Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Υπό ποιες προϋποθέσεις υφίσταται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ενός λαού;

Οι λεγόμενοι ρωσόφωνοι πληθυσμοί της περιοχής του Ντονμπάς της Ουκρανίας έλαβαν την απόφαση της ανεξαρτησίας τους το 2014, κατόπιν διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με συντριπτική πλειοψηφία. Πρόσφατα, έπειτα από οκτώ χρόνια αιματοχυσίας, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, κάτι που οι χώρες του δυτικού κόσμου έσπευσαν να καταδικάσουν με την αιτιολογία ότι πρόκειται για πράξη ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο.

Τον Ιούνιο του 1991, έπειτα από ανάλογα δημοψηφίσματα και έντονες ένοπλες συγκρούσεις, ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το κρατίδιο των Σκοπίων ανακήρυξε και αυτό την ανεξαρτησία του, αλλά αναίμακτα. Τον Μάρτιο του 1992, μετά από ένα επεισοδιακό δημοψήφισμα και σφοδρή πολεμική σύρραξη με τους Σέρβους, ακολούθησε η ανεξαρτησία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Τον Ιούνιο του 2006 προέκυψε η ειρηνική ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, πάλι μετά από σχετικό δημοψήφισμα. Το 2008, το Κόσοβο ανακήρυξε και αυτό την ανεξαρτησία του μετά από δημοψήφισμα, αλλά είχε προηγηθεί ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου (1998-1999).

Στις 21 Νοεμβρίου του 1990, στο Παρίσι, είχαν συναντηθεί οι ηγέτες της Ευρώπης (ανατολικής και δυτικής), των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου συμφωνήθηκε ο σεβασμός του απαραβίαστου των συνόρων. Η συμφωνία ονομάστηκε «Χάρτα των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη». Λίγους μήνες αργότερα, σύσσωμος ο δυτικός κόσμος αναγνώριζε την ανεξαρτησία των αποσχισθέντων περιοχών της Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή μία μαζική αλλαγή συνόρων.

Για την ιστορία, το 1822 η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας μας είχε καταδικαστεί από τους Ευρωπαίους στο Συνέδριο της Βερόνας, ακολουθώντας την τότε γραμμή της Ιεράς Συμμαχίας για αυστηρή διατήρηση των τότε συνόρων. Χρειάστηκαν οκτώ έτη αιματηρού αγώνα για να λάβουμε την πρώτη αναγνώριση, το 1830.

Ακόμα και οι ΗΠΑ δεν προέκυψαν με παρθενογένεση, αλλά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους την 4η Ιουλίου του 1976. Όμως αναγνωρίστηκαν μετά από επτά χρόνια πολέμου, το 1783.

Τελικά, υφίσταται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ενός λαού και αν ναι, τότε πότε και πώς. Ποια στοιχεία είναι εκείνα που επηρεάζουν την αποδοχή του. Η εθνολογική ομοιογένεια, η κοινή θρησκευτική πίστη, η κοινή γλώσσα, μία κοινή πολιτικό-οικονομική ιδεολογία, ένας ορθός ή χαλκευμένος γεωγραφικός προσδιορισμός, το υπάρχον διεθνές δίκαιο ή μήπως τα “κέφια” των εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 25 Φεβρουαρίου 2022

www.eksadaktylos.gr

Υ.Γ.

Κάποιοι αποκαλούμενοι «φίλοι και σύμμαχοι», μας προτείνουν επιτακτικά τη δημιουργία συνομοσπονδίας με τους εισβολείς της Κύπρου. Με αυτούς που έσφαξαν, βίασαν και έπειτα έδιωξαν τους 450 χιλιάδες Κυπρίους από τον τόπο τους για να αρπάξουν τις περιουσίες τους.

Παρένθεση: Τότε οι Τουρκοκύπριοι της περιοχής αριθμούσαν περίπου 100 χιλιάδες. Για αυτό και ποτέ δε ζητήθηκε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Έπειτα, στο “σωτήριο” για ορισμένους εγχώριους πολιτικούς σχέδιο Ανάν, το παράνομο καθεστώς κατοχής της βόρειας Κύπρου αποκαλούνταν «Τουρκοκυπριακό κράτος» και προτεινόταν να αποτελέσει ομόσπονδο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας …

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights