ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ της ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων εκπροσωπώντας τους Λευκαδίους της Διασποράς με την παρούσα επιστολή μας καλούμε τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων να διατυπώσουν και να μας γνωστοποιήσουν την θέση τουςγια τα παρακάτω καίρια ζητήματα που απασχόλησαν τα μέλη μας και την κοινωνία της Λευκάδας κατά την διάρκεια της πρόσφατης κοινοβουλευτικής περιόδου:
Όσον αφορά στους δασικούς χάρτες:
- Η ομοσπονδία μας διεκδίκησε με παρεμβάσεις σε τοπικό και κοινοβουλευτικό και πολιτειακό επίπεδο και στο μέτρο των δυνάμεων που διέθετε,τον οριζόντιο αποχαρακτηρισμό από δασικά, όλων των σήμερα δασωθέντων αγρών και αποτύπωση του χαρακτηρισμού τους ως ΑΑ ΣΤΟΝ ΔΑΣΙΚΌ ΧΆΡΤΗ ΜΕ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ με πράξη του Δασαρχείου.
- Η ομοσπονδία μας κατήγγειλε και διεκδικεί την κατάργησημε νόμο της περιπτώσης IV της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003, όπως προστέθηκε με το άρθρο 152 του Ν. 4819/2021, όσον αφορά τηνδεύτερησωρευτική προϋπόθεση για μη διεκδίκηση της κυριότητας δασικών εν γένει εκτάσεων από το Δημόσιο στα Ιόνια Νησιά, δηλαδή η προϋπόθεση οι ιδιώτες να διαθέτουν, γι’ αυτές τις εκτάσεις, τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, που να έχουν συνταχθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2001 , δεδομένου ότι για πρώτη φορά ( βλ. άρθρο 152 του Ν. 4819/2021) βάσει νόμου και παρά την μέχρι τότε νομολογία το δημόσιο διεκδικεί έμμεσα περιουσία στα Ιόνια Νησιά τόσο από ιδιώτες όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση με μόνη επίκληση τον δασικό χαρακτήρα της έκτασης.
Με δεδομένο ότι οι εγκύκλιοι της Δημόσιας Διοίκησης, γενικά και πάγια, δεν θέτουν δίκαιο, αλλά προϋποθέτουν δίκαιο, εκτιμούμε ότι η με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/16683/995/15-2-2023 ερμηνευτική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που απευθύνεται στις Επιθεωρήσεις Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής και στις Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Χώραςη οποία στην τελευταία παράγραφό της ορίζει : «Επομένως δηλώσεις δικαιώματος( στο κτηματολόγιο) του άρθρου 2 του ν. 2308/1995 που υποβάλλονται από το Δημόσιο και αφορούν δάση, δασικές εκτάσεις καθώς και εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, οι οποίες περιλαμβάνονται σε περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979 (Α΄ 289), θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά του επικαλούμενου δικαιώματος στοιχεία, ήτοι τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, όπως πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιαςδεν τηρεί την προαναφερόμενη διοικητική αξίωση, όσο παραμένει σε ισχύ ως έχει η περίπτωση IV της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003, όπως προστέθηκε με το άρθρο 152 του Ν. 4819/2021
Όσον αφορά στο θέμα του Τουριστικού Περίπτερου και του εγκαταλελειμμένου οινοποιείου του ΤΑΟΛ στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου Αγίας Μαύρας:
- Η Ομοσπονδία μας από τις αρχές του 2020 με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα (Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Κοινοβουλευτικά κόμματα, Υπουργείο Πολιτισμού,Δημοτικό Συμβούλιο) εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην παράδοση της πολλαπλά προστατευόμενης περιοχής για Ξενοδοχειακή / Τουριστική εκμετάλλευση όπως προέβλεπανοι κατά καιρούς εμφανιζόμενες μελέτες για δήθεν αξιοποίηση.Οι μελέτες αυτές όπως έχουν κατατεθεί από το 2017 από ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε στην επιτροπή διαγωνισμού ( ΔΛΤ 2017) είτε στα αρμόδια για γνωμοδότηση συλλογικά όργανα ( ΚΑΣ ΟΚΤ 2021 , ΣΑ Λευκάδας Οκτ 2020- Φεβ 2022 – Ιούνιος 2022) αποσκοπούσαν και αποσκοπούν στην εν τις πράγμασι μετατροπή, ενός κοινόχρηστου τοπίου φυσικού κάλλους, προστατευόμενο ως αδόμητο και από τον αρχαιολογικό νόμο, σε εμπόρευμα/ στα χέρια του όποιου «επενδυτή.
- Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει και να αποτραπεί στο μέλλον, κάθε απόπειρα παράδοσης της ευρύτερης περιοχής του Κάστρου στην ιδιωτική εκμετάλλευση ( Ξενοδοχεία – beachbarκλπ) και η όποια χρήση /ανάπλαση πρέπει να είναι συμβατή με τις χωροταξικές ( ΖΟΕ) – τις περιβαλλοντικές ( Τοπίο απείρου Κάλλους- NATOYRA 2000) και τις αρχαιολογικές (Ζώνη Α, αδόμητη αρχαιολογικού χώρου) δεσμεύσεις που έχουν νομοθετηθεί και ισχύουνμέσω προκήρυξης ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με αντικείμενο όλο το βόρειο μέτωπο της πόλης (ΖΟΕ-Ζώνη Α του Αρχαιολογικού χώρου).
- Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ( Υπουργείο Πολιτισμού- Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο –Υπουργείο Οικονομικών – Τοπική Αυτοδιοίκηση- ΤΑΟΛ)πρέπει και μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για ήπια μέτρα προστασίας και ανάδειξης της περιοχήςχωρίς να θίγεται τόσο ο κοινόχρηστος/κοινωνικός χαρακτήρας της όσο και η ιστορική – πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα / τοπόσημο της πόλης και του Νησιού, έχοντας υπόψη τις ανάλογες καλές πρακτικές παρέμβασης σε περιοχές όπως στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και στην παραλιακή βιομηχανική ζώνη των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι.