Για το θέμα της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και τον προβληματισμό που επικρατεί για την επιλογή της θέσης στην Γηράπετρα μίλησε ο περιβαλλοντολόγος μηχανικός Γιώργος Θερμός στον Prisma 91,6, κάνοντας μία συνολική τοποθέτηση για το θέμα, επικροτώντας την βούληση του δημάρχου Χαράλαμπου Καλού να συνεχίσει ένα έργο το οποίο έχει ρίζες από το παρελθόν.
Η Οικονομική επιτροπή του δήμου Λευκάδας ουσιαστικά μας είπε ότι θα δημοπρατήσει κατά τέλη Αυγούστου τα δίκτυα αποχέτευσης στην Νικιάνα, Κατούνα, Φρύνι και Τσουκαλάδες, ωστόσο αυτό δεν αφορά ούτε τον αγωγό, ούτε την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, τουλάχιστον αυτό είδα μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου.
Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε σίγουρο είναι ότι δημοπρατούνται τα δίκτυα.
Όπως έχω δει έχει γίνει η αποδοχή της πίστωσης από τις αρχές του χρόνου αναφορικά με το θέμα του αγωγού και της επέκτασης και αναβάθμισης του υφιστάμενου προϋπολογισμού, όμως δεν έχουμε προχωρήσει στον ορισμό ημερομηνίας δημοπράτησης, όπως έχουν γίνει για τα δίκτυα αποχέτευσης.
Ελπίζω αυτό να μη σημαίνει ότι θα φτιάξουμε κάποια στιγμή τα δίκτυα Νικιάνας-Κατούνας-Τσουκαλάδων-Φρύνι, Απόλπαινας και τα λύματα θα πάνε στην υφιστάμενη κατάσταση βιολογικού καθαρισμού, σε όποια κατάσταση είναι και σε όποιο σημείο γίνεται η έξοδος.
Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο έχει ξεσηκωθεί αυτό τον καιρό ο θόρυβος επειδή δημοπρατούνται τα δίκτυα.
Αναφορικά με το θέμα της Γηράπετρας και η συζήτηση που έχει προκύψει η ιστορία αυτή έχει λήξει Από το 2006.
Συγκεκριμένα το 2006, υπάρχει νομαρχιακή απόφαση που ορίζει ότι ο αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της Λευκάδας είναι το Ιόνιο και μάλιστα στην θέση Γηράπετρα.
Για να παρθεί αυτή η απόφαση έχουν προηγηθεί γνωματεύσεις επιτροπών, μελέτες, έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι δεσμεύσεις που υπάρχουν, έχει ληφθεί υπόψιν η μέχρι τότε υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και η ισχύουσα απόφαση περιβαλλοντικών όρων που έχει γίνει από το 1995.
Μάλιστα επειδή ο αγωγός δεν είχε πάει εκεί από το 2006, δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το δίκτυο αποχέτευσης της Νικιάνας, Κατούνας, Λυγιάς, Τσουκαλάδων, Φρύνι, της επέκτασης του σχεδίου πόλεως της Λευκάδας και αυτή είναι η ουσία.
Μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε κανένα άλλο έργο, επειδή δεν είχαν προσαρμοστεί στις ισχύουσες αποφάσεις.
Έγινε μία προσπάθεια αργότερα να αλλάξει η θέση του αγωγού, να προκληθεί η καινούργια απόφαση καθορισμού αποδέκτη.
Μάλιστα αν διαβάσει κάποιος την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία υποβλήθηκε για να συμπεριλάβει και τους οικισμούς που αναφέρουμε, ο τότε μελετητής το 2018 γράφει ότι με εντολή της τότε υπηρεσίας, αποκρύψαμε στη μελέτη μας ότι θέλουμε να αλλάξουμε την εκβολή του βιολογικού καθαρισμού που γινόταν μέσα στο δίαυλο και να την πάμε εκεί που προέβλεπαν οι περιβαλλοντικοί όροι.
Συμμορφωθήκαμε με την εντολή και προσπαθήσαμε να δικαιολογήσουμε την παραμονή της εκβολής μέσα στο δίαυλο.
Είχαν σταλεί τα ανάλογα έγγραφα και μελέτες, μάλιστα είχαν σταλεί έγγραφα τα οποία έλεγαν πόσο υπάρχουν βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί άριστα σε επίπεδο όχι μόνο τριτοβάθμιου, αλλά σε επίπεδο πόσιμου νερού, μιλώντας πάντα για το 2018.
Υποβάλαμε όλα αυτά στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες απάντησαν ότι είναι αδιανόητο να γίνεται εκβολή βιολογικού καθαρισμού μέσα στο δίαυλο.
Ο λόγος είναι απλός καθώς ο Δίαυλος είναι περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως ευαίσθητη, όχι επειδή είναι Natura αλλά για την μικρό ρύπανση.
Σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται επεξεργασία που να πληρεί μία ειδική κατηγορία ποιότητας, που για να επιτευχθούν μιλάμε για τεράστια κοστολόγια, άρα το υπουργείο είπε να ξεχάσουμε αυτό το ζήτημα.
Με τους όρους του 2019 που μιλάμε σήμερα, είναι απαραίτητο για να εγκριθούν όλα αυτά τα έργα στους συγκεκριμένους οικισμούς, καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης αλλά και νέας εγκατάστασης πρέπει απαραίτητα ο αγωγός να φτιαχτεί στην Γηράπετρα για αυτό και ζητούσαν αυτή μελέτη, να γίνει η επιλογή της θέσης, ζήτησαν τρεις εναλλακτικές, έγιναν όλα αυτά τα πράγματα και επιλέχθηκε αυτή η θέση.
Έχω την εντύπωση πως η συζήτηση που γίνεται σήμερα δεν έχει καμία σημασία καθόλου μιλάμε για πράγματα που έχουν λυθεί από το 2006 με απόφαση του τότε νομάρχη κυρίου Λάζαρη, ο οποίος είχε βάλει και τα όρια που πρέπει να έχουν τα επεξεργασμένα λύματα για να πέσουν στο Ιόνιο πέλαγος, τα οποία είναι ακριβώς τα ίδια που έβαλαν και οι περιβαλλοντικοί όροι του 2019.
Στις αντιδράσεις που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, για μία δυσάρεστη εξέλιξη αναφορικά με την επιλογή της θέσης, ο κ. Θερμός βρήκε δικαιολογημένες αντιδράσεις, γιατί υφιστάμενες σήμερα εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στο νησί, με εξαίρεση ίσως την Βασιλική έχουν μία κακή εικόνα.
Ο άνθρωπος έχει στο μυαλό του ότι θα ρίχνονται ανεπεξέργαστα λύματα. Εάν όμως τηρηθούν οι όροι που λένε οι αποφάσεις, το νερό αυτό που θα πάει 700 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 20 μέτρων, ενώ έχει υπολογιστεί και το χειρότερο σενάριο ότι έχουμε το επάνω όριο των λυμάτων της εκβολής, καθώς έχουμε ρεύματα που έρχονται κάθετα στην ακτή, στην απόσταση που είναι η κολύμβηση στα 50 μέτρα από την ακτή ψάχνουμε να βρούμε ποια θα είναι η συγκέντρωση αυτού του φορτίου, όπως τα κολοβακτηρίδια και τα υπόλοιπα, αυτή είναι η λεγόμενη μελέτη αραίωσης.
Αυτά είναι και τα προαπαιτούμενα για να πάρει την μπλε σημαία κάθε παραλία.
Όλα τα πράγματα στηρίζονται σε κάποιες μελέτες και σε κάποια νομοθεσία. Η περίπτωση που θα πούμε ότι θα πάνε ατόφια τα λύματα όσο μακριά κι αν πάνε, ακόμα και στο βουνό να πάνε, θα κατέβουν μέσα στις γεωτρήσεις που παίρνουμε νερό.
Δεν μπορούμε να μιλάμε με αυτά τα δεδομένα.
Το ότι ο βιολογικός καθαρισμός σήμερα έχει εκβολή μέσα στο Δίαυλο που επηρεάζει άμεσα την Κατούνα και την Λυγιά είναι έγκλημα. Για αυτό το πράγμα θα έπρεπε να έχουν απολογηθεί όλοι οι δημοτικοί άρχοντες που έχουν περάσει μέχρι σήμερα.
Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται, όποια επεξεργασία και να υφίσταται. Είναι αδιανόητο πράγμα, μέχρι τώρα δεν κάναμε τίποτα γιατί είχαμε το αιτιολογικό ότι δεν είχαμε χρήματα για να αναβαθμίσουμε το βιολογικό καθαρισμό και να φτιάξουμε και τον αγωγό.
Αυτό όμως ήταν τροχοπέδη για να φτιαχτούν οι αγωγοί από την Νικιάνα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Νικιάνα το καλοκαίρι βρωμάει, μέσα στα στοιχεία που έχει παραθέσει ο μελετητής στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λέει ότι αυτή τη στιγμή από τα λήμματα των συγκεκριμένων περιοχών, που υπολογίζονται ότι είναι περίπου 3.800 κυβικά την ημέρα, από αυτά με βυτία πηγαίνει στο Βιολογικό καθαρισμό μόνο το 1/20.
Όλα τα υπόλοιπα πηγαίνουν στη θάλασσα, πηγαίνουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, δεν μπορούμε όμως να συζητάμε με τέτοιους όρους.
Σχετικά με το αν είναι προαπαιτούμενο να είναι τριτοβάθμιας ο βιολογικός για να πάει σε συγκεκριμένη περιοχή που έχει επιλεχθεί, απάντησε πώς η απόφαση λέει πώς πρέπει να έχεις συγκεκριμένα νούμερα που αφορούν τον βαθμό επεξεργασίας.
Αυτά τα όρια που έχουν βάλει δεν απαιτούν τριτοβάθμιο Βιολογικό καθαρισμό. Μιλάμε πάντα για τον αγωγό, αναφορικά με την ίδια την εγκατάσταση επαναλαμβάνω ότι δεν βλέπω να έχει προκηρυχθεί το έργο και αυτό με ανησυχεί, καθώς ξεκινάμε να φτιάξουμε τα δίκτυα, χωρίς να ξεκινούν να δημοπρατήσουν τον αγωγό και τις νέες εγκαταστάσεις.
Πολύ φοβάμαι ότι μόλις ολοκληρωθούν τα δίκτυα, θα γίνουν οι συνδέσεις και πάλι τα λύματα θα πηγαίνουν στον δίαυλο.
Επαναλαμβάνω ότι ο προγραμματισμός να πάει ο νέος αγωγός στη Γηράπετρα είναι από το 1995 και δεν έχει γίνει ποτέ για λόγους ψηφοθηρικούς. Εδώ έχουμε φτιάξει ολόκληρη ομοσπονδία με μοναδικό σκοπό να μην πάει ο συγκεκριμένος αγωγός εκεί. Από ότι λαμβάνετε επειδή αυτοί είναι πέντε χιλιάδες ψήφοι, ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος κάνει την πάπια, καθώς οι μισοί πάνω από δω και άλλοι μισοί από εκεί.
Αν δει κάποιος τη μελέτη που έχει γίνει για την αναβάθμιση και της νέας μονάδες, εκεί μέσα αναφέρει πως ένα κονδύλιο από το έργο που θα δημοπρατηθεί, αφορά την δοκιμαστική Λειτουργία από τον εργολάβο.
Μάλιστα η αμοιβή του εργολάβου είναι 6.000 το μήνα. Εάν αυτό το μεταφράσουμε σε προσωπικό και βάλουμε 1.500 ευρώ την ημέρα το κάθε άτομο είναι 4 άτομα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα άτομα που δουλεύουν στο Βιολογικό καθαρισμό στη Λευκάδα, το Νυδρί, στη Βασιλική, στον Άγιο Νικήτα; Δεν υπάρχει κανένα άτομο.
Επειδή φέρνουν ως παράδειγμα ότι ο βιολογικός καθαρισμός Νυδριού δεν λειτουργεί σωστά και θα γίνει το ίδιο και εδώ, πώς θα λειτουργήσει σωστά όταν δεν υπάρχει προσωπικό.;
Πώς θα λειτουργήσει σωστά όταν πέφτουν τα ρελέ, δεν παίρνει μπροστά το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος και γίνονται καταγγελίες, καθώς ήμουν και εγώ μέσα σε αυτούς που είχε αντιδράσει, δικαιολογεί από την τεχνική υπηρεσία και τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και της τωρινής έλεγε ότι έπεσε το δέρμα της ΔΕΗ και δεν δούλεψε το ΗΖ, γιατί δεν είχαμε πετρέλαιο . Τότε για ποιο λόγο το έχεις; αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα λύματα να φεύγουν χωρίς επεξεργασία δίπλα στην Σούδα και κατέβηκαν εκεί που κάνει ο κόσμος μπάνιο.
Αυτά τα βλέπει ο συμπολίτης μας και ανησυχεί, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όταν σχεδιάζετε ένα έργο, εξασφαλίζουμε και το προσωπικό που θα το λειτουργήσει σωστά και υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι άνθρωποι στη Λευκάδα για να αναλάβουν αυτό το ζήτημα, αρκεί να διατεθούν τα κονδύλια τα οποία πληρώνονται μέσα από την ανταποδοτικότητα.
Στο Νυδρί έχουν ανέβει τα ανταποδοτικά 100% επάνω για την λειτουργία της αποχέτευσης και μάλιστα έχουν επιβαρύνει συμπολίτες μας που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα γιατί δεν υπάρχουνε αγωγοί.
Παρόλα αυτά εδώ και χρόνια η εργολαβία λειτουργεί με έναν άνθρωπο πού πηγαίνει 2 ώρες την ημέρα για τη συντήρηση του κι αν ποτέ γίνει βλάβη, θα γίνουν καταγγελίες και σε συνέχεια θα αποκατασταθεί, όμως τα πράγματα δεν πρέπει να είναι έτσι.
Στην αγωνία των κατοίκων ότι με το νέο αγωγό θα βρωμίσει ο τόπος στη γύρα, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Το νερό που θα πηγαίνει εκεί, υποτίθεται ότι θα είναι επεξεργασμένο και μεταερισμένο και αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός.
Ίδια χρήση του βιολογικού γίνεται και στην Βασιλική, καθώς ο αγωγός πέφτει μέσα στον κόλπο και εκεί και αν υπάρχουν ρεύματα. Το ίδιο συμβαίνει και στον Άγιο Νικήτα. Ο αγωγός πέφτει από κάτω που κάνει μπάνιο ο κόσμος, κακώς βέβαια κάνει εκεί γιατί θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές, να μπει ένα σήμα που να λέει ότι εδώ είναι αγωγός αποχέτευσης, πρέπει να γίνονται δειγματοληψίες κάθε μήνα για να δούμε αν επηρεάζει το περιβάλλον και αυτά είναι υποχρεωτικά.
Εάν δεν γίνονται είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, δεν μπορούμε όμως εμείς να λέμε ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο δήμο.
Γνωρίζετε ότι εγώ δεν είμαι υπέρ του δημάρχου όμως αυτό το έργο δεν είναι δικό του, είναι ένα έργο που ξεκίνησε από το 1980 επί δημαρχίας Μαργέλη, μάλιστα τότε ο βιολογικός σχεδιάζονταν να γίνει στις Αλυκές, είχαν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι από τους Τσουκαλάδες, στη συνέχεια τον αγωγό τον πήραν και τον έριξαν μέσα στο δίαυλο, αφού πρώτα τον είχαν ρίξει στα τηγάνια, είχαν φτιάξει κάποιες λίμνες, όπου υποτίθεται πως εκεί θα γινόταν μία βιολογική επεξεργασία.
Μάλιστα κάποιοι είχαν πει πως θα έφερνε και κάποιες χελώνες για να τρώνε το λήμμα, όμως αυτά ήταν πιλοτικά προγράμματα.
Πρόκειται για μία ιστορία που δεν μπορεί να επαναληφθεί και μου κάνει εντύπωση ότι πολλοί δημοτικοί παράγοντες και πολιτικοί αρχίζουν και παίρνουν θέσεις για να χαϊδέψουν τα αυτιά κάποιων ανθρώπων.
Δεν νομίζω ότι το μοναδικό πρόβλημα της Λευκάδας είναι ο αγωγός στην Γηράπετρα, υπάρχουν τόσα θέματα ακόμα όπως η υπόθεση με το κάστρο, με τις υποθαλάσσιες που πάνε να καταστρέψουν τον Αβλέμονα, με το σχέδιο πόλης στο Νυδρί και άλλα ζητήματα.
Εγώ συγχαίρω το Δήμαρχο Λευκάδας που έβαλε πάλι μπροστά στο να προχωρήσουμε αυτό το έργο, συγχαίρω επίσης τον προηγούμενο Δήμαρχο και το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που ολοκλήρωσαν την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προβλέπει συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει όμως να ακολουθηθούν με αυτή τη σειρά.
Επίσης συγχαίρω τον δήμαρχο για το άλλο έργο το οποίο υποτίθεται έχει ξεκινήσει να υλοποιείται για τον Αβλέμονα γιατί έχω βάσιμες υποψίες ότι καθυστερεί δυσκολεύει την υποθαλάσσια.