Στις αρχές του μήνα έγινε γνωστή η υποβολή, (κατόπιν εντολής από το ΥΠΕΝ) από το Δασαρχείο Λευκάδας δήλωσης εμπράγματων δικαιωμάτων του δημοσίου, με βάση το δασικό χαρακτήρα εκτάσεων στη Λευκάδα.
Η υποβολή έγινε λόγω των υπηρεσιακών ενεργειών που όφειλε να κάνει με βάση τις πάγιες οδηγίες και εγκυκλίους της γενικής διεύθυνσης δασών του ΥΠΕΝ που δεν εξαιρούσε τα Ιόνια νησιά.
Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από το Άρθρο 152 του νόμου 4819/2021 που ήταν τροπολογία των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στα Ιόνια και για την οποία με δελτίο τύπου πανηγύρισαν δεόντως με πολλά δελτία τύπου.
Μεταξύ άλλων έλεγαν “.. τα εμπόδια για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας αίρονται….. συνεχίζουμε και ενισχύουμε την ανάπτυξη επόμενος σταθμός μας η δασωμένοι αγροί” …
Τώρα που ξεσηκώθηκαν όλοι οι Λευκαδίτες αντί να κρυφτεί, ρίχνει τις ευθύνες στο δασάρχη και τον μεταθέτει. Κρύβεται πίσω από τον δημόσιο υπάλληλο αυτός ο «Λευκαδοσωτήρας».
Άρον άρον συσκέπτονται οι βουλευτές με το Υπουργείο και προκαλούν έκδοση νέας εγκυκλίου (15/2/2023) πού όμως δεν αλλάζει το άρθρο 152 που ψήφισαν όλοι μαζί οι βουλευτές των Ιονίων . Στην εγκύκλιο λέγεται ότι μόνο αν έχει τίτλους το δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει τα ΑΔ και ΔΔ.
Μέχρι το 2021 ίσχυε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 805/2016 που έλεγε ότι όταν πρόκειται για περιοχές όπως στο Ιόνιο δεν υπάρχει κρατική ιδιοκτησία Αλλά μόνο ιδιωτική και δημοτική.
Ρωτάμε: ποιους ακριβώς εξυπηρετεί η τροπολογία και αφού λύθηκε δήθεν το θέμα των δασωθέντων αγρών (ΑΔ) γιατί δηλώθηκαν κι αυτοί ως ιδιοκτησία του δημοσίου, στο κτηματολόγιο , με εντολή υπουργού;
Όπως όμως επισημαίνει και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λευκάδας, το δεύτερο μέρος της εγκυκλίου με τη ρύθμιση για τα ΑΔ, δίνει δικαίωμα στο Δημόσιο ακόμα κι αν δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας να επικαλεστεί στη δήλωσή του αλλά γεγονότα-αποδεικτικά στοιχεία ( π.χ. επίβλεψη από την Πυροσβεστική κ.λ.π). Σημειώνει δε ότι δήλωση του δασάρχη Λευκάδας δεν ανακλήθηκε αλλά επιστράφηκε από το κτηματολόγιο προφανώς για νέα επεξεργασία…..
Επίσης όπως προκύπτει από το περίφημο Άρθρο 152 του νόμου 4819 του 21 στις περιοχές στη Βόρεια Λευκάδα, το δημόσιο μπορεί να προσβάλει δικαστικά τις πρώτες εγγραφές επικαλούμενος συμβόλαια η χρησικτησία ή άλλους τίτλους μέσα στο 2023 που ολοκληρώνεται το κτηματολόγιο . Επιπλέον δε, όταν ο ιδιώτης ζητήσει με αγωγή στο δικαστήριο την αναγνώριση κυριότητας σε ακίνητο που φέρει το χαρακτηρισμό «αγνώστου» πάλι προκύπτει πρόβλημα .
Λευκαδίτες Λευκαδίτισσες
Αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών βουλευτών πρέπει να την καταδικάσουμε εμπράκτως και να απαιτήσουμε όλοι μαζί να καταργηθεί η τροπολογία του νόμου 4819 του 21.
Ο βουλευτής κ. Καββαδάς πρέπει να λογοδοτήσει γιατί με τη μετάθεση του δασάρχη, μας γύρισε στην λογική άλλων εποχών, αυτή της “δυσμενούς μετάθεσης”, της εποχής “θα σε στείλω στον Έβρο”, ενώ είναι φανερό ότι η ευθύνη βαρύνει το Υπουργείο και την κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας. Πέρα από τους τότε πανηγυρισμούς για την τροπολογία , υπάρχει η ανάληψη ευθύνης και η παραίτηση, για τον χειρισμό αυτού του σοβαρού ζητήματος στην βουλή.
Να ανακληθεί η εκδικητική μετάθεση του Δασάρχη.
Απαιτούμε από το δήμο Λευκάδας να δώσει στην δημοσιότητα τα ακίνητα που έχει δηλώσει και να δηλώσει όσα δημοτικά ακίνητα δεν έχει δηλώσει.
Καλούμε όλες και όλους να πάρουν μέρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην κινητοποίηση στο Κάστρο και στο συμβολικό
κλείσιμο της Γέφυρας Πέμπτη 2 του Μάρτη 12μ με 2μμ
Καλούμε τον Δήμο και την Περιφέρεια το ίδιο δίωρο να κλείσουν οι υπηρεσίες και το Εργατικό Κέντρο να προκηρύξει στάση εργασίας.
ΛΕΥΚΑΔΑ 28-2-2023