Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Απριλίου 2024

Έρχεται νέο πρόστιμο για τον αποκατεστημένο(;) ΧΥΤΑ στην Σχίζα

Στο Μεγανήσι την Τετάρτη 22 Μαρτίου επιθεωρητές περιβάλλοντος

Στα ανταποδοτικά τέλη αναμένεται να προστεθεί ακόμα ένα πρόστιμο που θ΄αφορά τη ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων τον αποκατεστημένο(;) ΧΥΤΑ Μεγανησίου , μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε στο αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Λευκάδας.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΠΕ Λευκάδας μετά την επίσκεψη τους για αυτοψία στην Σχίζα , θα συντάξουν σχετική έκθεση την οποία θ΄αποστείλουν στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι αναμένεται ότι θα βεβαιώσουν τα σχετικά πρόστιμα, αφού είναι περίπου σίγουρο ότι μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών και παρότι η οικονομική επιτροπή ψήφισε και ορίστηκε ανάδοχος για την μεταφορά τους στην Πάλαιρο, δεν πρόκειται ν΄αλλάξει η ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει ο αποκατεστημένος(;) ΧΥΤΑ.

Η εικόνα πάντως καθώς φαίνεται δεν αναμένεται ν΄αλλάξει στην περιοχή ούτε και τα επόμενα χρόνια,  παρά τις όποιες τυμπανοκρουσίες της σημερινής δημοτικής αρχής και τα δημοσιεύματα της προηγούμενης . Κι αυτό γιατί η δημοτική αρχή Δάγλα δεν κατάφερε να εντάξει σε πρόγραμμα την ανακύκλωση τον Ιούνιο του 2018

Απόρριψη της πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ »

Κι έτσι επιστρέψαμε κι υλοποιούμε τον περιβόητο ΣΜΑ , που δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική αρχή από το 2011, όταν δηλαδή το νησί βρίσκονταν με περίπου την μισή ή και λιγότερη παραγωγή σε τόνους απορριμμάτων.

Τι περιλαμβάνει η μονάδα που υποτίθεται ότι θα λύσει τα προβλήματά μας , μια δεκαπενταετία αργότερα:

1. Προμήθεια μικρού απορριμματοφόρου 1,5 τόνου για περισυλλογή εντός οικισμών.

2. Προμήθεια μίας κιβωτάμαξας μεταφόρτωσης / μεταφοράς απορριμμάτων με συμπίεση χωρητικότητας 16 m3 με ικανότητα φόρτωσης από δορυφορικά οχήματα.

3. Προμήθεια δύο κλειστών δορυφορικών οχημάτων μεταφόρτωσης χωρητικότητας 5 m3 με δυνατότητα εκφόρτωσης στην κιβωτάμαξα.

4. Προμήθεια ενός τεμαχιστή κλαδεμάτων

Με την ολοκλήρωση των έργων θα παραδοθούν

Α) απεκατεστημένος ΧΥΤΑ στη θέση «Σκίζα» σύμφωνα με την οριστική μελέτη και ενταγμένος στο φυσικό περιβάλλον με στεγανή επικάλυψη, αποτροπή κατείσδυσης ομβρίων και εισόδου επιφανειακών νερών και επιφάνεια που θα αναπτυχθούν τα φυτά της χλωρίδας της περιοχής (θάμνοι κυρίως σκίνα, δενδρολίβανο και δένδρα)

Β) Για το έργο μεταφορά και μεταφόρτωση αστικών αποβλήτων θα παραδοθεί ο ακόλουθος εξοπλισμός:

1. Ένα μικρό απορριμματοφόρο 1,5 τόνου για περισυλλογή εντός οικισμών

2. Μία κιβωτάμαξα μεταφόρτωσης / μεταφοράς απορριμμάτων με συμπίεση χωρητικότητας 16 m3 με ικανότητα φόρτωσης από δορυφορικά οχήματα

3. Δύο κλειστά δορυφορικά οχήματα μεταφόρτωσης δορυφόροι χωρητικότητας 4 m3 με δυνατότητα εκφόρτωσης στην κιβωτάμαξα.

4. Προμήθεια ενός τεμαχιστή κλαδεμάτων

Συνολική χωρητικότητα βάσει των παραπάνω  24 m3 συμπιεσμένα απορρίματα! Περί αυτού του έργου λοπόν ο λόγος. Ποιός σώφρων νους λοιπόν θεωρεί ότι η λύση όλων των προβλημάτων μας και κυρίως η αποφυγή εναπόθεσης απορριμμάτων στην Σχίζα είναι η υλοποίηση της δρομολογημένης δημοπράτησης του ΣΜΑ;

Το πιο απαισιόδοξο όμως για το Μεγανήσι είναι ότι ενόψει των επερχόμενων εκλογών και με τα σοβαρά ζητήματα ανοιχτά για το νησί , οι επίδοξοι διεκδικητές της δημαρχιακής καρέκλας αντί να βγούν ανοιχτά ν΄ αντιπαρατεθούν και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και τα προγράμματά τους, επιλέγουν χωρίς καμία πολιτική δέσμευση και με “ρεσάλτο” της τελευταίας στιγμής να καταλάβουν την θέση και να γίνουν εκείνοι οι Χαλίφηδες στην θέση του Χαλίφη, βλέποντας τον δήμο ως “λάφυρο” κι όχημα για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων κι όχι ως δημοκρατικό θεσμό και όργανο για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Πράγμα που συμβαίνει χρόνια τώρα τόσο σε τοπικό επίπεδο , όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή του Αθηνοκεντρικού κράτους.

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights