Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Δεκεμβρίου 2024

Αρνήθηκε την θέση του δασάρχη Λευκάδας ο δασοπόνος που όρισε το Υπουργείο

Εκτός λειτουργίας η Δασική Υπηρεσία Λευκάδας

Δύο έγκριτοι δασολόγοι , επισημαίνουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την νέα εγκύκλιο για τα δασικά

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα dasarxeio.com o δασολόγος Διαμαντής Σταγγίδης, αναφέρει:

“Τον τελευταίο καιρό όλοι μας διαβάζουμε θριαμβευτικές δηλώσεις υπουργών και πηχιαίους τίτλους δημοσιευμάτων που ανακοινώνουν ότι επιτέλους λύνεται το πρόβλημα των ΔΑΣΩΜΕΝΩΝ ΑΓΡΩΝ. Σύμφωνα δε με τις εγκυκλίους διαταγές το ΔΗΜΟΣΙΟ δεν επιτρέπεται ούτε να διεκδικήσει τις εκτάσεις αυτές.

Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: και πως έμαθε το αρμόδιο Υπουργείο ποιοι είναι οι δασωμένοι αγροί σε όλη την χώρα; Μα από τους δασικούς χάρτες που κυρώθηκαν στο 99% της έκτασης της χώρας θα απαντήσουν οι αρμόδιοι.

Είναι όμως έτσι; Ο δασικός χάρτης αναφέρει στις προδιαγραφές αλλά και στο υπόμνημά του ότι ο χαρακτηρισμός ΑΔ σημαίνει: ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ  ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ / ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ.  Δηλαδή πρόκειται για έκταση άλλης μορφής που μπορεί μεν να είναι αγρός, αλλά επίσης μπορεί απλά να είναι μια γυμνή ή πετρώδης έκταση ή άμμος.

Για να διαπιστωθεί  λοιπόν ότι πρόκειται για  δασωμένο αγρό, για τον οποίο σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 998/79 το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή αν δεν είναι ευκρινείς του 1960. Όπως όμως προαναφέρθηκε ο δασικός χάρτης δεν εμπεριέχει αυτή την πληροφορία. Ποιος λοιπόν και με ποια διαδικασία θα πρέπει να κρίνει τον αγροτικό χαρακτήρα; Ο Δασάρχης; Ο συντάκτης του δασικού χάρτη; Η Επιτροπή Δασολογίου; Το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών; Ποιος αλήθεια, αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Και πως μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια εγκύκλιος διαταγή από τους υπαλλήλους των δασικών υπηρεσιών όταν διατάσσει συλλήβδην όλα τα ΑΔ του δασικού χάρτη να εξαιρεθούν από την δήλωση του Δημοσίου;

Μήπως θα πρέπει να είναι περισσότερο ενημερωμένοι οι συγγραφείς υπουργικών αποφάσεων για να μην εκθέτουν τους υπουργούς;”

Ένα βήμα παρακάτω το πάει  με δηλώσεις της στο ethnos.gr η δασολόγος και μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων ΥπαλλήλωνΒερενίκη Λούκα, οι δηλώσεις του δημοσίου σε περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου, αποτελούσαν πάγια τακτική της διοίκησης, κάτι το οποίο προκύπτει και από εγκυκλίους που χρονολογούνται από το 1998 και αντίστοιχη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με την ίδια, όλα αυτά τα χρόνια κανένα ιδιωτικό δικαίωμα επί δασών δεν έχει θιγεί, αφού στο διοικητικό έγγραφο υποβολής δήλωσης της Δασικής Υπηρεσίας στο Κτηματολόγιο, περιγράφεται ότι “δεν επηρεάζεται καμία ισχύουσα διάταξη που αφορά την αναγνώριση ιδιωτικών δικαιωμάτων επί δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων και δεν θίγονται υφιστάμενα ιδιωτικά δικαιώματα”.

«Ουσιαστικά μετά τη δήλωση της Δασικής Υπηρεσίας, τα αρμόδια όργανα του Κτηματολογίου εξετάζουν ούτως ή άλλως τα δηλωθέντα στοιχεία και εγγράφουν ως ιδιοκτήτη τον φορέα ή φυσικό πρόσωπο που θα προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά. Η πρακτική αυτή ακολουθείται από όλες τις υπηρεσίες διαχρονικά, είτε ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, είτε όχι, σε όλες τις δηλώσεις της Δασικής Υπηρεσίας ανά την επικράτεια, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που δεν ισχύει το εν λόγω τεκμήριο, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες χωρίς κανένα πρόβλημα», εξηγεί.

Ως προς το αν η νέα εγκύκλιος του υπουργείου ενέχει κινδύνους, η κυρία Λούκα απαντά πως ένας καχύποπτος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι δασικές εκτάσεις θα παραμείνουν αδήλωτες, γεγονός που σημαίνει ότι εγγράφονται στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του μπορεί είτε να τις μεταγράψει στη Δασική Υπηρεσία ή και να τις πάει στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

«Σε μια υπηρεσία τεράστιο χειρόγραφο αρχείο η μη δήλωση περιουσίας του Δημοσίου εφόσον γι΄αυτό δεν υπάρχει τίτλος, ενέχει μεγάλους κινδύνους για τους υπαλλήλους στην περίπτωση που μεταγενέστερα εμφανιστεί κάποιος τίτλος καθώς θα πρόκειται για παράλειψη άσκησης διοίκησης εκ μέρους τους».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ιστοσελίδα  ο υπάλληλος  δασοπόνος που ορίστηκε ν΄αναπληρώσει την κενή θέση του δασάρχη Λευκάδας δεν την έχει δεχθεί, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην λειτουργεί η Δασική Υπηρεσία Λευκάδας.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights