Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Ιουνίου 2024

Χάνει το Νοσοκομείο η Πρέβεζα(;) βάσει των κριτηρίων για τις νέες συγχωνεύσεις

Υπό κοινή διοίκηση με την Λευκάδα

Η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της να συγχωνεύσει ορισμένα νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν σήμερα χαμηλή πληρότητα και βρίσκονται πολύ κοντά σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες. Μάλιστα θα επικαλεστεί και έρευνες που έχουν γίνει αλλά και καταγραφές για την πληρότητα.

Λουκέτα πάντως δεν αναμένεται να μπούνε σε νοσοκομεία αλλά θα επιχειρηθεί να γίνει λειτουργική διασύνδεση. Γεγονός που σημαίνει ότι δύο νοσοκομεία θα λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση, ενώ και το προσωπικό θα μπορεί να μετακινείται ώστε να καλύπτονται τα κενά.

Στην περίπτωση αυτή θα ορισθεί μία κεντρική μονάδα υγείας και τα διπλανά νοσοκομεία θα λειτουργούν συμπληρωματικά.

Σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr, ήδη από τις καταγραφές που έχουν φθάσει στο υπουργείο Υγείας διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κοντά 50 περιφερειακά νοσοκομεία, από τα 125 συνολικά, τα οποία έχουν πληρότητα κοντά στο 30%.

Με βάση το σχέδιο, οι νοσοκομειακές μονάδες με εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα θα ενταχθούν υπό την «ομπρέλα» του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής όπου και θα μετακινείται το προσωπικό. Στόχος να λειτουργούν με επάρκεια εργαζομένων όλες οι κλινικές του κεντρικού νοσοκομείου.

Μικρή απόσταση

Ένα άλλο βασικό κριτήριο που εμπεριέχεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις είναι η απόσταση μεταξύ νοσοκομείων. Και αυτό διότι υπάρχουν περιοχές που διαθέτουν 2 και 3 νοσοκομεία (κάποιες και περισσότερα) σε πολύ κοντινή απόσταση. Στις περιπτώσεις αυτές το προσωπικό θα μετακινηθεί στο κεντρικό νοσοκομείο και τα υπόλοιπα θα αλλάξουν χρήση και θα γίνουν είτε μονάδες αποκατάστασης, είτε εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένα νοσήματα είτε Κέντρα επείγουσας ιατρικής.

Στελέχωση

Και η στελέχωση αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Όποιες μονάδες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνενωθούν.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ότι κάποια νοσοκομεία παρουσιάζουν ελλείψεις σε εργαζόμενους καθώς οι θέσεις βγαίνουν άγονες, δηλαδή προκηρύσσονται αλλά δεν καλύπτονται.

Δείκτες αποτελεσματικότητας

Παράλληλα θα συνεκτιμηθούν και δείκτες αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων που θα οδηγηθούν σε συγχώνευση ή αλλαγή χρήσης.

Ενδεικτικά θα εκτιμηθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται αλλά και των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται. Θα αξιοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες που έχουν ορισθεί και χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό νοσοκομεία θα μετατραπούν για παράδειγμα σε κέντρα τραύματος, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές όπου καταγράφονται πολλά ατυχήματα.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights