρθρο της, η Telegraph, απαντώντας και σε τέσσερα καίρια ερωτήματα σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, αλλά και την “επόμενη ημέρα”.

Ποιος θα κερδίσει στις εκλογές;

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που φέρουν κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να καταφέρνει κάποιο από αυτά να σχηματίζει κυβέρνηση, κάτι που ωθεί και στην ανάγκη δημιουργίας συνασπισμού. Η Telegraph κάνει επίσης αναφορά και στην υποχώρηση που γνωρίζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την απόφαση του κόμματος να αποδεχτεί το τρίτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ (Πηγή: Deutsche Bank)

Telegraph: Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα χρειαστεί ένα "θαύμα"

 

Το αποτέλεσμα θα αλλάξει τη συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης;

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Νέα Δημοκρατία, έχουν δεσμευθεί να κρατήσουν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, υπό τους όρους που ορίζει το τρίτο πακέτο μέτρων. Ωστόσο, όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τους πιστωτές, εκλαμβάνονται, σε μεγάλο βαθμό, ως το πιο “παρεμβατικό και εκδικητικό πακέτο μέτρων” που έχει επιβληθεί ποτέ σε υπερχρεωμένο κράτος, στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται ένα θαύμα

Οι εκλογές μπορεί να προκαλέσουν μία πολιτική αστάθεια, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως καμία κυβέρνηση δεν θα πιάσει τους στόχους τους ετήσιου προϋπολογισμού που απαιτούνται από τις συνεχώς αυξανόμενες “ενέσεις” με κεφάλαια διάσωσης.

“Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα απαιτήσει ένα θαύμα” λέει ο Ashoka Mody, πρώην διευθυντής του ΔΝΤ για θέματα διάσωσης και επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ιρλανδία κατά τη διάρκεια του προγράμματος της χώρας.

 

diagramma1

 

Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, εξακολουθεί να κινείται με βραδύς ρυθμούς υπό την επιβολή των capital controls που περιορίζουν το ύψος των αναλήψεων από τις τράπεζες. Η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά για βαθιά ύφεση φέτος και το τραπεζικό σύστημα της χώρας χρειάζεται μία ένεση κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ για να αποτραπεί η κατάρρευσή του.

Η αύξηση των φόρων και οι περικοπές των δαπανών που αποτελούν απαίτηση των δανειστών αναμένεται να εδραιώσουν ένα σπιράλ αποπληθωρισμού του χρέους που έχει βυθίσει την Ελλάδα στην χειρότερη ύφεση που έχει υποστεί αναπτυγμένο κράτος στη σύγχρονη Ιστορία, σχολιάζει η Telegraph.

“Ακριβώς όπως προηγουμένως, το πρόγραμμα των οικονομικών είναι ανακόλουθο: οι αισιόδοξες προβολές ανάπτυξης δεν συνάδουν με την δριμεία λιτότητα που απαιτείται” αναφέρει ο κ. Mody.

“Η ανάπτυξη θα είναι βραδύτερη και ο αποπληθωρισμός ισχυρότερος από το αναμενόμενο, κυρίως εξαιτίας της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το φορτίο του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι Έλληνες θα κατηγορηθούν”.

 

RBS_3441921a

Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;

Όπως σημειώνει και το άρθρο, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει “λίαν συντόμως”, αφού πολλές από τις λεπτομέρειες του τρίτου πακέτου έχουν μείνει αδιευκρίνιστες.

Επιπλέον, καταλυτική είναι και η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επιμένει στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που οι Ευρωπαίοι βάζουν “φρένο” στη δρομολόγηση του ζητήματος.

Και ενώ η πρώτη αξιολόγηση προγραμματιζόταν για τον Οκτώβριο, ενδέχεται να καθυστερήσει, αν μετά από τις εκλογές, ακολουθήσει μια παρατεταμένη περίοδος συζητήσεων για κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ΔΝΤ θα λάβει τις υποχωρήσεις που ζητά, καθώς οι “συνταγές” του για το χρέος που αντιστοιχεί στο 200% του ΑΕΠ φέτος θεωρούνται πολύ πιο ριζοσπαστικές από εκείνες που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

 

chart

 

Ακόμη, εκκρεμεί και το θέμα των τραπεζών, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους και το χρονοδιάγραμμα ορίζει πως πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Έπειτα, οι νέοι νόμοι της Ε.Ε. θα έλθουν για να αλλάξουν πλήρως την εικόνα και θα θέσουν τους ομολογιούχους και τους καταθέτες των ιδιωτικών τραπεζών αντιμέτωπους με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης.

Μέχρι τότε, το ρολόι μετρά αντίστροφα, όπως καταλήγει και η Telegraph.

πηγή: Capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights