Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
7 Δεκεμβρίου 2023

ΕΣΠΑ 2014-2020: Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση, τελευταία η ΠΙΝ…

«Πρωταθλήτρια» στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι η Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τα πλέον επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, με τις πληρωμές για τον κύκλο 2014-2020 να ξεπερνούν το 90%, όπως καταγράφεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο με τα στοιχεία του υπουργείου, τα οποία δημοσίευσε σε ανάρτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπεύθυνος για τα προγράμματα ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο τελικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ έκλεισε αυξημένος κατά 1 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2022 και οι αρχικές πιστώσεις στις Περιφέρειες ενισχύθηκαν για τρίτη χρονιά, αυξημένες κατά 75% σε σύγκριση με το 2019Τα αιτήματα πληρωμής προς την Ε.Ε. για τα Προγράμματα ΕΣΠΑ και τα Λοιπά Προγράμματα ανήλθαν στα 3,920 δις ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα.

Στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) το συνολικό ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 83,95%, με την πρώτη θέση να κατέχει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με ποσοστό 93,96%, ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 93,34% και η Αττική με 93,20%

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εμφανίζεται πλέον βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απώλεια πόρων στο κλείσιμο του προγράμματος στα τέλη του 2023, αφού κάποια έργα θα πάρουν μικρή παράταση και  αδιάθετοι πόροι θα οδηγηθούν σε επανασχεδιασμό άλλων.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι στερούνται πόροι από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, πόροι υπερπολύτιμοι  για την οικονομική ευρωστία και την υγιής ανάπτυξη των κατοίκων των νησιών μας. Δεν μπορεί να θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ανάλογο με το ποσοστό απορρόφησης των σημαντικών πόρων του ΕΣΠΑ , υπήρξε και η πληθυσμιακή  εξέλιξη  της χώρας την τελευταία δεκαετία, έτσι εξηγείται η αύξηση του πληθυσμού του Νοτίου Αιγαίου , έτσι απλά εξηγείται το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights