Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Οκτωβρίου 2023

Ενημέρωση Π.Ε Λευκάδας: lockdown για τις κότες μέχρι νεωτέρας! Να απφεύγονται οι “κοινωνικές” επαφές!

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Π.Ε ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Διοικητήριο Λευκάδας
Τηλ. 2645360752

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα της Γρίπης των Πτηνών, που ανήκουν στον υπότυπο H5N1, ο οποίος είναι υψηλής παθογονικότητας, σε άγρια πτηνά ( αργυροπελεκάνοι και κύκνοι) σε υδροβιότοπους στην Ελλάδα (Δέλτα Έβρου, Πρέσπες, Λίμνη των Ιωαννίνων).

Λαμβάνοντας υπόψη:

α) τα επιζωοτιολογικά δεδομένα τα οποία δείχνουν ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων  του νοσήματος
β) τις μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών των αγρίων πτηνών της ελληνικής ορνιθοπανίδας, και το γεγονός ότι περιοχές του νομού μας (λιμνοθάλασσες) αποτελούν σταθμό διέλευσης και παραμονής μεταναστευτικών πτηνών,

επισημαίνουμε την επιτακτική  ανάγκη της πιστής εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας και ιδιαίτερα των μέτρων εκείνων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα άγρια πτηνά.  Η υπ’ αριθμ.258971/26-8-2008(Β΄1785) Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών» προβλέπει λήψη μέτρων και υποχρεωτική συμμόρφωση με τις διατάξεις αυτής. Με βάση τα προβλεπόμενα στην παραπάνω απόφαση:

  • Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους 
  • Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής βιολογικής εκτροφής κτλ) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων  από υγροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές,. Τα πουλερικά αυτών  των εκτροφών πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους και τα  ανοίγματα τους να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
  • Οι κάτοχοι των πουλερικών πρέπει να διατηρούν τις εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες σε κλειστούς χώρους χωριστά από τα άλλα είδη πουλερικών.
  •  Συστήνεται καλό πλύσιμο και αντισηψία των χεριών μετά το τέλος της περιποίησης των πουλερικών.
  • Οι κάτοχοι πουλερικών πρέπει να αναφέρουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στα πτηνά τους, όπως αιφνίδιους  θανάτους, αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα προσώπου κτλ.
  • Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από ακάλυπτη εξωτερική δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στα άγρια πτηνά.
  • Συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η σύσταση αυτή αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Οι υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Λευκάδας και τα μέλη του  Κυνηγετικού Συλλόγου Λευκάδας, που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να ειδοποιούν την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανόντων  πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου.

Από ότι γνωρίζουμε ως τώρα, η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται δύσκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο και τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι πολύ λίγα.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights