Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Θανάσης Περδικάρης: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας θα είναι η καρδιά του Δήμου». Μια φράση που ειπώθηκε μόνο για να ειπωθεί!

Πριν λίγες μέρες με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, κρίθηκαν αντισυνταγματικές και ακυρώθηκαν σημαντικές διατάξεις των νόμων 4623/2019 και4625/2019 της διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη και των συν αυτώ.

Οι νόμοι αυτοί ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής πρωτοβουλίας που με την επίδειξη μοναδικής συνέπειας και απίθανης ταχύτητας, προχώρησαν το καλοκαίρι 2019 οι τότε …απαστράπτοντες «άριστοι».

Αμέσως μετάτην ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, κατακυριευμένοι από τις ιδεοληψίες τους, εμφορούμενοι από καθεστηκυία λογική και αντιμετωπίζοντας με βδελυγμία κάθε τι που υποστηρίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσω της λαϊκής συμμετοχής, έσπευσαν να νοθεύσουν σε απίθανο βαθμό –ουσιαστικά να καταργήσουν– το νόμο 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) του ΣΥΡΙΖΑ για μια πιο δημοκρατική αυτοδιοίκηση.

Ύστερα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με δεδομένα τα αποτελέσματα και πριν την εγκατάσταση των νέων αρχών την 1η/9/2019, προχώρησαν σε αλλοίωση της αντιπροσώπευσης σε δήμους και περιφέρειες, με τα αναφερόμενα πιο πάνω διαδοχικά νομοθετήματα που από τότε θεωρήθηκαν αντίθετα με το άρθρο 52 του Συντ/τος, περί Ελεύθερης Εκδήλωσης της Λαϊκής Θέλησης αλλά και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Όλα αυτά γιατί προεξοφλούσαν (!)ότι ο Ν. 4555/2018 με την Απλή Αναλογική και πριν αυτός εφαρμοστεί, θα διαταράξει «την διοικητική αποτελεσματικότητα»–ως κυβερνησιμότητα την αναφέρουν οι βολεμένοι δεξιοί και οι αυτοβούλως συρόμενοι αυτοδιοικητικοί «παπαγάλοι»– σε δήμους και περιφέρειες!

Ήταν αναμενόμενες οι αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τις προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου έκρινε μέχρι σήμερα δυο (2) περιπτώσεις και για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις, που δικαιώνουν τους προσφεύγοντες.

Με την τελευταία μάλιστα απόφαση 2377/2022 κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, οριστικά και αμετάκλητα, οι διατάξεις των Ν. 4623/2019 και 4625/2019 για τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμων – Περιφερειών και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων. Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη αφού ειδικά στην Οικονομική Επιτροπή, εκτός της παράδοσής της κατά τα 3/5 στην βούληση του κάθε δημάρχου-περιφερειάρχη, είχαν μεταφερθεί πάρα πολλές αρμοδιότητες των δημοτικών&περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία από κυρίαρχοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί μετατράπηκαν –για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας– σε θλιβερές καρικατούρες βουλευόμενων οργάνων.

Είναι πλέον σαφές ότι η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ–και όχι δημοσιεύματα όπως ισχυρίζεται ο Βορίδης– δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση και το κυριότερο,είναι άμεσα εκτελεστή.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγοδημοτικές και περιφερειακές αρχές οφείλουν άμεσα να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΣτΕ και να εισάγουν τα θέματα των οικονομικών επιτροπών στα Συμβούλια,  σεβόμενοι το θεσμικό πλαίσιο και το Σύνταγμα, μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε αποκατάσταση της νομιμότητας, που το ίδιο δεν σεβάστηκε για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων με τα νομοθετήματα του 2019!

Όμως με μια τέτοια διακυβέρνηση τίποτε δεν είναι πλέον προφανές αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσπαθήσει –συνεπικουρούμενη δυστυχώς και από διοικήσεις ΟΤΑ– να κερδίσει χρόνο με νομικίστικα κόλπα.

Με την δημοτική παράταξη «ΟΛΟΙ για τη ΛΕΥΚΑΔΑ» καταγγείλαμε από την αρχή αυτή την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική διαδικασία, στηρίζοντας τον υπό διωγμό θεσμό με όλες μας τις δυνάμεις.

Καλέσαμε και προκαλέσαμε επανειλημμένα την δημοτική αρχή και προσωπικά τον δήμαρχο κ. Καλό να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε στη Λευκάδα ακόμη και με αυτό το πλαίσιο, να μην υπάρξει ο πλήρης ευτελισμός του θεσμού. Να μην ταυτιστούν με την επικρατούσα ακραία άποψη περί λειτουργίας μιας ημιθανούς «αυτοδιοίκησης» και να μην παίξουν παιγνίδι για κομματικά και προσωπικά οφέλη. Γνωρίζουν και γνωρίζουμε ότι δυνατότητες και λύσεις υπήρχαν, αρκεί να έκαναν την επιλογή που έπρεπε και που –κατά την άποψή μου– όφειλαν, πάντα στη βάση των λεγόμενών τους.

Μάταια όμως, ουδείς αντέδρασε! Έτσι η πομπώδης φράση, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση,  «Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας θα είναι η καρδιά του Δήμου»που ακόμα αντηχεί στην αίθουσα, μάλλον σαν χλευασμός έχει καταγραφεί!

Ως απλός πολίτης, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσω προσωπικά αλλά και συλλογικά με την Παράταξή μας «ΟΛΟΙ για τη ΛΕΥΚΑΔΑ», τον αγώνα για να επιστρέψει η δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση.

Ο αγώνας αυτός είναι κοινός για πολίτες, δημοτικές παρατάξεις και συλλογικότητες που ασφυκτιούν από το στραγγάλισμα των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας, για λόγους ιδεοληψιών, κομματισμού και προσωπικών μικροσυμφερόντων.

Όπως κοινή είναι η επιδίωξη: Άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας στην Αυτοδιοίκηση!

Σ’ αυτό δοκιμαστήκαμε, δοκιμαζόμαστε και θα δοκιμαστούμε όλοι μας!

 

Λευκάδα, 11/12/2022

Θανάσης Π. Περδικάρης

Δημοτικός Σύμβουλος, πρ. Αντιδήμαρχος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

To Περιφερειακό ψηφοδέλτιό της στην Λευκάδα, ανακοινώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης ΧΟΡΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ΒΑΓΕΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΕΥΓΈΝΙΟΣ                            ΑΓΡΟΤΗΣ ΒΡΕΤΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                             […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights