Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Μαΐου 2024

Επιβεβαιώνει ουσιαστικά, σε Δελτίο Τύπου, ο υπ. Δ.Μ. Κυριάκος Μητσοτάκης για όσους διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ. “Θα συνυπολογιστεί το κριτήριο” (αναν.)

Η διευκρίνιση που δίνεται στο Δ.Τ. (“Βασικά σημεία παρέμβασης Υπουργού ΔΜ&ΗΔ στο Real FM”) σε σχέση με όσους διορίστηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και εκτός ΑΣΕΠ είναι ότι, ναι μεν το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο υπουργός Δ.Μ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάθετος («Αν είναι να επιλέξω αυτόν που μπήκε από ΑΣΕΠ ή την πίσω πόρτα θα διαλέξω αυτόν που μπήκε με ΑΣΕΠ»), στο σημερινό δελτίο τύπου η διατύπωση είναι πιο light (κάνει ένα βήμα πίσω, ελίσσεται επικοινωνιακά; ), αφού μιλά για ένα “βασικά δίκαιο κριτήριο”, το οποίο “θα συνυπολογιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό”, δηλαδή είναι μεν καθοριστικό, αλλά όχι το μοναδικό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ &

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  9 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία παρέμβασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στη δημοσιογράφο κυρία Κάτια Μακρή

  • Η χώρα είχε υποχρέωση να βάλει 12.500 υπαλλήλους σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο δεν βρήκα κανέναν. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να γίνει μία γρήγορη αναπροσαρμογή ως προς τη στρατηγική διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, προκειμένου να κερδηθεί έστω και ο ελάχιστος χρόνος και να πείσουμε για την αξιοπιστία των όσων λέμε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Αυτή εξασφαλίστηκε μέσα από μία ανακατανομή των στόχων της κινητικότητας, σε μία πρώτη δόση (4.200), η οποία θα γίνει στα τέλη Ιουλίου, μια δεύτερη που θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και μια τρίτη (12.500) η οποία πηγαίνει στο τέλος του χρόνου.
  • Μπορέσαμε και παρουσιάσαμε ένα αξιόπιστο σχέδιο στην Τρόικα. Πιστεύω πραγματικά ότι αν δεν έκλεινε το μέτωπο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ήταν πολύ δύσκολο για το Eurogroup να εγκρίνει τη δόση.
  • Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επιτελικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, το οποίο σημαίνει ότι συντονίζει όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία τα οποία συνεισφέρουν, μέσα από τη δουλειά που έχουν κάνει, στους εργαζόμενους υπαλλήλους που θα μπουν στο καθεστώς της κινητικότητας.
  • Ο στόχος των 4.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων για το 2013 παραμένει, παρότι δεχθήκαμε ασφυκτικές πιέσεις για να αυξηθεί ο αριθμός αυτός για τα έτη 2013 – 2014, να ξεπεράσει δηλαδή τις 15.000 και να υπάρξει παράλληλα μία ανακατανομή των απολύσεων πιο εμπροσθοβαρής.
  • Με βάση τη συμφωνία η οποία υπάρχει με την Τρόικα για κάθε υποχρεωτική απομάκρυνση θα υπάρχει και μία πρόσληψη, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε δύο ισοζύγια στην ουσία – ένα ισοζύγιο υποχρεωτικών αποχωρήσεων κι ένα ισοζύγιο προσλήψεων.
  • Υπάρχει μια πολύ σημαντική επιτάχυνση στη διαδικασία των πειθαρχικών ελέγχων των υπαλλήλων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν από μία εβδομάδα επιτέλους βγήκε στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό η απόφαση για την οριστική απομάκρυνση των περίφημων δολοφόνων του Δημάρχου του Παγγαίου, οι οποίοι ήταν στη φυλακή αλλά εξακολουθούσαν να πληρώνονται από το Δημόσιο, ιστορίες δηλαδή οι οποίες δεν περιποιούν τιμή στη χώρα μας.
  • Για οποιονδήποτε υπάλληλο εισέλθει στο καθεστώς της κινητικότητας σε πρώτη φάση, που θα το κάνουμε και για πολύ περισσότερους στη συνέχεια, θα υπάρξει ένας έλεγχος της εγκυρότητας των δικαιολογητικών με τα οποία προσελήφθη στο Δημόσιο.
  • Υπάρχουν μια σειρά από κριτήρια για τους υπαλλήλους που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας. Αυτό το οποίο έχω πει και στο οποίο επιμένω, είναι ότι ως ένα κριτήριο το οποίο είναι βασικά δίκαιο, θα συνυπολογιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο τρόπος με τον οποίον μπήκαν αυτοί οι υπάλληλοι στο Δημόσιο – αν μπήκαν δηλαδή με σκληρές διαδικασίες ΑΣΕΠ, αξιολογικές και αξιοκρατικές διαδικασίες ή αν μπήκαν με άλλους τρόπους. 
  • Το γεγονός ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν επιτελεί πλήρως το καθήκον της και το έργο της είναι κάτι το οποίο είναι λίγο-πολύ γνωστό. Το ζήτημα της ενσωμάτωσης της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. έχει συζητηθεί κι άλλες φορές, άσχετα από την όλη διαδικασία της κινητικότητας. Θεωρώ ότι επειδή τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι πολύ άξια, νέα παιδιά, που η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει μπει με προδιαγραφές ΑΣΕΠ, έχουν περάσει εξετάσεις, έχουν περάσει εκπαίδευση, έχουν προσόντα, θα αξιοποιηθούν πλήρως και πολύ καλύτερα από την Ελληνική Αστυνομία.
  • Αν αυτά τα πράγματα είχαν γίνει πριν από 3 χρόνια ή πριν από 5 ή πριν από 10 χρόνια, να πάω και πιο πίσω – πάω στα 3 γιατί τότε ξεκίνησε ο σχεδιασμός του πρώτου μνημονίου – δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ. Δεν θα είχαμε 1.500.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα είχαμε ψαλιδισμένους μισθούς και συντάξεις. Φτάσαμε εδώ πέρα διότι αργήσαμε πάρα πολύ ν’ ακουμπήσουμε ουσιαστικά ένα υπερτροφικό πελατειακό κράτος το οποίο ήταν η πηγή του κακού.

09-07-2013, 09:01

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν είναι να επιλέξω, θα επιλέξω να “φύγει” εκείνον που μπήκε από την “πίσω πόρτα”, εκτός ΑΣΕΠ

«Στη δεξαμενή της κινητικότητας βρήκα μηδέν.  Είχε γίνει μια προεργασία, όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σχετικά με τα κριτήρια της κινητικότητας-διαθεσιμότητας – ΑΣΕΠ

«Το βασικότερο κριτήριο για τη δεξαμενή της κινητικότητας είναι το πώς μπήκες στο δημόσιο. Να το πω ξεκάθαρα. Μπήκες με το ΑΣΕΠ ή μπήκες από την πίσω πόρτα… Πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο δικαιοσύνης. Θα υπάρχουν και άλλα κριτήρια. Και ηλικία και προσόντα, αλλά ένα βασικό κριτήριο στο οποίο εγώ θα επιμείνω στην αξιολόγηση, είναι αν μπήκες με διαδικασίες ΑΣΕΠ, αν ανταγωνίστηκες άλλους, αν είναι αξιοκρατικές οι διαδικασίες ή αν μονιμοποιήθηκες από την πίσω πόρτα», «Αν είναι να επιλέξω αυτόν που μπήκε από ΑΣΕΠ ή την πίσω πόρτα θα διαλέξω αυτόν που μπήκε με ΑΣΕΠ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλεγχος δικαιολογητικών

Στη διαδικασία της κινητικότητας θα υπάρξει επανέλεγχος των δικαιολογητικών, «διότι έχω την υποψία ότι ενδεχομένως και από εκεί να προκύψουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν τυπικά με ΑΣΕΠ, προσκομίζοντας δικαιολογητικά που ήταν πλαστά, είπε.

Παράλληλα τόνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση σε ό,τι αφορά το καθεστώς της κινητικότητας αν υπάρχουν “ισχυρά κοινωνικά κριτήρια“, αυτά θα ληφθούν υπόψη. Να σημειωθεί ότι τη θέση αυτή είχε διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον Οκτώβριο του 2011 κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο: «Να βγάλουμε στην εφεδρεία όσους διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ από το 1994 αντί να διώξουμε όλους τους έμπειρους υπαλλήλους» (εδώ). Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «από τη στιγμή που κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει».

Επίσης για τις προσλήψεις είπε ότι πέρυσι δεν έγινε καμία πρόσληψη στο δημόσιο και προανήγγειλε νέες α) με τη διαδικασία 1 προς πέντε (προσλαμβάνεται ένας για κάθε 5 που φεύγουν) και β) από επιτυχόντες ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα καταλάβουν ισάριθμες θέσεις όσων αξιολογηθούν και απομακρυνθούν, π.χ. οι πειθαρχικώς ελεγχόμενοι.

Για τους σχολικούς φύλακες: «αν κάποιοι είχανε κάνει τη δουλειά τους (υπονοώντας προφανώς τον προκάτοχό του τον υπ. της ΔΗΜΑΡ κ. Μανιτάκη) δεν θα πηγαίναμε σε αυτό το οριζόντιο μέτρο», «α λα ΕΡΤ», όπως το χαρακτήρισε στην ερώτησή του ο δημοσιογράφος.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

meganisinews.gr, 30-12-2013: “η «Ελιά», πριν ακόμα τη φυτέψουν, «χτυπήθηκε» εν τη γενέσει της από τον …δάκο”

Αιφνίδιες εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς οι «58» αποχωρούν από την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου, τουλάχιστον μέχρι τις αυτοδιοικητικές […]

Αλέξης Τσίπρας: Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς – Τι λέει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα πυκνή από πολιτικά γεγονότα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του στην “Αυγή” της Κυριακής, αναλύει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights