Την τοπική επικαιρότητα κλήθηκε να σχολιάσει η Λιλή Καραβία, η οποία ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχει εκφράσει την επιθυμία της να είναι υποψήφια στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Η Λιλή Καράβια αρχικά συνεχάρη τον βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την εκλογή του, καθώς και τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Ράπτη, Ευγενία Αρβανίτη και Αντώνη Σιδέρη για την εξαιρετική παρουσία που είχαν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές τόσο στη Λευκάδα όσο και πανελλαδικά θα ανεβάσει πάρα πολύ το ποσοστό του.
Η Λιλή Καραβία αναφερόμενη στη Λευκάδα και στις προοπτικές του νησιού, ανέφερε πως από το παρελθόν έχουν μπει γερά θεμέλια στο νησί για την σωστή ανάπτυξη του.
“Θεωρώ όμως ότι τα έργα υποδομών είναι το αδύνατο σημείο αυτής της δημοτικής αρχής.
Εμείς έχουμε γνώση των προβλημάτων της μικρής μας πατρίδας, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε και τις δυνατότητες του τόπου μας. Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει προσωπικά είναι η σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη, που ταυτόχρονα είναι περιβαλλοντικά προστατευτική κοινωνική και δίκαιη.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, κάτι που δεν γίνεται αυτή τη στιγμή, όλα τα εργαλεία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Λευκάδα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε σωστοί και αποτελεσματικοί, είτε βελτιώνοντας τις υφιστάμενες υποδομές που έχουν πάρα πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το Αγκυροβόλιο Βασιλικής, που τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και δεν λύνονται με 100 επισκέψεις και μερικά φτιασίματα.
Στο συγκεκριμένο έργο υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα και πρέπει να ασχοληθούν άνθρωποι που ξέρουν και θα το διορθώσουν.
Να αναφέρω τους βιολογικούς, στο Νυδρί και στην Λευκάδα που και αυτοί έχουν προβλήματα, παράλληλα όμως δημιουργώντας και υποδομές που είναι απόλυτα απαραίτητες και για την Λευκάδα, Κάλαμο, Καστό.
Για παράδειγμα το έργο της διάβρωσης των ακτών στην ακτή της παραλίας του Αγίου Ιωάννη, η μελέτη αποκατάστασης και η κατασκευή του τουριστικού περιπτέρου, έργα υποδομής, όπως οδοποιία, ύδρευση και αποχέτευση παντού.
Πρώτα από όλα όμως πρέπει να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα των πολιτών. Εγώ μιλάω με όλο τον κόσμο σε χωριά και στην πόλη και αισθάνομαι ότι ο κόσμος νιώθει εγκαταλελειμμένος και ότι δεν λύνονται τα βασικά του προβλήματα, τα αυτονόητα.
Για παράδειγμα στην καθαριότητα, πρέπει να πλένονται οι κάδοι και όπου απαιτείται να αλλάζονται, να καθαρίζονται τα οικόπεδα και οι δρόμοι από τα χόρτα, καθώς αυτή τη στιγμή σε δρόμους οικισμών αλλά και στην πόλη υπάρχουν χόρτα που έχουν γίνει δέντρα.
Πρέπει να γίνονται μικρά έργα σε κάθε γειτονιά για να διευκολύνονται οι πεζοί, το αυτοκίνητο, να υπάρχει φωτισμός και κυρίως πρέπει να βρούμε γήπεδο για να δημιουργήσουμε χώρους στάθμευσης πού είναι το μεγάλο πρόβλημα της Λευκάδας.
Πιστεύω πως η κατάσταση σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη και κάποιοι Θα πηγαίνουν με ελικόπτερο σε περιοχές εκτός πόλης και εμείς θα βράζουμε στο ζουμί μας.
Αναφερόμενος στις δυνατότητές του δήμου Λευκάδας, η Λιλή Καραβία παραδέχτηκε ότι είναι υπό στελεχωμένος και σίγουρα χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι να ασχολούνται, όμως υπάρχουν και οι εξωτερικοί συνεργάτες.
Με λίγα λόγια θέλω να πω ότι υπάρχουν δυνατότητες και αυτά τα προβλήματα μπορούμε να τα λύσουμε.
Πρέπει όμως να πω πως μία μελέτη που ήταν σωστή πριν από 15 και 20 χρόνια μπορεί να μην είναι σήμερα. Η Λευκάδα δεν είναι ίδια όπως ήταν πριν από 15 χρόνια, κάποιες μελέτες ίσως πρέπει να πεταχτούν και να μην τις χρησιμοποιήσουμε καθόλου, κάποιες άλλες όμως μπορούν με μία επικαιροποίηση να προχωρήσουν.
Σχετικά με το θέμα της ανάπλασης της πόλης και τον ευκάλυπτο ο οποίος κόπηκε προκαλόντας αντιδράσεις, η ίδια εξέφρασε τη λύπη της που κόπηκε.
“Αυτό δεν ήταν ένα οποιοδήποτε δέντρο, ήταν ένα δέντρο με μία συμβολική σημασία για την πόλη της Λευκάδας και για όλους εμάς αυτός ο ευκάλυπτος.
Εγώ μιλάω σαν αρχιτέκτονας εμείς τα δέντρα δεν τα κόβουμε σχεδόν ποτέ. Εξάλλου σε αυτό το έργο δεν κάνουμε και τίποτα σπουδαίο, μία πλακόστρωση κάνουμε και διευθετούμε κάποιες θέσεις πάρκινγκ.
Εκτός και αν κάποιος μου πει ότι το δέντρο είχε αρρωστήσει η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη και έπρεπε να κοπεί.|
Στην επισήμανση ότι επειδή έχει βαθιές ρίζες θα έσπαγε κάποιες πλάκες από το έργο, η ίδια δεν δέχτηκε αυτό τον χειρισμό με κανένα τρόπο.
Και στο σπίτι μου στον κήπο μου υπήρχαν κάποια δέντρα που φούσκωσαν οι ρίζες και πετάξαμε τις πλάκες και στη συνέχεια της αντικαταστήσαμε και δεν πήγαμε να κόψουν τα δέντρα.
Σύμφωνα με την κυρία Καράβια, η γκρίνια που ακούγεται για την καθυστέρηση του έργου της ανάπλασης είναι δικαιολογημένη, καθώς οι επισκέπτες της πόλης έρχονται και δεν ξέρουν πού να πάνε, που να παρκάρουν, τα καταστήματα υπολειτουργούν ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και αυτό το πράγμα είναι ανοιχτό σαν πιάτο και δεν βλέπουμε να κλείνει.
Να ήταν και ένα σοβαρό έργο το οποίο να είχε τεχνικά προβλήματα να διευθετηθούν να το καταλάβω, δεν είναι όμως τίποτα μία πλακόστρωση και κάποιες θέσεις πάρκινγκ, βέβαια ακολουθεί η δεύτερη και η τρίτη φάση κατά τον ίδιο τρόπο , θεωρώ ότι είναι αστεία η περίπτωση, αναστάτωσε όλη την πόλη της Λευκάδας και το νησί γιατί μιλάμε για την είσοδο της πόλης, επηρεάζεται όλο το σύστημα.
Αναφερόμενη στο έργο της Μαρίνας στο Βλυχό, όπως είπε το Βλυχο είναι ένας πολύ μικρός οικισμός που δεν έχει πάνω από 400 μόνιμους κατοίκους, επίσης έχει έναν υπέροχο μικρό Όρμο που είναι κατάλληλος για λιμενισμό σκαφών. Βέβαια θέλω να αναφέρω ότι ο Όρμος είναι παράκτιος φυσικός υγρότοπος και διέπεται από καθεστώς προστασίας, έχει δεσμεύσεις ας το βάλουμε αυτό στην άκρη.
Αυτός ο μικρός Όρμος που μπορεί να δεχτεί ελλιμενισμό σκαφών, τώρα διάφορα σκάφη αράζουν ανεξέλεγκτα. Βεβαίως και πιστεύω ότι αυτά τα σκάφη είναι απαραίτητο να μπουν σε μία Μαρίνα. Εγώ είμαι υπέρ του έργου, όμως ενός έργου πολύ μικρότερης κλίμακας από αυτό που είδαμε τελευταία σε μία φωτογραφία και έγινε και μία μικρή ενημέρωση, αυτό που ετοιμάζει η Enterprise Greece και είναι στην διαδικασία των περιβαλλοντικών μελετών.
Θεωρώ πως δημιουργείται μία τεράστια Μαρίνα 850 θέσεων ελλιμενισμού σε εκείνο το μικρό κομμάτι στο Βλυχό και εκτιμώ πως αυτό δεν πρέπει να γίνει, πρέπει να συζητηθεί το έργο με τους φορείς και με ανθρώπους που γνωρίζουν και μπορούν να δώσουν κατεύθυνση και να βοηθήσω στα πράγματα.
Εκεί πρέπει να γίνει μία Μαρίνα μικρής κλίμακας.
Θέλω όμως τώρα να κάνω την αντιπαράθεση με τη Μαρίνα της πόλης της Λευκάδας, ένα πραγματικό στολίδι στην πόλη της Λευκάδας του έδωσε ανάπτυξη στο νησί και την κατέστησε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, με 600 και πλέον θέσεις ελλιμενισμού.
Επίσης μου αρέσουν πάρα πολύ οι κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς έδωσε ανάσα στην πόλη στο συγκεκριμένο μέρος της πόλης. Επίσης έδωσε έσοδα και θέσεις εργασίας και τάχθηκε απόλυτα και αρμονικά στον οικισμό και στο περιβάλλον.
Επειδή όμως και τα πρόσωπα έχουν μεγάλη σημασία, τότε είχαμε νομάρχη τον Σπύρο Μαργέλη που ήταν και μηχανικός και είχε την έγνοια και τη φροντίδα κατασκεύασε μία από τις πιο ωραίες μαρίνες σε όλη τη χώρα.
Έχει όμως σημασία να πούμε πως αυτό έγινε μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και διαβούλευση, καθώς Έτσι πρέπει να γίνονται τα έργα, όχι κρυφά μέσα σε κλειστά γραφεία.
Εμείς έχουμε ανάγκη από τέτοια έργα που σέβονται τους πολίτες, τους μόνιμους κατοίκους . Ο τουρισμός και η ανάπτυξη πρέπει να είναι σε ισσόροπη σχέση με τους οικισμούς, περιβάλλον και κατοίκους της Λευκάδας.
Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της για τον Δήμο Λευκάδας η ίδια είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν ξέχασε τη Λευκάδα, όλα αυτά τα χρόνια το μυαλό και η καρδιά της είναι στην πατρίδα μου.
“Γνωρίζετε πολύ καλά πως εμείς οι Λευκαδίτες που φύγαμε για άλλους λόγους από το νησί, τώρα το λέω και συγκινούμαι, καθώς εγώ δεν ήθελα ποτέ να φύγω από την πατρίδα μου αλλά έπρεπε να το κάνω για οικογενειακούς λόγους, αυτό όμως ποτέ δεν το ξεπεράσαμε.
Πάντα το μυαλό μου ήταν στην επιστροφή και στις εκλογές του 2012 που συμμετείχα έδειξαν ότι το μυαλό μου το έχω στη Λευκάδα . Πάντα είμαι κοντά στους κατοίκους και σε όλους τους πολίτες, όπου μπορώ συμμετέχω και προσπαθώ είτε θεσμικά είτε ατομικά ως πολίτης.
Εγώ θα δώσω τη μάχη μου για το δήμο Λευκάδας με ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις. Με νέα πρόσωπα και όχι απαραίτητα επαγγελματίες δημοτικούς συμβούλους.
Όχι επαγγελματίες δημοτικούς συμβούλους που περιφέρονται από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο, για να δούνε που έχουν δυνατότητα εκλογής.
Θέλω ανθρώπους που να έχουν όρεξη να δουλέψουν, γιατί η Λευκάδα έχει μεγάλες ανάγκες, πρέπει να γίνουν πράγματα και έχουμε ανάγκη από μεγάλες ομάδες, όχι μόνο στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και σε συνεργάτες. Πρέπει αυτή η προσπάθεια να είναι συλλογική αλλιώς δεν θα κάνουμε τίποτα και η Λευκάδα είναι σε μία πολύ κρίσιμη καμπή, αν δεν γίνει αυτή τη στιγμή κάτι με έναν επικεφαλής δήμαρχο που έχει όραμα και με μία ομάδα, με εξωτερικούς συνεργάτες αλλά και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο που θέλει να δουλέψει νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα και η κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Απαντώντας στο ερώτημα αν την προβληματίζει που ο νυν δήμαρχος είναι στον ίδιο πολιτικό χώρο κι αν η υποψηφιότητα της κόψει τη δική του δυναμική, απάντησε πως είναι γεγονός ότι και ο δήμαρχος προέρχεται από τον δικό μου πολιτικό χώρο.
Εγώ δεν θα μπω στην κουβέντα ποιος είναι πιο πολύ ΠΑΣΟΚ και ποιος έχει προσφέρει περισσότερα στο κόμμα, γιατί κάποιος θα χάσει. Θέλω όμως να πω το εξής, στους περισσότερους δήμους της χώρας δεν θα δοθούν χρίσματα, εκτός από τους μεγάλους δήμους.
Καλό θα ήταν να σταματήσει αυτή η συζήτηση και η εσωστρέφεια γιατί στη δική μου περίπτωση αποκλείεται να βρεθεί άνθρωπος από το ΠΑΣΟΚ, που έχω προσφέρει και έχω δουλέψει τόσο πολύ μαζί τους πού να πιει η κ. Καράβια κόβεται και δεν κατεβαίνει στο δήμο Λευκάδας.
Επαναλαμβάνω εγώ κατεβαίνω με ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, μπορεί εγώ να είμαι ΠΑΣΟΚ και να υπάρχουν και άλλα στελέχη που είναι μαζί μου θα είναι όμως και από άλλους πολιτικούς χώρους άρα αυτή η κουβέντα δεν έχει κανένα νόημα . Όλοι θα κριθούμε από την κοινωνία.
Στο ερώτημα ότι μία μερίδα συμπολιτών μας εκτιμά ότι η υποψηφιότητα της δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος,απάντησε πώς είναι αποφασισμένη να φτάσει στο τέλος, “γιατί πιστεύω την προσπάθεια αυτή που κάνω. Αυτή τη στιγμή μου ασκούνται πιέσεις από φίλους, από γνωστούς, μου γίνονται εκβιασμοί όμως δεν μασάω και το λέω για να το ακούσουν όλοι αυτοί που με πιέζουν αφάνταστα.
Δεν θα έπρεπε όμως να το κάνουν γιατί αν εγώ πάρω απόφαση και πω ότι δεν θα είμαι υποψήφια θα το κάνω δημόσια και θα εξηγήσω και τους λόγους. Κανείς δεν πρόκειται να με πιέσει να μην είμαι υποψήφια γιατί έχω το θάρρος της γνώμης και της άποψης, θα προχωρήσω, προχωράμε κανονικά.
Κλείνοντας την συνέντευξη η κυρία Καράβια είπε την άποψή της για το τουριστικό περίπτερο, λέγοντας πως έχουν έρθει τα περασμένα χρόνια εκατομμύρια χρήματα για παλιές μελέτες και δεν μπορούσαν να δώσουν χρήματα για μία μελέτη αποκατάστασης αυτού του κτίσματος για να κατασκευαστεί σαν δημοτικό έργο.
Εμένα η άποψή μου είναι πως πρέπει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως ένα καφέ εστιατόριο, να μπορεί ο λουόμενος να κάτσει να φάει κάτι.
Επίσης να το δουλέψει ένας επιχειρηματίας που έχει ασχοληθεί με τη σίτιση και κατά προτίμηση Λευκαδίτης. Γιατί να μην μπορεί να το κάνει αυτό η Λευκάδα όταν το κάνει όλη η χώρα χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε τρελά πράγματα και επενδύσεις.