Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Οκτωβρίου 2024

Γιατί η Κίνα «συμμαχεί» με τη Ρωσία και η Ινδία τηρεί ουδέτερη στάση

Η διαδρομή του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας περνάει από τη Ρωσία.

Η Κίνα έχει σημαντικό ενεργειακό και διατροφικό έλλειμμα. Οι εγχώριοι πόροι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της. Το ίδιο περίπου ισχύει και για την Ινδία. Ο πληθυσμός της Κίνας εκτιμάται στα 1,4 δις και της Ινδίας επίσης κοντά στα 1,4 δις. Πρόκειται για τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, αλλά και τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομικά.

Η Κίνα εισάγει το 70% του πετρελαίου της και το 40% του φυσικού της αερίου, ενώ οι εισαγόμενες ποσότητες αυξάνονται ετησίως περίπου 5% για το πετρέλαιο και 15% για το φυσικό αέριο. Παράλληλα, εισάγει μεγάλες ποσότητες άνθρακα ώστε να συμπληρώσει την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Ταυτόχρονα, προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες βασικών βιομηχανικών μετάλλων, όπως σιδηρομετάλλευμα και νικέλιο και εισάγει  σημαντικές ποσότητες σόγιας, σταριού, κριθαριού και καλαμποκιού.

Επομένως, τα θεμέλια της βαριάς βιομηχανίας της Κίνας αλλά και η διατροφική της ισορροπία στηρίζονται σε εξωτερικές πηγές, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη.

Εκ των βασικών της προμηθευτών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, νικελίου και σιταριού είναι η Ρωσία. Κύριες πηγές της για σιδηρομετάλλευμα αποτελούν η Αυστραλία, η Ινδία και η Βραζιλία, για σόγια η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, για κριθάρι η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Αργεντινή και για καλαμπόκι οι ΗΠΑ.

Όσον αφορά τα τεχνολογικά προϊόντα, η Κίνα έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, κάτι που λειτουργεί ως μερικό αντίβαρο στις εμπορικές της σχέσεις με τον πιο σημαντικό προμηθευτή της σε κρίσιμα προϊόντα πρώτης ανάγκης, τη Ρωσία.

Το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας (147 δις δολάρια) μπορεί να υπολείπεται σημαντικά σαν αριθμητικό μέγεθος με το αντίστοιχο Κίνας-ΗΠΑ (828 δις δολάρια) και Κίνας-Ε.Ε. (756 δις δολάρια), αλλά υπερτερεί όσον αφορά τη σπουδαιότητα του περιεχομένου. Γιατί;

Μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν δύσκολο να το αντιληφθούμε, αλλά σήμερα, δυστυχώς αρχίζει να γίνεται κατανοητό. Μία ενεργειακή και επισιτιστική κρίση είναι τραγικά πιο σοβαρή από μία κρίση προμήθειας σε γκατζετάκια, υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, Louis Vuitton και άλλα παρόμοια δευτερεύοντα, τριτεύοντα ή καλλωπιστικά προϊόντα.

Έπειτα, η Ινδία, εισάγει το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 45% σε φυσικό αέριο, με τις ποσότητες να αυξάνονται κάθε χρόνο. Επίσης, για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες εισάγει και σημαντικές ποσότητες άνθρακα. Στα βασικά μέταλλα, εξάγει σιδηρομετάλλευμα, αλλά εισάγει νικέλιο. Παράλληλα, εισάγει σόγια και κριθάρι, αλλά και σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων. Να σημειωθεί ότι τα λιπάσματα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, άρα εμμέσως στην κάλυψη των διατροφικών της αναγκών.

Η πλειοψηφία των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδίας προέρχεται από τις χώρες του Κόλπου. Ο άνθρακας εισάγεται κυρίως από την Ινδονησία και την Αυστραλία, το κριθάρι από την Αυστραλία και τη Γαλλία, η σόγια από το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και τις ΗΠΑ, ενώ τα λιπάσματα κυρίως από τη Ρωσία. Διαθέτει, δηλαδή, μία διαφοροποίηση προμηθευτών, αλλά η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της και η αυξητική πληθυσμιακή της τάση, καθιστούν αναγκαία την εύρεση νέων πηγών για την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών της αναγκών. Η χώρα που μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ινδικό «αίτημα» είναι η Ρωσία, καθώς διαθέτει ή σχεδιάζει να διαθέτει επιπλέον πλεόνασμα σε αρκετά από τα κρίσιμα προϊόντα που αναζητεί η Ινδία.

Κατά συνέπεια, η Κίνα, αλλά και η Ινδία, επιθυμούν την αποφυγή ενός κρίσιμου μεγέθους ενεργειακής και επισιτιστικής εξάρτησης από πηγές που φαινομενικά ελέγχονται από μία χώρα ή κράτη δορυφόρους αυτής, των ΗΠΑ, αλλά που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει οικονομικά συμφέροντα που διακατέχονται από συμπεριφορά οικονομικό-πολιτικού μονοπολισμού και καθυπόταξης. Κάτι το οποίο εξασφαλίζεται μέσω της επέκτασης των εμπορικών τους σχέσεων με μία χώρα όπως η Ρωσία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τις εξαγωγές ενεργειακών, μεταλλευτικών και αγροτικών προϊόντων, κάτι που την αναγκάζει να επιθυμεί καλές και όχι κατακτητικές πολιτικό-οικονομικές σχέσεις με τις χώρες-εμπορικούς εταίρους της.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας

19η Μαρτίου 2022

www.eksadaktylos.gr

.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Έρχονται νέα ευρώ!

Την σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών ευρώ  με νέα σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο 2013. Σύμφωνα με όσα συζητιούνται τα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights