Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Απριλίου 2024

Το 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου στα εκπαιδευτικά χρόνια 1949-1955 και οι Επτανήσιοι εκαιδευτικοί: Άρης Κατωπόδης (Κατωμέρι Μεγανησίου) και Κλειώ Σοφιανού (Ιθακίσια).

Δύο φωτογραφίες -η μία προπολεμική (1930) αποτύπωση του σχολείου από τον Λευκαδίτη δάσκαλο Τιμολέων Μεσσήνη, και η άλλη μεταπολεμική (1948/49) αποτύπωση του σχολείου από τον Κανδηλιώτη δάσκαλο Ιωάννη Φλώρο ή Γαϊτα- μας βεβαιώνουν για τα γραφόμενα στην έκθεσή του ο Διευθυντής του σχολείου Άρης Κατωπόδης.

Του Σπύρου Θεοδ. Μήτση.
Η παρούσα εργασία έχει τίτλο: «ΤΟ 2/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 1949-1955 ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΑΡΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ (ΚΑΤΩΜΕΡΙ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ) ΚΑΙ ΚΛΕΙΩ ΣΟΦΙΑΝΟΥ (ΙΘΑΚΗΣΙΑ)» και αποτελεί το 7ο και το 8ο Κεφάλαιο της Η΄ Ενότητας που φέρει τον τίτλο: «Η Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου Αιτ/νίας κατά τη δεκαετία 1950-1960 και οι Επτανήσιοι Εκπαιδευτικοί».
Στο 7ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται ο συγκεντρωτικός πίνακας των ετών 1949-1952, που αναφέρεται στους εγγεγραμμένους, τους επιτυχόντες, τους αποτυχόντες, τους αποφοιτήσαντες, τους άριστους μαθητές, καθώς και πίνακας με τη σχολική διαρροή και την πρώτη εγγραφή των μαθητών κατά το σχολικό έτος 1951-1952.
Στο 8ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται η δράση του σχολείου που ξεκινά από το σχ. έτος 1949-1950 και φτάνει μέχρι το σχ. έτος 1954 – 1955, καθώς και το βιογραφικό του Μεγανησιώτη (Κατωμέρι) δασκάλου Άρη Κατωπόδη. Επιπλέον, παρουσιάζονται και σύντομες αφηγηματικές μνήμες παλαιών μαθητών, οι οποίες αναφέρονται τόσο στο δάσκαλο Άρη Κατωπόδη, όσο και στη δασκάλα Κλειώ Σοφιανού.
Σημείωση: Για να έχουμε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα στην εργασία μας, ξεκινήσαμε πρώτα με την αναζήτηση στοιχείων στα ΓΑΚ Μεσολογγίου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ψηφιοποιήσαμε όλο το αρχειακό υλικό που αφορούσε την περίοδο που εξετάζουμε (μαθητικές καταστάσεις, υπηρεσιακά έγγραφα, βιβλία, σφραγίδες…). Εν συνεχεία, ξεκινήσαμε να συλλέγουμε υλικό και στοιχεία (απολυτήρια, ελέγχους προόδου, σχολικές φωτογραφίες, τετράδια, … κ. ά.) από τους εν ζωή παλιούς μαθητές και δασκάλους, αλλά και από συγγενικά πρόσωπα των εκλιπόντων μαθητών και δασκάλων.
Επιπροσθέτως, καταγράψαμε και αξιολογήσαμε αφηγηματικές αναμνήσεις μαθητών εκείνης της περιόδου -σημερινών 70ρηδων και 75ρηδων- με σκοπό να αναδείξουμε τις εκπαιδευτικές και κοινωνικο πολιτισμικές μεταβολές που αναπτύχθηκαν στο σχολικό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Εν κατακλείδι, με την εργασία – μελέτη του αρχειακού και σχολικού υλικού, και την αξιολόγηση των αναμνηστικών αφηγήσεων – στοχεύουμε να αναδείξουμε τη δομή του τότε εκπαιδευτικού συστήματος, τις μεθόδους διδασκαλίας, το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα αναλυτικά βιβλία-εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκπαιδευτικές δράσεις των δασκάλων… και κυρίως τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή μεταξύ των δασκάλων και των μαθητών στο ορεινό και άγονο Αρχοντοχώρι Αιτ/νίας.
Δείτε εδώ την εργασία.
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights