Κυρίες και Κύριοι
Εκφράζοντας την έντονη αγανάκτηση των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων σας καλούμε να παρέμβετε και να εκφράσετε την αντίθεσή σας στην κατατεθείσα πολυαναμενόμενη τροπολογία για τους δασικούς Χάρτες καθόσον αυτή ουδόλως αντιμετωπίζει το ουσιαστικό θέμα των δασωθέντων αγρών όπως εξάλλου καταγράφεται και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στην συνεδρίαση της 20ης /02/2021 όπου ρητά αναφέρονταν :
«– Τα γεωτεμάχια που δεν έφεραν δασική βλάστηση προ του 1945 και απέκτησαν δασική μορφή, να μην διέπονται από τις δασικές διατάξεις.
– Οι ιδιοκτήτες κατά την υποβολή των ενστάσεων να μην καταβάλουν παράβολο.»
Η κατατεθείσα στην Βουλή τροπολογία, που συζητείται ήδη στην Βουλή, όπως ανακοινώθηκε με πανηγυρισμούς !!! από τον τοπικό Βουλευτή, σε κανένα σημείο δεν ανταποκρίνεται τόσο στην ως άνω απόφαση του Συμβουλίου σας όσο και σε ανάλογες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της Περιφέρειας, καθόσον στην τροπολογία δεν γίνεται καμία αναφορά για την αντιμετώπιση των δασωμένων αγρών στην διαδικασία σύνταξης ή αναμόρφωσης των δασικών χαρτών.
Δεν προβλέπει δηλαδή η τροπολογία σε κανένα σημείο ότι : « Τα γεωτεμάχια που δεν έφεραν δασική βλάστηση προ του 1945 και απέκτησαν δασική μορφή, να μην διέπονται από τις δασικές διατάξεις» όπως αναφέρεται στην απόφαση της 20ης /02/2021 του Περιφερειακού σας Συμβουλίου, με λίγα λόγια δεν προβλέπεται με την τροπολογία τα ΑΔ να γίνουν ΑΑ στον δασικό χάρτη.
Αντίθετα με την κατατεθείσα τροπολογία ο χαρακτηρισμός ΑΔ (δηλ. έκταση εν γένει δασική) , παραμένει ως έχει στον αναρτημένο Δασικό Χάρτη και μάλιστα για πρώτη φορά, εάν τελικά ψηφισθεί η τροπολογία, με νομοθετική κάλυψη χαρακτηρίζονται άρδην αγροτικές εκτάσεις ως δασικές, απλά μέσω θέασης μιας πρόσφατης αεροφωτογραφίας χωρίς να εξετάζονται σωρευτικά τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιούνται για την ύπαρξη ή μη δασοβιοκοινότητας.
Επιπλέον με την τροπολογία παραπέμπεται στο Μέλλον? και στα συμβούλια Δασών , ο χαρακτηρισμός ή ο αποχαρακτηρισμός μιας έκτασης, κάτι που προβλέπονταν και στην μέχρι σήμερα νομοθεσία, με το επιβαρυντικό όμως δεδομένο του παραμένοντα στον δασικό χάρτη χαρακτηρισμό ΑΔ ( δηλ. ως εν γένει δασικής έκτασης) .
Έτσι ο κάθε ιδιοκτήτης με υπέρογκα έξοδα καλείται εκτός από σήμερα και μελλοντικά να αποδείξει στο Συμβούλιο Δασών πόσα πουρνάρια φύτρωσαν στο χωράφι του , πόσο ψηλά είναι, από πότε μετά το 1960 φύτρωσαν κ.λ.π ώστε να πάρει την άδεια του Δασάρχη για να μπει στην ιδιοκτησία του.
Η Ομοσπονδία μας και σε συνέχεια των μέχρι σήμερα παρεμβάσεών της σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, σας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων των επτανησίων απαιτώντας τουλάχιστον από τους Επτανήσιους Βουλευτές να προωθήσουν την μόνη νομοθετική ρύθμιση που επιλύει το πρόβλημα, που είναι αυτή (εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζουμε, για να μην αδικήσουμε κανένα ) η οποία κατατέθηκε, στην περιβόητη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ , από τον εκπρόσωπο του Δήμου Λευκάδας νομικό, κ. Ξενοφώντα Γράψα η οποία επί λέξει έχει ως εξής :
«Εκτάσεις στις περιοχές του άρθρου 62 παρ. 1 εδ. β Ν. 998/1979 [1] που στις αεροφωτογραφίες των ετών 1945 ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, εμφανίζονται ως εκτάσεις μη δασικής μορφής, δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ή αναμόρφωσης κυρωμένου δασικού χάρτη, ανεξάρτητα από τη μορφή που τυχόν απέκτησαν αργότερα. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και στην περίπτωση που κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας διάταξης έχει ήδη αναρτηθεί ή κυρωθεί ο δασικός χάρτης, οπότε απαιτείται η ανασύνταξή του».
Αυτή και μόνο η διατύπωση εξασφαλίζει :
-
Να μην απαιτείται η εξ υπαρχής σύνταξη των δασικών χαρτών.
-
Δίνει την ίδια λύση στο σύνολο των περιπτώσεων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και δεν έχει περιπτωσιολογική εφαρμογή.
-
Μπορεί να ισχύσει άμεσα και να μην απαιτεί την υποβολή αντιρρήσεων από την πλευρά των ιδιοκτητών.
-
Η αντιμετώπιση του ζητήματος των δασωθέντων αγρών γίνεται με τρόπο που συμπεριλαμβάνει το σύνολο των χαρακτηρισμένων ως ΑΔ εκτάσεων, δεδομένου ότι στους δασικούς χάρτες δεν υπήρξε διαχωρισμός σε δάση και δασικές εκτάσεις.
-
Δεν απαιτείται, λόγω της εξαίρεσης των Ιονίων Νήσων από το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, η επίκληση τίτλων, καθώς το ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από τη σχετική υποχρέωση.
Αθήνα 15-03-2022
[1] Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Κρήτης, Νομοί Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Δωδεκανήσα (πλην των νήσων που ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός) και Καλλικρατικοί Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Μάνης.
Επισυνάπτεται η κατατεθείσα από την κυβέρνηση τροπολογία:
ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ :
«Εκτάσεις στις περιοχές του άρθρου 62 παρ. 1 εδ. β Ν. 998/1979 που στις αεροφωτογραφίες των ετών 1945 ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, εμφανίζονται ως εκτάσεις μη δασικής μορφής, δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ή αναμόρφωσης κυρωμένου δασικού χάρτη, ανεξάρτητα από τη μορφή που τυχόν απέκτησαν αργότερα. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και στην περίπτωση που κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας διάταξης έχει ήδη αναρτηθεί ή κυρωθεί ο δασικός χάρτης, οπότε απαιτείται η ανασύνταξή του».