Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση της παράταξης»Μεγανήσι Για Όλους» σχετικά με τον Ισολογισμό 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 , με τη μέθοδο της μεικτής συνεδρίασης , Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νησιού μας με μοναδικό θέμα : Έγκριση ισολογισμού – οικονομικών καταστάσεων και αποτελεσμάτων για το έτος 2021 του Δήμου Μεγανησίου.

Όπως έχουμε ήδη δεσμευθεί τα μέλη της παράταξης μας βρίσκονταν όλα στο Δημαρχείο όπως και οι σύμβουλοι  Κονιδάρης Θανάσης και Δάγλας Ανδρέας.

Από την μεριά  της Δημοτικής Αρχής εκτός από τον Πρόεδρο, παρόντες ήταν μόνο οι δύο Αντιδήμαρχοι Λ. Δάγλας και Κ. Καββαδάς.

Ο Δήμαρχος, αν και εισηγητής,  πήρε μέρος διαδικτυακά από τη Λευκάδα….ενώ μεγάλη απούσα για ένα τόσο σοβαρό θέμα ήταν και η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Ως προς την Έκθεση τώρα και στην καταγραφή  των οικονομικών του Δήμου για το 2021 , για την οποία εκφράσαμε πολλές επιφυλάξεις και προβληματισμούς όπως ακριβώς κάναμε και για την προηγούμενη χρήση του 2020, απαντάμε με τα εξής:

Στη συνεδρίαση η Αντιπολίτευση τόνισε το γεγονός  ότι η Ανάθεση για τον Ισολογισμό του 2021  έγινε ετεροχρονισμένα ( άρθρο 163 του Ν.3463/2006), γεγονός που δύναται να οδηγήσει σε διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις και να επιφέρει διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο.

Κάτι που προφανώς δεν αντιλήφθηκε ο Δήμαρχος  και   με τα συνηθισμένα του   Δελτία Τύπου   συνεχίζει να θριαμβολογεί …

Ας μην ξεχνάμε όμως  και τις σοβαρές εκκρεμότητες που είχε ο Δήμος το 2020 και 2021  με τα τριμηνιαία δελτία του προϋπολογισμού τα οποία ήρθαν στο Συμβούλιο για έγκριση μόλις τον Ιανουάριο του 2022!!

Το 2021 πάντως δεν ήταν καθόλου παραγωγική χρονιά  και αυτό καταγράφεται ξεκάθαρα στον Ισολογισμό με τα χρήματα που δόθηκαν για  έργα να μένουν  στο Ταμείο  και ο Δήμος :

  • Πλατείες-Πάρκα- Παιδότοποι:………….δεν παρουσίασε προσθήκες.
  • Οδοί-Οδοστρώματα Κοινής χρήσεως:… δεν παρουσίασε προσθήκες.
  • Πεζοδρόμια κοινής χρήσεως:…………… δεν παρουσίασε προσθήκες.
  • Κτίρια και τεχνικά έργα…………………….. δεν εμφάνισε προσθήκες
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως:… δεν παρουσίασε προσθήκες.
  • Λοιπές εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως:…… δεν παρουσίασε προσθήκες.
  • Και τέλος Μηχανήματα-Τεχν.εγκαταστάσεις & λοιπός μηχανολογικός εξοπλισμός:………………………………….. δεν παρουσίασε προσθήκες.

Αφού  τονίσαμε στο Συμβούλιο ότι στο Προσάρτημα της Έκθεσης του Ισολογισμού για το 2021   καταγράφονται 10 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ γνωρίζουμε καλά ότι οι υπάλληλοι είναι 11 (;)  παρατηρήσαμε επιπλέον ότι:

Οι οφειλές προς το Δήμο  είναι περισσότερες από 175.000,00 € και σαφώς αυτές δεν είναι οφειλές των νοικοκυριών.

Για τον Σκουπιδότοπο έχουν επιβληθεί στο Δήμο πρόστιμα ύψους 42.000,00 € για το 2019 και για το 2020, κάτι για το οποίο, σε αντίθεση με το παρελθόν και με άλλα πρόστιμα, δεν υπήρχε ανακοίνωση και κάποιο Δελτίο Τύπου.

Στο Δήμο  δεν γίνεται λογιστική απεικόνιση !!! διακεκριμένα στα βιβλία  των εξόδων από κατανάλωση ρεύματος και των εσόδων από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, με βάση τις εκκαθαρίσεις που στέλνονται από τη ΔΕΗ.

Καταγραφή όμως δεν έχει κάνει ο Δήμος στα βιβλία του ούτε των ακινήτων του.

Η Υπηρεσία Χερσαίων Μεταφορών, η οποία είναι  ανταποδοτική και μιλάμε για τα λεωφορεία , είχε έσοδα μόνο 780,00 € για όλο το έτος 2021!!!

Αυτό σημαίνει  δύο πράγματα :ότι δεν μεταφέρονται πλέον επιβάτες ή ότι δεν πληρώνουν όλοι όσοι τα χρησιμοποιούν. Και βέβαια είναι μία εξέλιξη που δεν φάνηκε να έχει προβληματίσει κανέναν αρμόδιο από το Δήμο.

Έγιναν αρκετές πληρωμές κάνοντας χρήση λανθασμένων Κωδικών Αριθμών   που,  για όσους γνωρίζουν, είναι << κόκκινο πανί>>  στην οικονομική διαχείριση όπως  :

  • Στις τακτικές αποδοχές των υπαλλήλων Αορίστου Χρόνου περιλήφθηκε η αντιμισθία Δημάρχου, Αντιδημάρχων και Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Στις τακτικές αποδοχές των υπαλλήλων Αορίστου Χρόνου περιλήφθηκαν τα έξοδα κίνησης Προέδρων τοπικών κοινοτήτων .
  • Σε κωδικό για Συντήρηση και επισκευή Επίπλων και λοιπού εξοπλισμού έγινε προμήθεια υλικών συντήρησης και επισκευής.
  • Σε κωδικό με τίτλο : Μεταφορές εν γένει οχημάτων του Δήμου πληρώθηκε μεταφορά άμμου από τη Λευκάδα στο Φανάρι και οι βιαστικές εξηγήσεις του Δημάρχου κάθε άλλο παρά μας έπεισαν.
  • Μία δαπάνη για Υπηρεσία Καθαριότητας, με τον ίδιο τίτλο, φαίνεται γραμμένη σε περισσότερους του ενός Κωδικούς

Να σημειώσουμε δε  ότι το συνολικό  χρεωστικό υπόλοιπο στις 31.12.2021  είναι 144.455,03 το οποίο  προέρχεται :  κατά 104.123,20 € από αδιευκρίνιστη διαφορά ταμείου μέχρι το 2014 , το οποίο είναι και  υπό διερεύνηση, ενώ οι υπόλοιπες   40.331,83 € αφορούν  τη χρήση του 2021 (λογιστικές τακτοποιήσεις σε εκκρεμότητα).

Τέθηκαν και άλλα  ερωτήματα στη Συνεδρίαση  από το σύνολο της Αντιπολίτευσης και από τους Ανεξάρτητους Συμβούλους. Η επιτηδευμένη απαξίωση όμως και η ειρωνεία ,για άλλη μία φορά, ήταν το μόνο που λάβαμε αντί για απαντήσεις .

Μας παρέπεμψαν μάλιστα,  μαζί με τις παρατηρήσεις μας, για εξηγήσεις  στις υπηρεσίες του Δήμου επιδεικνύοντας εκνευρισμό και ταραχή αφού ουσιαστικά

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ!!!  

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ανάθεση σε δικηγόρο για συμμετοχή του Δήμου Μεγανησίου στην αίτηση ακύρωσης κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών ενώπιον του ΣτΕ (αναν.)

Ομόφωνη Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μεγανησίου (ακολουθεί παρακάτω, έτσι όπως αναρτήθηκε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights