Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Οκτωβρίου 2024

Πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού για νέες ανασκαφές στον Κυθρό

Εγκρίθηκε νέα άδεια για συνέχιση της ανασκαφικής δραστηριότητας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Χορηήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού η άδεια στον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη συνέχιση, κατά το έτος 2022, του ανασκαφικού προγράμματος στo παράκτιo «Σπήλαιο του Πάνθηρα» (πρώην καρστική κοιλότητα ΚΣ3) της νήσου Κυθρός στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου, στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος (2020-2022), υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ως άνω Πανεπιστήμιο, κας
Παρθένας (Νένας) Γαλανίδου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συνέχιση της ανασκαφής μη συνεκτικοποιημένων ιζημάτων και του καθαρισμού τεμαχών συνεκτικοποιημένου ιζήματος στο εργαστήριο, καθώς και δειγματοληψίες ιζημάτων.

Η άδεια χορηγείται σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

1. Η διενέργεια της ανασκαφής να πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία εκπροσώπων της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας. Να προηγηθεί έγκαιρη συνεννόηση με τις Εφορείες για τις ημερομηνίες διενέργειας της έρευνας, ώστε να προγραμματιστεί η παρουσία εκπροσώπων τους.

2. Πριν την έναρξη των εργασιών να κατατίθεται στις εποπτεύουσες Εφορείες Αρχαιοτήτων ο τελικός κατάλογος όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών.

3. Υπεύθυνη για την τήρηση της ασφάλειας των συμμετεχόντων στην ανασκαφή να είναι η διευθύντρια της έρευνας.4. Μετά από έγκριση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και φύλαξη των ευρημάτων στο Εργαστήριο Συντήρησης του Τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και στο εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών προσωρινά για λόγους συντήρησης και μελέτης  έως την οριστική αποθήκευσή τους σε χώρο της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας.

5. Ευρήματα που τυχόν ανελκυστούν από τον υποθαλάσσιο χώρο να μεταφερθούν στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για συντήρηση.

6. Να κατατεθούν στις τρεις συναρμόδιες Εφορείες εκθέσεις με υλικό τεκμηρίωσης της ανασκαφικής διαδικασίας, σχεδιαστική αποτύπωση της στρωματογραφίας και πλήρης κατάλογος ευρημάτων με σχέδια και φωτογραφίες. Επίσης, να κατατεθεί στις συναρμόδιες Εφορείες και στη ΔΙΠΚΑ αναλυτική έκθεση αποτελεσμάτων, καθώς και αντίγραφο οιασδήποτε δημοσίευσης αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα.

7. Να πραγματοποιηθούν οι δειγματοληψίες ιζημάτων και οι αναλύσεις αυτών σύμφωνα με τις μεθόδους και στα αναφερόμενα στο αίτημα εργαστήρια, κατά τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΣΑΝΜ/217149/140435/ 2243/09.06.2017 εγκύκλιο. Σε περίπτωση περαιτέρω ανάλυσης σπηλαιοθέματος να υποβληθεί ξεχωριστό αίτημα σύμφωνα με την προαναφερθείσα εγκύκλιο.

8. Να τηρηθούν τα αναφερόμενα στην υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/97550/263/05-03- 2018 Υ.Α., στην υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΕΕΑΕΙ/432596/309866/ 9548/1396/06-09-2018 εγκύκλιο, καθώς και στα άρθρα 36, 38 και 39 του Ν.4858/2021 (ΦΕΚ 220/Α΄/19-11-2021) «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

9. Σε περίπτωση ανακοίνωσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο αποτελεσμάτων της έρευνας, να προηγηθεί γραπτή ενημέρωση των τριών συναρμόδιων Εφορειών και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνοδευόμενη από ενδεικτικό εποπτικό υλικό.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights