Το εκλογικό παιχνίδι δεν παίζεται μόνο στα μεγάλα κόμματα, τα οποία παρεμπιπτόντως όλα, μα όλα, δεν βγάζουν άχνα για ουσιώδη εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και στα μικρά. Διότι, όσα περισσότερα ξεπεράσουν το αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό όριο του 3% και εισέλθουν στη βουλή, κόβουν βουλευτές από εκείνα που ήδη κινούνται άνω του 3% και ιδιαίτερα από το πρώτο. Δηλαδή από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – όντως πρόκειται για ένα νέο είδος «δημοκρατίας» – που σημαίνει ότι δυσκολεύει ο στόχος του για ισχυρή αυτοδυναμία ή ακόμα και για απλή αυτοδυναμία.
Μέχρι σήμερα, τέσσερα μικρά κόμματα, το ΕΠΑΜ/Συμμαχία Ανατροπής, το Δημιουργία Ξανά, το ΕΑΝ και το Κ.Ο.Τ.Ε.Σ, ανακοίνωσαν ότι δε θα κατέβουν στις επαναληπτικές εκλογές. Εκτός από το τελευταίο, το οποίο δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το ΚΚΕ, η κατεύθυνση της πλειονότητας των ψηφοφόρων των αντισυστημικών κομμάτων ΕΠΑΜ/Συμμαχία Ανατροπής και ΕΑΝ, που αθροίζουν ποσοστό 1,16%, είναι πιθανό να κατευθυνθεί προς όσα κόμματα κατέβουν στις επαναληπτικές εκλογές και ειδικά σε εκείνα που διαθέτουν δυναμική να πιάσουν το όριο του 3%. Οι ψηφοφόροι του κόμματος Δημιουργία Ξανά, ίσως να κατευθυνθούν και εκτός των μικρών κομμάτων, αλλά έστω και ένα 50% εκ του 0,81% που συνέλεξε, να κατευθυνθεί σε μικρά, τότε το προς διανομή ποσοστό, μαζί με τα ποσοστά των δύο προηγούμενων κομμάτων, αγγίζει το 1,50% .
ΕΠΑΜ – Συμμαχία Ανατροπής 0,90%
Δημιουργία Ξανά 0,81%
ΕΑΝ 0,26%
ΚΟΤΕΣ 0,20%
Μέγεθος καθόλου ευκαταφρόνητο, καθώς το ποσοστό που υπολείπεται από το όριο του 3%, για το ΝΙΚΗ είναι 0,08%, για το Πλεύση Ελευθερίας 0,11% και για το Μερα25 0,37%.
ΝΙΚΗ 2,92%
Πλεύση Ελευθερίας 2,89%
Μερα25 2,63%
Όμως, τις τελευταίες μέρες προέκυψε μία συμμαχία μικρών κομμάτων υπό τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, η Πατριωτική Συμμαχία. Υπό αυτή τέθηκαν κόμματα που συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές, όπως το Κίνημα 21, το Ελεύθεροι Ξανά και το ΤΟΛΜΑ, τα οποία αθροιστικά συγκέντρωσαν 1,18%, αλλά και άλλα μικρότερα που δεν συμμετείχαν. Εφόσον εισέλθουν και άλλα και δοθέντος του διαμερισμού των ψήφων των μικρών κομμάτων που θα απέχουν (ΕΠΑΜ/Συμμαχία Ανατροπής, Δημιουργία Ξανά, ΕΑΝ, ίσως και άλλα), καθώς και μίας μικρής δυναμικής που φαινόταν να είχε αναπτύξει μόνο του το κόμμα του Εμφιετζόγλου πριν κοπεί από τις εκλογές του Μαΐου, η συμμαχία δύναται να αποκτήσει μία ποσοστιαία βάση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την επίτευξη του ορίου του 3%.
Κίνημα 21 0,59%
Ελεύθεροι Ξανά 0,35%
Τ.ΟΛ.ΜΑ 0,24%
Παρακάτω βλέπουμε τα ποσοστά των υπόλοιπων μικρών κομμάτων, ομαδοποιημένα σύμφωνα με τις πολιτικές τους κατευθύνσεις, οι οποίες αποτελούν προσωπική εκτίμηση, που σίγουρα δεν είναι αλάνθαστη, αλλά θέλω να πιστεύω ότι πιάνει σε σεβαστό βαθμό τον πολιτικό τους παλμό. Η απόφασή τους για το τι θα πράξουν στις επόμενες εκλογές θα είναι κρίσιμη για το πόσα εκ των ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας, Μερα25 και Πατριωτική Συμμαχία, θα εισέλθουν στη βουλή.
Οικολόγοι Πράσινοι 0,60%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,54%
Κίνημα Φτωχών 0,31%
Πράσινο Κίνημα 0,25%
.
ΚΚΕ Μ-Λ 0,22%
Μ-Λ ΚΚΕ 0,07%
.
Ενώνω Συμμαχία Ελευθερίας 0,63%
Πνοή Δημοκρατίας 0,47%
Ένωση Κεντρώων 0,38%
ΕΝ.Α 0,19%
Πολιτική Πρωτοβουλία 0,10%
Βόρεια Λέγκα 0,09%
.
Ελλήνων Συνέλευσις 0,22%
.
Κοινωνία Αξιών 0,10%
Όπως διαπιστώνουμε, ένα ποσοστό ψηφοφόρων 1,70% ψήφισε μικρά αντισυστημικά κόμματα που διάκεινται πλησίον του πολιτικού χώρου των κομμάτων Πλεύση Ελευθερίας και Μερα25.
Ένα ποσοστό 0,29% του πολιτικού χώρου του ΚΚΕ.
Ενώ ένα σημαντικό μέρος από το υπόλοιπο ποσοστό του 2,18% θα μπορούσε να κατευθυνθεί στα κόμματα ΝΙΚΗ και Πατριωτική Συμμαχία.
Άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το πλήθος των κομμάτων που θα υπερβούν ή όχι το όριο του 3%, αποτελούν η αύξηση ή η μείωση της συμμετοχής στις εκλογές, το περιεχόμενο της αύξησης ή της μείωσης της συμμετοχής, καθώς και τυχόν μεταβολές στα άκυρα και τα λευκά, τα οποία άθροισαν ένα ποσοστό της τάξης του 2,61%. Για παράδειγμα, μία μεταβολή απόλυτου μεγέθους 0,5% στα άκυρα/λευκά ή στη συμμετοχή, προς χάριν μικρών κομμάτων μπορεί να φαίνεται μηδαμινό ως ποσοστό, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δύναται να επηρεάσει την κομματική εικόνα της επόμενης βουλής.
Σημαντικό ανακάτεμα της εκλογικής τράπουλας μπορεί να προκύψει από τυχόν συμμετοχή του κόμματος Έλληνες ή του Κασιδιάρη ως ανεξάρτητου υποψήφιου ή ανεξάρτητων υποψηφίων του κόμματος Έλληνες. Εκεί η εικόνα των μικρών κομμάτων πιθανότατα θα επηρεαστεί αρνητικά. Σε ποιο βαθμό κανείς δεν ξέρει. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις απέδειξαν πως είναι αναξιόπιστες, τόσο στα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων, όσο και σε εκείνα των μικρών.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα εκλογικά δεδομένα του Μαΐου, η κάθοδος του κόμματος Έλληνες ή του Κασιδιάρη ως ανεξάρτητου υποψηφίου ή ανεξάρτητων υποψηφίων του κόμματός του, στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, πιθανότατα να λειτουργήσει ευνοϊκά προς το κόμμα της Ν.Δ, όσον αφορά την αγωνία του να εισέλθουν όσο το δυνατόν λιγότερα κόμματα στην επόμενη βουλή, οπότε όχι μόνο να πιάσει το όριο της αυτοδυναμίας, αλλά και να αποκτήσει ισχυρή αυτοδυναμία.
Ίδωμεν.
Κωνσταντίνος Μαργέλης
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 2 Ιουνίου 2023