Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουνίου 2024

“Αδειάζει” η ΕΦΑ Λευκάδας-Αιτ/νιας την τοποθέτηση του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ανάρτησε  ανακοίνωση  στο facebook  για την πορεία ανασκαφής του Αρχαίου Θεάτρου της Λευκάδας

Αφορμή όπως δείχνουν τα πράγματα στάθηκε η απάντηση  του κ. Χαράλαμπου Καλού σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης  “Όλοι για την Λευκάδα” κ. Κων/νου Δρακονταειδή  στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας σχετικά με την αποζημίωση του ιδιώτη ιδιοκτήτη της εκτασης όπου εκτελείται η ανασκαφική δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα, η εξής διατύπωση:

“Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχα, γιατί όλοι θέλουμε να προχωρήσει, ανεξαρτήτως για το ποια θα είναι η τελική κατάληξη, γιατί γνωρίζουμε όλοι ή τουλάχιστον όσοι ασχολούμαστε με το θέμα, πως όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι εκσκαφές, η πρόθεση του Υπουργείου, καθώς έχουν υπάρξει σημαντικές αλλοιώσεις με το πέρασμα του χρόνου, είναι πως το μεγαλύτερο μέρος αν όχι όλο θα ταφεί ξανά.

Αυτό για να μην έχουμε στο μυαλό μας κανένα Καλλιμάρμαρο ή καμιά Επίδαυρο, σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν οι εργασίες και να αποκαλυφθεί το μνημείο στο σύνολό του.

Η εφορεία αρχαιοτήτων περιμένει την έγκριση από το ΚΑΣ στο αρχαιολογικό προγράμματος για εργασίες, επίπεδο ευρύτερης παρέμβασης στο χορό που στην αρμοδιότητα της εφορίας.

Πιθανότατα τον Μάιο να ξεκινήσουν χωματουργικές εργασίες ξανά.”

Η αντίδραση της ΕΦΑ Λευκάδας-Αιτ/νιας  ήταν σχεδόν άμεση τηρουμένων των συνθηκών των αργιών του Πάσχα

Η θέση του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1901 από τον Κruger, συνεργάτη του W. Dörpfeld στη ΒΑ κλιτύ του μεσαίου λόφου του Κούλμου της Λευκάδας. Με την πάροδο πολλών δεκαετιών, ο χώρος καλλιεργήθηκε, το τοπίο άλλαξε και η θέση του μνημείου ξεχάστηκε. Το 2015, με δαπάνη του Δήμου Λευκάδας, η Εφορεία μας προχώρησε στη διενέργεια δοκιμαστικών τομών, κατόπιν κατόπτευσης της ευρύτερης περιοχής και εντοπίστηκε εκ νέου το μνημείο. Τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών ερευνών οδήγησαν στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας για την ανασκαφή του θεάτρου. Πρόκειται για την μόνη συστηματική ανασκαφή που διενεργείται στο νησί υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Δρ Ολυμπίας Βικάτου και την συμμετοχή στην επιστημονική ομάδα των αρχαιολόγων Β. Στάικου και Β. Γκιζά.

Μέχρι σήμερα, με τη σύμφωνη γνώμη του ενός εκ των ιδιοκτητών, του αείμνηστου Δ. Μικρώνη και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπήρξαν τρεις ανασκαφικές περίοδοι, κατά τα έτη 2017, 2018 και 2020 και έχει αποκαλυφθεί μεγάλο τμήμα του κοίλου, των αναλημματικών του τοίχων, καθώς και μέρος της ορχήστρας. Την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση πλέον του Δήμου Λευκάδος, καθώς μόλις το 2021 επιλύθηκε από τον Δήμο το πρόβλημα εκταμίευσης, κι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων που υλοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ, προβλέπεται η ολοκλήρωση της ανασκαφής, οπότε και θα αποκαλυφθούν πλήρως το κοίλο, η ορχήστρα και η σκηνή του θεάτρου. Η έρευνά μας φέρνει στο φως ένα πραγματικά εντυπωσιακό μνημείο, η χωρητικότητα του οποίου υπολογίζεται περί τις 6.000 θέσεις.

Η Εφορεία μας ήδη δρομολογεί τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου μελλοντικά το θέατρο να καταστεί επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Απαιτείται η σύνταξη μελετών για τους τρόπους στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, καθώς και υπόδειξης των σημείων που θα πρέπει να καταχωθούν για λόγους προστασίας του. Παράλληλα διερευνούμε τις δυνατότητες για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (προσβασιμότητα, χώρος στάθμευσης, περίφραξη κ.λ.π.).

Κοντά στο αρχαίο θέατρο, στην καρδιά της αρχαίας πόλης, ερευνήθηκαν τα τελευταία έτη τμήματα αρχαίων οικιών και έχει προταθεί η απαλλοτρίωση τους από την Εφορεία μας. Μελλοντικά προβλέπουμε τη δημιουργία ενός «πολιτιστικού μονοπατιού», που θα συνδέει το θέατρο με τις αρχαίες οικίες και ορατά σημεία του τείχους.

Τα πρώτα πορίσματα των ανασκαφικών ερευνών παρουσιάστηκαν απο τους Ο. Βικάτου, Β. Στάικου και Β. Γκιζά στο Γ΄ Συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Βορειοδυτική Ελλάδα και τα Νησιά του Ιονίου, τον Ιανουάριο του 2022.

Με την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε μια θεατρική παράσταση να ανεβαίνει στο θέατρο του Κούλμου, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, σεβασμό και δέος το έργο μας.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Με σύμβαση ανάθεσης δρομολογιακών γραμμών και τον Ιούλιο οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών

Σε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας του άρθρου εξηκοστού δευτέρου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 30.3.2020 (Α΄ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights