Το 2010, οι φυγοκεντρητές εμπλουτισμού ουρανίου του ιρανικού εργοστασίου στη περιοχή Natanz καταστρέφονται μπροστά στα εμβρόντητα μάτια των Ιρανών επιστημόνων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν την αιτία, καθώς στις οθόνες των υπολογιστών τους όλα έδειχναν φυσιολογικά.
Τελικά, ο δράστης ήταν ένας ψηφιακός ιός, γέννημα της συνεργασίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών CIA και NSA, καθώς και της αντίστοιχης Μονάδας 8200 του Ισραήλ. Ο ιός ήταν σχεδιασμένος να προσβάλει ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές ενεργειακές υποδομές. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί γνώριζαν ποιες συσκευές διαχειρίζονταν τους ιρανικούς φυγοκεντρητές. Ήταν κατασκευασμένες από τη γερμανική Siemens.
Ο ιός δεν ανακαλύφθηκε από τους Ιρανούς, αλλά από την ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab (ουσιαστικά από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών), καθώς χτύπησε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία. Ο ιός είχε «διαφύγει» από το ιρανικό εργαστήριο και είχε εξαπλωθεί στο παγκόσμιο διαδίκτυο.
Οι Ρώσοι διαπίστωσαν ότι είχε επιτεθεί σε συστήματα που συνδέονταν με εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, διαχείρισης ενεργειακών αγωγών και μονάδες παραγωγής ενέργειας σε πολλές χώρες του κόσμου. Τον βάφτισαν Stuxnet.
Η «είσοδός» του στη Natanz εκτιμάται πως έγινε μέσω φορητού υπολογιστή ή usb-stick, καθώς ο χώρος στη Natanz δεν ήταν συνδεδεμένος στο διαδίκτυο για λόγους ασφαλείας. Κάτι που σημαίνει ότι παρεμβλήθηκε ο ανθρώπινος παράγοντας.
Πράγματι, διαπιστώθηκε πως η αρχική «εμφύτευση» είχε επιλεχθεί να γίνει σε συστήματα εταιρειών που έδρευαν στο Ιράν και προσέφεραν υπηρεσίες ελέγχου και αναβάθμισης στις εγκαταστάσεις της Natanz με εξωτερικούς τους επισκέπτες τεχνικούς.
Μετά την ανακάλυψη του δράστη-ιού, το Ιράν όχι μόνο πολλαπλασίασε το πλήθος των φυγοκεντρητών του, αλλά απέκτησε και την ικανότητα να φτιάχνει παρόμοιους ιούς, με συνέπεια να εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση σε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, την Σαουδαραβική Saudi Aramco, αλλά και σε μερικές εκ των ισχυρότερων αμερικανικών τραπεζών, όπως η Bank of America.
Το κουτί της Πανδώρας είχε ανοίξει.
Πριν λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε ότι μετά τον Stuxnet, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο πρόγραμμα κυβερνοεπίθεσης ενάντια στο Ιράν, το Nitro Zeus, που θα το ενεργοποιούσαν σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης. Είχε τη δυνατότητα να μπλοκάρει την ιρανική αεράμυνα, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας και τις ενεργειακές δομές.
Οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ειδικό τμήμα ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο μετά τον στρατό ξηράς, το ναυτικό και την αεροπορία, αποτελεί το τέταρτο όπλο της αμερικανικής πολεμικής άμυνας. Πρόκειται για την Διοίκηση Κυβερνοχώρου που εδρεύει εντός της NSA (National Security Agency). Παρόμοια τμήματα εκτιμάται πως έχουν αναπτύξει η Ρωσία, το Ισραήλ, η Κίνα και άλλες μεγάλες χώρες του κόσμου.
Οι πόλεμοι πλέον διενεργούνται και μέσω κυβερνοεπιθέσεων.
Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν τη Ρωσία να αποσυνδέεται από το διεθνές διαδίκτυο και μάλιστα συγκεκριμένη ημερομηνία. Μεθαύριο, 11 Μαρτίου 2022. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από το 2019, με σχετικές δοκιμές να έχουν πραγματοποιηθεί τόσο εκείνο το έτος, όσο και πέρυσι. Ο αυτόνομος ρωσικός κυβερνοχώρος ονομάζεται Runet και τον διαχειρίζεται ο μεγαλύτερος ρωσικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, η Roskomnazor. Φαίνεται πως η Ρωσία ετοιμάστηκε και για έναν κυβερνοπόλεμο.
Προφανώς, επιθυμεί να προστατεύσει τις ενεργειακές και πυρηνικές της εγκαταστάσεις, τους ενεργειακούς της αγωγούς, τα οπλικά της συστήματα και τις τηλεπικοινωνίες της, από μία κυβερνοεπίθεση ενός εξελιγμένου ιού τύπου Stuxnet ή ενός προγράμματος τύπου Nitro Zeus, με «φόντο» τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προϋπόθεση αποτελεί οι ηλεκτρονικές συσκευές διαχείρισης των υποδομών της να μην χρήζουν υποστήριξης από εταιρείες εκτός Ρωσίας, οπότε να διακυβεύεται ο κίνδυνος «μετάδοσης» ιού από ανθρώπινο παράγοντα.
Αλλά και ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διαθέτει την ικανότητα να εξαπολύσει και εκείνη μία κυβερνοεπίθεση.
Με την περίπτωση Stuxnet έγινε αντιληπτό ότι οι συνέπειες από μία διαρροή ενός υπερ-εξελιγμένου επιθετικού ηλεκτρονικού ιού στο διαδίκτυο θα είναι τρομακτικές. Να σημειωθεί ότι ο Stuxnet ήταν αυτόνομος ιός, δηλαδή από τη στιγμή που εισέβαλε σε ένα σύστημα αποκοβόταν από την πηγή του. Απλά, είχε ενσωματωμένη μία συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα «αυτοκτονίας» του, έχοντας ως στόχο να καλύψει τα ίχνη του.
Το 2021, ο Ισραηλινός καθηγητής Ιστορίας στο Εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Γιουβάλ Νώαχ Χαράρι, σε άρθρο του στους Financial Times, προέβη, ως σύγχρονη «Πυθία», στην εξής εκτίμηση: «Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν: ‘Ποιος είναι ο επόμενος Covid;’ Η επίθεση στην ψηφιακή μας υποδομή είναι ο κορυφαίος υποψήφιος. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να εξαπλωθεί ο κορονοϊός στον κόσμο και να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους. Η ψηφιακή μας υποδομή μπορεί να καταρρεύσει σε μια μέρα.»
Το ίδιο έτος σε μία συνέντευξή του ανέφερε: «Ο φόβος μιας δικτατορίας ακραίας μορφής, που θα βασίζεται στην επιτήρηση των πολιτών με τεχνητή νοημοσύνη και αλγορίθμους, είναι πολύ βάσιμος.»
Ενώ, ένα χρόνο νωρίτερα, σε άρθρο του πάλι στους Financial Times, είχε προειδοποιήσει: «Ωστόσο, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η επιδημία ενδέχεται να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό κομβικό σημείο στην ιστορία της επιτήρησης. Όχι μόνο επειδή θα μπορούσε να ομαλοποιήσει την ανάπτυξη εργαλείων μαζικής παρακολούθησης σε χώρες που τα έχουν απορρίψει μέχρι τώρα, αλλά ακόμη περισσότερο γιατί δηλώνει μια δραματική μετάβαση από την ‘πάνω από το δέρμα’ στην ‘κάτω από το δέρμα’ επιτήρηση.»
Ο καθηγητής Γιουβάλ Νώαχ Χαράρι δεν είναι τυχαίος. Παρίσταται σε κάθε ετήσιο World Economic Forum και χαίρει βαθιάς εκτίμησης του διεθνούς πολιτικο-οικονομικού συστήματος. Ουδείς έχει τολμήσει να ξεστομίσει τον χαρακτηρισμό συνωμοσιολόγος εναντίον του. Ακόμα και ο ορκισμένος εχθρός των «ψεκασμένων» Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη σε τετ α τετ δημόσια τηλεοπτική συζήτηση μαζί του το 2020, λίγους μήνες μετά το άρθρο του καθηγητή για πιθανή μετάβαση σε «υπό το δέρμα» επιτήρηση.
Αλλά, πώς θα μπορούσε να λάβει σάρκα και οστά μία τέτοιου τύπου δικτατορία με εργαλείο μία «κάτω από το δέρμα» μας επιτήρηση;
Αν μετά από έναν καταστροφικό ψηφιακό ιό, πειστούμε πως τα δεδομένα που χάθηκαν θα ήταν ασφαλή κάπου που ένας ηλεκτρονικός ιός δεν θα είχε πρόσβαση.
Στο σώμα μας.
Απίθανο σενάριο;
Αν πριν από ενάμιση χρόνο διάβαζες ό,τι προσεχώς, για να αγοράσεις παντοφλίτσες θα χρειάζεσαι ψηφιακό υγειονομικό πάσο και να σαρώνεσαι, πώς θα χαρακτήριζες το ενδεχόμενο;
Κάτι τελευταίο.
Άραγε, η «διαφυγή» του Stuxnet ήταν τυχαία ή να εξυπηρέτησε μία «επιθυμητή» δοκιμή; Διότι, η αρχική «εμφύτευση» έγινε σε εταιρείες που ήταν γνωστό πως ήταν συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.
Μαργέλης Κωνσταντίνος
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας,
Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2022